Παλαμίδα στη Λαδόκολα

Γευστικές προτάσεις και τρόποι μαγειρέματος θηραμάτων
Άβαταρ μέλους
mike_m
Δημοσιεύσεις: 1105
Εγγραφή: Δευ 20 Νοέμ 2006, 15:30
Τοποθεσία: Λευκωσία Κύπρος

Παλαμίδα στη Λαδόκολα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mike_m » Πέμ 09 Φεβ 2023, 15:02

Μια συνταγή απο το βιβλίο μου για το φίλαράκι μου το Χάρη.
Αντε και καλή όρεξη.


Υλικά για 4 άτομα
1 Παλαμίδα γύρω στο 1,5 κιλό καθαρισμένη και με το κεφάλι της
1 μικρή σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι ρίγανη και θυμάρι ανακατεμένα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό από φρεσκοστυμμένο λεμόνι
1 κουταλάκι ξύσμα από λεμόνι
Λίγο λευκό πιπέρι
1 κουταλάκι αλάτι
Λαδόκολλά σε ρολό και σπάγκο βαμβακερό, όχι νάιλον γιατί θα λιώσει στο φούρνο.
Εκτέλεση

• Πλένουμε την παλαμίδα πολύ καλά να φύγουν τα αίματα και την αφήνουμε με την κοιλιά
προς τα κάτω να στεγνώσει για λίγο
• Βάζουμε στην κοιλίτσα της αλάτι, τη μισή κουταλιά θυμάρι ρίγανη, λίγο πιπέρι, καμιά φέτα
λεμονάκι και το μισό ψιλοκομμένο σκορδάκι
• Τοποθετούμε την παλαμίδα κατά μήκος πάνω σε διπλή λαδόκολλα, έτσι ώστε η λαδόκολλά
να περισσεύει 10 εκ από το κεφάλι και την ουρά του ψαριού.
• Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το χυμό
• Πασπαλίζουμε με το ξύσμα, την υπόλοιπη ρίγανη/θυμάρι, το πιπέρι και το αλάτι.
• Τυλίγουμε την παλαμίδα στη λαδόκολλά σαν καραμέλα στρίβοντας τις άκρες του χαρτιού
• Δένουμε με το σπάγκο τις άκρες της λαδόκολλάς.
• Βάζουμε την παλαμίδα σε άνετο ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για 45’
• Μόλις περάσει η ώρα, σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα να φύγει η θερμότητα
και αφήνουμε λίγο το ψάρι έξω από το φούρνο να τραβήξει τα υγρά του χωρίς να ανοίξουμε
τη λαδόκολλα.
• Μετά από 10 λεπτά έξω από το φούρνο, κόβουμε με ψαλίδι τη λαδόκολλά και κόβουμε το
ψάρι κατά μήκος στην πλατιά μεριά του. Βγάζει 4 φιλέτα, ένα για κάθε άτομο.

Σερβίρισμα
• Ανοιγουμε την ψημένη παλαμιδάρα μπροστά στον κόσμο και σερβίρουμε κατ ευθείαν στα πιατα τους! Θα πάθουν πλάκα βλέποντας και μυρίζοντας το ψάρι!
• Με πουρέ πατάτας ή πατάτες βραστές που περιχύνουμε με τη σάλτσα της παλαμίδας
• Χόρτα βραστά, βλίτα ή σπαράγγια
• Σαλάτα πολίτικη
• Ένα καλό λευκό Λημνιό κρασάκι ή Μοσχοφίλερο κρύο στους 5C είναι ότι πρέπει ή Τσίπουρο
χωρίς γλυκάνισο.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Ελευθερες Παραλίες για Ολους! https://www.facebook.com/groups/293254203200685/

Άβαταρ μέλους
hariska
Δημοσιεύσεις: 8491
Εγγραφή: Δευ 27 Οκτ 2008, 12:32
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Παλαμίδα στη Λαδόκολα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hariska » Πέμ 09 Φεβ 2023, 17:26

Η αλήθεια είναι ότι μου άνοιξες την όρεξη, αν και μόλις χλαπάκιασα.
Πάντως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Δε βαράω μισόκιλες παλαμίδες, το όριο μου είναι τα 2 κιλά, όπως αυτές στο βίντεο! :hello:

Υ.Γ. Μάλλον 1,5 κιλό ήθελες να γράψεις και όχι 1/2. ;)
Το ψάρι πρέπει κάποιος να το βράσει, είναι εύκολο θαρρώ.

ichthyologist
Δημοσιεύσεις: 1628
Εγγραφή: Τετ 13 Δεκ 2006, 10:14

Re: Παλαμίδα στη Λαδόκολα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ichthyologist » Πέμ 09 Φεβ 2023, 18:27

Μισό κιλό δεν του φτάνει ούτε του μικρού. Κορμοράνος ο άτιμος :mrgreen:
De facto sensu stricto≈de jure sensu lato

Άβαταρ μέλους
mike_m
Δημοσιεύσεις: 1105
Εγγραφή: Δευ 20 Νοέμ 2006, 15:30
Τοποθεσία: Λευκωσία Κύπρος

Re: Παλαμίδα στη Λαδόκολα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mike_m » Παρ 10 Φεβ 2023, 12:19

hariska έγραψε:
Πέμ 09 Φεβ 2023, 17:26
Η αλήθεια είναι ότι μου άνοιξες την όρεξη, αν και μόλις χλαπάκιασα.
Πάντως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Δε βαράω μισόκιλες παλαμίδες, το όριο μου είναι τα 2 κιλά, όπως αυτές στο βίντεο! :hello:

Υ.Γ. Μάλλον 1,5 κιλό ήθελες να γράψεις και όχι 1/2. ;)
Ο δαίμων του τυπογραφείου Παιδες!!
1.5 με 2 κιλα είναι το σωστό.
Ελευθερες Παραλίες για Ολους! https://www.facebook.com/groups/293254203200685/

Επιστροφή στο “Μαγειρική - Συνταγές”