Αύξηση επιδόσεων
Αύξηση επιδόσεων
Καλημέρα σε όλους,
Καθότι καινούργιος στο χώρο του ψαροντούφεκο ψάχνω τρόπο να αναπτύξω λίγο περισσότερο τις επιδόσεις μου στην άπνοια. Προς το παρόν μπορώ να κατεβαίνω μέχρι τα 7 μέτρα αλλά δύσκολα θα παραμείνω σε αυτό το βάθος για κάποιο χρονικό διάστημα. Τί είδους ασκήσεις υπάρχουν εκτός της θάλασσας, καθώς εκτός από την Κυριακή δεν είναι δυνατό να έρθω σε επαφή με το υγρό στοιχείο τις υπόλοιπες μέρες. Υπάρχει βέβαια και η σκέψη να πάω σε κάποια σχολή σχετική με το αντικείμενο ώστε να μάθω με μεγαλύτερη ασφάλεια όσα χρειάζεται για να αναπτυχθώ?
*Σε κ;αμία των περιπτώσεων δεν αποσκοπώ στον πρωταθλητισμό.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια εκ των προτέρων.
Καθότι καινούργιος στο χώρο του ψαροντούφεκο ψάχνω τρόπο να αναπτύξω λίγο περισσότερο τις επιδόσεις μου στην άπνοια. Προς το παρόν μπορώ να κατεβαίνω μέχρι τα 7 μέτρα αλλά δύσκολα θα παραμείνω σε αυτό το βάθος για κάποιο χρονικό διάστημα. Τί είδους ασκήσεις υπάρχουν εκτός της θάλασσας, καθώς εκτός από την Κυριακή δεν είναι δυνατό να έρθω σε επαφή με το υγρό στοιχείο τις υπόλοιπες μέρες. Υπάρχει βέβαια και η σκέψη να πάω σε κάποια σχολή σχετική με το αντικείμενο ώστε να μάθω με μεγαλύτερη ασφάλεια όσα χρειάζεται για να αναπτυχθώ?
*Σε κ;αμία των περιπτώσεων δεν αποσκοπώ στον πρωταθλητισμό.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια εκ των προτέρων.
Re: Αύξηση επιδόσεων
Σίγουρα δεν είμαι ο πιο ειδικός για να σου δώσω συμβουλές περί ασκήσεων ξηράς όπως συνηθίζεται να τις λένε το πιο απλό για μένα και είναι καθαρά προσωπική άποψη είναι να αφήσεις για λίγο στην άκρη το ψάρεμα και να ακολουθήσεις ένα σχολείο το οποίο κρατάει λίγες μέρες και θα σου δώσει πιστεύω αυτά που θέλεις.
Επαναλαμβάνω ότι είναι προσωπική άποψη εσυ αποφασίζεις το πως θα συνεχίσεις.
Επαναλαμβάνω ότι είναι προσωπική άποψη εσυ αποφασίζεις το πως θα συνεχίσεις.
Πίνω μόνο μία μπύρα έτσι για το καλό....
Κατά την περίοδο που δεν κάνεις συχνά ψαροτούφεκο όπως χειμωνα-ανοιξη θα τρέχεις 5-6 φορές τη εβδομάδα 5-8 χιλιόμετρα την ημέρα. Όταν ξεκινάς το συχνό ψαροντούφεκο αναγκαστικά θα μειώνεις το τρέξιμο γιατί δεν γίνονται όλα μαζί. Παράδειγμα την εβδομαδα δύο φορές τρέξιμο και τρεις ψαροντουφεκο. Το καλοκαιρι μπορείς να αντικαθιστας το τρέξιμο με κολύμπι 1-2 χιλιομετρα ελευθερο
Κατά την περίοδο που δεν κάνεις συχνά ψαροτούφεκο όπως χειμωνα-ανοιξη θα τρέχεις 5-6 φορές την εβδομάδα 5-8 χιλιόμετρα την ημέρα. Όταν ξεκινάς το συχνό ψαροντούφεκο αναγκαστικά θα μειώνεις το τρέξιμο γιατί δεν γίνονται όλα μαζί. Παράδειγμα την εβδομαδα δύο φορές τρέξιμο και τρεις ψαροντουφεκο. Το καλοκαιρι μπορείς να αντικαθιστας το τρέξιμο με κολύμπι 1-2 χιλιομετρα ελευθερο
Καλημέρα, θα γράψω την προσωπική μου εμπειρία στα λίγα χρόνια που ψαρεύω, πιστεύοντας να βοηθήσω.
Στην αρχή ψάρευα μόνος μου, χωρίς να έχω ιδέα από ψαροντούφεκο και αναπνοές. Σε ένα ψάρεμα, μετά από συνεχόμενες βουτιές κάπου στα 5-6-7 μέτρα, άρχισα να νιώθω ωραία... πολύ ωραία... Σαν να είχα πιει αλκοόλ. Μετά από αυτό το ψάρεμα, άρχισα να ψάχνομαι να διαβάσω για σωστό τρόπο βουτιων. Σου στέλνω με pm ένα πολύ καλό άρθρο που βρήκα και εξηγεί την τεχνική της άπνοιας.
Αποφάσισα να μην πάω σε μαθήματα κατάδυσης, διότι είμαι σίγουρος ότι μετά θα βουτάω βαθιά-οριακά και θα είμαι συνέχεια στα κόκκινα, όπως έγινε και με τα μαθήματα ασφαλούς οδήγησης που έκανα για το μηχανάκι. Οπότε, έδωσα τα χρήματα των μαθημάτων για αγορά ρολογιού που δείχνει τον χρόνο επιφάνειας - πάρα πολύ σημαντικό! Δεν λέω να μην κάνεις ντε και καλά μαθήματα, απλά αποδεδειγμένα δεν είναι για εμένα, παρόλο που πολλές (πολλές) φορές βγαίνω άψαρος, αλλά σε κάθε ψάρεμα περνάω καλά. Αλλά τελικά στα ρηχά έχω πάρει και τα καλύτερα ψάρια μου.
Στην συνέχεια παρατήρησα ότι τους μεγαλύτερους χρόνους άπνοιας τους κάνω όταν δεν έχω καθόλου άγχος, δηλαδή βουτώντας μόνο στα 4-5 το πολύ 6-7 μέτρα. Σε μικρά βάθη το απολαμβάνω περισσότερο και ευχαριστιεμαι τα καρτέρια.
Τέλος, μεγάλη διαφορά στον χρόνο άπνοιας είδα φέτος, με τη διακοπή του καπνίσματος και το τρεξιμο που έκανα τον χειμώνα. Βουτουσα παντα 35-40 δευτερόλεπτα στην αρχή του καλοκαιριού και 45-50 στο τέλος. Φέτος ξεκίνησα το καλοκαίρι με βουτιές 60 δευτερόλέπτων, μετά από 4 μήνες ακαπνος και τρέξιμο για να ξεδίνω 3-4 φορές την βδομάδα απο 5 km.
Καλές αναδύσεις, σε εσένα και φυσικά και στο ζευγάρι σου
Στην αρχή ψάρευα μόνος μου, χωρίς να έχω ιδέα από ψαροντούφεκο και αναπνοές. Σε ένα ψάρεμα, μετά από συνεχόμενες βουτιές κάπου στα 5-6-7 μέτρα, άρχισα να νιώθω ωραία... πολύ ωραία... Σαν να είχα πιει αλκοόλ. Μετά από αυτό το ψάρεμα, άρχισα να ψάχνομαι να διαβάσω για σωστό τρόπο βουτιων. Σου στέλνω με pm ένα πολύ καλό άρθρο που βρήκα και εξηγεί την τεχνική της άπνοιας.
Αποφάσισα να μην πάω σε μαθήματα κατάδυσης, διότι είμαι σίγουρος ότι μετά θα βουτάω βαθιά-οριακά και θα είμαι συνέχεια στα κόκκινα, όπως έγινε και με τα μαθήματα ασφαλούς οδήγησης που έκανα για το μηχανάκι. Οπότε, έδωσα τα χρήματα των μαθημάτων για αγορά ρολογιού που δείχνει τον χρόνο επιφάνειας - πάρα πολύ σημαντικό! Δεν λέω να μην κάνεις ντε και καλά μαθήματα, απλά αποδεδειγμένα δεν είναι για εμένα, παρόλο που πολλές (πολλές) φορές βγαίνω άψαρος, αλλά σε κάθε ψάρεμα περνάω καλά. Αλλά τελικά στα ρηχά έχω πάρει και τα καλύτερα ψάρια μου.
Στην συνέχεια παρατήρησα ότι τους μεγαλύτερους χρόνους άπνοιας τους κάνω όταν δεν έχω καθόλου άγχος, δηλαδή βουτώντας μόνο στα 4-5 το πολύ 6-7 μέτρα. Σε μικρά βάθη το απολαμβάνω περισσότερο και ευχαριστιεμαι τα καρτέρια.
Τέλος, μεγάλη διαφορά στον χρόνο άπνοιας είδα φέτος, με τη διακοπή του καπνίσματος και το τρεξιμο που έκανα τον χειμώνα. Βουτουσα παντα 35-40 δευτερόλεπτα στην αρχή του καλοκαιριού και 45-50 στο τέλος. Φέτος ξεκίνησα το καλοκαίρι με βουτιές 60 δευτερόλέπτων, μετά από 4 μήνες ακαπνος και τρέξιμο για να ξεδίνω 3-4 φορές την βδομάδα απο 5 km.
Για δες αυτό
https://youtu.be/fBcW3srHwgs
https://youtu.be/fBcW3srHwgs
- stelarasA'MAK
Καλημέραspyr0s έγραψε: ↑Τρί 16 Ιουν 2020, 00:05Καλημέρα, θα γράψω την προσωπική μου εμπειρία στα λίγα χρόνια που ψαρεύω, πιστεύοντας να βοηθήσω.
Και έτσι λοιπόν,ενώ στα 7 μέτρα ,ρηχά δηλαδή,την "τσιμπησες" οριακά,αποφάσισες αντί για μαθήματα να πάρεις ρολόι?????
Γιατί, για να μην ξαναξεπερασεις τα ..2,5-3;;;
Πιστεύοντας ότι "εκεί" , χωρίς γνώσεις δεν κινδυνεύεις?
ΛΆΘΟΣ!!!!!
Και εκεί κινδυνεύεις όταν δεν γνωρίζεις τις βασικές αρχές της ελεύθερης κατάδυσης.
Ο εκπαιδευτής πρώτα θα σου διδάξει ΑΣΦΆΛΕΙΑ,που τα ρηχά από μόνα τους δεν στην εξασφαλίζουν απόλυτα,και μετά αύξηση επιδόσεων,πάλι με ασφαλή τρόπο.
Η διακοπή του καπνίσματος και το τρέξιμο, βοηθούν,όμως ούτε και αυτά σωζουν αν κάτι κάνεις λάθος.
Τα μαθήματα είναι καλώς ή κακώς, μονόδρομος για ασφαλή κατάδυση,σε συνδυασμό με αύξηση επιδόσεων,και όσοι κάναμε, συνειδητοποιήσαμε ότι..πριν τα κάνουμε,ζούσαμε από τύχη ...
ΕΊΜΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΆΦΩ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΟΥΝ ΚΆΠΟΙΟΙ......
Αν είσαι αποφασισμένος ότι το ψαροντούφεκο είναι το χόμπι που θα κάνεις πολλά χρόνια, τότε το σχολείο ελεύθερης κατάδυσης είναι μονόδρομος. Η κατάδυση κατά ενα μεγάλο ποσοστό είναι τεχνική και θα δεις απρόσμενα αποτελέσματα σε επιδόσεις άπνοιας ακόμα και ας έχεις κακή φυσική κατάσταση, πίστεψέ το οι χρόνοι σου μπορεί να αυξηθούν ακόμα και τρείς φορές κάνοντας απλά πράγματα που θα σου πουν στο σχολείο. Επίσης, για εμένα ακόμα πιο σημαντικό, θα μάθεις ασφάλεια για εσένα και θα είσαι σίγουρος ότι θα γυρίζεις κάθε Κυριακή στους δικούς σου, γνωρίζοντας αυτά θα σου δώσει και αυτοπεποίθηση άρα θα νιώθεις πιο άνετα στο νερό άρα και καλύτερη επίδοση.
Τέλος, εκτός νερού όλες οι αερόβιες ασκήσεις όπως τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι σίγουρα θα σου δώσουν καλύτερους χρόνους.
Το ψαροντούφεκο, αν το επιθυμείς, είναι ενασχόληση που θα σε συνοδεύει για πολλά χρόνια στην ζωή σου, καν'το καλά και με ασφάλεια.
Τέλος, εκτός νερού όλες οι αερόβιες ασκήσεις όπως τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι σίγουρα θα σου δώσουν καλύτερους χρόνους.
Το ψαροντούφεκο, αν το επιθυμείς, είναι ενασχόληση που θα σε συνοδεύει για πολλά χρόνια στην ζωή σου, καν'το καλά και με ασφάλεια.
- mojo
- Site Admin
- Ονοματεπώνυμο: Ζάχος
Παρά πολύ βοηθάει να πηγαίνεις παρέα με άλλους για ψαρεμα (ειδικά αν είναι καλύτεροι από σένα).
Πάρα πολλοί από εμάς που δεν κάναμε σχολείο, στα ξεκινήματα μας ψαρεψαμε με διάφορους (μέσω της αναζήτησης ζευγαριου εδώ στο φόρουμ) και αυτό ήταν κάτι που μας βοήθησε να κάνουμε άλματα στην εξέλιξη μας. Ακόμα και το πριν και το μετά το ψάρεμα που θα ανταλλάσετε συμπεράσματα, απορίες και πληροφορίες.
Βέβαια Υπάρχει και η λύση του σχολείου που έχει πολλά οφέλη όπως πολύ ωραία τα έγραψε ο fatha
Όσο για το κυρίως θέμα που σε απασχολεί, την αύξηση επιδόσεων, είναι απόρροια της υδροβιοτητας και της χαλάρωσης.
Αν εστιάσεις στη συχνότητα που θα πηγαίνεις θάλασσα και στη χαλάρωση με "σωστες" αναπνοές πριν τη βουτιά, θα έρθουν μόνες τους
Πάρα πολλοί από εμάς που δεν κάναμε σχολείο, στα ξεκινήματα μας ψαρεψαμε με διάφορους (μέσω της αναζήτησης ζευγαριου εδώ στο φόρουμ) και αυτό ήταν κάτι που μας βοήθησε να κάνουμε άλματα στην εξέλιξη μας. Ακόμα και το πριν και το μετά το ψάρεμα που θα ανταλλάσετε συμπεράσματα, απορίες και πληροφορίες.
Βέβαια Υπάρχει και η λύση του σχολείου που έχει πολλά οφέλη όπως πολύ ωραία τα έγραψε ο fatha
Όσο για το κυρίως θέμα που σε απασχολεί, την αύξηση επιδόσεων, είναι απόρροια της υδροβιοτητας και της χαλάρωσης.
Αν εστιάσεις στη συχνότητα που θα πηγαίνεις θάλασσα και στη χαλάρωση με "σωστες" αναπνοές πριν τη βουτιά, θα έρθουν μόνες τους
Η Ποιότητα της Ζωής μας, απο τις Επιλογές μας εξαρτάται...
-Capetan Thomas
-Capetan Thomas
- peskandritsas
- Ονοματεπώνυμο: Θεοδωρόπουλος Αντρέας
mojo έγραψε: ↑Τρί 16 Ιουν 2020, 12:53Παρά πολύ βοηθάει να πηγαίνεις παρέα με άλλους για ψαρεμα (ειδικά αν είναι καλύτεροι από σένα).
Ωραία στα λέει ο Ζάχος (και τα παιδιά πιο πάνω)
Δυο λεπτομέρειες και από μένα.
Δεν είμαι εκπαιδευτής έτσι? Ενώ βουταω χρόνια τώρα, έκανα σχολείο και είδα μεγάλη διαφορά σε λεπτομέρειες που μου διέφευγαν.
Μην περιμένεις όμως ότι θα κάνεις σχολείο και θα πετάς την άλλη μέρα. Θέλει χρόνο η θάλασσα.
1. Προσπάθησε να πηγαίνεις θάλασσα με ζευγάρι. Καρτέρια στα 5,6 μέτρα και το ζευγάρι ποιο πίσω (μην ενοχλεί στα καρτέρια) να σε προσέχει. Ρύθμιση πλευστότητας έτσι ώστε να μην χρειάζεται δύναμη για να κάτσεις κάτω, ενώ στην επιφάνεια να μπορείς να είσαι χαλαρός. Στα καρτέρια βούδας. Ούτε απότομες κινήσεις ούτε στριψίματα κ.τ.λ. Ο συνδυασμός της ασφάλειας που θα νοιώθεις (ζευγάρι) και της ηρεμίας μπορεί να σε βοηθήσουν σημαντικά, να <λυθείς>.
2. Την περίοδο που ήθελα να έχω επιδόσεις, πάντα δεν έκανα αθλήματα με έντονη σωματική άσκηση. Χρόνια έπαιζα 5χ5 αλλά γύρω στον Απρίλιο σταμάταγα και δεν ασκούμουν με κανέναν άλλο τρόπο πέρα από την θάλασσα. Γενικά οι πολύ γυμνασμένοι μυς καταναλώνουν και ποιο πολύ οξυγόνο. Δεν συζητάμε για κολυμβητήριο έτσι? Το καλύτερο από όλα. Άσκηση σε πολλά επίπεδα, χωρίς καταπόνηση.
3. Χαλάρωση πριν και μετά την βουτιά. Μια ωραία λύση (ειδικά αν είσαι επαρχία) είναι η σκάλα με ζευγάρι (δεν χρειάζεται βάρκα). 2 αυτοκίνητα το δεύτερο το αφήνεται εκεί που θα βγείτε. Άρα μια διαδρομή με το ρεύμα στην πλάτη( το βλέπετε πριν πέσετε) , χαλαρά με πολύ λίγο κολύμπι. Προσοχή στις αναπνοές να είναι χαλαρές, στους χρόνους επιφανείας, και γενικά θέλουμε η κάρδια να μην ανεβάζει παλμούς.
4. Διατροφή πριν την βουτιά και ενυδάτωση ενδιάμεσα. Θα βρεις πολλά και εδώ μέσα για την διατροφή. Παίζει και αυτή βασικό ρολό.
5. Αν σε μπέρδεψα σορρυ, πήγαινε λοιπόν σε ένα σχολειό να ξεμπερδεύεις. Ότι και να μάθεις όμως το βασικό είναι η σύνεση και το ζευγάρι. Πολλοί πάνε σε σχολεία και μετά κυνηγάνε το βάθος και τα τρόπαια με ολέθρια συχνά αποτελέσματα. Βουτάς, ρωτάς , βλέπεις ,ψάχνεις, μαθαίνεις, κρατάς αυτό που σου ταιριάζει και προχωράς με αργά και σταθερά βήματα.
Καλές θάλασσες
Συγνώμη αλλά 30 με 50 χιλιόμετρα τρέξιμο την βδομάδα δεν ειναι προπόνηση για ψάρεμα αλλά για μαραθώνιο και μάλιστα μα καλό χρονο....ftsak έγραψε: ↑Δευ 15 Ιουν 2020, 20:18Κατά την περίοδο που δεν κάνεις συχνά ψαροτούφεκο όπως χειμωνα-ανοιξη θα τρέχεις 5-6 φορές τη εβδομάδα 5-8 χιλιόμετρα την ημέρα. Όταν ξεκινάς το συχνό ψαροντούφεκο αναγκαστικά θα μειώνεις το τρέξιμο γιατί δεν γίνονται όλα μαζί. Παράδειγμα την εβδομαδα δύο φορές τρέξιμο και τρεις ψαροντουφεκο. Το καλοκαιρι μπορείς να αντικαθιστας το τρέξιμο με κολύμπι 1-2 χιλιομετρα ελευθερο
Δίκιο έχεις αλλά ο μαραθώνιος είναι πάρεργο. Είτε προεροιμαζεσαι για μαραθώνιο είτε για καλό ψαροτούφεκο είναι σχεδόν το ίδιο όσον αφορά αερόβια ασκηση
- pillius
- Ονοματεπώνυμο: Βασίλης Κόκκαλης
φίλε αν δεν σκοπεύεις να κατεβαίνεις στα τάρταρα δεν χρειάζεσαι καθόλου γυμναστική (όχι ότι βλάπτει ε;).
Το μόνο που χρειάζεσαι για καλύτερη άπνοια είναι ηρεμία, χαλαρές κινήσεις και πολύ καλή χαλάρωση πριν τη βουτιά. Όταν νιώσεις μεγαλύτερη άνεση στο νερό θα μεγαλώσει αυτόματα και η άπνοιά σου. Και όσο συχνότερη επαφή με τη θάλασσα βέβαια...
Το μόνο που χρειάζεσαι για καλύτερη άπνοια είναι ηρεμία, χαλαρές κινήσεις και πολύ καλή χαλάρωση πριν τη βουτιά. Όταν νιώσεις μεγαλύτερη άνεση στο νερό θα μεγαλώσει αυτόματα και η άπνοιά σου. Και όσο συχνότερη επαφή με τη θάλασσα βέβαια...
Ούτως ή άλλως λόγω υποχρεώσεων σχεδόν κανείς μας δεν μπορεί να αφιερώσει τόσο χρόνο για γυμναστική και ψαροτούφεκο. Η εξοικείωση και η άνεση με την θάλασσα εννοείται πως είναι απαραίτητη για καλή άπνοια. Το ερώτημα είναι πώς αυξάνεις την επίδοση αφού έχεις αποκτήσει την πλήρη άνεση και χαλάρωση με την θάλασσα και η απάντηση είναι η αερόβια άσκηση.pillius έγραψε: ↑Τετ 17 Ιουν 2020, 18:47φίλε αν δεν σκοπεύεις να κατεβαίνεις στα τάρταρα δεν χρειάζεσαι καθόλου γυμναστική (όχι ότι βλάπτει ε;).
Πάντως τώρα που διάβασα ξανά την αρχική ανάρτηση λέω πως ο φίλος πρέπει να επικεντρωθεί στο κομμάτι της εξοικείωσης με την θαλασσα