Υποξικά περιστατικά (γράψτε τις εμπειρίες σας)

Άβαταρ μέλους
kabouras
Ονοματεπώνυμο: Kabouras

Υποξικά περιστατικά (γράψτε τις εμπειρίες σας)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kabouras » Σάβ 23 Ιούλ 2011, 13:14

Κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν.

Χθες σε μια «συνηθισμένη» βουτιά (να σημειωθεί ότι δεν είχαμε ψαρέψει πάνω από 2 ώρες), το ζευγάρι μου ανεβαίνοντας στην επιφάνεια κ μετά την πρώτη ανάσα έμοιαζε να τα έχει λίγο χαμένα...βλέμμα απλανές με μάτια να παίζουν, δεν έβαλε τον αναπνευστήρα του κ για μια δυο φορές βυθίστηκε κάθετα, τόσο που το στόμα του να μπαίνει στο νερό...για κλάσματα του δευτερολέπτου σκέφτηκα μήπως μου κάνει πλάκα. Παρόλα αυτά (ευτυχώς ήμουν ακριβώς δίπλα του) τον έπιασα κάτω από τι μασχάλη κ τον σήκωσα έτσι ώστε να είναι το κεφάλι του έξω από το νερό. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ανάπνευσε κανονικά κ μου είπε εντάξει, και ότι πρέπει να έπαθε σάμπα. Σίγουρα έπαθε, αφού όπως μου εξήγησε μπορέι να είχε συναίσθηση τι γίνονταν αλλά ένιωσε μια ξαφνική αδυναμία, μούδιασμα στα πόδια κ μια αίσθηση ότι είναι κοντά στη λιποθυμία Συγκεκριμένα μου είπε ότι αισθάνθηκε όπως αισθανόμαστε όταν σηκωθούμε απότομα από το κρεβάτι μερικές φορές που πέφτει η ορθοστατικη μας πίεση...
Τα μαζέψαμε κ φύγαμε

Τι μπορεί να συναίβει?

Η βουτιά όπως είπα φάνηκε συνηθισμένη...μου είπε ότι ίσως είχε κάνει άθελα του υπεραερισμό. Ναι όμως ο υπεραερισμός δεν ευθύνεται για υποξιες σε οριακές βουτιές.?
Εγώ υποθέτω ότι για το περιστατικό πολύ πιθανό να φταίει η κούραση της προηγουμένης μέρας σε συνδυασμό με τις λίγες ώρες ύπνου...

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το περιστατικό αυτό είναι για μένα κ τον φίλο μου ένα πολύ καλό μάθημα...

Εκεί που θέλω να επιμείνω κ για αυτό κυρίως γράφω είναι ότι μετά το περιστατικό κατέληξα στα εξής:

1ον Πάντα πρέπει να μοιραζόμαστε την χαρά την βουτιάς με ζευγάρι γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα μας τύχη κάτι άσχημο.
2ον το ζευγάρι πρέπει να παρατηρεί αυτόν που βουτά κ μετά το τελος της βουτιάς. Να τον κοιτά στα μάτια , αφού δει ότι όλα οκ συνεχίζεται το ψάρεμα.
3ον προσοχή σε οτιδήποτε ασυνήθιστο, το ζευγάρι πρέπει να επέμβει άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι το ζευγάρι θα είναι ακριβώς δίπλα στον αναδυόμενο. Τόσο κοντά που να μπορεί να τον ακουμπά με τα χέρια του...όχι 3,4,5, 10 μέτρα μακριά. Τα λίγα δευτερόλεπτα που θα κάνουμε να φτάσουμε αυτόν που μας χρειάζεται ίσως είναι κρίσιμα. Εδώ να πω ότι συχνά γίνεται το εξής λάθος: αυτός που κάνει ασφάλεια πολλές φορές στη θέα ενός χτυπημένου ψαριού τρέχει να ασφαλίσει το ψάρι κ ξεχνά ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να μεριμνήσει για την ασφάλια αυτού που χτύπησε το ψάρι!!!

Καλές κ ασφαλείς αναδύσεις σε όλους

:hello:

kounavi
Ονοματεπώνυμο: Βασιλης Γερμανος

Re: Υποξικά περιστατικά (γράψτε τις εμπειρίες σας)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kounavi » Σάβ 23 Ιούλ 2011, 14:46

Θα σου πω γιατ ον υπεραρεισμο που ειπες οτι μπορει να εκανε ο φιλος σου (μαλλον αθελα του) αλλα δεν εκανε οριακη βουτια.

Βασικα γι'αυτο τη πατας με τον υπεαρισμο. Γιατι το υποξικο περιστατικο ερχεται πριν νοιωσεις καποια δυσφορια. Δλδ:

Πες οτι αρχιζεις να νοιωθεις δυσφορια απο την στιγμη που πχ το διοξειδιο σου ειναι 75% (τυχαιο τελειως) με κανονικες ανασες. Και οργανισμος κλεινει διακοπτες οταν το οξυγονο σου ειναι κατω του 25%(τυχαιο επισης).

Αρα, πχ οταν εισαι στο διοξειδιο στο 75, νοιωθεις οτι θες ανασα σε λιγο.. και το οξυγονο σου ειναι ας που με τοτε κοντα στα 30%.
Αρα εχεις καποιο χρονο και λογο της ειδοποιησης της δυσφοριας να ανεβεις να παρεις ανασα πριν φτασει το οξυγονο στα 25% και παθεις μπλακ αουτ.

Ομως στη περιπτωση του υπεραερισμου το σεναριο αλλαζει...

Βασικα ο οργανισμος μπορει να τιγκαρει οξυγονο μεχρι το 100% του αυτο ειναι το μαξ. Δεν μπορεις να αναπληρωσεις παραπανω..στο αιμα σου. Αρα ο υπαερισμος δεν δινει παραπανω καυσιμο!!! Το μονο που κανει ριχνει το διοξειδιο πιο χαμηλα, το οποιο ειναι ο φιλος και συμμαχος σου. Αρα εκει που το καμπανακι πριν ηταν στα 75% τωρα το πηγες στα 90% πχ.

Τωρα το σεναριο αλλαζει, εισαι στο βυθο , η ωρα περναει εσυ νοιωθεις γαματα κ ανατα οταν το οξυγονο σου ειναι κοντα στα 30% και το διοξειδιο στο 75% γιατι ο οργανισμος θα σου χτυπησει το καμπανακι οτι πρεπει να ανεβεις οταν θα φτασει κοντα στο 90%.

Τοτε ομως τη πατησες το οξυγονο σου μεχρι τοτε θα εχει πλησιασει στα 25% και τοτε χωρις να το καταλαβεις , χωρις ζορι, νομιζοντας οτι εκανες μια κανονικη βουτια παθαινεις πλακ ουτ και απορεις γιατι...αφου δεν ζοριστικα πολυ....και αν η βουτια ηταν και βαθουτσικα απο την αλλαγη της μερικης πιεσης του αξυγονο κοντα στην επιφανεια μπορει να ριξει ακομα πιο αποτομα το οξυγονο σου και να παθεις κ μπλακ αουτ πριν βγεις επιφανεια.....

Γενικα δεν κερδιζεις τιποτα με τον υπαερισμο....

Άβαταρ μέλους
kabouras
Ονοματεπώνυμο: Kabouras

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kabouras » Κυρ 24 Ιούλ 2011, 15:01

Αυτά που λες για τον υπεραερισμό τα γνωρίζω φίλε μου...Η βουτιά όπως είπα ήταν συνηθισμένη, όχι οριακό βάθος, όχι μεγάλος χρόνος παραμονής, αλλά συνέβη, κ δεν νομίζω να έγινε λόγω υπεραερισμού...

προσοχή σε όλους...

Άβαταρ μέλους
johndrama
Ονοματεπώνυμο: Ioannis Draminos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από johndrama » Κυρ 24 Ιούλ 2011, 16:08

Ισως ο ελειπης υπνος μια μερα πριν η κουραση της εβδομαδας η διατροφη κτλ ειναι πολλοι οι παραγοντες ακομα και στα δυο μετρα μπορει να την παθεις.
Ή του ύψους ή του βάθους βουνο-θαλασσα

Άβαταρ μέλους
Mourgos
Ονοματεπώνυμο: Vag Mar

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mourgos » Κυρ 24 Ιούλ 2011, 16:16

προς γνώσην και συμμόρφωση όλων μας...
Δε σταματώ να σε σκέφτομαι...

http://spearfishingforum.gr/viewtopic.php?f=13&t=1562

Άβαταρ μέλους
graou

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από graou » Κυρ 24 Ιούλ 2011, 16:34

johndrama έγραψε:Ισως ο ελειπης υπνος μια μερα πριν η κουραση της εβδομαδας η διατροφη κτλ ειναι πολλοι οι παραγοντες ακομα και στα δυο μετρα μπορει να την παθεις.
Έχει συμβεί σε κανέναν αυτό?Στα δύο μέτρα εννοώ...

Άβαταρ μέλους
Navaho

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Navaho » Κυρ 24 Ιούλ 2011, 18:02

Έχει συμβεί σε κανέναν αυτό?Στα δύο μέτρα εννοώ...[/quote]

...μα στα τελευταια μετρα την παθαινεις ή εξω απο το νερο..Υποξια μπορεις να παθεις ακομα και 15 δευτερολεπτα μετα που θα βγεις απο το νερο και παρεις ανασα...γι αυτο να προσεχουν οι βιαστικοι που βγαινουν και βαζουν αναπνευστηρα στο στομα αμεσως στο στομα και ξαναβαζουν κεφαλι μεσα..Παρε 2 ανασες βρε αδερφε και μετα.. :)
Φουντουνια και πασης Ελλαδας

ΓΚΟΥΜΑΣ ΗΛΙΑΣ
Ονοματεπώνυμο: ΓΚΟΥΜΑΣ ΗΛΙΑΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΚΟΥΜΑΣ ΗΛΙΑΣ » Κυρ 24 Ιούλ 2011, 18:29

Καλοκαίρι 2009 Ιούλιος ώρα περίπου 12.00 .
Ξεκινάω χαλάρωση για μια βουτιά σε γνωστή ξέρα του Σαρωνικού. Σκοπός οι στήρες, στα χέρια μου κρατάω ένα 110 με διπλά. Νιώθω έτοιμος και το ζευγάρι μου τότε (Σπύρος Λέκκας) ή lekito στο φόρουμ, με προσέχει.

Βουτιά με σκοπό στο πρώτο σκαλί στα 15 περίπου μέτρα και αγκουάτο. Εντοπίζω ένα ψάρι δεξιά μου και έχω φτάσει ήδη στα 25 μέτρα, το ψάρι περνάει από μπροστά μου σε απόσταση αναπνοής και δεν το τουφεκάω.

Το βλέπω κατεβαίνει και μπαίνει σε ένα φρύδι στην αποχή, βαθούτσικα για μια τόσο ήδη τραβηγμένη βουτιά.

Συνεχίζω προς το φρύδι, βλέπω το πλαϊνό του ψαριού, κάνω βολή και με μια προσπάθεια, ξεβραχώνω βέργα και ψάρι και αρχίζω την ανάδυση κρατώντας τη στήρα στα χέρια μου........
,..................................................................βλέπω το Σπύρο να μου έχει βγάλει τη μάσκα στην επιφάνεια, έχω κενό μνήμης από τα πρώτα μέτρα της ανάδυσής μου.....................χρόνος βουτιάς 3.45......βάρος ψαριού 2,500 κιλά περίπου, μέτρα 34, αξία ζευγαριού τεράστια, αξία της ζωής μου ανεκτίμητη.......

............ποτέ ξανά δεν έκανα τέτοια βουτιά, ποτέ ξανά δεν είχα περιστατικό.................ΚΑΝΕΝΑ ΨΑΡΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ Η ΖΩΗ ΜΑΣ.
ΤΗΣ ΣΤΡΑΒΙΑΣ ΒΟΛΗΣ, ΤΗΣ ΦΤΑΙΝ ΤΑ ΦΥΚΙΑ.....ΛΕΩΝ

Άβαταρ μέλους
graou

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από graou » Κυρ 24 Ιούλ 2011, 19:53

Navaho έγραψε:
...μα στα τελευταια μετρα την παθαινεις ή εξω απο το νερο..Υποξια μπορεις να παθεις ακομα και 15 δευτερολεπτα μετα που θα βγεις απο το νερο και παρεις ανασα...γι αυτο να προσεχουν οι βιαστικοι που βγαινουν και βαζουν αναπνευστηρα στο στομα αμεσως στο στομα και ξαναβαζουν κεφαλι μεσα..Παρε 2 ανασες βρε αδερφε και μετα.. :)
Οτι την παθαίνεις στα τελευταία μέτρα είναι γνωστό,εγώ ρωτάω αν την έχει πατήσει κανένας κάνοντας βουτιά στα 2 μέτρα.Και βέβαια,δεν εννοώ κάνοντας 6 λεπτά(!) καρτέρι στα 2 μέτρα...Μιλάμε για φυσιολογικές βουτιές....Την έχει πατήσει κανένας έτσι?

silverdiver
Ονοματεπώνυμο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από silverdiver » Κυρ 24 Ιούλ 2011, 21:20

η ψαρια της προηγουμενης βδομαδας με στιγματισε και εμενα και με εκανε να αναθεωρησω πολλα.....πηγα με την γυναικα μου σαββατοκυριακο στην μανη..και οπως παντα οταν πηγαινω εκδρομη με την γυναικα μου κανω ρηχοκαρτερα μεχρι μεσαια βαθη χωρις να τραβαω τις βουτιες μου και χωρις να υπεραεριζομαι μιας και οταν δεν εχω ζευγαρι ειμαι πολυ συντηριτικος... ετσι καμια φορα ψαρευω η τουλαχιστον ψαρευα μεχρι και σημερα εντεκα χρονια τωρα οταν δεν ειχα παρεα και πιστευα πως ημουν απολυτα ασφαλης.Την παρασκευη το απογευμα λοιπον εφτασα στο μερος αφησα την γυναικα μου στο ξενοδοχειο και πηγα να κανω λιγα καρτερια στο σουρουπο για κανα περαστικο...στην τριτη βουτια και ενω κρατησα μεγαλο χρονο επαναφορας... σε βαθος μικρο και μεσα στις δυνατοτητες μου κατα την αναδυση αισθανθηκα τα χερια μου και τα ποδια μου βαρια -κομενα και μια γλυκια κουραση σαν ενα χερι να με εσπρωχνε απο κατω χωρις εγω να κανω τιποτα ισως τα λιγα βαρη {ημουν θετικος}...βγηκα στην επιφανεια πιαστηκα απο την σημαδουρα και αρχισα αναπνοες...φοβηθηκα παρα πολυ..και ειδα πως τα ρηχα αν εισαι κουρασμενος, αν δεν εχεις κοιμηθει καλα, αν εχεις αγχος {που σημειωση ολα αυτα τα ειχα αφου ημουν στην θαλασσα μετα απο ταξιδι πολλων ωρων κατευθειαν απο την δουλεια και με μεγαλο αγχος για προσωπικους λογους...}δεν αποτελουν δικλειδα ασφαλειας...δυστηχως ολοι μπορουμε να την πατησουμε ακομα και σε βαθη ρηχα...θα μπορουσα τωρα να μην ημουν εδω,δεν φοβαμαι τοσο για μενα αλλα γι αυτους που θα αφηνα πισω για αυτο μοιραζομαι αυτην την εμπειρια με ανθρωπους που αγαπανε το ιδιο πραγμα με εμενα γιατι κανεις μας δεν ειναι εμπειρος μεσα στην θαλασσα και πουθενα δεν εισαι απολυτα ασφαλης εγω αυτο εμαθα και απο εδω και εμπρος και στα λαβρακια με ζευγαρι... :hello:
οταν βρεχει...εχει περισσοτερη θαλασσα...

Maradona
Ονοματεπώνυμο: Nikos Stamos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maradona » Κυρ 24 Ιούλ 2011, 21:28

το δικό μου σε πισίνα. Πάνε 3 χρόνια.

Πήγαινα για 50μετρα δυναμική, το τράβηξα 75 κ στα 75 είπα πάμε για 100. Βγήκα στα 100 κ είχα σάμπα.

Μόνος χωρίς ζευγάρι ο ναυαγοσώστης τα είχε χαμένα κ ποτέ από τότε δεν πίεσα τόσο τον εαυτό μου σε προπόνηση.

xristos_
Ονοματεπώνυμο: xristodx

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xristos_ » Πέμ 18 Αύγ 2011, 11:09

Λοιπόν φίλε kaboura o φίλος σου δεν έχει πάθει σάμπα. Στη σάμπα το σώμα σου συσπάται έντονα αυτός είναι και ο λόγος που την έχουν ονομάσει έτσι. Όπως επίσεις θα ήθελα να σημειώσω ότι το να αναφέρουμε μέτρα και χρόνους βουτιάς είναι άσχετο, διότι ο καθένας μας έχει διαφορετικά στάνταρ. Όπως επίσης λέει και η παροιμία "αμα δεν πάθεις δεν θα μάθεις" κάποιοι απο εμάς σταθήκαμε τυχεροί γιατί είτε δεν ήταν τόσο επικίνδυνο το περιστατικο είτε γιατί είχαμε κάποιον δίπλα μας και τελικα βάλαμε μυαλο.

Άβαταρ μέλους
gpet78
Ονοματεπώνυμο: Γ. Π.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gpet78 » Πέμ 18 Αύγ 2011, 15:00

silverdiver, θα ήθελα να προσδιορίσεις το ρηχά γιατί είναι πολύ υποκειμενικό και αν είναι δυνατό και τον χρόνο βουτιάς, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στα "ρηχά"=0-10μ (για εμένα), χωρίς να έχει τραβηχτεί ο χρόνος κατάδυσης που αυτό σημαίνει να είναι μεγαλύτερος από το 50-75% της μέγιστης άπνοιας που έχει ο καθένας μας σε αυτό το βάθος. Επίσης μια απορία προς όλους που βουτούν με ζευγάρι που είχα πάντα είναι πως γίνεται ψάρεμα στα ρηχά με ζευγάρι, προσωπικά θεωρώ ότι δεν γίνεται χωρίς να χάσεις το 90% της ευχαρίστησης που προσφέρει το ρηχό ψάρεμα και ένα -50% σε συλλήψεις ψαριών. Δεν είμαι κολλημένος με τους αριθμούς και τα ποσοστά αλλά πιστεύω ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα ποσοτηκοποιούμε έστω και χονδροειδώς για να μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Άβαταρ μέλους
enzodecana

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από enzodecana » Πέμ 18 Αύγ 2011, 15:22

gpet78 έγραψε:silverdiver, θα ήθελα να προσδιορίσεις το ρηχά γιατί είναι πολύ υποκειμενικό και αν είναι δυνατό και τον χρόνο βουτιάς, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στα "ρηχά"=0-10μ (για εμένα), χωρίς να έχει τραβηχτεί ο χρόνος κατάδυσης που αυτό σημαίνει να είναι μεγαλύτερος από το 50-75% της μέγιστης άπνοιας που έχει ο καθένας μας σε αυτό το βάθος. Επίσης μια απορία προς όλους που βουτούν με ζευγάρι που είχα πάντα είναι πως γίνεται ψάρεμα στα ρηχά με ζευγάρι, προσωπικά θεωρώ ότι δεν γίνεται χωρίς να χάσεις το 90% της ευχαρίστησης που προσφέρει το ρηχό ψάρεμα και ένα -50% σε συλλήψεις ψαριών. Δεν είμαι κολλημένος με τους αριθμούς και τα ποσοστά αλλά πιστεύω ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα ποσοτηκοποιούμε έστω και χονδροειδώς για να μπορούμε να συνεννοηθούμε.

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Άβαταρ μέλους
Trelos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Trelos » Πέμ 18 Αύγ 2011, 15:29

enzodecana έγραψε:
gpet78 έγραψε:silverdiver, θα ήθελα να προσδιορίσεις το ρηχά γιατί είναι πολύ υποκειμενικό και αν είναι δυνατό και τον χρόνο βουτιάς, δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στα "ρηχά"=0-10μ (για εμένα), χωρίς να έχει τραβηχτεί ο χρόνος κατάδυσης που αυτό σημαίνει να είναι μεγαλύτερος από το 50-75% της μέγιστης άπνοιας που έχει ο καθένας μας σε αυτό το βάθος. Επίσης μια απορία προς όλους που βουτούν με ζευγάρι που είχα πάντα είναι πως γίνεται ψάρεμα στα ρηχά με ζευγάρι, προσωπικά θεωρώ ότι δεν γίνεται χωρίς να χάσεις το 90% της ευχαρίστησης που προσφέρει το ρηχό ψάρεμα και ένα -50% σε συλλήψεις ψαριών. Δεν είμαι κολλημένος με τους αριθμούς και τα ποσοστά αλλά πιστεύω ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα ποσοτηκοποιούμε έστω και χονδροειδώς για να μπορούμε να συνεννοηθούμε.
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
:thumbsup: ΈΤΣΙ ΑΚΡΙΒΏΣ. Το ρηχο ψάρεμα είναι μοναχικό και δεν έχει καμία σχέση με το βάθη ως προς το θέμα ασφαλειας. πολύ λένε βουτά με ζευγάρι στα ρηχά, αλλά αν το ψάξεις παραπάνω όσι το υποστηρίζουν το ζευγαρωτό και στα ρηχά είτε δεν βγάζουνε ψάρια ρηχά η ψαρευουν μόνο βαθια.
Ποτέ Χωρίς Καντάρι!!!
Γράφτηκα 17 Νοέμβρη

Επιστροφή στο “Φυσιολογία”