Η Λιτσα και η συνταγη της

Γευστικές προτάσεις και τρόποι μαγειρέματος θηραμάτων
Άβαταρ μέλους
Bathrakas
Δημοσιεύσεις: 336
Εγγραφή: Δευ 11 Νοέμ 2013, 16:23

Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bathrakas » Τρί 04 Αύγ 2015, 01:22

Συνηθως απλα, απλουστατα τα κανω τα ψαρια, γιατι δε θελω πολλα ζαρζαβατια, θελω την ατοφια ψαρογευση. Καρβουνο, τηγανι, φουρνο και σουπα κλασικη, απλα και συνετα, χωρις πολλες αναμιξεις, αρκετες φορες ουτε λαδολεμονο.
Το λοιπον, δε θεωρουσα τη λιτσα ιδιαιτερα νοστιμη, γι αυτο και δε βιαζομουν να φαω την τελευταια που εβγαλα. Την φιλεταρα, την εκοψα μεριδες και βουρ καταψυξη.
Τι να την κανω, ελεγα, και φοβομουν μην βγει μαπα, γιατι η προηγουμενη δε με ειχε ενθουσιασει καθολου, σε ενα περιεργο συνδυασμο που ειχα βρει τοτε, τηγανι και πλακι.

Αποφασισα να κανω το εξης για να ειναι απλο, αλλα να ενισχυσει και λιγο τη γευση της λιτσας:
1. αφαιρεσα προσεκτικα το δερμα απο τα φιλετα, για να μη μαζεψει μονομπαντα στο ψησιμο/τηγανισμα, οπως αλλες φορες που μου την εσπαγε. Και για να ψηθει ομοιομορφα.
2. αλατοπιπερωσα.
3. εβαλα ελαιολαδο στο τηγανι, οχι πολυ, και το ζεστανα σε μετρια/μετρια προς δυνατη φωτια.
4. εβαλα μεσα τα φιλετα τα οποια ηθελα να μαγειρεψω το ελαχιστο δυνατο (2 λεπτα καθε μερια ηθελα) αλλα τελικα τα αφησα 3 με 4 λεπτα καθε μερια, τοσο ωστε στο πλαι να φανει οτι ψηθηκε σε ολο το παχος(ασπρισε), με ενα μονο γυρισμα.
5. λιγο πριν τελειωσει και η δευτερη πλευρα, πεταξα ενα κομματι βουτυρο (αγελαδινο) στο τηγανι στην μιαν ακρα, εκλεισα φωτια, κι εριξα και λιγο λεμονι καθως αυτο ελιωνε.
6. κυλησα λιγο το μειγμα βουτυρολεμονο να παει και προς τα φιλετα και τα εβαλα στα πιατα
7. εριξα μια δυο μικρες κουταλιες απο το τηγανισμενο βουτυρολεμονο σε καθε φιλετο
8. μαμ

Τα πλην:
-κρεατομπριζολιζει ελαφρως
-οχι ευγενικο με τις αρτηριες
-καθολου παραδοσιακο, ισως ξενερωσει τους θιασωτες του "Ολα στα καρβουνα ρε! (αλλα εννοειται μπαρμπουνι σμερνα τηγανι, ροφος σκορπινα σουπα!)"
-δεν ειναι μοδατο. Ουτε σουσι, ουτε σεβιτσε, ουτε ατμος, ουτε υγειινιστικο, ουτε ψαγμενο. Τηγανι. Δε θα ψαρωσει η γκομενα, εκτος αν ειναι καλοφαγου.


Τα συν:
+κρεατομπριζολιζει ελαφρως
+μπορεις να ελεγξεις ευκολα το ποσο ψημενο το θες
+πανευκολο
+ταχυτατο
+ζουμεροτατο
+μαλακοτατο
+αφρατο
+γευστικοτατο. Κυριως αυτο. Και ηταν και λιτσα, που να ηταν συναγριδα.

Ηταν τοσο νοστιμο ζουμερο και μαλακο που σκεφτομαι απο δω και περα να τα κανω ολα ετσι.

...τροφη για σκεψη
Παντα με σεβασμο και συνεση.

Άβαταρ μέλους
mkoume
Δημοσιεύσεις: 1968
Εγγραφή: Τρί 26 Ιαν 2010, 12:59
Ονοματεπώνυμο: Manos Koum.
Τοποθεσία: νερό!

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mkoume » Τρί 04 Αύγ 2015, 09:46

κατρχήν μπράβο για το κόπο που μπήκες να μας πεις την -μαγειρική-εμπειρία.
δεύτερον, συμφωνώ απόλυτα ότι τα φρέσκα ψάρια δεν χρειάζονται πολλές περικοκλάδες στο ψήσιμο. :good:
η νοστιμιά είναι μέσα τους!
τρίτον, να πω κι εγώ που κάτι σκαμπάζω από λιτσόψαρα.

-Το ψάρι αυτό φρέσκο είναι ξεχωριστό κ ξεπερνάει γευστικά πολλά πολλά γνωστά ψάρια.
το πιο νόστιμο κ αφράτο, ζουμερό, τραγανό κ ότι άλλο θες είναι όταν
το πετάς ολόφρεσκο στο αντικολλητικό τηγάνι ή κάρβουνο-μόνο αλάτι κ λίγο λάδι-

κ το αφήνεις όπως λες 2-3 λεπτά σε κάθε πλευρά ίσα να ασπρίσει...
μετά λεμονάκι, ρίγανη κ λίγο λαδάκι να γλιστράει :D
μιλάμε για απίστευτα καθαρή κ ευχάριστη γεύση
1.jpg
Αν είναι μεγάλο κ τελικά το παγώσεις, θέλει κορδέλα για μπριζολάκι όχι παχύτερο από 1-1,5 δάχτυλο
ώστε να ψήνεται εύκολα ακόμα κ αν το βγάλεις εκείνη την στιγμή από τον πάγο.
2.jpg
πλέον υπάρχει μια μυρωδιά στο ψάρι, που την ''σπας'' με 2 σκορδάκια στο τηγάνι ή άλλα μυρωδικά

..κ κρασσσσί... :taunt:
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
να είσαι μάγκας πρέπει, δηλαδή να το μπορείς,
κ αν τούτο καταφέρνεις,
λίγο ακόμα μάγκας, ..δηλαδή να τ΄αγνοείς.

Άβαταρ μέλους
profil3r_
Δημοσιεύσεις: 1455
Εγγραφή: Δευ 06 Ιουν 2011, 07:32
Ονοματεπώνυμο: Agathangelou Angelos
Τοποθεσία: Κύπρος

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από profil3r_ » Τρί 04 Αύγ 2015, 12:20

Μιάμ μιάμ... =D>
"When we go to the ground, you are in my world. The ground is the ocean, I am the shark, and most people don't even know how to swim."

dottmicalis
Δημοσιεύσεις: 116
Εγγραφή: Τετ 12 Σεπ 2012, 15:44
Ονοματεπώνυμο: Μιχαλης Κουτελακης
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dottmicalis » Τρί 04 Αύγ 2015, 15:08

Ενδιαφέρουσα συνταγή!

Μια άλλη πρόταση είναι στο φούρνο, τυλιγμένη με αλουμινόχαρτο και καλυμμένη απο λεπτές ροδέλες πατάτας και ελάχιστο ελαιόλαδο.

Παρόλο που το ψάρι αυτό έχει πολύ λίγο λίπος, το αποτέλεσμα ήταν να είναι πολύ ζουμερό και η γεύση του όχι τόσο έντονη.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Piscibus nostrum quotidianum da nobis hodie

keraunos
Δημοσιεύσεις: 348
Εγγραφή: Τρί 25 Μάιος 2010, 12:00
Ονοματεπώνυμο: Κοψαρης Αποστολος Αλεξανδρος
Τοποθεσία: Λουρος

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από keraunos » Τρί 04 Αύγ 2015, 18:33

H πιο νοστιμη και γρηγορη συνταγή ειναι όπως την κοψατε μπριζολα ,καλο αλατισμα , καλο αλευρισμα και λιγο τηγανισμα.Κραταει μεσα ολη την υγρασια και δεν θα πιστευετε τι ψαρι τρωτε.Αλλιως λοριδες αλατισμα και παλι αλευρισμα και λιγο τηγανισμα.

thodoris981
Δημοσιεύσεις: 834
Εγγραφή: Σάβ 18 Ιαν 2014, 13:22

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thodoris981 » Κυρ 02 Σεπ 2018, 02:01

Αφου πηγα μια βολτα ουσιαστικα για καμια βολτα και για να βγω αψαρος...
20180830_191003-1238x1651.jpg

Πηρα κατι λιτσακια
.....
Σορρυ το μουρμουρακι επεσε θυμα της θολουρας.
Πεπεισμενος οτι πηρα τα πιο ανοστα ψαρια του κοσμου αρχισα να ψαχνω συνταγες κι επεσα εδω στο αγαπημενο φορουμακι.
Διαβασα τις συνταγες και αναθαρεψα....
Σιγομουρμουριζοντας ταυτοχρονα....υπερβολες...
Μια και μιση μερα στην ψυξη..την μιση τα αλατισα.
Μιση ωρα πριν τηγανισω α λα mkoume μαριναρα με λεμονονι και το θαυμα εγινε...
20180901_162019- 1238x1651.jpg
..
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ.

Μου εδωσε απο τις πιο ζουμερες θαλασσινες απολαυσεις.
Και το ξαναλεω ...οντας αρνητικος απο πριν.
Ψαρευτικα...
Ενα πανευκολο κοπαδι 40 50 ψαρια το οποιο κρατιοταν μακρια οσο ημουν επιφανεια και ερχοταν στη βεργα με το που επιανα πατο.
Νταλα μεσημερι τελη Αυγουστου 25 βαθμους το νερο.
Το μεγαλο 1.5κιλο το μικρο κανα κιλο....
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Η φολα ειναι αλλη μια μερα κοντα στη θαλασσα.

vaggelakis
Δημοσιεύσεις: 460
Εγγραφή: Πέμ 16 Σεπ 2010, 17:00
Ονοματεπώνυμο: vaggelis zervos

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vaggelakis » Κυρ 02 Σεπ 2018, 11:00

thodoris981 έγραψε:Αφου πηγα μια βολτα ουσιαστικα για καμια βολτα και για να βγω αψαρος...
20180830_191003-1238x1651.jpg

Πηρα κατι λιτσακια
.....
Σορρυ το μουρμουρακι επεσε θυμα της θολουρας.
Πεπεισμενος οτι πηρα τα πιο ανοστα ψαρια του κοσμου αρχισα να ψαχνω συνταγες κι επεσα εδω στο αγαπημενο φορουμακι.
Διαβασα τις συνταγες και αναθαρεψα....
Σιγομουρμουριζοντας ταυτοχρονα....υπερβολες...
Μια και μιση μερα στην ψυξη..την μιση τα αλατισα.
Μιση ωρα πριν τηγανισω α λα mkoume μαριναρα με λεμονονι και το θαυμα εγινε...
20180901_162019- 1238x1651.jpg
..
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ.

Μου εδωσε απο τις πιο ζουμερες θαλασσινες απολαυσεις.
Και το ξαναλεω ...οντας αρνητικος απο πριν.
Ψαρευτικα...
Ενα πανευκολο κοπαδι 40 50 ψαρια το οποιο κρατιοταν μακρια οσο ημουν επιφανεια και ερχοταν στη βεργα με το που επιανα πατο.
Νταλα μεσημερι τελη Αυγουστου 25 βαθμους το νερο.
Το μεγαλο 1.5κιλο το μικρο κανα κιλο....
Αυτά που έβγαλες δεν είναι λίτσες αλλά τραχούρια (έτσι τα λέμε εδώ) ή σούρος . Θεωρούνται υποδεέστερα της λίτσας γευστικά και μπορώ να το επιβεβαιώσω όσον αφορά το ψήσιμο στα κάρβουνα. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τηγάνι!
There's perfect harmony
In the rising and the falling of the sea

bekor
Δημοσιεύσεις: 76
Εγγραφή: Δευ 21 Σεπ 2009, 22:40
Ονοματεπώνυμο: Nikos Stathopoulos

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bekor » Κυρ 02 Σεπ 2018, 11:03

Το επόμενο μαναλάκι, γιατί οι λίτσες εδώ στην Αττική σπανίζουν, θα το κάνω αλά mkoume, (δεν το συζήτώ.......), όμως μία παρατήρηση, τα ψαράκια του thodoris981 , είναι κοκκάλια κι όχι λίτσες.
Καλές ψαριές.

bekor
Δημοσιεύσεις: 76
Εγγραφή: Δευ 21 Σεπ 2009, 22:40
Ονοματεπώνυμο: Nikos Stathopoulos

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από bekor » Κυρ 02 Σεπ 2018, 11:04


thodoris981
Δημοσιεύσεις: 834
Εγγραφή: Σάβ 18 Ιαν 2014, 13:22

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thodoris981 » Κυρ 02 Σεπ 2018, 12:17

Παιδες σορρυ για τις ανακριβειες και καλως διορθωσατε.
Τα ψαρια χτυπημενα κανουν χαρακτηριστικους ηχους σαν λαρυγγισμους.
Να προσθεσω οτι και τα δυο αυτη την εποχη ηταν αυγομενα.
Τρια ατομα απορουσαμε με την γευση τους.
Ισως λογω εποχης,η συνταγης...δεν ξερω...
Η φολα ειναι αλλη μια μερα κοντα στη θαλασσα.

Γιώργος Χ.
Δημοσιεύσεις: 269
Εγγραφή: Κυρ 29 Δεκ 2013, 19:38
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Χαλκιάς
Τοποθεσία: πάτρα

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιώργος Χ. » Τετ 05 Σεπ 2018, 13:06

Θοδωρή πράγματι κοκάλια.
Και πράγματι κάθε ψάρι θέλει τον τρόπο του, σαν τις γυναίκες ένα πράγμα.Πσσσσσσσσσσσσ ντάξ ποιητής :cool:

Άβαταρ μέλους
minasevoix
Δημοσιεύσεις: 1522
Εγγραφή: Σάβ 08 Ιουν 2013, 09:18
Ονοματεπώνυμο: Παναρετος Μηνας
Τοποθεσία: Κορινθιακός κόλπος

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από minasevoix » Τετ 05 Σεπ 2018, 14:02

Μας τρέχουν τα σάλια ρεεεεεεεε :hello:
Ας αφήσουμε τον φακό στην σημαδούρα
ας συμβάλουμε όλοι με ένα λιθαράκι
ας πιάσουμε το ψάρι έξω από το σπίτι του
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ

nikoskaisaris
Δημοσιεύσεις: 432
Εγγραφή: Τρί 31 Ιούλ 2012, 11:22

Re: Η Λιτσα και η συνταγη της

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nikoskaisaris » Κυρ 16 Σεπ 2018, 10:58

Παιδες thanks για την συνταγη,
απλα απολαυστική. :hello:

Επιστροφή στο “Μαγειρική - Συνταγές”