nickchrysiko έγραψε:"Η σημασία της επείγουσας διαδικασίας στην παρουσία συμπτωμάτων "TARAVANA".
Κυριακή, 24 Απριλίου του 2016 έκανα πέντε βουτιές με ελεύθερη κατάδυση με σκούτερ μεταξύ 60 και 70 μέτρων, με περίπου 4-5 λεπτά επιφανειακό χρόνο, ακόμα κι αν ήξερα απολύτως ότι ήταν λάθος το πρωτόκολλο, εκείνη τη στιγμή δεν το σκεφτόμουν.
Μετά την τελευταία βουτιά,χαιρέτησα τους ανθρώπους που ήταν μαζί μου στο νερό και πήγα στην ακτή.
Μόλις έφτασα στην ακτή δυσκολεύτηκα να σηκωθώ και σε ερώτηση κάποιου ανθρώπου που ήταν στην παραλία, αν χρειαζόμουν βοήθεια, είπα όχι, χωρίς να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν ήταν τα κύματα που με έκαναν να χάσω την ισορροπία μου, καθώς δεν υπήρχε κανένα κύμα, αλλά το πρόβλημα μου ήταν η έλλειψη μου συντονισμού των κινήσεων μου.
Από εκείνη τη στιγμή και για περίπου μια ώρα δεν θυμάμαι τι συνέβη ....
Αυτά που θα σας πω τώρα έχουν αναφερθεί σε μένα.
Με βάλανε σε μια ξαπλώστρα και κάποια άτομα που ήταν εκεί μου έδωσαν οξυγόνο, η στολή μου αφαιρεθήκε, και καλέσανε στον υπερβαρικό θάλαμο Sharm που ζήτησαν να μεταφερθώ εκεί το συντομότερο δυνατό.Στο θάλαμο DECO μέ περιμέναν ο Δρ Hadel και ο Δρ Ahmed. Μου είπαν ότι περπατούσα με δυσκολία και δεν ανταποκρίνομούν στις απαιτήσεις των ιατρών.
Σε λιγότερο από 25 λεπτά από την έναρξη των συμπτωμάτων είχαν αρχίσει τη θεραπεία στο Θάλαμο με παροχή καθαρού οξυγόνου σε βάθος 18 μέτρων. Βάθος όπου εξίσωνα χωρίς καν να το καταλαβαίνω.Ο Δρ. Αχμέντ ήταν στο δωμάτιο μαζί μου. Μετά από περίπου μισή ώρα της θεραπείας άρχισα να συνειδητοποιώ τι συνέβαινε και ποιός ήμουν.
Από εδώ αρχίζουν οι αναμνήσεις μου.
Ο γιατρός άρχισε να μου κάνει μερικές ερωτήσεις για να ελέγξει τη μνήμη μου. Δυστυχώς δεν ήμουν σε θέση να απαντήσω για τα όνοματα των ανθρώπων που με βοήθησαν, τα όνοματα των ανθρώπων που ήταν μαζί μου μέσα στο νερό και τέτοια πράγματα. Καθώς περνούσε η ώρα η μνήμη αρχίσε να επιστρέφει.
Η θεραπεία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.
Μετά τη θεραπεία, έφυγα από τον υπερβαρικό θάλαμο μόνος μου, αλλά μετά απο νευρολογική εξέταση ήταν άμεσα ορατό το ύπηρχε έλλειμμα και προβλήμα ισορροπίας.
Μου πρότειναν να περάσω τη νύχτα στή Κλινική Sinai για παρατήρηση, όπου μου δόθηκε το οξυγόνο καθ' όλη τη νύχτα και ήμουν συνεχώς υπό έλεγχο για τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης.
Το επόμενο πρωί με πήγαν πίσω στο Θάλαμο Decο και έκανα άλλη θεραπεία για άλλες δύο ώρες.Μετά το τέλος της θεραπείας επέστρεψα πίσω στο σπίτι μάζι με κάποια φάρμακα που μου έγραψαν οι γιατροί.
Την Τρίτη το πρωί πήγα πίσω στο Θάλαμο Deco για ένα άλλο check-up και η κατάσταση ήταν καλύτερη, καθώς ήμουν σε θέση να περπατήσω μόνος μου, αλλά ήμουν στο 90% της μη υπερβαρική θεραπείας.
Την Τετάρτη το πρωί έκανα μια άλλη επίσκεψη και αυτή τη φορά οι γιατροί αποφάσισαν να με βάλουν και πάλι στο θάλαμο Deco για δύο ακόμη ώρες.
Πέμπτη πρωί ακόμη ένας έλεγχος και αφου υπήρχαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις δεν ήταν απαραίτητη οποιαδήποτε πρόσθετη υπερβαρική θεραπεία.
Τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη ξεκούραση.
Γιατί σας τα λέω τώρα αυτά;
Πρώτα απο όλα για να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που χειρίστηκαν άριστα αυτη τη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους είμαι εδώ σήμερα για να γράψω και να τονίσω τη σημασία της επείγουσας διαδικασίας με την παρουσία των συμπτωμάτων "TARAVANA".
Αν οι άνθρωποι που με βοήθησαν είχε διστάσει και αν στο Θάλαμο Deco του Sarm EL Sheikh δεν υπήρχαν αυτοί οι δύο αγγέλοι, ο δρ. Hadel και δρ. Ahmed, ίσως σήμερα δεν θα ήμουν σε θέση να σας γράψω και ο χρόνος αποκατάστασης θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Σε δραστηριότητες ελεύθερης κατάδυσης ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η "Taravana", μία από τις αιτίες που προκαλείται είναι τα πολύ σύντομα χρονικά διάστηματα ξεκούρασης στην επιφάνεια μεταξύ των καταδύσεων.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
- Αναγνωρίστε τα συμπτώματα
- Παροχή καθαρού οξυγόνου
- Υπερβαρική θεραπεία το συντομότερο δυνατό
Ελπίζω ότι αυτή η μικρή ιστορία να βοηθήσει κάποιους να δώσουν περισσότερη προσοχή στο χρόνο επιφάνειας και να μπορούν να προτείνουν την κατάλληλη διαδικασία της έκτακτης αυτής ανάγκης."
Δημοσίευση του Andrea Zuccari.
30 Απριλίου
Με λίγα λόγια
πρέπει να τηρούνται ευλαβικά οι χρόνοι επιφανείας και προσωπικά είναι ο μόνος λόγος που έχω καταδυτικό ρολόι...