Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Γευστικές προτάσεις και τρόποι μαγειρέματος θηραμάτων
Άβαταρ μέλους
mojo
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2647
Εγγραφή: Τρί 06 Νοέμ 2012, 19:38
Ονοματεπώνυμο: Ζάχος
Τοποθεσία: Μεσολόγγι - Πόρτο Ράφτη

Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mojo » Τρί 30 Ιουν 2020, 15:44

Επειδή δε θέλω να βάζω μεγάλα ψάρια στην κατάψυξη, Ιδίως συναγρίδες και λαβράκια και να τα τρώω πάντα φρέσκα μετά από 1-2 μέρες, με αυτή τη συνταγή ξεπερασα τους ενδοιασμούς που είχα να ψήσω ένα μεγάλο ψάρι χωρίς να τραπεζωσω κόσμο κλπ...
Η αλήθεια είναι πως είναι υπερβολή να ψήσεις ένα ψάρι 2-3-4 κιλών πχ. για 2 ενήλικες και δύο παιδάκια.
Πάντα μένει ψάρι.
Να το φας πάλι το ίδιο την επόμενη μέρα δεν αξίζει και δεν θα βρεις σύμφωνους τους υπόλοιπους της οικογένειας.
Αυτό που μένει , έστω και αν είναι μια, μιάμιση μερίδα ψάρι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει ένα νέο φαγητό που θα αρέσει σε όλους και θα χορτάσουν όλοι.

Έτσι, εδώ και πολύ καιρό, ψήνω τα ψάρια φρέσκα και ο, τι ψαχνά μένουν τα κρατάω στο ψυγείο μαγειρεύοντάς τα μετά από 1-2 μερες με τον εξής τροπο:

Ψαρομακαροναδα με σάλτσα βασιλικού

Υλικά

1) Ξεψαχνισμενα ξεκοκκαλισμενα κομμάτια (μεσαία, όχι πολύ μικρα) ψημένου ψαριού
2) 1 πουμαρο και μιση κονσέρβα (η φρέσκια) ψιλοκομμένη ντομάτα.
3) αλάτι
4)πιπερι
5) λίγο ζαχαρη
6) βασιλικό
7)ελαιολαδο

Η γνωστή διαδικασία παραγωγής κόκκινης σαλτσας:
Καιμε το λαδι, ρίχνουμε τη ψιλοκομμένη ντοματα, μετά ρίχνουμε το πουμαρο και προσθέτουμε νερο, ζάχαρη αλάτι πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για κάνα τέταρτο ανακατεύοντας δυο τρεις φορές ακόμα ενδιάμεσα.
received_749883079092310.jpeg
received_194523755289958.jpeg
Όταν πια έχει δέσει η σάλτσα, δυναμώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του ψαριού, απαλλαγμένα από πετσες και κοκκαλα. Ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να μη διαλύσουμε τα κομμάτια και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 1 λεπτό.
Έπειτα ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό, ξανανακατευουμε ελαφρα και σβήνουμε το μάτι.

Η σάλτσα πρέπει να μείνει έτσι για λίγη ώρα ώστε να δράσει και να επιβληθεί ο βασιλικός, οπότε φτιάχνουμε αυτή την ώρα τα ζυμαρικά.
Υπάρχει φυσικά τεράστια γκάμα επιλογής ζυμαρικών για τη συνταγή. Σπαγγέτι, σπαγγετινι, πένες, φιογκάκι, ριγκατονι κ.α.

Τριμμένο τυρί εγώ προσωπικά στα ζυμαρικά προτιμω κεφαλογραβιέρα τριμμενη


ΥΓ. Αυτή τη συνταγή την πειραματιζομαι περίπου 2 χρόνια. Έχω προσθαφαιρεσει άπειρα υλικά ώστε να πάρω το αποτέλεσμα που θα ήθελα. Τελικά το συμπέρασμα ήταν όσο πιο λίγα και επιλεκτικά, τόσο πιο καλα στη γευση και ελαφριά στην πέψη.
Έτσι αφαιρέθηκε και το κρεμμύδι. Τη γλυκά του κρεμμύδιου αντικαθιστά η ζάχαρη η οποία εξισορροπεί και την οξύτητα της ντομάτας (πςςςς)
Ο φρεσκος βασιλικός είναι αναντικατάστατος. Αν δεν υπάρχει, μη το επιχειρήσετε. Σκεπάζει την οποία μυρωδιά μπορεί να κουβαλά μαζί το ψάρι και γευστικά συνδιαζεται τέλεια με αυτό.

Το καταλληλοτερο ψάρι για τη συνταγή αυτή (βασει αυτών που έχω δοκιμάσει) με σειρά προτεραιότητας ειναι:

1)Συναγριδα (με διαφορά)
2)ροφός
3)λαβρακι

Φαντάζομαι ότι μπορεί να γίνει με διαφορά ψημένα ψάρια αρκεί να έχουν τη δυνατότητα να είχα λίγο μεγάλα τα κομμάτια γιατί πολυ μικρά θα λιώσουν και η σάλτσα θα γίνει χυλός

Επίσης είναι μια συνταγή που σπάει ταμεία στα μικρά παιδιά. Και έχω ταισει πολλά. Καλά τα δικά μου πάντα ζητάνε και δεύτερο πιατο...
FB_IMG_1593519717765.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Η Ποιότητα της Ζωής μας, απο τις Επιλογές μας εξαρτάται...
-Capetan Thomas

subzoulou
Δημοσιεύσεις: 213
Εγγραφή: Παρ 05 Νοέμ 2010, 10:39
Ονοματεπώνυμο: Πρίφτης Νίκος

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από subzoulou » Τρί 30 Ιουν 2020, 15:56

Ωραίος , ευχαριστούμε . :hello:

dimitrikotz
Δημοσιεύσεις: 402
Εγγραφή: Σάβ 02 Μάιος 2020, 22:22

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimitrikotz » Τρί 30 Ιουν 2020, 16:19

Μπράβο φίλε, φαίνεται εξαιρετική συνταγή, θα την διαβιβάσω στην καθ' ύλην αρμόδια!!

Άβαταρ μέλους
mike_m
Δημοσιεύσεις: 775
Εγγραφή: Δευ 20 Νοέμ 2006, 15:30
Τοποθεσία: Λευκωσία Κύπρος

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mike_m » Τρί 30 Ιουν 2020, 16:23

mojo έγραψε:
Τρί 30 Ιουν 2020, 15:44

Η αλήθεια είναι πως είναι υπερβολή να ψήσεις ένα ψάρι 2-3-4 κιλών πχ. για 2 ενήλικες και δύο παιδάκια.
.... χμ....... :oops: :oops: :oops:
..............αμα σου πω οτι 2 κιλά ψάρι το καθαριζω μονος μου μετά το ψάρεμα και μαλιστα με μπολικο λαδακι και φρεσκο ασπρο ψωμι.... και δε μένει ουτε η ουρα γιατί ειδικά αυτή ψημένη στι καρβουνο ειναι ο καλυτερος μεζες.. \:D/


Τελος πάντων, αμα έχεις προβλήματα υπεραλιευσης και χαμηλης κατανάλωσης.... ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑΙ!!!!


Η συνταγή θα μπεί σιγουρα στους σελιδοδείκτες.
Ευγε.
Επεξεργασια εικονασ ονλινε https://compressimage.toolur.com/

tas
Δημοσιεύσεις: 634
Εγγραφή: Τρί 11 Δεκ 2012, 13:50
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tas » Τρί 30 Ιουν 2020, 20:27

Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή. Την είχα κάνει και εγω παλιότερα αλλά είχα βράσει το ψάρι μαζί με τη σάλτσα και έλιωσε στη σάλτσα. Οπωσδήποτε η συνταγή σου είναι πιο σωστη γαστρονομικα αλλα καποια από τα παιδιά μου δεν τρώνε ψάρι και έτσι με αυτό τον τρόπο τους το περνάω στα μουλωχτά. Ακριβώς τα ίδια υλικά που αναφέρεις βάζω + 2 σκελίδες σκόρδο. Επίσης αυτή η συνταγή είναι φανταστικη με αντζουγες (καθαρισμένες η φιλέτο ) μονο που αντι για βασιλικο η μαζι με το βασιλικό βάζουμε κάπαρη και μια καυτερή πιπεριά. Δοκίμασε τη και θα με θυμηθείς.

Άβαταρ μέλους
Psarogiatros
Δημοσιεύσεις: 3471
Εγγραφή: Τρί 01 Φεβ 2011, 08:34
Ονοματεπώνυμο: Stavros G.def

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Psarogiatros » Τρί 30 Ιουν 2020, 21:38

Λαμπρή συνταγή και ιδέα για ψάρι που μένει. Δεύτερη μέρα η αλήθεια είναι ότι δεν τρώγεται εύκολα ξαναζεσταμένο το ψάρι. Έτσι όμως είναι μιας πρώτης τάξεως "γκουρμέ μετατροπή" θα έλεγα!!!
:hello:

Γιώργος Χ.
Δημοσιεύσεις: 260
Εγγραφή: Κυρ 29 Δεκ 2013, 19:38
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Χαλκιάς
Τοποθεσία: πάτρα

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Χ. » Τρί 30 Ιουν 2020, 22:47

Ωραιότατος και απλός τρόπος επαναχρησιμοποίησης του ψαριού.

Την επόμενη χρησιμοποίησε φρέσκο άψητο ψάρι, θα γλύφει ο ένας τα δάχτυλα του άλλου!

Άβαταρ μέλους
CARPENTER
Δημοσιεύσεις: 6197
Εγγραφή: Τρί 13 Απρ 2010, 23:13
Ονοματεπώνυμο: ΛΙΛΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Τοποθεσία: ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΜΗΛΟΣ

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CARPENTER » Τρί 30 Ιουν 2020, 22:55

Πολύ μπροστά .............................................

=D> =D> =D>
Η καμήλα δε κοιτάει ποτέ τη καμπούρα της.

Δείτε τη δουλειά μας στο Facebook.

Lillisbros Furniture

Υιοί Στεφ. Λιλλή ΟΕ

Άβαταρ μέλους
pda
Δημοσιεύσεις: 1494
Εγγραφή: Δευ 20 Οκτ 2008, 01:02
Ονοματεπώνυμο: Antonopoulos Takis

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από pda » Τετ 01 Ιούλ 2020, 01:37

Το μόνο που μας λείπει ειναι το ψάρι..όλα τα άλλα τα εχω!!! :D :D :D

CapetanThomas
Δημοσιεύσεις: 3724
Εγγραφή: Πέμ 13 Μαρ 2014, 15:22
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CapetanThomas » Τετ 01 Ιούλ 2020, 09:40

Psarogiatros έγραψε:
Τρί 30 Ιουν 2020, 21:38
Λαμπρή συνταγή και ιδέα για ψάρι που μένει. Δεύτερη μέρα η αλήθεια είναι ότι δεν τρώγεται εύκολα ξαναζεσταμένο το ψάρι. Έτσι όμως είναι μιας πρώτης τάξεως "γκουρμέ μετατροπή" θα έλεγα!!!
:hello:

Ακριβώς έτσι...

Εξαιρετική Συνταγή, για τα Υπόλοιπα κάθε είδους Ψαριού...
Μπράβο σε Ολα...


:hello:
...Εκεί που είσαι, ήμουνα, κι εδώ που είμαι, θάρθεις...

Άβαταρ μέλους
matador23
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2663
Εγγραφή: Τετ 23 Νοέμ 2011, 14:42
Ονοματεπώνυμο: Κοβάνης Κων/νος
Τοποθεσία: Θήβα - Βοιωτίας

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από matador23 » Τετ 01 Ιούλ 2020, 11:37

9 η ωρα το βραδυ....σερι μαθηματα..ανοιγω κινητο και βλεπω φατσα φορα τη φωτογραφια σου...Νταξ...ελιωσα!!! :thumbsup: :thumbsup:
0 λεπτά πριν | ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΔΙΑΣ: "Η παρΑΝομη αλιεία δεν είναι ερασιτεχνική ή επαγγελματική: είναι απλά παρΑΝομη"

Άβαταρ μέλους
mojo
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 2647
Εγγραφή: Τρί 06 Νοέμ 2012, 19:38
Ονοματεπώνυμο: Ζάχος
Τοποθεσία: Μεσολόγγι - Πόρτο Ράφτη

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mojo » Τετ 01 Ιούλ 2020, 13:39

tas έγραψε:
Τρί 30 Ιουν 2020, 20:27
Επίσης αυτή η συνταγή είναι φανταστικη με αντζουγες (καθαρισμένες η φιλέτο ) μονο που αντι για βασιλικο η μαζι με το βασιλικό βάζουμε κάπαρη και μια καυτερή πιπεριά. Δοκίμασε τη και θα με θυμηθείς.
Ενδιαφέρουσα ακούγεται. Θα τη φτιάξω.
Επίσης μας αρέσουν τα καυτερά πολύ.

Τουλάχιστον έτσι νόμιζα, μέχρι που γνώρισα το sparo :taunt:
Η Ποιότητα της Ζωής μας, απο τις Επιλογές μας εξαρτάται...
-Capetan Thomas

Άβαταρ μέλους
Psarogiatros
Δημοσιεύσεις: 3471
Εγγραφή: Τρί 01 Φεβ 2011, 08:34
Ονοματεπώνυμο: Stavros G.def

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Psarogiatros » Τετ 01 Ιούλ 2020, 16:53

mojo έγραψε:
Τετ 01 Ιούλ 2020, 13:39
Ενδιαφέρουσα ακούγεται. Θα τη φτιάξω.
Κανόνισε να κόψουν τελείως το γάλα τα παιδιά :lol: :lol: και να ζητάνε μόνο τέτοια :lol: .

xareas
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2461
Εγγραφή: Δευ 28 Μαρ 2011, 18:48

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xareas » Τετ 01 Ιούλ 2020, 18:27

Psarogiatros έγραψε:
Τετ 01 Ιούλ 2020, 16:53
mojo έγραψε:
Τετ 01 Ιούλ 2020, 13:39
Ενδιαφέρουσα ακούγεται. Θα τη φτιάξω.
Κανόνισε να κόψουν τελείως το γάλα τα παιδιά :lol: :lol: και να ζητάνε μόνο τέτοια :lol: .
Του Ματαντόρ του ζητάνε προβατίνα το πρωί για να την απλώσουν πάνω στο ψωμί,μια χαρά θα είναι αν του ζητάνε τέτοια.
Εκτός και αν θέλουν μπύρα για να σβήσουν το καυτερό. :D
Ψαροντούφεκο και blastbeats ρε μ@#νια.

Άβαταρ μέλους
peskandritsas
Δημοσιεύσεις: 1210
Εγγραφή: Κυρ 26 Ιούλ 2009, 20:51
Ονοματεπώνυμο: Θεοδωρόπουλος Αντρέας

Re: Ψαρομακαροναδα (συναγρίδα κ.α.)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από peskandritsas » Τετ 01 Ιούλ 2020, 19:35

xareas έγραψε:
Τετ 01 Ιούλ 2020, 18:27
Psarogiatros έγραψε:
Τετ 01 Ιούλ 2020, 16:53
mojo έγραψε:
Τετ 01 Ιούλ 2020, 13:39
Ενδιαφέρουσα ακούγεται. Θα τη φτιάξω.
Κανόνισε να κόψουν τελείως το γάλα τα παιδιά :lol: :lol: και να ζητάνε μόνο τέτοια :lol: .
Του Ματαντόρ του ζητάνε προβατίνα το πρωί για να την απλώσουν πάνω στο ψωμί,μια χαρά θα είναι αν του ζητάνε τέτοια.
Εκτός και αν θέλουν μπύρα για να σβήσουν το καυτερό. :D

:rotfl: :rotfl:

Επιστροφή στο “Μαγειρική - Συνταγές”