Φωτογραφίες και η ιστορία τους.

Άβαταρ μέλους
CapetanThomas

Re: Φωτογραφίες και η ιστορία τους.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CapetanThomas » Πέμ 28 Σεπ 2023, 11:05

dimitrikotz έγραψε:
Πέμ 28 Σεπ 2023, 10:28
ΤΑΙΤΙΝΟΣ έγραψε:
Πέμ 28 Σεπ 2023, 09:12
Καπετάνιε μας, ακομη και τα χρώματα στις φωτο αποπνέουν νοσταλγια άλλων εποχων... :)

Και ο Θερμαϊκός μας ελεύθερος τότε, όπως θα έπρεπε να είναι πάντα για το υ/ β ψάρεμα...

Αλήθεια, το όπλο είναι το BALCO Thunder; :shock:
Πωω όχι μόνο το όπλο, είναι και η στολή χωρίς κουκούλα με το φερμουάρ. Είχα μία τέτοια κι εγώ, αλλά ούτε ζεστό σε κρατούσε ούτε και άνετα αισθανόσουν μέσα σ'αυτή. Κι όμως τότε το ψάρεμα είχε μία άλλη γοητεία, όποιος έζησε τη θάλασσα εκείνα τα χρόνια και τα ακόμα παλαιότερα πρέπει να θεωρεί ευατόν τυχερό. Να' σαι καλά καπετάνιε :hello:

Γειά σου Φίλε Δημήτρη...
Η Στολή εκείνη, ήταν η Γιαπωνέζικη Aqua Lang, των 5 mm,
και είχε Κουκούλα ξεχωριστά απο το Σακκάκι της...
Ηταν τετράγερη κι ακόμα υπάρχει στο Πατάρι...

( Αυτήν την 5άρα Στολή φορούσα το 1980 όταν έβγαλα έξω τον Συνάδελφο που χάθηκε,
στην Ακτή Αρμενιστής στην Σιθωνία...
Κι ήταν Χειμώνας του 1980...)

Μετά την άλλαξα, επειδή οι Γιαπωνέζοι είναι ώς γνωστόν Αδύνατοι,
κι εγώ είχα δέσει πολύ, κι έτσι αναγκάστηκα να πάρω Καινούργια...

Το Θέμα λοιπόν είναι οτι, Ολες οι επόμενες ξεχάστηκαν,
αλλά η Aqua Lang παραμένει Αθικτη...

Οπως συνήθως σε συμβαίνει σε Ολα τα Αντικείμενα, τώρα είναι όλα Ψεύτικα...
Τα παλιά είχαν απίστευτες Αντοχές...

Γειά σου Φίλε μου και να είσαι πάντα καλά...

:hello:
...αν δεν μπορείς να φερθείς με Σεβασμό,
φέρσου τουλάχιστον με την υποτυπώδη Ανθρωπιά…

CapetanThomas : https://www.spearfishingforum.gr/viewtopic.php?f=9&t=53800

Άβαταρ μέλους
dimitrikotz

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimitrikotz » Πέμ 28 Σεπ 2023, 11:15

Κατ' αρχήν να συγχαρώ τον Κώστα γιαυτή την εξαιρετική έμπνευση να ανοίξει αυτό το thread.
Σκέφτηκα κι εγώ να ψάξω μια ρετρό φωτογραφία απ' την δεκαετία του 70, τότε που ήμουν παιδί, αλλά τα άλπουμς είναι καταχωνιασμένα σε κάποιο ράφι και το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο. Έτσι θα περιοριστώ σε κάτι μάλλον "σύγχρονο", δέκα τρία χρόνια πριν. Φθινόπωρο του 2010, τέλη Σεπτεμβρίου σαν τώρα καλή ώρα.

Προερχόμενος από ένα αρκετά επώδυνο χωρισμό, και ων στις μαύρες μου, βρισκόμουν στην Ύδρα για ψυχοθεραπευτικούς λόγους.
Μέρος της ψυχοθεραπείας ήταν και η καθημερινή βουτιά που εκείνη την ημέρα έτυχε να γίνει σε κοντινή ανθυποπαραλία με βότσαλο τρία λεπτά απ' το λιμάνι.
Φτάνοντας στην παραλία παρατήρησα οι μόνοι που είχαν κατέβει ήταν δύο κοπέλες, μία χοντρούλα και μία ομορφούλα. Κατευθύνθηκα διακριτικά προς την άκρη, εκεί που άρχιζαν τα βράχια, προσπερνώντας τες και κλείνοντας το μάτι στη χοντρούλα που κοιτούσε. Εκεί που ντυνόμουν τις αντιλαμβάνομαι να μου ρίχνουν κλεφτές ματιές και να χασκογελάνε, ενώ ακούω την χοντρούλα να ψιθυρίζει στη φίλη της : "Κοίτα τον τώρα μία ώρα υπερπαραγωγή και θα γυρίσει με καμιά πέρκα".

Γέλασα κι εγώ απο μέσα μου και μπαίνω στο νερό. Εννοείται ότι το μέρος το ήξερα καλά, κάθε πέτρα κάθε βότσαλο. Παρά το γεγονός ότι ήταν μία κοντινή, πολυσύχναστη παραλία για μπάνιο, απ' τις ελάχιστες που υπάρχουν στην Ύδρα, κάνει φανταστικό βυθό. Καθώς μπαίνεις προοδευτικά ο αμμώδης πυθμένας μετασχηματίζεται σε συμπαγή βράχο που στην ρίζα του δημιουργεί μία μικρή σπηλιά. Είναι τέτοια η διαμόρφωση που αν ήμουν μαύρο ψάρι, αυτό ακριβώς θα ήθελα να είναι το σπίτι των ονείρων μου! Στο μέρος πήγαινα περιστασιακά και είτε καθόμουν στην κορυφή του βράχου, είτε έπαιρνα κάποιο πόστο από δίπλα καρτερεύοντας για κάποια στήρα, απ' αυτές που μπαινόβγαιναν στη σπηλιά. Τη συγκεκριμένη μέρα διάλεξα να κάτσω στην άμμο, τρία μέτρα έξω απ' την είσοδο της σπηλιάς. Δεν είχαν περάσει και πολλά δευτερόλεπτα, όταν αντιλαμβάνομαι κάτι μεγάλο να έρχεται σαν σίφουνας απ' τα ανοιχτά για να μπει στην σπηλιά. Σχεδόν ενστικτωδώς επιχειρώ μία βολή στο φτερό, και παρά το γεγονός ότι είμαι "μετρ" τις αστοχίας, βρίσκω το ψάρι στον εγκέφαλο και το αφήνω σέκο!! Στην ίδια βουτιά, ανέβηκα στην επιφάνεια μαζί με το ψάρι, ενώ δεν πρέπει να είχε περάσει ένα τέταρτο από τότε που μπήκα στη θάλασσα.

Δεν μου έφτανε όμως το ένα ψάρι, ήθελα και κάτι μεγαλύτερο. Βγήκα έξω με ύφος "άλλη μία συνηθισμένη μέρα στη δουλειά", ενώ ακόμα δεν είχε περάσει ένα μισάωρο και τραβάω το σχοινί της σημαδούρας όπου είχα κρεμάσει το ψάρι. Με το που το βλέπουν οι κοπέλες, μένουν άναυδες. Τους λέω με νόημα "βγήκε τροφαντή η πέρκα", για να τους εξηγήσω στη συνέχεια ότι και η πέρκα ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ροφό. Εννοείται ότι εκλήθησαν σε μεγάλο τραπέζι, αφού πρώτα το ψάρι φιλεταρίστηκε απο φίλο που κατέχει το άθλημα. Φιλέτο ροφού στα κάρβουνα, είναι το πλέον αφροδισιακό γεύμα κα αποδείχτηκε και στην πράξη. Με την ομορφούλα, την Αλεξάνδρα, είμασταν ζευγάρι για πέντε χρόνια. Μαζί οργώσαμε τις θάλασσες και περάσαμε υπέροχες στιγμές. Ψαρεύαμε για ώρες και ακόμα θυμάμαι να βγαίνουμε στα βράχια και να τρώω αυγά αχινών απ' το δάχτυλο της. Αυτό ήταν το συντροφικό ψάρεμα για μένα, και γιαυτό τώρα δυσκολεύομαι να το υποκαταστήσω με κάποιο ματραχαλά!

[image][/image]
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Άβαταρ μέλους
dimitrikotz

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimitrikotz » Πέμ 28 Σεπ 2023, 11:18

CapetanThomas έγραψε:
Πέμ 28 Σεπ 2023, 11:05
dimitrikotz έγραψε:
Πέμ 28 Σεπ 2023, 10:28
ΤΑΙΤΙΝΟΣ έγραψε:
Πέμ 28 Σεπ 2023, 09:12
Καπετάνιε μας, ακομη και τα χρώματα στις φωτο αποπνέουν νοσταλγια άλλων εποχων... :)

Και ο Θερμαϊκός μας ελεύθερος τότε, όπως θα έπρεπε να είναι πάντα για το υ/ β ψάρεμα...

Αλήθεια, το όπλο είναι το BALCO Thunder; :shock:
Πωω όχι μόνο το όπλο, είναι και η στολή χωρίς κουκούλα με το φερμουάρ. Είχα μία τέτοια κι εγώ, αλλά ούτε ζεστό σε κρατούσε ούτε και άνετα αισθανόσουν μέσα σ'αυτή. Κι όμως τότε το ψάρεμα είχε μία άλλη γοητεία, όποιος έζησε τη θάλασσα εκείνα τα χρόνια και τα ακόμα παλαιότερα πρέπει να θεωρεί ευατόν τυχερό. Να' σαι καλά καπετάνιε :hello:

Γειά σου Φίλε Δημήτρη...
Η Στολή εκείνη, ήταν η Γιαπωνέζικη Aqua Lang, των 5 mm,
και είχε Κουκούλα ξεχωριστά απο το Σακκάκι της...
Ηταν τετράγερη κι ακόμα υπάρχει στο Πατάρι...

( Αυτήν την 5άρα Στολή φορούσα το 1980 όταν έβγαλα έξω τον Συνάδελφο που χάθηκε,
στην Ακτή Αρμενιστής στην Σιθωνία...
Κι ήταν Χειμώνας του 1980...)

Μετά την άλλαξα, επειδή οι Γιαπωνέζοι είναι ώς γνωστόν Αδύνατοι,
κι εγώ είχα δέσει πολύ, κι έτσι αναγκάστηκα να πάρω Καινούργια...

Το Θέμα λοιπόν είναι οτι, Ολες οι επόμενες ξεχάστηκαν,
αλλά η Aqua Lang παραμένει Αθικτη...

Οπως συνήθως σε συμβαίνει σε Ολα τα Αντικείμενα, τώρα είναι όλα Ψεύτικα...
Τα παλιά είχαν απίστευτες Αντοχές...

Γειά σου Φίλε μου και να είσαι πάντα καλά...

Aqua Lang, τι λές τώρα!!! Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν θυμάμαι την μάρκα, αλλά και η δικιά μου σε κάποια αποθήκη πρέπει να βρίσκεται. Εννοείται σακάκι σκέτο χωρίς παντελόνι, και με αυτή έβγαινα τα χειμωνιάτικα - ανοιξιάτικα ψαρέματα! Τι εποχές ....

tas
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tas » Πέμ 28 Σεπ 2023, 20:06

Αναμνησεων συνεχεια:
_20161110_162940.JPG
Το πολυ μακρινο 1992, οτι ειχα ξαναρχισει το ψαροτουφεκο κανα χρονο ( το ειχα διακοψει 15 χρονων), ψαρευα με ενα 75αρι, alexander λεγοταν αν θυμαμαι καλα. Τα ψαρια μου ηταν φυσικα αναλογα . Οταν επιανα καμια μπαφα 1,5 κιλο ή καμια 500σαρα τσιπουρα πανηγυριζα. Σε ενα απο τα ψαρεματα μου σε βαθος 1 μετρο και σε αποσταση αλλο τοσο , βλεπω μπροστα μου ακινητο ενα ψαρι σαν της φωτογραφιας . Του αμολαω μια με το 75αρι και αστοχω. Να με κλαινε οι ρεγγες. Μεχρι τοτε ουτε ειχα διανοηθει οτι υπαρχουν στα ρηχα τετοια ψαρια, ουτε ηξερα τι ειναι φυσικα. Προς τη δυση του ηλιου σκεφτηκα να περασω απο το ιδιο σημειο μπας και το ξαναδω, χωρις να το πιστευω . Μολις εφτασα στο σημειο αυτο ξαφνικα βρεθηκα περικυκλωμενος απο 4-5 πανικοβλητα ψαρια που φευγανε με τις παντες. Πανικοβλητος και γω αμολαω στη τυχη μια τουφεκια στο σωρο. Κατα συγκυρια το καμακι παιρνει υψος κσι πεφτοντας βρισκει το ψαρι μισο μολις ποντο κατω σπο το ραχιαιο πτερυγιο κσι μη βρισκοντας αντισταση το τρυπαει. Αμεσως το ψαρι αγωνιζεται και τραβαει σαν τρελο. Φυσικα δεν ειχα μουλινε στο οπλο . Μεχρι τοτε μαλθστα δεν ειχα κσταλαβει σε τι χρειαζεται το εξαρτημα αυτο. Τραβαω λοιπον εγω , τραβαει και ψαρι αλλα δυστυχως για αυτο το κοκαλο του ραχιαιου πτερυγιου κραταει τη βεργα, οποτε τελικσ ερχεται στη αγκαλια μου.
Αμα θελει να στο δωσει...............
Αυτο ηταν και το πρωτο μεγαλο ψαρι που επιασα, χωρις να ξερω ουτε πως λεγεται. Βγηκα εξω, οπου με περιμενε μια φιλη μου, της οποιας γουρλωσανε τα ματια. Αφου σπασαμε τα κεφαλια μας να βρουμε τί ψαρι ειναι, μετα απο ωριμη σκεψη , κσταληξαμε οτι προκειται για μαγυατικο. Για ενα χρονο μετα καμαρωνα οτι ειχα πιασει μαγιατικο, ωσπου σε ενα ψαρευτικο περιοδικο ειδα οτι μαλλον ειναι λιτσα. Τα επομενα χρονια στην ιδια περιχη επιασα αρκετες μεγαλες λιτσες, οποτε και σιγουρευτηκα. Σιγα-σιγα μαθαινει κανεις.
Αυτη ειναι η ιστορια της φωτογραφιας του (γεροντα σημερα) ντουφεκοψαρα.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Άβαταρ μέλους
CapetanThomas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CapetanThomas » Πέμ 28 Σεπ 2023, 20:48

tas έγραψε:
Πέμ 28 Σεπ 2023, 20:06

Αυτη ειναι η ιστορια της φωτογραφιας του (γεροντα σημερα) ντουφεκοψαρα.

Αγαπητέ Φίλε Αναστάσιε,

Οι όμορφες και πλούσιες Φωτογραφίες,
που κατά Καιρούς μας προσφέρεις να δούμε,
με τα πολύ θαυμαστά Ψαρευτικά Επιτεύγματά σου,
καθόλου Δέν συνηγορούν με τον Χαρακτηρισμό του < Γέροντα >...

Θα άλλαζα αυτόν τον Χαρακτηρισμό για Σένα, απλά ώς < πολύ Εμπειρο >...

( Ολα τα άλλα τα Γεροντικά, κ.λ.π. άφησέ τα σε παρακαλώ, μόνο για μένα...)

Να είσαι πάντα καλά...

Άβαταρ μέλους
GoRaN
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γοραντωνάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoRaN » Σάβ 30 Σεπ 2023, 00:44

Κώστα, Άρη , Καπετάνιο, Δημήτρη , Τάσο και labrax , ελπίζω να μην ξέχασα κάποιον, πολύ όμορφες αναμνήσεις...... Οι φωτογραφίες του Καπετάνιου όμως κλέβουν την παράσταση!!!
Κάθε φορά που πατάς τη σκανδάλη , είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική και απολογισμό.

Άβαταρ μέλους
CapetanThomas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CapetanThomas » Σάβ 30 Σεπ 2023, 08:36

GoRaN έγραψε:
Σάβ 30 Σεπ 2023, 00:44
Κώστα, Άρη , Καπετάνιο, Δημήτρη , Τάσο και labrax , ελπίζω να μην ξέχασα κάποιον, πολύ όμορφες αναμνήσεις...... Οι φωτογραφίες του Καπετάνιου όμως κλέβουν την παράσταση!!!

Σε ευχαριστώ απο Καρδιάς Φίλε μου Γιώργο για τον καλό σου Λόγο...

Τα Νιάτα Φίλε μου...Τα Νιάτα δέν κρύβονται...!!!

Και τώρα, όλες οι Φωτογραφίες, έχουν ώς Φόντο κι ώς Προοπτική,
πάντα την αγαπημένη μας Θάλασσα...

Να είσαι πάντα καλά Φίλε μου Γιώργο,
κι εύχομαι απο Καρδιάς, κάθε Χαρά κι Ευτυχία, με Υγεία...

Επιστροφή στο “Φωτογραφίες”