★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Συζητήσεις, προτάσεις και διαβουλεύσεις για το παρόν και το μέλλον της ΕΥΑ.

Συμφωνείτε με το σύνολο των περιεχομένων στη διακύρηξη;

Συμφωνώ
228
93%
Διαφωνώ
16
7%
 
Σύνολο ψήφων: 244

SpearFishingForum
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 30
Εγγραφή: Κυρ 13 Σεπ 2020, 11:46
Ονοματεπώνυμο: ADMIN

★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από SpearFishingForum » Παρ 18 Σεπ 2020, 10:28

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Βασιζόμενοι στο γεγονός πως η Υποβρύχια Αλιεία συνεχώς αλλάζει πρόσωπο την τελευταία 20ετία, θεωρήθηκε αναγκαίο να συνταχθεί ένα κείμενο που να αναπροσδιορίζει και να ισχυροποιεί την ταυτότητα του σύγχρονου υποβρύχιου αλιέα.
Λαμβάνοντας υπ όψιν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα απόψεων και τάσεων που απορρέουν από συναδέλφους μας, μια ομάδα ατόμων διαθέτοντας το χρόνο και τη θέληση, συνέταξε το παρακάτω κείμενο, ώστε να πάψει πια να υπάρχει η περίπτωση ενδεχόμενες απαγορεύσεις ή και περιορισμοί της δραστηριότητάς μας, να αποφασιστούν χωρίς εμάς.
Είναι πια η ευκαιρία και η κατάλληλη στιγμή να συσπειρωθούμε όσο το δυνατόν περισσότεροι υπό ένα πλαίσιο ευρέως αποδεκτό, αξιοποιώντας τις γνώσεις μας και προβάλλοντας τις ανησυχίες μας. Παραθέτοντας επιχειρήματα και προτείνοντας εφαρμόσιμες λύσεις και ιδέες .

Σκοπός είναι αφού διαβαστεί και κριθεί από όλους μας, να οριστικοποιήσουμε την τελική μορφή της Διακήρυξης Ερασιτεχνικής Υποβρύχιας Αλιείας, η οποία θέλουμε να εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος των προσωπικών θέσεων του καθενός μας. Ένα κείμενο που αποστολή θα έχει να ενημερώσει, να επισημάνει, να προβάλλει, να ευαισθητοποιήσει και να προτείνει.
Να εμπνεύσει με την εγκυρότητά του όταν κοινοποιηθεί σε όλους τους κρατικούς φορείς ως επίσημη θέση των Ερασιτεχνών υποβρυχίων αλιέων.




ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με τον όρο Υποβρύχια Αλιεία (ΥΑ), κοινώς υποβρύχιο ψάρεμα, χαρακτηρίζεται το είδος της αλιείας που επιχειρείται από καταδυόμενο αλιέα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ( https://el.wikipedia.org/wiki/Υποβρύχια_αλιεία ). Το συνηθέστερο εργαλείο για τη διενέργειά της είναι το όπλο "ψαροτούφεκο" με τη χρήση του οποίου μετουσιώνεται πλεον σε κυνηγετική δραστηριότητα. Εξ’ ου και ο υποβρύχιος αλιέας (ΥΑς) αναφέρεται συνήθως ως "ψαροτουφεκάς" ή υποβρύχιος κυνηγός.
Σκοπός είναι η συλλογή αλιευμάτων (ψαριών, μαλακίων, κ.α.) με παράλληλη σωματική άσκηση και ψυχική χαλάρωση. Η φύση της από την ελληνική νομοθεσία χαρακτηρίζεται ως ερασιτεχνική (ΕΥΑ), έτσι τα αλιεύματα από αυτή τη δραστηριότητα απαγορεύεται να πωλούνται.
Ο εξοπλισμός που απαιτείται για την διενέργειά της ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις και τον τρόπο ψαρέματος του αλιέα. Σε αυτόν μπορεί να περιλαμβάνονται ψαροντούφεκο, μάσκα, αναπνευστήρας, βατραχοπέδιλα, μαχαίρι, καταδυτική στολή, ζώνη βαρών, καταδυτικό ρολόι, καμάκι, γάντζος, ψαροσακούλα κ.α. Υποχρεωτική είναι η χρήση ευδιάκριτης σημαδούρας υποβρύχιας δραστηριότητας με σημαιάκι, οι προδιαγραφές της οποίας ορίζονται από σχετική νομοθεσία. Ο ΥΑς υποχρεούται να κινείται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των πενήντα (50) μέτρων περιμετρικά της σημαδούρας, ενώ οποιασδήποτε μορφής σκάφη δεν επιτρέπεται να την πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων.

Η ΥΑ επιτρέπεται να διενεργείται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ ανατολής και δύσης του ηλίου,χωρίς τη χρήση τεχνητού φωτισμού. Υπόκειται σε χρονικές (κατα το μήνα Μάϊο κάθε έτους) και τοπικές απαγορεύσεις (δίαυλοι ακτοπλοϊκών γραμμών, υδροβιότοποι, λιμάνια κ.α). Το συνολικό βάρος των αλιευμάτων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα πέντε (5) κιλά ημερησίως, ενώ απο τον περιορισμό εξαιρείται η περίπτωση αλίευσης ενός μόνο ψαριού που υπερβαίνει τα 5 κιλά. Σε όλα τα αλιεύσιμα γι αυτόν είδη, υπάρχουν περιορισμοί ως προς το μέγεθος ή το βάρος, ενώ σε ορισμένα είδη υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό αλίευσής τους ημερησίως.
Ο ΥΑς υποχρεούται να τηρεί τους ισχύοντες κανόνες της πολιτείας και να είναι δεκτικός και συνεργάσιμος σε κάθε έλεγχο.

Η ΥΑ επιτελείται απο μεγάλο εύρος ηλικιών. Επιτρέπεται απο άτομα δεκάξι (16) ετών και άνω και μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγάλες ηλικίες εφόσον ο υποβρύχιος αλιέας είναι υγιής. Διενεργείται είτε επιπλέοντας στην επιφάνεια της θάλασσας, είτε καταδυόμενος έως και δεκάδες μέτρα κάτω από αυτήν.
Κατά την ΥΑ πραγματοποιείται ελεύθερη κατάδυση, δηλαδή κατάδυση με το κράτημα της ανάσας (άπνοια). Ο ΥΑς απαγορεύεται να παρατείνει την παραμονή του στο βυθό με την βοήθεια οποιουδήποτε τύπου αναπνευστικής συσκευής.
Το υποβρύχιο ψάρεμα χαρακτηρίζεται από ήπια έως έντονη σωματική δραστηριότητα. Ανάλογα με τις απαιτήσεις, ο ΥΑς πρέπει να διατηρεί την ανάλογη φυσική κατάσταση και να αποκτά γνώση των κίνδυνων που εγκυμονούν στον ανθρώπινο οργανισμό τόσο η παραμονή σε συνθήκες άπνοιας και αυξημένης πίεσης, όσο και το θαλάσσιο περιβάλλον εν γένει.
Στην εποχή μας διεξάγονται μαθήματα-σεμινάρια ελεύθερης κατάδυσης από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους εκπαιδευτές, όπου ο ΥΑς μπορεί να ενημερωθεί πρωτίστως για την ασφάλειά του και για άλλα πολλά θέματα που αφορούν σε αυτή τη δραστηριότητα γενικότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε σύγκριση με όλες τις άλλες μορφές αλιείας, η ΥΑ είναι ο επιλεκτικότερος τρόπος ψαρέματος, αφού μόνο ο ΥΑς έχει την δυνατότητα να επιλέξει το είδος και το μέγεθος του αλιεύματός του.



Η ΥΑ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

Στους κύκλους των ΥΑ συναντάμε άτομα όλων των κοινωνικών τάξεων και εργασιακών ομάδων. Επαγγελματίες κάθε είδους, τεχνίτες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, επιστήμονες, καλλιτέχνες, βουλευτές αλλά και απλοί βιοπαλαιστές συνθέτουν το φάσμα των ανθρώπων που επιζητούν τη συχνή επαφή με το συναρπαστικό κόσμο του βυθού. Το γεγονός αυτό, αποδεικνύει την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για άμεση επαφή με την φύση και άσκηση σε αυτήν, ανεξαρτήτως κοινωνικών καταβολών και εργασιακής ενασχόλησης.
Η ΥΑ αποτελεί σύνθετη ψυχοσωματική δραστηριότητα αυξημένης δυσκολίας. Ως τέτοια ενισχύει τον χαρακτήρα, γυμνάζει το σώμα, δημιουργεί ψυχική ευφορία και λειτουργεί αποσυμφορητικά στο άγχος της καθημερινότητας.
Καθοριστικό στοιχείο είναι ότι συμβάλει στην προμήθεια τροφής υψηλής ποιότητας για τον ΥΑ και το στενό του περιβάλλον.
Ιατρικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι οι ΥΑς ευεργετούνται στη μέση ηλικία από καλύτερη καρδιοαναπνευστική λειτουργία και μικρότερη νοσηρότητα από κοινά νοσήματα.
Η ΥΑ ενισχύει και προάγει την κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία ισχυρών φιλικών δεσμών, αφού για την ασφαλέστερη διενέργειά της σε μεσαία και μεγάλα βάθη συστήνεται ζεύγος δυτών με αδιάλειπτη οπτική επαφή και σε εναρμονισμένη εναλλασσόμενη δράση. Ισχυροί δεσμοί φιλίας και συγγένειας δημιουργούνται ανάμεσα σε ΥΑς οι οποίοι, σε αντίθεση με την καθιστική και αποστασιοποιημένη σύγχρονη κοινωνική ζωή, κοινωνικοποιούνται δια ζώσης.
Όλα τα παραπάνω προσδίδουν στον ΥΑ χαρακτηριστικά που ωφελούν τόσο τον ίδιο όσο και το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο αυτός δρα και κινείται.


Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το φαινόμενο παρανομούντων μελών που παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, δεν απουσιάζει και από την ΥΑ. Εν τούτοις, το μικρό ποσοστό αυτών, δεν μπορεί να χαρακτηρίζει μια ολόκληρη ομάδα δεκάδων χιλιάδων ατόμων ΥΑ που σέβονται το νόμο και την θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, οι παράνομες αλιευτικές πράξεις πρέπει να στοχοποιούνται με σκοπό την εξυγίανση της ΥΑ. Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η προβολή της υγιούς, νόμιμης και περιβαλλοντικά ευαίσθητης ΥΑ, με σκοπό την ενημέρωση της κοινωνίας για τον τρόπο, τις δυσκολίες και την οικολογική προσέγγιση κάτω από τις οποίες αυτή διενεργείται.
Η αλόγιστη, ανεξέλεγκτη ή και παράνομη (με χρήση αναπνευστικών συσκευών ή/και νυχτερινή) ΥΑ ή η εμπορευματοποίηση των αλιευμάτων αποτελεί λαθραλιεία και είναι καταδικαστέα, όπως εξ άλλου προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Δεν είναι λίγες οι φορές που εκατόμβες ψαριών αλιευμένα με αναπνευστική συσκευή ή και κατά την διάρκεια της νύχτας, παρουσιάζονται ως προϊόν της ΕΥΑ με αποτέλεσμα να πλήττουν την εικόνα της και να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, με δόλο ή χωρίς.

Έτσι, για τον διαχωρισμό από τυχόν παράνομες πρακτικές που στερούνται κοινωνικής και οικολογικής ευσυνειδησίας, η «υγιής» ΥΑ παρακάτω, θα αναφέρεται ως Ερασιτεχνική Υποβρύχια Αλιεία (ΕΥΑ).
Οι ΕΥΑ καλούν την πολιτεία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους με ακριβή και δίκαιη νομοθέτηση και θεσμοθέτηση του κλάδου, καθώς και πάταξη της παράνομης ΥΑ με την εποπτεία και δράση της δικαστικής εξουσίας.



ΕΥΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΌ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝ

Η ΕΥΑ συνδέεται άμεσα με το θαλάσσιο περιβάλλον και όπως σχεδόν κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου, λειτουργεί σε κάποιο βαθμό επιβαρυντικά απέναντι σε αυτό. Η κύρια επιβάρυνση που επιφέρει ο ΕΥΑς είναι μέσω της συλλογής αλιευμάτων, κοινός εξ άλλου σκοπός σε όλα τα είδη ψαρέματος. Η ουσιαστική διαφορά στην περίπτωση της ΕΥΑ είναι ότι η μέθοδος είναι η πλέον επιλεκτική, χωρίς τις σοβαρότατες «παράπλευρες απώλειες», που δημιουργούνται από τις απορρίψεις των μη εμπορεύσιμων ειδών, ακόμα και την θανάτωση θαλάσσιων θηλαστικών από την επαγγελματική αλιεία.
Επιπλέον, οι επιφανειακοί αλιείς δεν μπορούν να επιλέξουν ούτε το είδος αλλά ούτε και το μέγεθος του αλιεύματός τους, οδηγώντας τους πολλές φορές σε ακούσια θανάτωση και τραυματισμό ειδών υπολειπόμενων μεγεθών, κατι που στην ΕΥΑ αποφεύγεται μέσω της οπτικής επαφής. Ο ΕΥΑς έχει την καθοριστική επιλογή για το πάτημα της σκανδάλης μετά από την οπτική αξιολόγηση του αλιεύματος.

Αναλογιζόμενοι ότι η δραστηριότητα της ΕΥΑ γίνεται με συνεχή σωματική καταπόνηση και τον καταδυόμενο σε κατάσταση άπνοιας, αντιλαμβανόμαστε ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι κατά πολύ αυξημένος, έναντι σε οποιαδήποτε άλλη μέθοδο αλιείας. Η δυσκολία αυτή επιτείνεται με τη συσσώρευση της κόπωσης. Το γεγονός αυτό περιορίζει δραστικά το χρόνο κατά τον οποίο ακόμα και ένας καλός αθλητής με άριστη φυσική κατάσταση θα μπορούσε να εξασκεί την δραστηριότητα και να συλλέγει αλιεύματα. Άλλοι παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, εποχικές ή μη, μπορούν να δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια (θερμοκρασία, αέρας, κύμα, ρεύματα, καταιγίδες κ.α) ή ακόμη και να καταστήσουν αδύνατη τη διενέργεια ΕΥΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο ο ΕΥΑ μπορεί να πιάσει ψάρια, θα βρούμε άλλο ένα σημαντικό παράγοντα που στερεί την δυνατότητα της μαζικής αλίευσης, οπότε και σημαντικής επιβάρυνσης. Η επιφυλακτηκότητα που δημιουργεί η θέα του αλιέα, η χρήση ενός όπλου που προκαλεί θόρυβο, ο χρόνος που χρειάζεται αυτό να ξαναοπλιστεί, δίνει την ευκαιρία στα ψάρια να αντιληφθούν τον κίνδυνο και να προλάβουν να απομακρυνθούν ή να κρυφτούν σε απρόσιτα σημεία.
Συμπερασματικά λοιπόν, το Υποβρύχιο Ψάρεμα είναι μια υψηλού βαθμού δυσκολίας μέθοδος αλιείας, με ελάχιστη επιβάρυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον, η οποία σε σύγκριση με όποια άλλη μέθοδο, καθίσταται η λιγότερο επιβαρυντική και η πλέον οικολογική. Η ελάχιστη επιβάρυνση για το θάλασσιο περιβάλλον άλλωστε εξασφαλίζεται από τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία στο συνολικό βάρος και τα είδη που επιτρέπεται να αλιεύσει ο ΕΥΑς.
Ο ΕΥΑς οφείλει να είναι ένας διακριτικός και όσο το δυνατόν λιγότερο παρεμβατικός επισκέπτης στο θαλάσσιο περιβάλλον. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του στον υδάτινο κόσμο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, ώστε να συμβαδίζει με τις πραγματικές του ανάγκες και όχι με τις φιλοδοξίες του. Να δρα με οικολογική συνείδηση, να αλιεύει με αυτάρκεια και να είναι πειθαρχημένος απέναντι σε ενδεχόμενες ευκαιρίες υπεραλίευσης.

Είναι γνωστό ότι οι ΕΥΑ, τόσο μέσω συλλόγων και ομάδων τους αλλά και μεμονωμένα, προχωρούν σε καθαρισμούς παραλιών από σκουπίδια, σε καθαρισμούς λιμανιών-βυθών και άλλες οικολογικές δραστηριότητες. Είναι αυτόπτες μάρτυρες των αλλαγών που συντελούνται στο θαλάσσιο οικοσύστημα, όπως οι εισβολές επιζήμιων ξενικών ειδών (π.χ λαγοψαρο, λεοντόψαρο, κ.α) και παρατηρούν φαινόμενα που απειλούν με εξαφάνιση κάποια είδη (πχ. https://el.wikipedia.org/wiki/Πίννα ).
Μπορούν και επιθυμούν να είναι ενεργά μέλη στη διατήρηση και διαφύλαξη της ισορροπίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος και στην συλλογή πολύτιμων πληροφοριών προς αξιοποίηση. Ο ΕΥΑ αντιλαμβάνεται το θαλάσσιο περιβάλλον όπως ακριβώς είναι. Πανέμορφο, ζωτικό, κάποιες φορές επικίνδυνο, αλλά κατά βάση ευαίσθητο απέναντι στην ανεξέλεγκτες επεμβάσεις του ανθρώπου σε αυτό. Επιθυμία και στόχος μας θα παραμείνει η σχέση μας αυτή να βασίζεται στις αρχές των βιώσιμων πρακτικών, της αειφορίας και της ενεργού δράσης για την προστασία του.



ΤΙ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΜΕΤ' ΕΠΙΤΑΣΣΕΩΣ Η ΕΥΑ

Κάθε τεχνητό ή άλλο βοηθητικό μέσο που παρατείνει τον χρόνο παραμονής κάτω από την επιφάνεια (υποβρύχια αναπνευστική συσκευή, αργιλές, υποβρύχιες προωθητικές συσκευές, κλπ) ή η διενέργεια ΥΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και της ημέρας με τεχνητό φωτισμό. Είναι παράνομη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ( http://www.hcg.gr/alieia/NOMOTHESIA/PD3 ... -NayzkjsjQ Αρθρο1 παρ. 3) . Η χρήση υποβρύχιου φωτός από τον ΥΑ στερεί από τα κρυμμένα (την ημέρα) και κοιμώμενα (τη νύχτα) ψάρια τη δυνατότητα να αποφύγουν τη σύλληψή τους.
Ως εκ τούτου ανάγεται σε ζήτημα μείζονος σημασίας για την αειφορία τοπικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η συμμόρφωση των ΕΥΑ στη συγκεκριμένη απαγόρευση εκτός από υποχρέωση θα πρέπει πλέον να θεωρείται καθήκον.


Με τα ίδια κριτήρια καταδικάζονται:

• Η ΥΑ σε προστατευόμενες και απαγορευμένες περιοχές (υδροβιότοποι ,θαλάσσια πάρκα κλπ)
• Η ΥΑ προστατευόμενων, απαγορευμένων και μη βρώσιμων ειδών
• Η ΥΑ υπολειπόμενων μεγεθών (ελάχιστο μέγεθος ή βάρος, προβλέπεται από τη νομοθεσία) για κάθε επιτρεπόμενο είδος
• Η ΥΑ μεγάλου αριθμού και βάρους αλιευμάτων, πολλαπλάσιου του επιτρεπόμενου από τη νομοθεσία ορίου
• Η πώληση αλιευμάτων που προέρχονται από ΥΑ


Το σύνολο των ΕΥΑ, ως συνειδητοποιημένα άτομα, αποστασιοποιούνται από παράνομες ενέργειες και κακές πρακτικές, τις καταδικάζουν και τις στοχοποιούν. Κάθε παρόμοια ενέργεια που αντιτίθεται της νομοθεσίας αλλά και της ηθικής θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αναλόγως από το κοινωνικό σύνολο και το κράτος.
Άτομα που πράττουν παρόμοιες ενέργειες δεν εκφράζουν την ΕΥΑ όπως αυτή ορίζεται και περιγράφεται, ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιορίζονται. Δεν θα πρέπει να κατατάσσονται στις τάξεις των ΕΥΑ, αλλά να γίνεται αναφορά σε αυτά ως «λαθραλιείς» ή «παράνομοι αλιείς».
Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν θα πρέπει η ΕΥΑ να επωμίζεται συλλογική ευθύνη για τις πράξεις μιας κατακριτέας μειονότητας, η οποία προσπαθεί να συγκαλυφθεί υπό μία διαφορετική ιδιότητα. Για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι και σύννομοι ΕΥΑ τάσσονται υπέρ του κράτους στην προσπάθεια πάταξης κάθε είδους λαθραλιείας με το σκεπτικό ότι τα ιχθυοαποθέματα καθώς και κάθε άλλος φυσικός πόρος δεν είναι ανεξάντλητα. Είναι κοινό αγαθό και δεν πρέπει να οικειοποιούνται ασύστολα.
Τα άτομα αυτά που καταχρώνται το όνομα των ΕΥΑ πρέπει να βάλλονται με κάθε μέσο, εφ' όσον η κοινωνική και η οικολογική τους συνείδηση και η επιβολή κυρώσεων δεν αποτελούν κατασταλτικό παράγοντα για την εκδήλωση παρανομίας και κακής πρακτικής.

Οι σύλλογοι που απαρτίζουν την ομοσπονδία, άλλες οργανωμένες ομάδες ΕΥΑ αλλα και κάθε ΕΥΑς μεμονωμένα, είναι αποφασισμένοι να περιθωριοποιήσουν και να αποβάλλουν τέτοια πρόσωπα που υπονομεύουν τον κλάδο. Να συμβάλλουν στο έργο των ελεγκτικών αρχών και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο πρωτοβουλίες οργανώσεων που έχουν στόχο την καταπολέμηση της παράνομης και καταστροφικής αλιείας στις ελληνικές θάλασσες, όπως πχ. το Αλιευτικό Παρατηρητήριο (https://archipelago.gr/ti-kanoume/thala ... sia/aliia/). Η δράση αυτή απαρτίζεται από ένα ενεργό δίκτυο πολιτών (αλιείς, κατοίκους και επισκέπτες παράκτιων περιοχών) οι οποίοι παρέχουν πολύτιμες, εμπιστευτικές πληροφορίες, συνήθως σε πραγματικό χρόνο, για δραστηριότητες παράνομης και καταστροφικής αλιείας που εντοπίζουν στην περιοχή τους. Τα στοιχεία αυτά επαληθεύονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Αναλυτικές αναφορές καταρτίζονται τακτικά και αποστέλλονται στις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές.



ΕΥΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ

Η θάλασσα είναι ένα κοινό πεδίο που επιχειρούν διάφοροι αλιείς. Επιφανειακοί, παράκτιοι, υποβρύχιοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Υπάρχουν όμως μεταξύ τους μεγάλες διαφοροποιήσεις και δυνατότητες ως προς το στόχο. Για παράδειγμα μεταξύ άλλων, στόχο για μεγάλο μερίδιο επαγγελματιών αλιέων αποτελούν :

• ψάρια πολύ μικρού μεγέθους (αθερίνα, σαρδέλα , γαύρος, μαρίδα, κ.α) τα οποία οι ΕΥΑ αδυνατούν να αλιεύσουν με ψαροτούφεκο.
• ψάρια μεσαίου και μεγάλου μεγέθους (λυθρίνια, σαφρίδια, σκουμπριά, φαγκριά κ.α.) τα οποία οι ΕΥΑ αδυνατούν να αλιεύσουν λόγω μεγάλου βάθους.
• κεφαλόποδα (θράψαλα, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια κ.α) από τα οποία οι ΕΥΑ συναντούν και αλιεύουν μόνο τα χταπόδια, εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.
• καρκινοειδή και οστρακοειδή (γαρίδα, γάμπαρη, αστακοί, καραβίδες, μύδια, κυδώνια κλπ) τα οποία οι ΕΥΑ απαγορεύεται να αλιεύουν,
σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Οι ΕΥΑ αντιμετωπίζουν τα ιχθυοαποθέματα ως κοινά αγαθά που θα έπρεπε να διαμοιράζονται ισότιμα και με σύνεση. Λαμβάνοντας όμως υπ όψιν τη βιοποριστική φύση της επαγγελματικής αλιείας, αποδέχονται, σέβονται και συμμερίζονται πολλές φόρες τα δικαιώματα των επαγγελματιών αλιέων. Αυτό επιβεβαιώνεται συχνά από περιστατικά οικειοθελούς αποχώρησης ΕΥΑ από κάποιο μέρος που καταφθάνει επαγγελματίας και διάφορα περιστατικά αλληλοβοήθειας.
Ο κλάδος των επαγγελματιών θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με τους ΕΥΑ με τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας, ώστε να μας γνωστοποιούνται και να εντοπίζονται περιπτώσεις ΥΑ που υπερκαρπώνονται και εμπορευματοποιούν στη συνέχεια παρανόμως τα αλιεύματά τους. Οι εν λόγω ΥΑ ζημιώνουν το κράτος μέσω της φοροδιαφυγής και παράλληλα προκαλούν προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα τόσο στους ΕΥΑ όσο και στους επαγγελματίες αλιείς.

Πρέπει να τονιστεί πως οι ΕΥΑ είναι ο τελευταίος κρίκος στην εκμετάλλευση των ιχθυοαποθεμάτων από τη στιγμή που υφίσταται παράλληλα η Βιομηχανική Αλιεία, η οποία περιλαμβάνει δυναμικά αλιευτικά εργαλεία (μηχανότρατα, γρι-γρι και κάθε είδος συρόμενου εργαλείου). Στόχος της Βιομηχανικής Αλιείας είναι η αλίευση μεγάλων συγκεντρώσεων ειδών. Αποτελεί μόλις το 3% του ελληνικού αλιευτικού στόλου αλλά παρέχει το 50% των συνολικών αλιευμάτων (https://archipelago.gr/ti-kanoume/thala ... sia/aliia/). Λόγω της δυναμικότητας των εργαλείων, όταν αλιεύουν μη-αειφορικά και παράτυπα, προκαλούν εκτεταμένες και συχνά μη-αναστρέψιμες καταστροφές στα θαλάσσια οικοσυστήματα.



ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΑ - ΣΧΕΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η Ευρωπαϊκή ένωση έχει θεσπίσει μια κοινή αλιευτική πολιτική για όλα τα κράτη - μέλη, τα οποία έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται στους εκάστοτε κοινοτικούς κανονισμούς.
Αυτή όμως εφαρμόζεται ως επί το πλείστον στην επαγγελματική αλιεία και όχι από τους ερασιτέχνες αλιείς. Ειδικότερα, οι ΥΑ κρατών μελών υπόκεινται σε διαφορετικούς αλιευτικούς εθνικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις.
Για παράδειγμα, σε κάποια κράτη-μέλη η ΥΑ διενεργείται ελεύθερα από τους πολίτες, ενώ σε άλλα απαιτείται η έκδοση άδειας ερασιτεχνικής αλιείας.
Η Ελλάδα άνηκε έως το 2014 στη δεύτερη κατηγορία έως ότου καταργήθηκε με το ΦΕΚ Α΄92/14-04-2014 (http://www.hcg.gr/sites/default/files/d ... 8y2014.pdf)
Θεωρούμε πως αυτό αποδείχτηκε μια λανθασμένη επιλογή. Το κράτος στερήθηκε τη δυνατότητα να γνωρίζει τον αριθμό ενεργών των Ερασιτεχνών Αλιεών που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος (πιθανόν μεταξύ 100.000-150.000), χάνοντας μαζί τη δυνατότητα για την συλλογή και αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων περί εκμετάλλευσης ιχθυοαποθεμάτων.

Η επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας θεωρούμε ότι θα αποφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα. Είναι όμως προτιμότερο να εκδίδεται και από κατά τόπους συλλόγους ύστερα από σχετική ενημέρωση και προαιρετική στοιχειώδη εκπαίδευση.
Με αυτόν τον τρόπο, θα συνεισφέρει:
- στην ασφάλεια των υποψηφίων ΥΑ, μιας και η διενέργεια ΥΑ εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, τους οποίους ιδίως οι νέοι και άπειροι, αγνοούν.
- στη συλλογή πολύτιμων στατιστικών στοιχείων
- μέσω οικονομικής εισφοράς (προτεινόμενο αντίτιμο 30€) , η οποία θα μπορεί να διατίθεται στο κράτος για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του.
Αντιστοίχως πρέπει να εξεταστεί η έκδοση ολιγοήμερων αδειών ερασιτεχνικής αλιείας για πολίτες άλλων κρατών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Η Ελλάδα εκμεταλλευόμενη την ελευθερία κινήσεων που της παρέχει η Ε.Ε στο θέμα της νομοθέτησης σε εθνικό επίπεδο, μπορεί να θέσει σε ισχύ μια νέα αλιευτική πολιτική για τους ερασιτέχνες. Πιο αυστηρή και στοχευμένη μεν άλλα πιο αποτελεσματική και αειφόρα. Για παράδειγμα, ένας τρόπος που θα μπορούσε να αποτελέσει μέθοδο ελέγχου των αλιευμάτων που προέρχονται από Ερασιτεχνική Αλιεία, θα ήταν η υποχρέωση κάθε ερασιτέχνη αλιέα, να κόβει ένα τμήμα από την ουρά (ουραίο πτερύγιο) του αλιεύματος αμέσως μετά τη σύλληψή του. Έτσι, σε οποιοδήποτε έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές στον αλιεία, θα ήταν πολύ εύκολο να διαπιστωθεί αν όλα τα αλιεύματα έχουν σημανθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Αλιεύματα με τέτοιο χαρακτηριστικό δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε κανένα σημείο πώλησης αλιευμάτων (ψαράδικα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, κλπ) και βέβαια σε κάθε αντίθετη περίπτωση, να καταλογίζονται αυστηρά πρόστιμα έως και ποινικές ευθύνες.
Η δυνατότητα ευδιάκριτου διαχωρισμού του τρόπου αλίευσης (επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά) θα συμβάλει δραστικά στον περιορισμό της παράνομης διάθεσης των αλιευμάτων που προέρχονται απο ερασιτεχνική αλιεία και θα ενισχύσει την καλή σχέση που είναι ωφέλιμο να υπάρχει μεταξύ των ερασιτεχνών και επαγγελματιών του χώρου. Το μέτρο αυτό (κοπή ουραίου πτερυγίου) εφαρμόζεται στη Γαλλία και επιβάλλεται σε όλους τους Γάλλους Ερασιτέχνες Αλιείς και από φέτος (2020) νομοθετήθηκε και στην Κύπρο.(http://www.moa.gov.cy/moa/dfmr/dfmr.nsf ... 52020).pdf )

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως με την προαναφερόμενη δέσμη τροποποιήσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία κατήργησε την άστοχη καθολική απαγόρευση της ΕΥΑ κατά το μήνα Μάιο.

Οι ΕΥΑ είναι ανοιχτοί σε διάλογο και έτοιμοι να προτείνουν λύσεις αναφορικά με τοπικές και χρονικές απαγορεύσεις, καθώς και απαγορεύσεις απειλούμενων ειδών, εφόσον αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προστασίας από το σύνολο των δραστηριοποιούμενων αλιέων (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) και τεκμηριώνονται με επιστημονικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενες τροποποιήσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας μπορούν να αποδώσουν καρπούς μόνο αν υποστηρίζονται από την αποτελεσματική δράση των ελεγκτικών αρχών καθώς και της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Στο θέμα αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και αποτελεσματικότητα χωρίς την συμπαράσταση και συμβολή της πολιτείας.



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Αναπροσαρμογή του ημερησίου ορίου σε βάρος και αριθμό για τον ΕΥΑ που θα είναι εξαρτημένο ανάλογα με τα είδη και την εποχή έτσι ώστε να εξασφαλίζεται και η
ασφαλής ωοτοκία των ψαριών. Με την παραπάνω προϋπόθεση η απαγόρευση του Μαΐου για τον ΕΥΑ κρίνεται άσκοπη και θα πρέπει να καταργηθεί.
2. Σύσταση Ομοσπονδίας Ερασιτεχνών Αλιέων αποτελούμενη από συλλόγους Ερασιτεχνών Αλιέων και Ερασιτεχνών Υποβρυχίων Αλιέων.
3. Επαναφορά της έκδοσης Αδειών Ερασιτεχνικής Αλιείας, οι οποίες θα εκδίδονται και από τους κατά τόπους συλλόγους. Θα πρέπει μάλιστα να υπάρχει διαφοροποίηση
ανάμεσα στις διάφορες μορφές Ερ.Αλιείας (επιφανείας, υποβρύχιο ψάρεμα, κ.λπ.), έτσι ώστε να υπάρχει καταγεγραμμένος ο πραγματικός αριθμός των ερασιτεχνών
αλιέων ανά κατηγορία. Οι ξένοι πολίτες (π.χ. τουρίστες) να μπορούν να εκδίδουν άδειες συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας με το ανάλογο αντίτιμο.
4. Άρση των απαγορεύσεων συγκεκριμένων ειδών για τους ΕΥΑ ενώ επιτρέπονται για τους επαγγελματίες (π.χ. τόνος, καρκινοειδή, κ.α.). Η αρχή της ισότητας, ισονομίας
και ισοπολιτείας πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους τους πολίτες.
5. Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης τυχόν λαθραλιείας προς όλες τις κατευθύνσεις (επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία). Επίσης θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι
έλεγχοι σε όλα τα σημεία υποδοχής παράνομων αλιευμάτων (αγορά, εστιατόρια, κ.λπ.) και να προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις στους παρανομούντες.
6. Εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία του μέτρου της υποχρεωτικής κοπής του άνω ουραίου πτερυγίου σε όλα τα αλιεύματα που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία,
προς σαφή διαχωρισμό της προέλευσής τους (ερασιτεχνική ή επαγγελματική αλιεία).
7. Περαιτέρω ενημέρωση για τη φύση της διενέργειας ΕΥΑ με την έκδοση Αδείας Ερασιτεχνικής Αλιείας και προαιρετική στοιχειώδη εκπαίδευση προκειμένου να εξασφαλίζεται πρωτίστως η βασική ασφάλεια του ΕΥΑ .
Όπως και μέσω επιμορφωτικού υλικού, η προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου
οικοσυστήματος.
8. Κατάργηση της καθολικής απαγόρευσης ΕΥΑ στο Θερμαϊκό κόλπο. Αντικατάσταση με ισχύ των τοπικών/χρονικών/ειδικών απαγορεύσεων.
9. Δημιουργία προστατευόμενων περιοχών, με καθολική απαγόρευση της όποιας αλίευσης ή επέμβασης, σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου. Οι εν λόγω περιοχές
θα μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά ιχθυοτροφία, κοιτίδες απρόσκοπτης οίκησης και αναπαραγωγής των ειδών, που θα εμπλουτίζουν τις παράπλευρες περιοχές
προσδίδοντας πλούτο και αξία στο συνεχώς υποβαθμιζόμενο θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι ίδιο χώροι, θα μπορούν να αποτελούν περιοχές επιστημονικής μελέτης και
παρακολούθησης των ειδών, δίνοντάς μας πολύτιμες πληροφορίες για την διατήρηση και αειφόρο αξιοποίηση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο πέρασμα του
χρόνου, οι περιοχές αυτές, εφόσον αφεθούν να αναζωογονηθούν, θα αποτελέσουν πολύτιμο φυσικό πόρο για τις τοπικές κοινωνίες που τις φιλοξενούν.
Θα αποτελέσουν φυσιολατρικούς και καταδυτικούς προορισμούς ιδιαίτερης αισθητικής αξίας που θα προσδώσουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους στις τοπικές
κοινωνίες. (https://www.nature.com/articles/srep38135 ). Η ορθή διαχείριση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων ανά προστατευόμενη περιοχή, μπορεί να αποτελέσει μια
ιδιαίτερης σημασίας βιώσιμη πρακτική, ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, ένα αγαθό που η χώρα μας έχει την δυνατότητα
και μπορεί να «παράγει», δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης και εξάγοντας πολύτιμη τεχνογνωσία για τις κοινωνίες που θα θελήσουν να την ενσωματώσουν στις δικές
τους περιοχές.

Συντακτική ομάδα : mkoume, Psarogiatros, mojo, tsaounlee, gsim, peskandritsas, thodoris981 κ.α

tas
Δημοσιεύσεις: 1137
Εγγραφή: Τρί 11 Δεκ 2012, 13:50
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tas » Παρ 18 Σεπ 2020, 11:00

Εξαίρετη προκήρυξη ερασιτεχνικής αλιείας. Με εκφράζει απόλυτα και συμφωνώ σε όλα 100%. Ειναι η καθαρή άποψη του αγνού ερασιτέχνη ψαροκυνηγού, που έχει ζήσει και ζυμωθεί ί με τη το θαλάσσιο κόσμο για πολλά χρόνια. Νομίζω ότι αυτός είναι από τους πλέον αρμόδιους να έχει σοβαρή και σωστή άποψη.
Η μόνη μου παρατήρηση είναι ότι για να αποκτήσει η προκήρυξη αυτή γενικότερα ειδικό βάρος, πρέπει να τεκμηριωθεί και να υποστηριχθεί και από επιστημονικούς φορείς. Αραγε υπάρχουν κάποιοι τέτοιοι φορείς στο FORUM να μας δώσουν την δική τους οπτική?

Άβαταρ μέλους
maimouth
Δημοσιεύσεις: 749
Εγγραφή: Κυρ 18 Αύγ 2013, 10:45
Ονοματεπώνυμο: Costas Vasilakopoulos
Τοποθεσία: Halandrion

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από maimouth » Παρ 18 Σεπ 2020, 11:25

ολα ωραια και καλα . και κανατε και αρκετη δουλεια.
Ειναι μερικα πραμματακια ομως που απλα νομιζω δε γινεται να εφαρμοστουν ....
...από τη πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλλα

Άβαταρ μέλους
dimitrikotz
Δημοσιεύσεις: 1770
Εγγραφή: Σάβ 02 Μάιος 2020, 22:22

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimitrikotz » Παρ 18 Σεπ 2020, 11:41

Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνατε. Ολοκληρωμένο κείμενο με επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν είμαι απολύτως σύμφωνος με όλα, αλλά συμφωνώ με το πνεύμα στο σύνολο του. Παρά τις όποιες ενστάσεις μου, εγώ ψηφίζω ναι!!

Άβαταρ μέλους
andrianblue
Δημοσιεύσεις: 737
Εγγραφή: Παρ 14 Σεπ 2018, 09:33
Ονοματεπώνυμο: Δημητρης
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από andrianblue » Παρ 18 Σεπ 2020, 11:44

Ωραιο το κειμενο με ωραιες ιδεες και προτασεις.
Μερικα πραγματα ομως νομιζω και εγω οτι απλα δεν γινεται να εφαρμοστουν.

Παραδειγμα.
"Υποχρεωτική καταγραφή των αλιευμάτων μέσω Μητρώου Αλιευμάτων, το οποίο θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά (κωδικός χρήστη, δήλωση ημερομηνίας, περιοχής
αλιείας και αλιευμάτων) Με τον τρόπο αυτό επιλύεται το πρόβλημα της απόδειξης της νομιμότητας αλιευμάτων που προέρχονται από πολλές μέρες και ταυτόχρονα
δημιουργείται για πρώτη φορά μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για επιστημονικές μελέτες. Παράλειψη της δήλωσης εντός 24ωρου θα επιφέρει ποινές. Ο έλεγχος που θα
διενεργείται θα είναι οπτικός και παράλληλα ηλεκτρονικός."

Αυτη η προταση ειναι αδυνατο να εφαρμοστει. Αν παω εγω και πιασω εναν ροφο πχ. και γυρισω μετα σπιτι με το ροφο χωρις να μου εχει γινει καποιος ελεγχος οταν βγηκα απο τη θαλασσα, ποιος μπορει να ελεγξει απο εκει και μετα οτι εγω επιασα αυτον τον ροφο? Αν εγω δεν μπω στο συστημα να το δηλωσω μεσα στις επομενες 24 ωρες πως θα μπορει να εξακριβωθει οτι εγω εβγαλα εναν ροφο και δεν τον δηλωσα? Η αν εγω παω και βγαλω 4 ροφους σε μια μερα και μεχρι να μπω στο αμαξι και να γυρισω σπιτι δεν με ελεγξει καποιος, τι με σταματαει απο το να μπαινω καθε δυο μερες και να δηλωνω οτι σημερα εβγαλα εναν ροφο και να τους δηλωσω σε 4 διαφορετικες μερες μεσα σε διαρκεια μιας η δυο βδομαδες πχ, η παλι να μην τους δηλωσω και καθολου. Ειναι αδυνατο να εφαρμοστει κατι τετοιο.

Επισης διαβασα στο κειμενο αυτο
"Πιστεύετε ότι μια υποτιθέμενη απαγόρευση της ΕΥΑ θα πατάξει την λαθραλιεία;"
Αυτο αν καταλαβα καλα εννοει καθολικη απαγορευση της υποβρυχιας αλιειας. Εχει προταθει η συζητηθει απο καπου επισημα κατι τετοιο η το ρωταμε "out of the blue"?

Άβαταρ μέλους
mojo
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2993
Εγγραφή: Τρί 06 Νοέμ 2012, 19:38
Ονοματεπώνυμο: Ζάχος
Τοποθεσία: Μεσολόγγι - Πόρτο Ράφτη

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mojo » Παρ 18 Σεπ 2020, 12:50

jimskeet έγραψε:
Παρ 18 Σεπ 2020, 11:44
Ωραιο το κειμενο με ωραιες ιδεες και προτασεις.
Μερικα πραγματα ομως νομιζω και εγω οτι απλα δεν γινεται να εφαρμοστουν.

Παραδειγμα.
"Υποχρεωτική καταγραφή των αλιευμάτων μέσω Μητρώου Αλιευμάτων, το οποίο θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά (κωδικός χρήστη, δήλωση ημερομηνίας, περιοχής
αλιείας και αλιευμάτων) Με τον τρόπο αυτό επιλύεται το πρόβλημα της απόδειξης της νομιμότητας αλιευμάτων που προέρχονται από πολλές μέρες και ταυτόχρονα
δημιουργείται για πρώτη φορά μια αξιόπιστη βάση δεδομένων για επιστημονικές μελέτες. Παράλειψη της δήλωσης εντός 24ωρου θα επιφέρει ποινές. Ο έλεγχος που θα
διενεργείται θα είναι οπτικός και παράλληλα ηλεκτρονικός."

Αυτη η προταση ειναι αδυνατο να εφαρμοστει. Αν παω εγω και πιασω εναν ροφο πχ. και γυρισω μετα σπιτι με το ροφο χωρις να μου εχει γινει καποιος ελεγχος οταν βγηκα απο τη θαλασσα, ποιος μπορει να ελεγξει απο εκει και μετα οτι εγω επιασα αυτον τον ροφο? Αν εγω δεν μπω στο συστημα να το δηλωσω μεσα στις επομενες 24 ωρες πως θα μπορει να εξακριβωθει οτι εγω εβγαλα εναν ροφο και δεν τον δηλωσα? Η αν εγω παω και βγαλω 4 ροφους σε μια μερα και μεχρι να μπω στο αμαξι και να γυρισω σπιτι δεν με ελεγξει καποιος, τι με σταματαει απο το να μπαινω καθε δυο μερες και να δηλωνω οτι σημερα εβγαλα εναν ροφο και να τους δηλωσω σε 4 διαφορετικες μερες μεσα σε διαρκεια μιας η δυο βδομαδες πχ, η παλι να μην τους δηλωσω και καθολου. Ειναι αδυνατο να εφαρμοστει κατι τετοιο.

Επισης διαβασα στο κειμενο αυτο
"Πιστεύετε ότι μια υποτιθέμενη απαγόρευση της ΕΥΑ θα πατάξει την λαθραλιεία;"
Αυτο αν καταλαβα καλα εννοει καθολικη απαγορευση της υποβρυχιας αλιειας. Εχει προταθει η συζητηθει απο καπου επισημα κατι τετοιο η το ρωταμε "out of the blue"?
Γειά σου Δημήτρη. Αν και δεν είμαι ο άνθρωπος που προσέθεσα τα επίμαχα κομμάτια στο κείμενο, θα πω γιατί εγώ προσωπικά διαβάζοντάς τα, θεώρησα ότι έχουν λόγο ύπαρξης.
Για το πρώτο σκέλος θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σου. Είναι ακριβώς όπως τα λες. Είναι μια πρόταση που βασίζεται αποκλειστικα στην προσωπική ευαισθησία και ειλικρίνεια καθενός ΕΥΑ.

Δηλαδή από τους 10, αντε να είναι επιμελείς και ειλικρινεις με το θέμα της δήλωσης οι 2-3...
Όταν επισημαινεις όμως σε αλλη παράγραφο, ότι το κράτος αυτή τη στιγμη δεν περισσυλεγει κανένα δεδομένο από την επίδραση της ΕΥΑ επί των ιχθυοαποθεμάτων, αντιθέτως υπάρχουν "μελέτες" που στηρίζονται σε φωτογραφίες στα σοσιαλ, αβάσιμες δηλ, πρέπει να δείξεις την πρόθεσή σου για συνεισφορά.
Αν το θέμα αυτό (της καταγραφης) αγγίξει ποτέ κάποια ευαίσθητη χορδή της πολιτείας, ας σκεφτούν να θεσμοθετησουν κάτι πιο εφαρμόσιμο και αποδοτικοτερο. Αυτοί είναι πιο αρμοδιοι
Εμείς τουλάχιστον από το τίποτα που ισχύει σήμερα σκεφτήκαμε κάτι που θα αποφέρει μια έστω στοιχειώδη καταγραφή.

Για το δεύτερο, αφού δεν αναγράφεται η λέξη "καθολική" μπορεί να έχει και άλλη ανάγνωση. Της τοπικης. Επίσημα δεν έχει ακουστεί κάτι όχι. Ανεπίσημα όμως ναι. Ακόμη και για καθολική. Εξ άλλου αυτά τα πράγματα δεν "ακούγονται" επίσημα. Επισήμως τα ακούς όταν είναι ήδη αποφασισμένη. Όπως στην περίπτωση του Θερμαϊκού.
-Γεια σας, από σήμερα απαγορεύεται.
Δε βρίσκω ακαρπο το ερώτημα που προσπαθεί να εκμαιευσει μια ξεκάθαρη θέση από την πολιτεία ώστε να τελειώνουμε με αυτές τις φήμες επερχόμενων δήθεν απαγορεύσεων που διασπειρουν μερικοι.

Σε κάθε περίπτωση είναι το ζητούμενο να τα συζητήσουμε μεταξύ μας όλα αυτά.

Δε μπορώ να μην πω, ότι χάρηκα πάρα πολύ με τη συγκατάθεση του άλλου Δημήτρη και με τη στάση του. Πραγματικά.
Υπάρχουν - ελάχιστα-- σημεία που και εγώ δυσκολεύομαι πολυ να υιοθέτησω από το κειμενο, που δεν χρειάζεται να αναφέρω γιατί για κάποιους άλλους ειναι κρίσιμα, για κάποιους μια ευχάριστη έκπληξη κλπ.
Συνολικα όμως εμένα με εκφράζει και το υποστηρίζω και αυτό είναι που έχει σημασία
Η Ποιότητα της Ζωής μας, απο τις Επιλογές μας εξαρτάται...
-Capetan Thomas

Άβαταρ μέλους
andrianblue
Δημοσιεύσεις: 737
Εγγραφή: Παρ 14 Σεπ 2018, 09:33
Ονοματεπώνυμο: Δημητρης
Τοποθεσία: Θεσσαλονικη

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από andrianblue » Παρ 18 Σεπ 2020, 13:21

Πιστευω το 3 στους 10 να δηλωνουν με τη θεληση τους τα αλιευματα ειναι πολυ αισιοδοξο νουμερο για την Ελλαδα :D

Το δευτερο ερωτημα το εκανα τελειως ενημερωτικα επειδη εγω δεν εχω ακουσει κατι. :)

Παντως το κειμενο φαινεται μια πολυ ωραια κινηση και μακαρι να βοηθησει εστω και στο ελαχιστο για ενα καλυτερο μελλον για τη θαλασσα.

geosub
Δημοσιεύσεις: 159
Εγγραφή: Τρί 16 Ιουν 2009, 19:12
Ονοματεπώνυμο: geosub

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από geosub » Παρ 18 Σεπ 2020, 14:20

Συμφωνώ σχεδόν με όλα.
Αν και δεν έχω πρακτικά το δικαίωμα να εκφράσω γνώμη για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα,μιας και είμαι στη Κύπρο, το αναφέρω,με την ελπίδα ότι κάτι παρόμοιο θα προωθηθεί και εδώ, προωθώντας την ΕΥΑ σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.Θα μεταφέρω το θέμα όσο μπορώ,στους τοπικούς συλλόγους, πετυχαίνοντας ίσως μια παράλληλη προσπάθεια.

Άβαταρ μέλους
thalassa50
Δημοσιεύσεις: 14607
Εγγραφή: Κυρ 21 Δεκ 2008, 17:01
Ονοματεπώνυμο: jiannis petropoulos
Τοποθεσία: κερατσινι -αμφιαλη -πειραιας

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thalassa50 » Παρ 18 Σεπ 2020, 15:16

Παρα πολυ ωραια κινηση και επιτελους γινεται μια αρχη και ευχομαι να μην μεινει μονον αρχη
Νομιζω το θεμα της ηλεκτρονικης καταγραφης το ειδα πριν πολυ λιγα χρονια στην ΠΕΕΑ (πανελληνια ενωση ερασιτεχνων αλιεων) και την οποια βρισκω πολυ δυσκολα να εφαρμοστει τους λογους τους οποιους τους ειπε σωστα ο jimskeet
Γεγονος ειναι οτι το βαλατε μονομιας και ειναι μακρυσκελο με αποτελεσμα να εχω ξεχασει τι παρατηρησα στην αρχη τωρα που γραφω :D
οπως και να εχει και οτι αποφασιστει???εγω συμφωνω απολυτα με ενα και μονον αιτημα στο οποιο πρεπει να ασκηθει η μεγαλυτερη πιεση εκ μερους ολων τον ΕΥΑ :)
Ο τροπος που το κρατος θα ελεγχει πρωτιστως ,διοτι εκει πασχουμε σαν κρατος σημερα (και αυριο αν δεν αλλαξουν τα πραγματα)και ειμαστε 200 χρονια πισω απο ευρωπη ,και βλεπω με καλο ματι την συσταση εθελοντη λιμενικου σαν ιδεα οπως λεμε εθελοντης πυροσβεστης ,με ταυτοτητα
τιποτες αλλο εκ μερους μου (προς το παρον )
το δεν γινετε δεν υπαρχει ,το δεν θελω υπαρχει .

michalis1958
Δημοσιεύσεις: 244
Εγγραφή: Τετ 06 Νοέμ 2019, 13:27

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από michalis1958 » Παρ 18 Σεπ 2020, 15:21

Πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις , μακάρι να αρχίσει κάτι να κινείται!!

ΥΓ. Μόν(ιμ)η ένσταση : Είναι άλλο πράγμα η φυσική άσκηση και άλλο ο αθλητισμός ( που την εμπεριέχει). Προσωπικά δεν μπορώ να θεωρήσω το ψαροτούφεκο , άθλημα!!

Άβαταρ μέλους
paranoia
Δημοσιεύσεις: 295
Εγγραφή: Πέμ 11 Δεκ 2008, 06:08
Ονοματεπώνυμο: giorgos t
Τοποθεσία: ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ, πιερια

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paranoia » Παρ 18 Σεπ 2020, 15:22

Σχεδόν σε όλα σύμφωνος, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον επαναπροσδιορισμό των ελάχιστων μεγεθών με βάση την πλήρη αναπαραγωγική ωρίμανση και την απαγόρευση του κάθε είδους κατά την αντίστοιχη αναπαραγωγική περίοδο και όχι βλακωδώς τον Μάιο.

Επίσης ίσως θα πρέπει και να θιχτεί - αν και δεν είναι απ' ευθείας συσχετιζόμενο με την ΕΑ, αλλά εμμέσως - το ζήτημα του κλειστού επαγγέλματος των επαγγελματιών. Όλα τα επαγγέλματα στην Ελλαδα για όλους τους πολίτες είναι ανοιχτά πλην της επαγγελματικής αλιείας. Πέραν από την νομική και ηθική αδικία καθεαυτή, είναι αιτία για κλίκες και ομάδες ανθρώπων που θεωρούν τον θαλάσσιο πλούτο αποκλειστικό αγαθό τους και ότι θα πρέπει να εξαιρούνται των απαγορεύσεων. Θα δοθεί επίσης οι ευκαιρία σε ανθρώπους που θέλουν να ψαρεύουν επαγγελματικά αλλα το πράττουν παρανόμως ως ερασιτέχνες λόγω έλλειψης αδειών, να γίνουν νόμιμοι, ενώ θα βουλώσει και το στόμα των υπέρμαχων των κλειστών αδειών, οι οποίοι όλως τυχαίως υπερθεματίζουν το κλειστό του επαγγέλματος ενώ ταυτοχρονα αναθεματίζουν αυτους που θέλουν να ψαρεύουν επαγγελματικά αλλά δεν βγαίνουν οι άδειες.

Άβαταρ μέλους
thalassa50
Δημοσιεύσεις: 14607
Εγγραφή: Κυρ 21 Δεκ 2008, 17:01
Ονοματεπώνυμο: jiannis petropoulos
Τοποθεσία: κερατσινι -αμφιαλη -πειραιας

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thalassa50 » Παρ 18 Σεπ 2020, 15:52

michalis1958 έγραψε:
Παρ 18 Σεπ 2020, 15:21
Πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις , μακάρι να αρχίσει κάτι να κινείται!!

ΥΓ. Μόν(ιμ)η ένσταση : Είναι άλλο πράγμα η φυσική άσκηση και άλλο ο αθλητισμός ( που την εμπεριέχει). Προσωπικά δεν μπορώ να θεωρήσω το ψαροτούφεκο , άθλημα!!
ουτε εγω ,ετσι θα θεωρουσα σωστο να μην περιεχετε στο αιτημα η λεξη αθλημα
το δεν γινετε δεν υπαρχει ,το δεν θελω υπαρχει .

Άβαταρ μέλους
mojo
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2993
Εγγραφή: Τρί 06 Νοέμ 2012, 19:38
Ονοματεπώνυμο: Ζάχος
Τοποθεσία: Μεσολόγγι - Πόρτο Ράφτη

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mojo » Παρ 18 Σεπ 2020, 16:04

Που γράφει ότι το ψαροντουφεκο είναι άθλημα, γιατί δε μπορώ να το βρω.
SpearFishingForum έγραψε:
Παρ 18 Σεπ 2020, 10:28
Η Υποβρύχια Αλιεία (ΥΑ) αποτελεί μια έντονη ψυχοσωματική δραστηριότητα............. .. ....
....... .. .. αθλητική δραστηριότητα σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον.... . .. .. ..
Για αθλητική δραστηριότητα γράφει μιας και περιέχει κολύμπι, ελεύθερη κατάδυση κλπ
Η Ποιότητα της Ζωής μας, απο τις Επιλογές μας εξαρτάται...
-Capetan Thomas

Άβαταρ μέλους
thalassa50
Δημοσιεύσεις: 14607
Εγγραφή: Κυρ 21 Δεκ 2008, 17:01
Ονοματεπώνυμο: jiannis petropoulos
Τοποθεσία: κερατσινι -αμφιαλη -πειραιας

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thalassa50 » Παρ 18 Σεπ 2020, 16:11

mojo έγραψε:
Παρ 18 Σεπ 2020, 16:04
Που γράφει ότι το ψαροντουφεκο είναι άθλημα, γιατί δε μπορώ να το βρω.
SpearFishingForum έγραψε:
Παρ 18 Σεπ 2020, 10:28
Η Υποβρύχια Αλιεία (ΥΑ) αποτελεί μια έντονη ψυχοσωματική δραστηριότητα............. .. ....
....... .. .. αθλητική δραστηριότητα σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον.... . .. .. ..
Για αθλητική δραστηριότητα γράφει μιας και περιέχει κολύμπι, ελεύθερη κατάδυση κλπ
αθλητικη δραστηριότητα ειναι και η αγωνες ψαροτουφεκου (στους οποιους καποιοι ειναι κατα και καποιοι οχι )και θεωρω -νομιζω οτι εμεις δεν ανοικουμε εκει (και δεν θα πρεπει νομιζω??)και δεν εχουμε καμια σχεσει με τους αγωνες ,εξου και τα γραφωμενα μου παραπανω
υγ.αν μπορει να διαχωρηστει ???
το δεν γινετε δεν υπαρχει ,το δεν θελω υπαρχει .

ARIS 1914
Δημοσιεύσεις: 70
Εγγραφή: Σάβ 25 Απρ 2020, 00:44

Re: ★ Διακήρυξη ΕΥΑ ★

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ARIS 1914 » Παρ 18 Σεπ 2020, 17:12

Όλα σωστά

Επιστροφή στο “✰ Ερασιτεχνικη Υποβρύχια Αλιεία ✰”