Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Προσέχουμε για να έχουμε.
Άβαταρ μέλους
xrist0s4
Δημοσιεύσεις: 365
Εγγραφή: Παρ 08 Ιουν 2012, 14:13
Ονοματεπώνυμο: Kakis Xristoforos
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xrist0s4 » Παρ 09 Μάιος 2014, 10:23

Το παρακάτο άρθρο το βρήκα σε μια σελίδα και είπα να το μοιραστώ:
Τον Μήνα Μάιο απαγορεύεται το ψάρεμα στους ερασιτέχνες γιατί τα ψάρια γεννάνε.Αυτό δεν ισχύει για τους επαγγελματίες οι οποίοι ξεκληρίζουν ολόκληρα κοπάδια αβγομένα.Nεκρό τοπίο θυμίζουν ποσειδωνίες και ύφαλοι των ελληνικών θαλασσών που βρίσκονται στον δρόμο των μεγάλων αλιευτικών.Σε λεηλατημένο τοπίο έχει μετατραπεί ο βυθός των ελληνικών θαλασσών. Μηχανότρατες, βιντσότρατες -που ψαρεύουν σε απόσταση 70 μέτρων από την ακτή- αλλά και γρι-γρι που μετατρέπουν τα δίχτυα τους σε σάκο σαρώνοντας τα πάντα, έχουν σχεδόν νεκρώσει τα θαλάσσια λιβάδια (τις ποσειδωνίες) και τους υφάλους (τις τραγάνες) που αποτελούν το «μαιευτήριο» των ψαριών.
Τα μεγάλα ψάρια κοντεύουν να εξαφανιστούν- εξαιτίας της υπεραλίευσης από τις ελληνικές θάλασσες και πλέον ο πόλεμος μεταξύ των ψαράδων (που χρησιμοποιούν διαφορετικά αλιευτικά εργαλεία) για τα αποθέματα των ψαροτόπων έχει αρχίσει να... επικεντρώνεται στα μικρά ψάρια και τον γόνο, αφού είναι κοινό μυστικό ότι στην αγορά δεν υπάρχει έλεγχος για το ελάχιστα επιτρεπόμενο μέγεθος των ψαριών που πουλούνται, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Φινλανδία. Όπως λένε μάλιστα, «χάρη στις μηχανότρατες εξακολουθεί να υπάρχει και φθηνό ψάρι στην αγορά». Οι μηνατότρατες και οι βιντσότρατες έχουν μπει στο στόχαστρο τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και των υπόλοιπων παράκτιων ψαράδων που χρησιμοποιούν δίχτυα και παραγάδια. Μια μέση μηχανότρατα ξεπερνάει τα 25-30 μέτρα και χρησιμοποιεί μηχανές 800-1000 ίππων, ενώ ένα μέσο παράκτιο αλιευτικό δεν ξεπερνάει τα 10-15 μέτρα και χρησιμοποιεί μηχανή 80-100 ίππων.
Οι μηχανότρατες οργώνουν τις θάλασσες και παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται η χρήση τους από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αυτό στην πράξη- σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον- δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό επειδή στα διεθνή ύδατα (απόσταση μεγαλύτερη των 6 ναυτικών μιλίων από τη στεριά) Τούρκοι και Ιταλοί ψαράδες αλωνίζουν. Μάλιστα, ανάμεσά τους είναι και Έλληνες που μπορούν να ψαρεύουν στο διάστημα της απαγόρευσης έπειτα από άδεια της νομαρχίας. Έτσι, το Αιγαίο δεν σταματάει ούτε στιγμή να ψαρεύεται...
Μείωση ψαριών
Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ κ. Θανάση Μαχια, «τα περισσότερα είδη ψαριών που ζουν στον βυθό είναι υπεραλιευμένα: μπακαλιάροι, σκορπίνες, χριστόψαρα, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, γλώσσες, μαρίδες, τσέρουλες, λιθρίνια, χταπόδια. Μάλιστα τα τελευταία 5 χρόνια παρουσιάζεται υπεραλίευση και στα αποθέματα της σαρδέλας».
Όπως λένε από το υπουργείο Γεωργίας, «αν αποσυρθεί η μηχανότρατα, παύει να τροφοδοτείται η αγορά με φθηνό ψάρι». Αντίθετη γνώμη έχει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψαράδων Κυκλάδων κ. Δημήτρης Ζαννές. « Είναι μύθος ότι το φθηνό ψάρι υπάρχει εξαιτίας της μηχανότρατας. Πριν από 20 χρόνια, πριν βιομηχανοποιηθεί η αλιεία ψαρεύαμε όλα τα είδη ψαριών», λέει. « Είναι σαν να περνάει μια μπουλντόζα μέσα από τις ποσειδωνίες. Και είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% της ψαριάς πετιέται, αφού πιάνονται και μη εμπορεύσιμα είδη».
Όλο και μικρότερα τα μεγέθη που αλιεύονται
Η ΕΙΚΟΝΑ που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τις ελληνικές θάλασσες είναι ότι σε πολλές περιοχές του Αιγαίου- κυρίως στον Σαρωνικό, τον Θερμαϊκό, το Θρακικό Πέλαγος και το Νότιο Αιγαίο- τα ψάρια που πιάνονται είναι μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με αυτά που έπιαναν οι ψαράδες τις προηγούμενες δεκαετίες.
Επίσης μειώνονται ολοένα και περισσότερο τα είδη που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, όπως είναι ο μπακαλιάρος, τα ροδοειδή, ο ξιφίας, ο τόνος, η παλαμίδα και το χριστόψαρο, τα ψάρια δηλαδή που έχουν και τη μεγαλύτερη εμπορική αξία. Σύμφωνα με την υδροβιολόγο, διευθύντρια έρευνας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» κ. Αναστασία Μήλιου «με τις ενδείξεις που έχουμε τα τελευταία 15 χρόνια έχουν μειωθεί οι πληθυσμοί τού ξιφία και του τόνου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα αφρόψαρα, όπως είναι η γόπα, το σαυρίδι και ο κολιός».
Με ισπανική πατέντα ψαρεύουν στα ρηχά
«ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ από τους μηχανοτρατάδες τοποθετούν συστήματα αναπήδησης για να ψαρεύουν ακόμη και στα ελάχιστα κομμάτια που δεν έμπαινε η μηχανότρατα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Δημήτρης Κοσόργιος.
«Πίσω από τις μηχανότρατες κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εμείς στα στατικά δίχτυα έχουμε άνοιγμα του “ματιού” 60 χιλιοστά ενώ οι μηχανότρατες έχουν άνοιγμα 20 χιλιοστά, με αποτέλεσμα να πιάνουν τα πάντα. Παγκοσμίως έχει αποδειχθεί ότι όπου ψαρεύει η μηχανότρατα, καταστρέφει και αποψιλώνει τον βυθό...».
Δυναμίτες
Την εικόνα της καταστροφής - αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για φρέσκο ψάρισυμπληρώνει και η παράνομη αλιεία. Στο Αιγαίο είναι κοινό μυστικό ότι, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, δρα οργανωμένο κύκλωμα δυναμιτιστών και παράνομων αλιέων.
https://www.youtube.com/watch?v=iadvQHKvZSc
-Ξέρεις..... -κάτι? -σάρκ?

Άβαταρ μέλους
Alebrianos
Δημοσιεύσεις: 111
Εγγραφή: Παρ 30 Μαρ 2012, 21:40
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Alebrianos » Παρ 09 Μάιος 2014, 12:09

τελικά απαγορεύεται διότι όλα τα είδη γενανε αυτό το μήνα? 3 μέρες πριν μπει ο μάιος είχα μεζέψει αρκετούς σαργούς και μελανούρια (20 ψάρια πάνω κάτω ) με το ζευγάρι μου, μεγάλα σε μέγεθος κ μόνο κανα δύο ήταν αυγωμένα .. και μια άλλη φορά που είχα πιάσει 4 σαργούς μήνα φεβρουάριο ήταν και οι 4 αυγωμένοι ! Τυχαίο ήταν?
ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΖΕΥΓΟΣ

Άβαταρ μέλους
paragas
Δημοσιεύσεις: 702
Εγγραφή: Δευ 02 Μαρ 2009, 18:05
Ονοματεπώνυμο: Γιαννηs
Τοποθεσία: Ν.Σμυρνη

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paragas » Παρ 09 Μάιος 2014, 13:31

Αυτό το απίστευτο θαύμα της φύσης.... 1η Μαΐου αρχίζουν όλα να γεννάνε και 1η Ιούνη σταματάνε. Και το κάνουν μόνο για μας τους ερασιτέχνες, για να βάλουμε απλά τη μασκούλα μας και να το απολαύσουμε...
Σα δε ντρεπόμαστε πια.....

Άβαταρ μέλους
ph64
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: Σάβ 20 Αύγ 2011, 17:13
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ph64 » Παρ 09 Μάιος 2014, 13:55

Βέβαια, υπάρχει κι αυτή η άποψη.

Ο καθένας πιστέυει ότι έχει το δίκιο με το μέρος του, φυσικά αυτό δεν ισχύει για τους γενοκτόνους επαγγελματίες αλιείς, αλλά από δικαιολογίες...

Άβαταρ μέλους
ph64
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: Σάβ 20 Αύγ 2011, 17:13
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ph64 » Κυρ 18 Μάιος 2014, 19:10

Πάντα πίστευα ότι η παραβατικότητα των άλλων δε δικαιολογεί την παράνομη συμπεριφορά από μέρους μας, πχ. αν οι τράτες αποδεκατίζουν το βυθό, δε νομιμοποιούμαι εγώ θεσμικά ή ηθικά να ψαρεύω Μάιο, νύχτα ή με μπουκάλες και με υπερψαριές.

Όταν βλέπω τον παρακάτω κύριο, στα 300μ από την ακτή, Μάιο και μέρα εκλογών μεσημέρι, να σηκώνει ότι έκανε το λάθος να βρεθεί στην ακτίνα βολής του fish finder του "επαγγελματία" της φωτογραφίας,πως πρέπει ν΄ αντιδράσω; Κι αν καλέσω το λιμενικό, ενώ δεν κατέχω το νόμο με ακρίβεια, μήπως βγω στο τέλος ζημιωμένος;

Θαυμάστε τον:

Εικόνα Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
CapetanThomas
Δημοσιεύσεις: 3848
Εγγραφή: Πέμ 13 Μαρ 2014, 15:22
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CapetanThomas » Κυρ 18 Μάιος 2014, 19:58

Προς : ph64 :
Φίλε ph64,
θερμά Συγχαρητήρια για τις Φωτογραφίες σου που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση.
Μετά από αυτές τις εκπληκτικές σου Φωτογραφίες,
τι δικαιολογία άραγε θα μπορούσε να βρει το Λιμενικό....
Θα έπρεπε να τους τηλεφωνήσεις, απλώς και μόνο για να ξέραμε
ποια γελοία απάντηση σου έδωσαν.
Επειδή, ( κι εγώ πέρυσι είχα τέτοιες ανάλογες φωτογραφίες, στα 100 μέτρα από την ακτή,
κι όταν τηλεφώνησα στο λιμεναρχείο έξαλλος, τότε άρχισε να με ειρωνεύεται τηλεφωνικά ο Λιμενικός, ότι δήθεν εκείνος το <βλέπει> δορυφορικά κι ότι είναι πάνω από 400 μέτρα...!!!...)...
Κι ήταν ακριβώς μπροστά στο Σπίτι μου, στο Πευκοχώρι, σε απόσταση 100 μέτρων....
Τις έχω ακόμη τις Φωτογραφίες και τα Βίντεο...
Αν θέλεις, πές μας και το σημείο της σημερινής Παρανομίας...

piratiss
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: Τρί 22 Απρ 2014, 23:10
Ονοματεπώνυμο: piratis piratis

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από piratiss » Κυρ 18 Μάιος 2014, 20:20

εγώ συμφωνώ σε όλα όσα λέτε και θα ήθελα να προσθέσω ότι για εμάς θα έπρεπε να υπάρχει ένα βιβλίο με όλα τα ψάρια του αιγαίου και ποτέ αναπαραγάγετε το καθένα και τότε να μην χτυπάμε τα συγκεκριμένα . όσο για τα γριγρί αν σταματούσαν να μαζεύαν τον γόνο τώρα δεν θα μιλούσαμε για ta προβλήματα υπεραλίευσης.


:-k έτσι νομίζω

Άβαταρ μέλους
ph64
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: Σάβ 20 Αύγ 2011, 17:13
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ph64 » Κυρ 18 Μάιος 2014, 21:18

Το μέρος είναι η παραλία της Χιλιαδούς κοντά στο Γομάτι, ανάμεσα στο 2ο και 3ο πόδι της Χαλκιδικής , ακριβώς μπροστά στο beach bar Maori.

Άβαταρ μέλους
--xristos--
Δημοσιεύσεις: 1480
Εγγραφή: Κυρ 02 Σεπ 2012, 15:17

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από --xristos-- » Κυρ 18 Μάιος 2014, 21:23

Ακριβώς, είναι καθήκον μας να παίρνουμε τηλέφωνο το λιμενικό και να καταγγείλουμε τέτοιες περιπτώσεις, όπως πρέπει να απαιτούμε να τηρούνται οι νόμοι.
Του ψαρά το πιάτο, 9 φορές είναι αδειανό και 1 γεμάτο.

Άβαταρ μέλους
CapetanThomas
Δημοσιεύσεις: 3848
Εγγραφή: Πέμ 13 Μαρ 2014, 15:22
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CapetanThomas » Κυρ 18 Μάιος 2014, 21:31

ph64 έγραψε:Το μέρος είναι η παραλία της Χιλιαδούς κοντά στο Γομάτι, ανάμεσα στο 2ο και 3ο πόδι της Χαλκιδικής , ακριβώς μπροστά στο beach bar Maori.
Σ΄ Ευχαριστώ ph64.
Τώρα, για άλλη μία φορά, τίθεται το Ερώτημα,
προς τους Υπεύθυνους αυτού του Φόρουμ,
Τι κάνει για όλα αυτά, ως Μαζικός Φορέας, και ποιες είναι μέχρι τώρα
οι οφειλόμενες κοινωνικές Παρεμβάσεις του.
Σας Ευχαριστώ.

Άβαταρ μέλους
--xristos--
Δημοσιεύσεις: 1480
Εγγραφή: Κυρ 02 Σεπ 2012, 15:17

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από --xristos-- » Κυρ 18 Μάιος 2014, 21:44

CapetanThomas έγραψε:
ph64 έγραψε:Το μέρος είναι η παραλία της Χιλιαδούς κοντά στο Γομάτι, ανάμεσα στο 2ο και 3ο πόδι της Χαλκιδικής , ακριβώς μπροστά στο beach bar Maori.
Σ΄ Ευχαριστώ ph64.
Τώρα, για άλλη μία φορά, τίθεται το Ερώτημα,
προς τους Υπεύθυνους αυτού του Φόρουμ,
Τι κάνει για όλα αυτά, ως Μαζικός Φορέας, και ποιες είναι μέχρι τώρα
οι οφειλόμενες κοινωνικές Παρεμβάσεις του.
Σας Ευχαριστώ.
Συμφωνώ απόλυτα δεν είναι ότι οφείλει να παρέμβει σε κάτι, ( για να μην βγει ο πανέξ και αρχίσει με τα καφενεία ) αλλά μπορούμε να κάνουμε πράγματα και να οργανωθούμε. Γιατί να μην το κάνουμε ? Γιατί να μην διαμαρτυρηθούμε για έναν χ λιμενικό όλοι μαζί που αρνείται να κάνει την δουλειά του ? Και γιατί να μην τεθεί σε διαθεσιμότητα ο εν λόγω λειτουργός αν δεν συμμορφωθεί ?
Του ψαρά το πιάτο, 9 φορές είναι αδειανό και 1 γεμάτο.

Άβαταρ μέλους
PanEx
Δημοσιεύσεις: 15129
Εγγραφή: Σάβ 11 Νοέμ 2006, 15:21
Ονοματεπώνυμο: Εξαρχίδης Παναγιώτης
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από PanEx » Κυρ 18 Μάιος 2014, 22:11

Το φόρουμ είναι σκόρπιες απόψεις αγνώστων ατόμων,.........μαζικός φορέας δεν είναι με τίποτα. :)
Mη πιστεύεις όσα γράφονται στα φόρουμς.....

Άβαταρ μέλους
--xristos--
Δημοσιεύσεις: 1480
Εγγραφή: Κυρ 02 Σεπ 2012, 15:17

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από --xristos-- » Κυρ 18 Μάιος 2014, 22:23

Γιατί αν συμφωνούμε σε κάτι, για παράδειγμα ότι θέλουμε να τηρούνται οι νόμοι επ ίσοις όροις και για τους επαγγελματίες ψαράδες να μην το διεκδικήσουμε όλοι μαζί ?
Του ψαρά το πιάτο, 9 φορές είναι αδειανό και 1 γεμάτο.

Άβαταρ μέλους
PanEx
Δημοσιεύσεις: 15129
Εγγραφή: Σάβ 11 Νοέμ 2006, 15:21
Ονοματεπώνυμο: Εξαρχίδης Παναγιώτης
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από PanEx » Κυρ 18 Μάιος 2014, 22:28

Και φυσικά,το "φόρουμ" δεν μπορεί να το κάνει,είναι άϋλο.
Mη πιστεύεις όσα γράφονται στα φόρουμς.....

Άβαταρ μέλους
thalassa50
Δημοσιεύσεις: 13663
Εγγραφή: Κυρ 21 Δεκ 2008, 17:01
Ονοματεπώνυμο: jiannis petropoulos
Τοποθεσία: κερατσινι -αμφιαλη -πειραιας

Re: Η γελοία απαγόρευση του ψαρέματος τον μήνα Μάϊο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thalassa50 » Κυρ 18 Μάιος 2014, 22:58

--xristos-- έγραψε:Ακριβώς, είναι καθήκον μας να παίρνουμε τηλέφωνο το λιμενικό και να καταγγείλουμε τέτοιες περιπτώσεις, όπως πρέπει να απαιτούμε να τηρούνται οι νόμοι.
αν λυνόταν πρώτα το θέμα το σε ποιες περιπτώσεις παρανομίας παίρνουμε τηλ.?? και δεν θα χαρακτηριστούμε "ρουφιάνοι " :)
το δεν γινετε δεν υπαρχει ,το δεν θελω υπαρχει .

Επιστροφή στο “Περιβάλλον καί διαχείριση”