Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Άβαταρ μέλους
panosti
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Πέμ 16 Ιούλ 2015, 03:42
Ονοματεπώνυμο: Πανος Τ.
Τοποθεσία: Χαϊδαρι (σήμερα)

Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panosti » Σάβ 15 Απρ 2017, 03:15

Καθώς η εποχή των συλληπητηρίων σε συγγενείς Υ/Β κυνηγών πλησιάζει (σ.σ. καλοκαίρι), αφιέρωσα μερικές ώρες από τον χρόνο μου ώστε να βοηθήσω κάποιους συνάδελφους να διευρύνουν τις θεωρητικές τους γνωσεις και να είναι πιο ασφαλείς και άλλους που έχουν παρακολουθήσει ανάλογου επιπέδου σχολεία, να τα ξαναδουν επικαιροποιημένα. Επανάληψη, μητήρ πάσης μαθήσεως...

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μετάφραση του κεφαλαίου 7 της θεωρίας του σχολείου της AIDA, επίπεδο 3ο. Αποτελεί μία "εμβάθυνση" στο ζητημα της υποξίας και της απώλειας των αισθήσεων στην ελεύθερη κατάδυση και αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της ύλης του σχολείου της AIDA.

!
Το περιεχόμενο απαιτεί για την πλήρη κατανόηση, προϋπάρχουσα γνώση και εμπειρία που διδάσκεται και εξασκείται στα σχολεία 1ου και 2ου επιπέδου της AIDA ή και σε αντίστοιχα σχολεία άλλων οργανισμών.
Δεν έχω καμία σχέση με την AIDA η οποιονδήποτε αλλο οργανισμό, είτε ως μαθητης, είτε ως εκπαιδευτής κατάδυσης. Εχω αφιερώσει αρκετό χρόνο, από τα παιδικά μου χρόνια ακόμα, στη μελέτη πάνω σε θέματα φυσιολογίας, κλπ. Δεν είμαι αυθεντία, χειρίζομαι όμως αρκετά καλά την Αγγλική ώστε να μπορώ να κατανοώ με ευκολία και να μεταφραζω τεχνικά εγχειρίδια γραμμένα στα Αγγλικά.
Μετέφρασα μόνος μου με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια και σαφήνεια μπόρεσα, ώστε να αποδόσω το νόημα των λέξεων, το ύφος, τη δομή και το περιεχόμενο του πρωτότυπου αναλλοίωτα.

Επιφυλάσσομαι για τυχόν λάθη στη μετάφραση. Ενημερώστε αν παρατηρήσετε οτιδήποτε!

Αποποιούμαι κάθε ευθύνης και δεν αξιώνω κανενός είδους δικαιώμα ως προς γραφόμενα, καθώς το περιεχόμενο ανήκει αποκλειστικά στην "AIDA International" και τον συγγραφέα "Oli Christen".

!
Η καθοδήγηση από πιστοποιημένους εκπαιδευτές και η εξάσκηση στα πλαίσια διδασκαλίας ενός σχολείου ελ. κατάδυσης κάποιου διεθνούς φήμης οργανισμού, δεν αντικαθίσταται απο οποιοδήποτε εγχειρίδιο, άρθρο ή την θεωρητική μελέτη.
Μετάφραση από το πρωτότυπο: , Oli Christen, AIDA Ιnternational, v1.0 10/2015
Και για όσους θέλουν να ανατρέξουν στην ύλη του 2ου επιπέδου στα Αγγλικά: , Oli Christen, AIDA International, v1.0 10/2015

7.Υποξία και απώλεια των αισθήσεων

Η απώλεια των αισθήσεων είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο η ελεύθερη κατάδυση έχει κακό όνομα στην κοινή γνώμη. Ωστόσο, ως ένας άρτια εκπαιδευμένος ελεύθερος δύτης που γίνατε προπονούμενος με την AIDA, πρέπει ποτέ να μην βρεθείτε έστω κοντά σε μία υποξική κατάσταση που θα προκαλούσε απώλεια των αισθήσεων. Το να υποφέρει κάποιος από συμπτώματα χαμηλού οξυγόνου όπως στη samba (απώλεια ελέγχου κίνησης/LMC, δες AIDA2) ή ακόμα και ενός “σβησίματος” (απώλεια αισθήσεων/blackout) θεωρείται έλλειψη δεξιότητας και γνώσης και δεν έχει καμία θέση στην ερασιτεχνική ελεύθερη κατάδυση.


7.1 Υποξία

Ορισμός
Ο κοινός ιατρικός ορισμός: “Υποξία είναι η ανεπαρκής παροχή οξυγόνου στο σώμα ως συνέπεια της χαμηλής μερικής πίεσης (δες κεφάλαιο 7.3) του οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα”.
Στην ελ. κατάδυση πιο συχνά αναφερόμαστε στον κορεσμό (σ.σ. ποσοστό) του αίματος σε οξυγόνο, ή εν συντομία στην “οξυγόνωση”. Ο κορεσμός σε ένα υγιές άτομο καθώς αναπνέει φυσιολογικά είναι στο 96-98%. Αν ο κορεσμός πέσει κάτω από 86% θεωρείται βαριά υποξία. Ωστόσο, θα πρέπει να πέσει στο 45-50% ώστε το άτομο να εμφανίσει ακραία συμπτώματα υποξίας, όπως απώλεια των αισθήσεων.

Εγκεφαλική υποξία
Υποξία λόγω μείωσης της παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο ή μέρη αυτού, παρά την επαρκή ροή αίματος στο υπόλοιπο σώμα, ονομάζεται εγκεφαλική υποξία. Δηλαδή υπάρχει αρκετή ροή αίματος στον εγκέφαλο, όμως ο κορεσμός του αίματος σε οξυγόνο είναι χαμηλός.

Συνέπειες της εγκεφαλικής υποξίας
Αν συμβεί συνεχής διακοπή της τροφοδοσίας οξυγόνου στον εγκέφαλο θα έχει σοβαρές συνέπειες όπως απώλεια αισθήσεων (blackout, δες AIDA2), εγκεφαλική ζημιά και θάνατο. Όπως εξηγήθηκε στο σχολείο AIDA2, οι συνέπειες της υποξίας εξαρτώνται από τις δόσεις. Εγκεφαλική ζημιά μπορεί να έχει ήδη προκληθεί όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας σε επαναλαμβανόμενες και εκτεταμένες καταστάσεις “ήπιας υποξίας” διατηρώντας τις αισθήσεις μας.

!
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αντίθετα στην ιδέα κάποιων, δεν έχει κανένα όφελος να χάνετε τις αισθήσεις σας (blackout) ως μέθοδο προπόνησης. Ο εγκέφαλος δεν προσαρμόζεται να δουλεύει υπό συνθήκες χαμηλών επιπέδων οξυγόνου με την επαναλαμβανόμενη πρόκληση “σβησιμάτων” (blackout)!

Ελαφρά υποξία: απώλεια ελέγχου κίνησης (LMC/”Samba”)
Πρώτα συμπτώματα της εγκεφαλικής υποξίας είναι η απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης, η γνωστική δυσλειτουργία και ο μειωμένος κινητικός έλεγχος του σώματος. Αυτό είναι που ονομάζεται στην ελ. κατάδυση απώλεια ελέγχου κίνησης (LMC/”Samba”, βλέπε AIDA2), και συμβαίνει στην επιφάνεια, μετά τη βουτιά.


7.2 Ισχαιμία

Ορισμός
Ισχαιμία είναι η έλλειψη παροχής αίματος σε κάποιο όργανο, προκαλούμενη από στένωση ή εμβολή.

Οξυγόνωση εντάξει, αλλά όχι και η ροή αίματος
Η οξυγόνωση του αίματος μπορεί να είναι τέλεια, αλλά το αίμα να περιορίζεται τοπικά πράγμα που οδηγεί σε υποτροφοδότηση με αίμα συγκεκριμένων σημείων του σώματος. Ως αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο σημείο του σώματος ή όργανο πάσχει από τις συνέπειες της ισχαιμίας.

Εγκεφαλική ισχαιμία
Μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο ονομάζεται εγκεφαλική ισχαιμία. Για τον εγκέφαλο δεν κάνει διαφορά είτε δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο αίμα (υποξία) είτε η παροχή αίματος είναι χαμηλή (ισχαιμία). Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη έκθεση σε τέτοιες συνθήκες θα έχει σοβαρές συνέπειες. Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε τη διαφορά ανάμεσα στα δύο αίτια, ώστε να τα αποφεύγουμε ή να διαχειριζόμαστε ορθά.

Αίτια εγκεφαλικής ισχαιμίας
Ανεπαρκής παροχή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να συμβεί λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης, όπως όταν κάποιος σηκώνεται όρθιος (πολύ) απότομα. Άλλος λόγος είναι η εξωτερική συμπίεση κάποιου αιμοφόρου αγγείου που μπορεί να προκύψει φορώντας κουκούλα που είναι πολύ σφιχτή (δες κεφάλαιο 4.5). Κάποιες φορές ισχαιμία μπορεί να προκληθεί από θύλακα αέρα κάτω από τη στολή. Ο αέρας συμπιέζεται κατά την κατάδυση και μπορεί με τη σειρά του να συμπιέσει κάποιο αιμοφόρο αγγείο με το οποίο είναι σε επαφή. Αυτό επηρεάζει τη ροή του αίματος από τη συγκεκριμένη οδό. Περισσότερο επηρεάζει δύτες σε κρύα νερά που φορούν στεγανές στολές, αλλά είναι πιθανό να εγκλωβιστεί αέρας σε κάποιο ατυχές σημείο όταν κάποια στολή επί μέτρο φορεθεί επιπόλαια και μεγάλες φυσαλίδες αέρα παγιδευτούν ανάμεσα στη στολή και το δέρμα.


7.3 Ο νόμος του Ντάλτον

Ορισμός
“Η συνολική πίεση που ασκείται από ένα μείγμα αερίων είναι ίση με το άθροισμα των μερικών πιέσεων κάθε επιμέρους αερίου που αποτελεί το μείγμα, με κάθε αέριο να συνεισφέρει ως να βρισκόταν μόνο, καταλαμβάνοντας το σύνολο του όγκου”.
Στην επιφάνεια αναπνέουμε μείγμα περίπου 79% Άζωτο και 21% Οξυγόνο, που αντιστοιχούν σε μερικές πιέσεις 0,79bar για το Άζωτο και 0,21bar για το Οξυγόνο. Τα όρια ασφαλείας για την μερική πίεση του οξυγόνου στους ανθρώπους κυμαίνεται από 0,16bar έως 1,6bar. Αλλά το “δηλητήριο” έγκειται στις δόσεις. Η αντίδραση του οργανισμού μας σε ακραίες τιμές μερικής πίεσης οξυγόνου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στην διάρκεια έκθεσης σε αυτές.


7.4 Απώλεια αισθήσεων στα αβαθή (Shallow water blackout)
blackout_sta_avathi.jpg
Υποξία σχετιζόμενη με την διαφορά πίεσης κατά την ανάδυση
Υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με την ερμηνεία του όρου “απώλεια αισθήσεων στα αβαθή”. Κάποια άτομα και οργανισμοί τον χρησιμοποιούν για να περιγράψουν κάθε περιστατικό υποξίας με απώλεια αισθήσεων σε ρηχά νερά, όπως στην πισίνα. Στην ελ. κατάδυση χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό με ένα διαφορετικό και σαφώς διατυπωμένο τρόπο:

i) Απώλεια συνείδησης προκαλούμενη από υποξία στο τέλος της ελ.κατάδυσης.
ii) Η υποξία προκαλείται ή οξύνεται από την αλλαγή πίεσης κατά την ανάδυση μετά από κατάδυση σε κάποιο βάθος.

H απώλεια αισθήσεων στα αβαθή, όπως προκύπτει στην διάρκεια της βουτιάς, φαίνεται στο σχήμα 11. Κατά την κατάδυση οι πνευμονες συμπιέζονται λόγω της αύξησης της πίεσης του νερού. Αυτό προκαλεί απότομη κλίση (σ.σ. μεταβολή) της μερικής πίεσης των μορίων του Οξυγόνου μεταξύ των πνευμόνων, του αίματος και των ιστών, πράγμα που κανει τη διανομή Οξυγόνου στους ιστούς άκρως αποδοτική (βλέπε αρχή της διάχυσης/diffusion κεφάλαιο 2.2).

Η ανάδυση μειώνει την κλίση της διάχυσης
Αφού φτάσουμε στο επιθυμητό βάθος και αρχίσουμε την ανάδυση, η περιβαλλοντική πίεση θα μειωθεί και η κλίση της μερικής πίεσης του οξυγόνου μεταξύ των πνευμόνων, του αίματος και των ιστών γίνεται λιγότερο απότομη (σ.σ. έχει μειωθεί η μερική πίεση άρα και ποσότητα του διαθέσιμου οξυγόνου, αφού καταναλώσαμε ήδη ένα μέρος του και μειώνεται σταδιακά κι άλλο όσο μειώνεται η περιβαλλοντική πίεση, δηλαδή αναδυόμαστε). Εικάζεται ότι σε ακραίες περιπτώσεις η κλίση αντιστρέφεται, δηλαδή στα τελευταία μέτρα της ανάδυσης οι ιστοί του σώματος “αρμέγονται” από το οξυγόνο που έχουν προσλάβει ώστε να εξισορροπηθεί η χαμηλή μερική πίεση του Οξυγόνου στους πνεύμονες.

Απώλεια αισθήσεων κατά μέσο όρο στο 0,1bar ppO2
Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τις αισθήσεις τους όταν η μερική πίεση του Οξυγόνου (ppO2) στο φατνιακό τους αίμα, πέσει κάτω από το 0,1bar. Δέκα μέτρα νερού διπλασιάζουν την μερική πίεση του Οξυγόνου στα 0,2bar βάζοντας τον δύτη πάνω από τα ελάχιστο όριο ασφάλειας, μέχρις ότου να φτάσει στο όριο του 0,1bar κατά την ανάδυση. Αυτό οδηγεί σε απώλεια αισθήσεων στα αβαθή (shallow water blackout). Όπως γίνεται αντιληπτό, μερική πίεση Οξυγόνου ίση με 0,18bar σε βάθος 10 μέτρων, θα προκαλέσει αναπόφευκτα απώλεια των αισθήσεων μεταξύ των τεσσάρων μέτρων και της επιφάνειας.

Όσο προσεγγίζουμε την επιφάνεια, τόσο πέφτει η σχετική διαφορά πίεσης
Ο κίνδυνος είναι μέγιστος στα τελευταία μέτρα της ανάδυσης., καθώς η σχετική μεταβολή στην πίεση γίνεται ταxύτερα. Από τα -30 μέτρα (4bar) στα -20m (3bar) η πίεση μειώνεται μόνο κατά ένα τέταρτο (25%), ενώ ανάμεσα στα -10m (2bar) και στα 0m (1bar) μειώνεται κατά 50%.

Ο ρόλος των δυτών ασφαλείας
Αυτό εξηγεί γιατί τα τελευταία 10m της ανάδυσης είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι μίας ελ. κατάδυσης και υποδεικνύει την σημασία των δυτών ασφαλείας. Τα περισσότερα προβλήματα και περιστατικά, αν υπάρξουν, συμβαίνουν κοντά στην επιφάνεια. Γι' αυτό είναι στάνταρ διαδικασία στην AIDA η συνάντηση με τον δύτη ασφαλείας κατά την ανάδυση, σε βάθος τουλάχιστον 10 μέτρων. Για βαθύτερες βουτιές προτείνεται ο δύτης ασφαλείας να σας συναντάει βαθύτερα, έτσι ώστε να σας συνοδέψει περίπου κατά το τελευταίο 1/3 της ανάδυσης.


7.5 Χρόνος επιφανείας στην ελ. κατάδυση

Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι η νόσος των δυτών (DCS) συνέβαινε μόνο σε δύτες που αναπνέουν υποβρυχίως αέρα υπό πίεση, όπως στην αυτόνομη και την τεχνική κατάδυση. Αυτοί οι δύτες αναπνέουν μία μεγάλη ποσότητα αζώτου υπό πίεση. Όταν ο δύτης αναδυθεί γρήγορα, το άζωτο διαλυμένο στους ιστούς συσσωματώνεται δημιουργώντας φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες αυτές μπορούν να διακόψουν την ροή αίματος σε συγκεκριμένους ιστούς, δημιουργώντας και μόνιμη ζημιά γνωστή ως νόσος των δυτών (DCS/νόσος αποσυμπίεσης).
Με την εξέλιξη της ελ. κατάδυσης μέσα στα χρόνια, πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι η νόσος των δυτών μπορεί να προσβάλει και τους ελεύθερους δύτες. Καθώς η ελ. κατάδυση είναι ένα νέο επιστημονικό πεδίο, το σύνολο της γνώσης γύρω της αυξάνεται ραγδαία με τον χρόνο. Παρατηρήσεις των τελευταίων 20+ ετών προτείνουν ότι οι παράγοντες αυτοί ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από ένα άτομο στο άλλο, εξαρτώμενοι από πολλές μεταβλητές. Το ίδιο ισχύει και για την διαφορετική επιδεκτικότητα του κάθε ενός, στο να παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου των δυτών κατά την διάρκεια ή μετά την ελεύθερη κατάδυση.

Σημάδια και συμπτώματα της νόσου των δυτών
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη λίστα των συμπτωμάτων που μπορεί να υποδεικνύουν νόσο των δυτών:

*Παρατεταμένη κόπωση
*Πόνος στα χέρια, τα πόδια ή τον κορμό
*Ζάλη, ίλιγγος ή σκοτοδίνη
*Κοφτή/σύντομη αναπνοή ή επίπονη αναπνοή
*Τοπικό μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή παράλυση


Ως ζευγάρι (δύτης ασφαλείας), μπορείτε να παρατήσετε στον δύτη τα παρακάτω συμπτώματα, που πιθανά υποδεικνύουν νόσο των δυτών:

*Ερύθημα ή εξάνθημα στο δέρμα
*Χαλαρές αρθρώσεις που “τρίβονται”
*Τρέκλισμα
*Σπαστικό βήχα
*Λιποθυμία
*Απώλεια συνείδησης

!
Αν βιώσετε κάποιο ή μερικά από αυτά τα συμπτώματα ή σημάδια, σταματήστε αμέσως την κατάδυση και αναζητείστε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αν είναι διαθέσιμο, αναπνέετε καθαρό ιατρικό οξυγόνο μέχρι να φτάσετε στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο.
Η νόσος των δυτών στην ελεύθερη κατάδυση, συζητείται σε μεγάλη έκταση και λεπτομέρεια στο σχολείο προχωρημένων δυτών ελεύθερης κατάδυσης, AIDA4.

Πρακτικοί κανόνες
Στο σχολείο AIDA3 σας επιτρέπεται να καταδύεστε έως τα -30 μέτρα. Για να υπολογίσετε έναν ασφαλή χρόνο επιφανείας για αυτά τα βάθη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω απλό κανόνα:

*χρόνος επιφανείας = 2 Χ χρόνος βουτιάς

Για παράδειγμα:

*βουτιά 30 δευτ: 1 λεπτό χρόνος επιφανείας
*βουτιά 2 λεπτά: 4 λεπτά χρόνος επιφανείας
*κλπ


Για βουτιές βαθύτερα των -30 μέτρων, δύο διαφορετικοί κανόνες εφαρμόζονται. Οι κανόνες αυτοί συζητούνται εκτενώς στο σχολείο της AIDA επιπέδου 4:

*ελ. κατάδυση στα 30-55 μέτρα: Χρόνος επιφάνειας = βάθος(μέτρα)/5
*ελ. κατάδυση βαθύτερα από 55 μέτρα: μία βουτιά το 24ωρο

Οι κανόνες αυτοί υπάρχουν ώστε να προσφέρουν υψηλά όρια ασφάλειας τα οποία ενδεχομένως κρατάνε όλους τους ελ. δύτες ασφαλείς από το να εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου των δυτών. Ωστόσο, η ποσότητα (σ.σ. φορτίο) του αζώτου που σταδιακά συσσωρεύεται στο σώμα εξαρτάται επίσης από τον πλήθος των καταδύσεων που κάνετε, την υγεία σας, την σωματική σας κατάσταση και πολλούς άλλους παράγοντες. Παραμείνετε άγρυπνοι πάντα και δράστε άμεσα σε περίπτωση που παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Mourgos έγραψε:Να δίνουμε μεγάλη σημασία στα μεσοδιαστήματα χαλάρωσης και να ελέγχουμε τον ωκεανό των παρορμήσεων που μας δημιουργεί ένα καλό ψάρι.

Άβαταρ μέλους
takis o fetas
Δημοσιεύσεις: 473
Εγγραφή: Κυρ 28 Αύγ 2016, 07:29
Ονοματεπώνυμο: Παναγιώτης
Τοποθεσία: Πελοπόννησος

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από takis o fetas » Σάβ 15 Απρ 2017, 07:52

Πολύ ωραίο ποστ..πραγματικά σώζει ζωές..
πρετείνω να καρφιτσωθεί ψηλά στο forum να το διαβάζουν περισοτεροι αλλά και για να βρίσκεται ευκολα μιασ και είναι και καλοφτιαγμένο.. bravo !
Real eyes,realize,real lies..

Άβαταρ μέλους
minasevoix
Δημοσιεύσεις: 1528
Εγγραφή: Σάβ 08 Ιουν 2013, 09:18
Ονοματεπώνυμο: Παναρετος Μηνας
Τοποθεσία: Κορινθιακός κόλπος

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από minasevoix » Σάβ 15 Απρ 2017, 09:49

Ένα κείμενο που πρέπει να διαβάσουμε όλοι! :hello:
Ας αφήσουμε τον φακό στην σημαδούρα
ας συμβάλουμε όλοι με ένα λιθαράκι
ας πιάσουμε το ψάρι έξω από το σπίτι του
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ

Άβαταρ μέλους
CapetanThomas
Δημοσιεύσεις: 4396
Εγγραφή: Πέμ 13 Μαρ 2014, 15:22
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CapetanThomas » Σάβ 15 Απρ 2017, 09:51

panosti έγραψε: ...
...
...Αίτια εγκεφαλικής ισχαιμίας...
...

Εκανε πολύ καλή Δουλειά με αυτή την σπουδαία Ενημέρωση
που μας έδωσε ο Πάνος, κι αξίζει να τον ευχαριστήσουμε...
Τέτοιες Μελέτες, σώζουν Ζωές...
Μπράβο Πάνο...


:hello:
...αν δεν μπορείς να φερθείς με Σεβασμό,
φέρσου τουλάχιστον με την υποτυπώδη Ανθρωπιά…CapetanThomas : https://www.spearfishingforum.gr/viewtopic.php?f=9&t=53800

Άβαταρ μέλους
thalassa50
Δημοσιεύσεις: 14637
Εγγραφή: Κυρ 21 Δεκ 2008, 17:01
Ονοματεπώνυμο: jiannis petropoulos
Τοποθεσία: κερατσινι -αμφιαλη -πειραιας

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thalassa50 » Σάβ 15 Απρ 2017, 10:12

Ευχαριστω παρά πολύ
Πάρα πολύ καλό άρθρο και άκρως διδακτικό και θα συμφωνήσω στο να καρφιτσωθει σαν εξώφυλλο στο φόρουμ
Διότι πράγματι τεσσερεις δεκαετίες στο χόμπυ και μέχρι πρόσφατα νομίζαμε ότι νόσο δυτών παθαίνουν μόνον η μπουκαλάκιδες :) και όταν πριν λιγα χρόνια άρχισε να βγαίνει στην φόρα και για εμάς αναρωτιομουν τι γράφουν ???? :) εμείς σκεφτόμουν ,με μία ανάσα ?????
Και όμως
Εύγε φίλε :thumbsup:
το δεν γινετε δεν υπαρχει ,το δεν θελω υπαρχει .

Άβαταρ μέλους
ΤΑΙΤΙΝΟΣ
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 5082
Εγγραφή: Τετ 04 Ιούλ 2007, 01:09
Τοποθεσία: ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΤΑΙΤΙΝΟΣ » Σάβ 15 Απρ 2017, 10:14

Ευχαριστούμε για το Πασχαλινό δώρο.
Ότι βοηθάει, έστω στο ελάχιστο, στη μείωση των περιστατικών που έχουμε κάθε χρόνο με παιδιά να χάνονται*, είναι πραγματικά σημαντικό και αξίζει την προσοχή όλων μας. :hello:

*επ' ευκαιρία, με ενοχλεί και με στεναχωρεί πραγματικά, αυτός ο Μυθριδατισμός, το ΄΄μούδιασμα των αντανακλαστικών΄΄ που έχουμε αναπτύξει, έχοντας ως σίγουρο και αναμενόμενο το θάνατο 10 έως 20 φίλων, συνανθρώπων μας κάθε χρόνο, χωρίς να αναπροσαρμόσουμε τις πρακτικές και τακτικές μας στο ψάρεμα στν βαθμό που πρέπει ώστε να μειωθούν ή και να μηδενιστούν αυτές οι θλιβερές πιθανότητες...
ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕΜΑΛΙΑ!!!
Pescare ergo sum

Άβαταρ μέλους
panosti
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Πέμ 16 Ιούλ 2015, 03:42
Ονοματεπώνυμο: Πανος Τ.
Τοποθεσία: Χαϊδαρι (σήμερα)

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panosti » Σάβ 15 Απρ 2017, 15:29

Οι ευχαριστίες και τα καλά σας λόγια σημερα, μου εδωσαν δυναμη και με ξεκουρασαν. Εχθες εκανα το κεφαλι μου καζανι!! Δεν ειναι και απλό, ειδικά οταν θες να μεταφρασεις με ακρίβεια... Μαζί με τη διόρθωση, μορφοποίηση, δημοσίευση πήρε σχεδόν 10 ώρες συνεχους δουλειας πάνω στο λαπτοπ, για αυτο το κεφάλαιο.
Αν πέσει καμιά ιδέα-προταση για κανα αλλο κεφαλαιο πειτε. Οταν εχω παλι ορεξη θα το ξανακανω. Και ολοκληρο θα αξιζε να μεταφραστει, αλλα θελει πολληηη δουλεια. Αν υπάρχουν και τα manual AIDA4 και AIDA1 καπου νομιμα διαθεσιμα, παρακαλώ ενημερωστε με.
thalassa50 έγραψε: [...] μέχρι πρόσφατα νομίζαμε ότι νόσο δυτών παθαίνουν μόνον η μπουκαλάκιδες :) και όταν πριν λιγα χρόνια άρχισε να βγαίνει στην φόρα και για εμάς αναρωτιομουν τι γράφουν ???? :) εμείς σκεφτόμουν ,με μία ανάσα ?????Και όμως
Είναι αυτό που πολλοί αποκαλούν φορτίο αζωτου, ή πιο απλά επιβάρυνση του οργανισμού μετά από επαναλαμβανόμενες βουτιες ή επαναλαμβάνομενα καθημερινά ψαρέματα. Σχετίζεται και με τα ταξίδια με αεροπλάνο!! Αν και απ'οτι καταλαβαινω σπάνια θα προκαλέσει η νοσος σε ελευθερους δυτες σοβαρα προβλήματα όπως παραλυσία, παρόλα αυτα ο πνιγμος ειναι ο Νο1 κίνδυνος σε κάθε περίπτωση!! Τα συμπτώματα θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν και ως υποξία,samba, κλπ. Σε κάθε περίπτωση βγαίνουμε από το νερό και ζητάμε βοήθεια. Φροντίζουμε να είμαστε ξεκούραστοι, να τηρούμε τους χρόνους επιφανείας ακόμα κι αν ειναι να ξεψαρίσει το "τέρας" και να καταδυόμαστε με ζευγαρι. Και πάλι σιγουροι δεν μπορούμε να μαστε!
ΤΑΙΤΙΝΟΣ έγραψε:[...] με ενοχλεί και με στεναχωρεί πραγματικά, αυτός ο Μυθριδατισμός, το ΄΄μούδιασμα των αντανακλαστικών΄΄ που έχουμε αναπτύξει, έχοντας ως σίγουρο και αναμενόμενο το θάνατο 10 έως 20 φίλων, συνανθρώπων μας κάθε χρόνο, χωρίς να αναπροσαρμόσουμε τις πρακτικές και τακτικές μας στο ψάρεμα στν βαθμό που πρέπει ώστε να μειωθούν ή και να μηδενιστούν αυτές οι θλιβερές πιθανότητες...
Αν δε μάθουμε, δε γίνουμε καλύτεροι ή δεν τα εφαρμόζουμε στην πράξη, εμείς φταίμε! ο καθε ένας χωριστά για τον εαυτό του. Οπως και ο καθένας μόνος γεννιέται, (μονος πορεύεται?) έτσι και μόνος πεθαίνει...
Δυστυχώς είναι η πραγματικότητα, δεν ειναι θεμα "μουδιάσματος". Αν κανείς μας δεν βουτάει μόνος αλλά έχουμε κάποιον στην επιφάνεια να μη μας χανει απο τα ματια του, πιθανότατα από τους 10-20 που λες, κανεις δεν θα πάθει τίποτα!! Αλλά αυτό θα ήταν το ιδανικό, η εξαίρεση.
Στην πραγματικότητα, καποιοι από εμας θα γίνουμε στατιστική μεσα στους επόμενους μήνες! Το ξερουμε ολοι, μας πονάει και πρεπει να το αντιμετωπίσουμε!! Οχι απλά να πέσουμε από τα σύννεφα όταν δούμε δημοσίευση ότι ο ταδε πνίγηκε κάνοντας ψαροντούφεκο (αλλά είχε βαρκάρη, σύζυγο στην παραλια,κλπ), ή ο δείνα αγνοείται (αφού ψαρευε μόνος ή μακρυά από το ζευγάρι)...
Οι πιθανότητες είναι μεν θλιβερες, αλλά είναι πιθανότητες!! Το ΨΤ ενέχει ρίσκο το οποίο παίρνουμε κάθε φορά που μπαίνουμε σε άπνοια. Το ρίσκο είναι μεγάλο και το αντίτιμο είναι σπάνια τραυματισμοί και συχνότερα ο θάνατος! Όποιος βουτάει και δεν βρίσκεται έστω σε αυτό το επίπεδο αυτογνωσίας όσον αφορά τα ρίσκα, τότε είναι αλαζώνας και υπερόπτης ή απλα εθελοτυφλεί ή έχει άγνοια. Σε κάθε περίπτωση είναι ανόητο και ανεύθυνο να βάζει κάποιος επιπόλαια τον εαυτό του σε τέτοιο κίνδυνο!
Τα σχολεία ελ. κατάδυσης και η πιστή εφαρμογη της γνώσης και των πρωτοκολλων από εμας, μπορουν να μας καταστίσουν ασφαλείς. Το μυαλό μας δεν αρκει αλλά είναι απαραίτητο! :rules:
(μιλαει ενας που δεν εχει κανει σχολειο και τις περισσοτερες βουταει μονος..."τηρώντας" τα πρωτοκολλα... :-# )

Υ.Γ. Τιμή μου αν οι Διαχειριστές αποφασίσουν και το καρφιτσώσουν! :hello:
Mourgos έγραψε:Να δίνουμε μεγάλη σημασία στα μεσοδιαστήματα χαλάρωσης και να ελέγχουμε τον ωκεανό των παρορμήσεων που μας δημιουργεί ένα καλό ψάρι.

YDRAYLIKOS
Δημοσιεύσεις: 743
Εγγραφή: Πέμ 09 Σεπ 2010, 20:39
Ονοματεπώνυμο: PATSIOS CHRIS
Τοποθεσία: ΑΧΑΡΝΑΙ

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από YDRAYLIKOS » Σάβ 15 Απρ 2017, 16:12

panosti έγραψε:Οι ευχαριστίες και τα καλά σας λόγια σημερα, μου εδωσαν δυναμη και με ξεκουρασαν. Εχθες εκανα το κεφαλι μου καζανι!! Δεν ειναι και απλό, ειδικά οταν θες να μεταφρασεις με ακρίβεια... Μαζί με τη διόρθωση, μορφοποίηση, δημοσίευση πήρε σχεδόν 10 ώρες συνεχους δουλειας πάνω στο λαπτοπ, για αυτο το κεφάλαιο.
Αν πέσει καμιά ιδέα-προταση για κανα αλλο κεφαλαιο πειτε. Οταν εχω παλι ορεξη θα το ξανακανω. Και ολοκληρο θα αξιζε να μεταφραστει, αλλα θελει πολληηη δουλεια. Αν υπάρχουν και τα manual AIDA4 και AIDA1 καπου νομιμα διαθεσιμα, παρακαλώ ενημερωστε με.
thalassa50 έγραψε: [...] μέχρι πρόσφατα νομίζαμε ότι νόσο δυτών παθαίνουν μόνον η μπουκαλάκιδες :) και όταν πριν λιγα χρόνια άρχισε να βγαίνει στην φόρα και για εμάς αναρωτιομουν τι γράφουν ???? :) εμείς σκεφτόμουν ,με μία ανάσα ?????Και όμως
Είναι αυτό που πολλοί αποκαλούν φορτίο αζωτου, ή πιο απλά επιβάρυνση του οργανισμού μετά από επαναλαμβανόμενες βουτιες ή επαναλαμβάνομενα καθημερινά ψαρέματα. Σχετίζεται και με τα ταξίδια με αεροπλάνο!! Αν και απ'οτι καταλαβαινω σπάνια θα προκαλέσει η νοσος σε ελευθερους δυτες σοβαρα προβλήματα όπως παραλυσία, παρόλα αυτα ο πνιγμος ειναι ο Νο1 κίνδυνος σε κάθε περίπτωση!! Τα συμπτώματα θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν και ως υποξία,samba, κλπ. Σε κάθε περίπτωση βγαίνουμε από το νερό και ζητάμε βοήθεια. Φροντίζουμε να είμαστε ξεκούραστοι, να τηρούμε τους χρόνους επιφανείας ακόμα κι αν ειναι να ξεψαρίσει το "τέρας" και να καταδυόμαστε με ζευγαρι. Και πάλι σιγουροι δεν μπορούμε να μαστε!
ΤΑΙΤΙΝΟΣ έγραψε:[...] με ενοχλεί και με στεναχωρεί πραγματικά, αυτός ο Μυθριδατισμός, το ΄΄μούδιασμα των αντανακλαστικών΄΄ που έχουμε αναπτύξει, έχοντας ως σίγουρο και αναμενόμενο το θάνατο 10 έως 20 φίλων, συνανθρώπων μας κάθε χρόνο, χωρίς να αναπροσαρμόσουμε τις πρακτικές και τακτικές μας στο ψάρεμα στν βαθμό που πρέπει ώστε να μειωθούν ή και να μηδενιστούν αυτές οι θλιβερές πιθανότητες...
Αν δε μάθουμε, δε γίνουμε καλύτεροι ή δεν τα εφαρμόζουμε στην πράξη, εμείς φταίμε! ο καθε ένας χωριστά για τον εαυτό του. Οπως και ο καθένας μόνος γεννιέται, (μονος πορεύεται?) έτσι και μόνος πεθαίνει...
Δυστυχώς είναι η πραγματικότητα, δεν ειναι θεμα "μουδιάσματος". Αν κανείς μας δεν βουτάει μόνος αλλά έχουμε κάποιον στην επιφάνεια να μη μας χανει απο τα ματια του, πιθανότατα από τους 10-20 που λες, κανεις δεν θα πάθει τίποτα!! Αλλά αυτό θα ήταν το ιδανικό, η εξαίρεση.
Στην πραγματικότητα, καποιοι από εμας θα γίνουμε στατιστική μεσα στους επόμενους μήνες! Το ξερουμε ολοι, μας πονάει και πρεπει να το αντιμετωπίσουμε!! Οχι απλά να πέσουμε από τα σύννεφα όταν δούμε δημοσίευση ότι ο ταδε πνίγηκε κάνοντας ψαροντούφεκο (αλλά είχε βαρκάρη, σύζυγο στην παραλια,κλπ), ή ο δείνα αγνοείται (αφού ψαρευε μόνος ή μακρυά από το ζευγάρι)...
Οι πιθανότητες είναι μεν θλιβερες, αλλά είναι πιθανότητες!! Το ΨΤ ενέχει ρίσκο το οποίο παίρνουμε κάθε φορά που μπαίνουμε σε άπνοια. Το ρίσκο είναι μεγάλο και το αντίτιμο είναι σπάνια τραυματισμοί και συχνότερα ο θάνατος! Όποιος βουτάει και δεν βρίσκεται έστω σε αυτό το επίπεδο αυτογνωσίας όσον αφορά τα ρίσκα, τότε είναι αλαζώνας και υπερόπτης ή απλα εθελοτυφλεί ή έχει άγνοια. Σε κάθε περίπτωση είναι ανόητο και ανεύθυνο να βάζει κάποιος επιπόλαια τον εαυτό του σε τέτοιο κίνδυνο!
Τα σχολεία ελ. κατάδυσης και η πιστή εφαρμογη της γνώσης και των πρωτοκολλων από εμας, μπορουν να μας καταστίσουν ασφαλείς. Το μυαλό μας δεν αρκει αλλά είναι απαραίτητο! :rules:
(μιλαει ενας που δεν εχει κανει σχολειο και τις περισσοτερες βουταει μονος..."τηρώντας" τα πρωτοκολλα... :-# )

Υ.Γ. Τιμή μου αν οι Διαχειριστές αποφασίσουν και το καρφιτσώσουν! :hello:

Και πάλι σιγουροι δεν μπορούμε να μαστε!


δηλαδη..ενταξει ολες οι θεωριες μπλα μπλα και τα λοιπα..αλλα τι???γιαυτο παρεθεσα εδω...και παλι σιγουροι δεν ειμεθα...

εασν σιγουρα μας καθισει θυλακας αερα κατω απο την στολη..μαλιστα δηλαδη πρεπει να υπαρχει τροπος ασφαλης και ακριβης οσο αναφορα βαλσιμο της στολης μα..και ποιος πανω σε αυτο μπορει να πει με εκατο τοις εκατο οτι δεν θα κρατησει..

αρα ολοι μας σιγουρα καποια στιγμη στο υποβρυχιο ψαρεμα μας εχουμε <<κρατησει>> μεσα μας θυλακα...

σκοπο δεν εχω ασφαλως και σαφως να μειωσω το ποστ ετσι μην παρεξηγηθω...

αφετερου ποιες οι συνθηκες εν τελη ωστε να ειμαστε σιογουροι ??μαλλον για ολα υπαρχει η εξαιρεση...ετσι..??...

τι να πω...

και στον χρονο επιφανειας ενα ερωτημα εχω...εγω μπορω να κανω την βουτια 15 μετρα κατω και να καθισω μετα 2 λεπτα επανω??οχι νομιζω η εκανα λαθος??δεν παιζει και το χρονικο οριο που θα <<καθισω?>> κατω..ευχαριστω αυτα... :wave:


και κλεινω με ενα μεγαλο μπραβο για την εργασια σου...λιγοι...πλην ελαχιστων θα το εκαναμε...ευγε!~

και καλες αναδυσεις!~σε ολους μας!~

YDRAYLIKOS
Δημοσιεύσεις: 743
Εγγραφή: Πέμ 09 Σεπ 2010, 20:39
Ονοματεπώνυμο: PATSIOS CHRIS
Τοποθεσία: ΑΧΑΡΝΑΙ

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από YDRAYLIKOS » Σάβ 15 Απρ 2017, 16:12

panosti έγραψε:Οι ευχαριστίες και τα καλά σας λόγια σημερα, μου εδωσαν δυναμη και με ξεκουρασαν. Εχθες εκανα το κεφαλι μου καζανι!! Δεν ειναι και απλό, ειδικά οταν θες να μεταφρασεις με ακρίβεια... Μαζί με τη διόρθωση, μορφοποίηση, δημοσίευση πήρε σχεδόν 10 ώρες συνεχους δουλειας πάνω στο λαπτοπ, για αυτο το κεφάλαιο.
Αν πέσει καμιά ιδέα-προταση για κανα αλλο κεφαλαιο πειτε. Οταν εχω παλι ορεξη θα το ξανακανω. Και ολοκληρο θα αξιζε να μεταφραστει, αλλα θελει πολληηη δουλεια. Αν υπάρχουν και τα manual AIDA4 και AIDA1 καπου νομιμα διαθεσιμα, παρακαλώ ενημερωστε με.
thalassa50 έγραψε: [...] μέχρι πρόσφατα νομίζαμε ότι νόσο δυτών παθαίνουν μόνον η μπουκαλάκιδες :) και όταν πριν λιγα χρόνια άρχισε να βγαίνει στην φόρα και για εμάς αναρωτιομουν τι γράφουν ???? :) εμείς σκεφτόμουν ,με μία ανάσα ?????Και όμως
Είναι αυτό που πολλοί αποκαλούν φορτίο αζωτου, ή πιο απλά επιβάρυνση του οργανισμού μετά από επαναλαμβανόμενες βουτιες ή επαναλαμβάνομενα καθημερινά ψαρέματα. Σχετίζεται και με τα ταξίδια με αεροπλάνο!! Αν και απ'οτι καταλαβαινω σπάνια θα προκαλέσει η νοσος σε ελευθερους δυτες σοβαρα προβλήματα όπως παραλυσία, παρόλα αυτα ο πνιγμος ειναι ο Νο1 κίνδυνος σε κάθε περίπτωση!! Τα συμπτώματα θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν και ως υποξία,samba, κλπ. Σε κάθε περίπτωση βγαίνουμε από το νερό και ζητάμε βοήθεια. Φροντίζουμε να είμαστε ξεκούραστοι, να τηρούμε τους χρόνους επιφανείας ακόμα κι αν ειναι να ξεψαρίσει το "τέρας" και να καταδυόμαστε με ζευγαρι. Και πάλι σιγουροι δεν μπορούμε να μαστε!
ΤΑΙΤΙΝΟΣ έγραψε:[...] με ενοχλεί και με στεναχωρεί πραγματικά, αυτός ο Μυθριδατισμός, το ΄΄μούδιασμα των αντανακλαστικών΄΄ που έχουμε αναπτύξει, έχοντας ως σίγουρο και αναμενόμενο το θάνατο 10 έως 20 φίλων, συνανθρώπων μας κάθε χρόνο, χωρίς να αναπροσαρμόσουμε τις πρακτικές και τακτικές μας στο ψάρεμα στν βαθμό που πρέπει ώστε να μειωθούν ή και να μηδενιστούν αυτές οι θλιβερές πιθανότητες...
Αν δε μάθουμε, δε γίνουμε καλύτεροι ή δεν τα εφαρμόζουμε στην πράξη, εμείς φταίμε! ο καθε ένας χωριστά για τον εαυτό του. Οπως και ο καθένας μόνος γεννιέται, (μονος πορεύεται?) έτσι και μόνος πεθαίνει...
Δυστυχώς είναι η πραγματικότητα, δεν ειναι θεμα "μουδιάσματος". Αν κανείς μας δεν βουτάει μόνος αλλά έχουμε κάποιον στην επιφάνεια να μη μας χανει απο τα ματια του, πιθανότατα από τους 10-20 που λες, κανεις δεν θα πάθει τίποτα!! Αλλά αυτό θα ήταν το ιδανικό, η εξαίρεση.
Στην πραγματικότητα, καποιοι από εμας θα γίνουμε στατιστική μεσα στους επόμενους μήνες! Το ξερουμε ολοι, μας πονάει και πρεπει να το αντιμετωπίσουμε!! Οχι απλά να πέσουμε από τα σύννεφα όταν δούμε δημοσίευση ότι ο ταδε πνίγηκε κάνοντας ψαροντούφεκο (αλλά είχε βαρκάρη, σύζυγο στην παραλια,κλπ), ή ο δείνα αγνοείται (αφού ψαρευε μόνος ή μακρυά από το ζευγάρι)...
Οι πιθανότητες είναι μεν θλιβερες, αλλά είναι πιθανότητες!! Το ΨΤ ενέχει ρίσκο το οποίο παίρνουμε κάθε φορά που μπαίνουμε σε άπνοια. Το ρίσκο είναι μεγάλο και το αντίτιμο είναι σπάνια τραυματισμοί και συχνότερα ο θάνατος! Όποιος βουτάει και δεν βρίσκεται έστω σε αυτό το επίπεδο αυτογνωσίας όσον αφορά τα ρίσκα, τότε είναι αλαζώνας και υπερόπτης ή απλα εθελοτυφλεί ή έχει άγνοια. Σε κάθε περίπτωση είναι ανόητο και ανεύθυνο να βάζει κάποιος επιπόλαια τον εαυτό του σε τέτοιο κίνδυνο!
Τα σχολεία ελ. κατάδυσης και η πιστή εφαρμογη της γνώσης και των πρωτοκολλων από εμας, μπορουν να μας καταστίσουν ασφαλείς. Το μυαλό μας δεν αρκει αλλά είναι απαραίτητο! :rules:
(μιλαει ενας που δεν εχει κανει σχολειο και τις περισσοτερες βουταει μονος..."τηρώντας" τα πρωτοκολλα... :-# )

Υ.Γ. Τιμή μου αν οι Διαχειριστές αποφασίσουν και το καρφιτσώσουν! :hello:

Και πάλι σιγουροι δεν μπορούμε να μαστε!


δηλαδη..ενταξει ολες οι θεωριες μπλα μπλα και τα λοιπα..αλλα τι???γιαυτο παρεθεσα εδω...και παλι σιγουροι δεν ειμεθα...

εασν σιγουρα μας καθισει θυλακας αερα κατω απο την στολη..μαλιστα δηλαδη πρεπει να υπαρχει τροπος ασφαλης και ακριβης οσο αναφορα βαλσιμο της στολης μα..και ποιος πανω σε αυτο μπορει να πει με εκατο τοις εκατο οτι δεν θα κρατησει..

αρα ολοι μας σιγουρα καποια στιγμη στο υποβρυχιο ψαρεμα μας εχουμε <<κρατησει>> μεσα μας θυλακα...

σκοπο δεν εχω ασφαλως και σαφως να μειωσω το ποστ ετσι μην παρεξηγηθω...

αφετερου ποιες οι συνθηκες εν τελη ωστε να ειμαστε σιογουροι ??μαλλον για ολα υπαρχει η εξαιρεση...ετσι..??...

τι να πω...

και στον χρονο επιφανειας ενα ερωτημα εχω...εγω μπορω να κανω την βουτια 15 μετρα κατω και να καθισω μετα 2 λεπτα επανω??οχι νομιζω η εκανα λαθος??δεν παιζει και το χρονικο οριο που θα <<καθισω?>> κατω..ευχαριστω αυτα... :wave:


και κλεινω με ενα μεγαλο μπραβο για την εργασια σου...λιγοι...πλην ελαχιστων θα το εκαναμε...ευγε!~

και καλες αναδυσεις!~σε ολους μας!~

Άβαταρ μέλους
panosti
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Πέμ 16 Ιούλ 2015, 03:42
Ονοματεπώνυμο: Πανος Τ.
Τοποθεσία: Χαϊδαρι (σήμερα)

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panosti » Σάβ 15 Απρ 2017, 16:17

thalassa50 έγραψε:Ευχαριστω παρά πολύ
Πάρα πολύ καλό άρθρο και άκρως διδακτικό και θα συμφωνήσω στο να καρφιτσωθει σαν εξώφυλλο στο φόρουμ
Διότι πράγματι τεσσερεις δεκαετίες στο χόμπυ και μέχρι πρόσφατα νομίζαμε ότι νόσο δυτών παθαίνουν μόνον η μπουκαλάκιδες :) και όταν πριν λιγα χρόνια άρχισε να βγαίνει στην φόρα και για εμάς αναρωτιομουν τι γράφουν ???? :) εμείς σκεφτόμουν ,με μία ανάσα ?????
Και όμως
Εύγε φίλε :thumbsup:
Να προσθέσω ότι όποτε μαθαίνω κατι νεο-ριζοσπαστικό για μένα από εγχειριδια κατάδυσης, σεμιναρια-ομιλίες, αρθρα, κλπ (ειδικα όταν ειναι στην ύλη καποιου σχολειου) κάθε φορά αναλογίζομαι με θαυμασμό το ίδιο:
"Πόσα πράγματα παραπανω θα μπορουσα να προβλέψω αν ειχα παρακολουθησει σχολεία?" "Πόσο πιο ασφαλής θα 'μουν αν τα εφάρμοζα κι όλας!"
Δυστυχώς όμως και παρά το ότι εχουν μειωθεί τα τελευταια χρόνια οι τιμες, εγω και παλι δεν τα εχω καταφερει ακομα...Πάντα υπάρχουν αλλες προτεραιότητες!

Και στα 10 μετρα να ψαρευουμε η γνωση του 3ου+ επιπέδου για μένα είναι απαραίτητη. Δεν ειναι για τα μέτρα, αλλα για το σώμα της γνώσης, τη νοοτροπία και την εμπειρία που αποκταται μέσα από τα σχολεία και τη μελέτη.
Mourgos έγραψε:Να δίνουμε μεγάλη σημασία στα μεσοδιαστήματα χαλάρωσης και να ελέγχουμε τον ωκεανό των παρορμήσεων που μας δημιουργεί ένα καλό ψάρι.

Άβαταρ μέλους
panosti
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Πέμ 16 Ιούλ 2015, 03:42
Ονοματεπώνυμο: Πανος Τ.
Τοποθεσία: Χαϊδαρι (σήμερα)

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panosti » Σάβ 15 Απρ 2017, 16:32

YDRAYLIKOS έγραψε:Και πάλι σιγουροι δεν μπορούμε να μαστε![...]αφετερου ποιες οι συνθηκες εν τελη ωστε να ειμαστε σιογουροι ??μαλλον για ολα υπαρχει η εξαιρεση...ετσι..??... [...]

και στον χρονο επιφανειας ενα ερωτημα εχω...εγω μπορω να κανω την βουτια 15 μετρα κατω και να καθισω μετα 2 λεπτα επανω??οχι νομιζω η εκανα λαθος??δεν παιζει και το χρονικο οριο που θα <<καθισω?>> κατω..ευχαριστω αυτα... :wave:

και κλεινω με ενα μεγαλο μπραβο για την εργασια σου...λιγοι...πλην ελαχιστων θα το εκαναμε...ευγε!~

και καλες αναδυσεις!~σε ολους μας!~
Σιγουροι ποτέ δεν είμαστε, γι'αυτο υπαρχει ο δυτης ασφαλειας (ζευγαρι). Απλώς ως υπευθυνοι ελ. δυτες πρεπει να επαγρυπνούμε και να λαμβάνουμε υπ'οψην ολους τους παραγοντες κινδύνου. Η εξαίρεση και πάλι καραδοκεί...
Όσον αφορά το ερώτημα σου, σου παραθέτω το τελευταιο κομματι του κεφαλαίου 7 του AIDA3.
Όπως φαίνεται μέχρι τα -30μ βάθος: *χρόνος επιφανείας = 2 Χ χρόνος βουτιάς ειναι ΟΚ. Και στα -15μ. να το εφαρμοσεις παλι ασφαλής θα εισαι. :read:

Πρακτικοί κανόνες
Στο σχολείο AIDA3 σας επιτρέπεται να καταδύεστε έως τα -30 μέτρα. Για να υπολογίσετε έναν ασφαλή χρόνο επιφανείας για αυτά τα βάθη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω απλό κανόνα:

*χρόνος επιφανείας = 2 Χ χρόνος βουτιάς

Για παράδειγμα:

*βουτιά 30 δευτ: 1 λεπτό χρόνος επιφανείας
*βουτιά 2 λεπτά: 4 λεπτά χρόνος επιφανείας
*κλπ


Για βουτιές βαθύτερα των -30 μέτρων, δύο διαφορετικοί κανόνες εφαρμόζονται. Οι κανόνες αυτοί συζητούνται εκτενώς στο σχολείο της AIDA επιπέδου 4:

*ελ. κατάδυση στα 30-55 μέτρα: Χρόνος επιφάνειας = βάθος(μέτρα)/5
*ελ. κατάδυση βαθύτερα από 55 μέτρα: μία βουτιά το 24ωρο
Mourgos έγραψε:Να δίνουμε μεγάλη σημασία στα μεσοδιαστήματα χαλάρωσης και να ελέγχουμε τον ωκεανό των παρορμήσεων που μας δημιουργεί ένα καλό ψάρι.

fotisdra
Δημοσιεύσεις: 270
Εγγραφή: Τρί 02 Δεκ 2014, 01:49
Ονοματεπώνυμο: Φωτης Δρακος
Τοποθεσία: Αθηνα

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fotisdra » Σάβ 15 Απρ 2017, 16:41

Ευχαριστώ με την σειρά μου για τον κόπο που μπήκες. Μόλις τελείωσα την πρώτη ανάγνωση. Θα ήταν ενδιαφέρουσα η άποψη ένος πνεύμονολογου για τα επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου και τι ζημιά μπορεί να γίνει σε κάποιον που έχει επίπεδο κορεσμού κάτω από 90%?νομιζω ότι και κάτω από 95% υπάρχει θέμα. Δηλαδή κάποιος που κρατά κανονικά τους χρόνους επιφάνειας ανάμεσα στις βουτιές τι επίπεδο κορεσμού έχει πριν κάνει την επόμενη βουτιά έχει φτάσει το 100% ?όσο περισσότερες ώρες ψαρευουμε πέφτει άραγε το επίπεδο; κάποιος που έχει αναπνευστικό πρόβλημα έστω και το ελάχιστο θα του επιτρεποταν να ασχολείθει με το ψαροντουφεκο προσαρμοζοντας έστω τους χρόνους επιφάνειας προς τα πάνω;
Οποιος κατουραει στην θαλασσα το βρησκει στο αλατι

YDRAYLIKOS
Δημοσιεύσεις: 743
Εγγραφή: Πέμ 09 Σεπ 2010, 20:39
Ονοματεπώνυμο: PATSIOS CHRIS
Τοποθεσία: ΑΧΑΡΝΑΙ

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από YDRAYLIKOS » Σάβ 15 Απρ 2017, 16:43

Δυστυχώς όμως και παρά το ότι εχουν μειωθεί τα τελευταια χρόνια οι τιμες, εγω και παλι δεν τα εχω καταφερει ακομα...Πάντα υπάρχουν αλλες προτεραιότητες!ναι οχι και τοσο..τα μεροκαματα πεφτουν γενικως οι τιμες ιδιες απο την στιγμη που το εισοδημα μας συρρικνωνεται...απλα...

τελος παντων εγω φιλααρακι εκανα ο πρωτο στον ρομπερτο...και εαν ...βρω εργασια...πρωτιστως...

θα ηθελα και το 2ο...αλλωστε θα με βοηθησει μπαλα τοσα ετη μοναχο μου παιζω....οποτε ..??./..καταλαβαινεις ..αυτα καλη ανασταση παληκαρε =D> :)

Άβαταρ μέλους
panosti
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Πέμ 16 Ιούλ 2015, 03:42
Ονοματεπώνυμο: Πανος Τ.
Τοποθεσία: Χαϊδαρι (σήμερα)

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panosti » Σάβ 15 Απρ 2017, 19:48

fotisdra έγραψε:Ευχαριστώ με την σειρά μου για τον κόπο που μπήκες. Μόλις τελείωσα την πρώτη ανάγνωση. Θα ήταν ενδιαφέρουσα η άποψη ένος πνεύμονολογου για τα επίπεδα κορεσμού του οξυγόνου και τι ζημιά μπορεί να γίνει σε κάποιον που έχει επίπεδο κορεσμού κάτω από 90%?νομιζω ότι και κάτω από 95% υπάρχει θέμα. Δηλαδή κάποιος που κρατά κανονικά τους χρόνους επιφάνειας ανάμεσα στις βουτιές τι επίπεδο κορεσμού έχει πριν κάνει την επόμενη βουτιά έχει φτάσει το 100% ?όσο περισσότερες ώρες ψαρευουμε πέφτει άραγε το επίπεδο; κάποιος που έχει αναπνευστικό πρόβλημα έστω και το ελάχιστο θα του επιτρεποταν να ασχολείθει με το ψαροντουφεκο προσαρμοζοντας έστω τους χρόνους επιφάνειας προς τα πάνω;
Δεν ξέρω κατι παραπάνω για τα επίπεδα του Οξυγόνου στο αίμα.
Ομως, για οποιοδηποτε εστω και μικρο πρόβλημα στο αναπνευστικό, στο κυκλοφορικό/καρδιά, στα αυτιά-ματια, ή ακόμα και στο γαστρεντερικο ή καποιο οργανο (π.χ.σπλήνα) θα πρεπει να συμβολευόμαστε ειδικο γιατρο. Δεν παίζουμε ρυθμίζοντας τους κανονες ασφαλείας και την ζωή μας!
Για να είσαι δύτης τα ιατρικά στάνταρ είναι πολύ αυστηρα. Σε πολλες ακόμα και ελαφριες περιπτώσεις παθήσεων απαγορευεται η οποιαδηποτε καταδυση.
Mourgos έγραψε:Να δίνουμε μεγάλη σημασία στα μεσοδιαστήματα χαλάρωσης και να ελέγχουμε τον ωκεανό των παρορμήσεων που μας δημιουργεί ένα καλό ψάρι.

Άβαταρ μέλους
panosti
Δημοσιεύσεις: 187
Εγγραφή: Πέμ 16 Ιούλ 2015, 03:42
Ονοματεπώνυμο: Πανος Τ.
Τοποθεσία: Χαϊδαρι (σήμερα)

Re: Υποξία στα αβαθή, Ισχαιμία, χρόνοι επιφανείας+νόσος δυτών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από panosti » Δευ 17 Απρ 2017, 03:03

panosti έγραψε:
YDRAYLIKOS έγραψε:Και πάλι σιγουροι δεν μπορούμε να μαστε![...]αφετερου ποιες οι συνθηκες εν τελη ωστε να ειμαστε σιογουροι ??μαλλον για ολα υπαρχει η εξαιρεση...ετσι..??... [...]

και στον χρονο επιφανειας ενα ερωτημα εχω...εγω μπορω να κανω την βουτια 15 μετρα κατω και να καθισω μετα 2 λεπτα επανω??οχι νομιζω η εκανα λαθος??δεν παιζει και το χρονικο οριο που θα <<καθισω?>> κατω..ευχαριστω αυτα... :wave:

και κλεινω με ενα μεγαλο μπραβο για την εργασια σου...λιγοι...πλην ελαχιστων θα το εκαναμε...ευγε!~

και καλες αναδυσεις!~σε ολους μας!~
Σιγουροι ποτέ δεν είμαστε, γι'αυτο υπαρχει ο δυτης ασφαλειας (ζευγαρι). Απλώς ως υπευθυνοι ελ. δυτες πρεπει να επαγρυπνούμε και να λαμβάνουμε υπ'οψην ολους τους παραγοντες κινδύνου. Η εξαίρεση και πάλι καραδοκεί...
Όσον αφορά το ερώτημα σου, σου παραθέτω το τελευταιο κομματι του κεφαλαίου 7 του AIDA3.
Όπως φαίνεται μέχρι τα -30μ βάθος: *χρόνος επιφανείας = 2 Χ χρόνος βουτιάς ειναι ΟΚ. Και στα -15μ. να το εφαρμοσεις παλι ασφαλής θα εισαι. :read:

Πρακτικοί κανόνες
Στο σχολείο AIDA3 σας επιτρέπεται να καταδύεστε έως τα -30 μέτρα. Για να υπολογίσετε έναν ασφαλή χρόνο επιφανείας για αυτά τα βάθη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω απλό κανόνα:

*χρόνος επιφανείας = 2 Χ χρόνος βουτιάς

Για παράδειγμα:

*βουτιά 30 δευτ: 1 λεπτό χρόνος επιφανείας
*βουτιά 2 λεπτά: 4 λεπτά χρόνος επιφανείας
*κλπ


Για βουτιές βαθύτερα των -30 μέτρων, δύο διαφορετικοί κανόνες εφαρμόζονται. Οι κανόνες αυτοί συζητούνται εκτενώς στο σχολείο της AIDA επιπέδου 4:

*ελ. κατάδυση στα 30-55 μέτρα: Χρόνος επιφάνειας = βάθος(μέτρα)/5
*ελ. κατάδυση βαθύτερα από 55 μέτρα: μία βουτιά το 24ωρο
Η Apnea International φαινεται να δινει ακόμα πιο αυστηρα διαστήματα επαναφοράς, συμφωνα με το χρόνο βουτιάς, το μεγιστο βάθος και την ταχύτητα αναδυσης:

Χρόνος επιφανείας = χρόνος βουτιας Χ μεγιστη πιεση(bar) Χ ταταχύτητα ανάδυσης(m/sec)
Για συνηθη βουτια με πτερυγια η ταχύτητα ειναι περίπου 1m/sec οπότε απλοποιείται ως:

Χρόνος επιφανείας = χρόνος βουτιας Χ μεγιστη πιεση(bar)

π.χ. βουτιά στα -20m(3bar max πίεση), συνολο βουτιας 2 λεπτά, τότε χρόνος επιφανειας = 2 Χ 3= 6 λεπτά

Παρατηρήστε ότι για βουτια στα 5 μετρα (1,5bar) για 2 λεπτά και με βιαστική ανάδυση (2 m/s) είναι: Χρόνος επιφανείας = 2 Χ 1,5 Χ 2 = 6 λεπτά, δηλαδή ίδιος χρόνος επιφανείας με την βουτιά στα -20μέτρα για 2 λεπτα.
Η ταχύτητα ανάδυσης παίζει σπουδαίο ρόλο όπως φαίνεται!

Πηγή: , Apnea International, 2015, σελίδα 20 :read:
Mourgos έγραψε:Να δίνουμε μεγάλη σημασία στα μεσοδιαστήματα χαλάρωσης και να ελέγχουμε τον ωκεανό των παρορμήσεων που μας δημιουργεί ένα καλό ψάρι.

Επιστροφή στο “Φυσιολογία”