Δετά λάστιχα με μικρή τρυπα
Δετά λάστιχα με μικρή τρυπα
Καλησπέρα σε όλους,
Μετά από μια μεγάλη αποχή από το αγαπημένο μου χομπυ λόγω έλλειψης χρόνου, η γέννηση της κόρης μου άλλαξε κατά πολυ τις προτεραιότητες, είπα να επανέλθω σιγά σιγα.
Ειπα λοιπόν ξανασεταρω τα οπλάκια και για το 90αρι μου αγόρασα 14αρια για δετά. Δεν γνωριζα όμως οτι έχουν πολυ μικρή τρυπα και δεν μπορω να βαλω μέσα μπίλιες με τίποτα... Δοκίμασα σαπουνόνερο, WD 40, με μπίλιες, σχοινενιους κόμπους, τίποτα.
Έχει κανείς καμία ιδέα πως γίνεται;
Ευχαριστώ!
Μετά από μια μεγάλη αποχή από το αγαπημένο μου χομπυ λόγω έλλειψης χρόνου, η γέννηση της κόρης μου άλλαξε κατά πολυ τις προτεραιότητες, είπα να επανέλθω σιγά σιγα.
Ειπα λοιπόν ξανασεταρω τα οπλάκια και για το 90αρι μου αγόρασα 14αρια για δετά. Δεν γνωριζα όμως οτι έχουν πολυ μικρή τρυπα και δεν μπορω να βαλω μέσα μπίλιες με τίποτα... Δοκίμασα σαπουνόνερο, WD 40, με μπίλιες, σχοινενιους κόμπους, τίποτα.
Έχει κανείς καμία ιδέα πως γίνεται;
Ευχαριστώ!
- andrianblue
Re: Δετά λάστιχα με μικρή τρυπα
Καλημερα.
Με τι εργαλειο προσπαθεις να βαλεις τους κομπους μεσα στη τρυπα? Το wd40 δεν κανει για τα λαστιχα εκτος και αν εννοεις το wd40 σιλικονης. Γενικα αυτο που χρησιμοποιουμε ειναι λαδι σιλικονης.
Με τι εργαλειο προσπαθεις να βαλεις τους κομπους μεσα στη τρυπα? Το wd40 δεν κανει για τα λαστιχα εκτος και αν εννοεις το wd40 σιλικονης. Γενικα αυτο που χρησιμοποιουμε ειναι λαδι σιλικονης.
Καλημερα. Οπως σου εγραψαν ηδη, απεφυγε οτι ελαιωδες κλπ και βαλε λιγο υγρο πιατων η οτι σου προτεινε ο jimskeet.
Yπαρχουν διαφορες πατεντες για το θεμα. Μια καλη λυση ειναι το εργαλειακι που ανοιγει ασφαλειες, σαν μικρο ταναλακι ειναι με μυτη σε γωνια 90 και αποληξεις λεπτές που μπαινουν ευκολα στη τρύπα των λαστιχων. Οταν πιεζεις τα σκελη, οι μυτες του εργαλειου ανοιγουν οποτε λειτουργει ως διαστολέας και σου κανει τη ζωή σημαντικα εκολοτερη! Τωρα, εαν εχεις καποιον να βαλει τους κομπους στο ανοιγμα με ενα λεπτο μυτοτσιμπιδο ενω εσυ ανοιγεις με τον διαστολεα, θα εισαι ακομη καλυτερα...
Yπαρχουν διαφορες πατεντες για το θεμα. Μια καλη λυση ειναι το εργαλειακι που ανοιγει ασφαλειες, σαν μικρο ταναλακι ειναι με μυτη σε γωνια 90 και αποληξεις λεπτές που μπαινουν ευκολα στη τρύπα των λαστιχων. Οταν πιεζεις τα σκελη, οι μυτες του εργαλειου ανοιγουν οποτε λειτουργει ως διαστολέας και σου κανει τη ζωή σημαντικα εκολοτερη! Τωρα, εαν εχεις καποιον να βαλει τους κομπους στο ανοιγμα με ενα λεπτο μυτοτσιμπιδο ενω εσυ ανοιγεις με τον διαστολεα, θα εισαι ακομη καλυτερα...
ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕΜΑΛΙΑ!!!
Pescare ergo sum
Pescare ergo sum
Βάλε σκέτο σχοινακι κόμπο οχταρακι και είσαι οκ
Καλημέρα,
Το wd 40 το εβαζα μήπως καταφέρω τις μπίλιες ή τους κόμπους να γλιστράνε και μπουν μεσα... Αφού λέτε ότι δεν κάνει, δεν ξαναβαζω.
Τώρα αυτό το εργαλείο που λέτε που ανοίγει την τρύπα καλο ακούγεται αλλά δεν το έχω. Αξίζει τον κόπο να το αγορασω ή να παω να παρω λάστιχα με μεγαλύτερη τρύπα;
Ευχαριστώ!
Το wd 40 το εβαζα μήπως καταφέρω τις μπίλιες ή τους κόμπους να γλιστράνε και μπουν μεσα... Αφού λέτε ότι δεν κάνει, δεν ξαναβαζω.
Τώρα αυτό το εργαλείο που λέτε που ανοίγει την τρύπα καλο ακούγεται αλλά δεν το έχω. Αξίζει τον κόπο να το αγορασω ή να παω να παρω λάστιχα με μεγαλύτερη τρύπα;
Ευχαριστώ!
Μυτοτσίμπιδο.

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
- matador23
- Ονοματεπώνυμο: Κοβάνης Κων/νος
Καλημερα!
Οτι ειπαν οι συναδελφοι και σε συνεργασια με το κλασσικο μυτοτσιμπιδο , μπορεις να βαλεις οτιδηποτε ακομα και στα συγκεκριμενα λαστιχα , τα οποια εχουν ιδιαιτερα μικρη οπη

Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
ΛΑΔΙΑΣ:Η παρΑΝομη αλιεία δεν είναι ερασιτεχνική ή επαγγελματική: είναι απλά παρΑΝομη
https://www.spearfishingforum.gr/viewtopic.php?f=9&t=68075
https://www.spearfishingforum.gr/viewtopic.php?f=9&t=68075
- andrianblue
Δεν κανει το wd40 γιατι θα τα ξερανει οπου τα ακουμπησει τα λαστιχα. Εγω θα ελεγα να παρεις ενα εργαλειο για να μπορεις να τα βαζεις ευκολα οτι λαστιχο και να ερθει στα χερια σου.oceanikos έγραψε: ↑Πέμ 10 Σεπ 2020, 09:53Καλημέρα,
Ευχαριστώ!
Αμα πιανουν τα χερια σου κ εχεις εργαλεια ειναι πανευκολο να φτιαξεις ενα δικο σου.
Εγω εχω φτιαξει αυτο το οποιο στην ουσια ειναι ενα σωληνακι 6 χιλιοστα με εσωτερικη τρυπα 4. Λιγο σπρευ σιλικονης στην τρυπα και μπαινει πανευκολα.
Πολύ μερακληδικη δουλειά!!!jimskeet έγραψε: ↑Πέμ 10 Σεπ 2020, 10:54Δεν κανει το wd40 γιατι θα τα ξερανει οπου τα ακουμπησει τα λαστιχα. Εγω θα ελεγα να παρεις ενα εργαλειο για να μπορεις να τα βαζεις ευκολα οτι λαστιχο και να ερθει στα χερια σου.oceanikos έγραψε: ↑Πέμ 10 Σεπ 2020, 09:53Καλημέρα,
Ευχαριστώ!
Αμα πιανουν τα χερια σου κ εχεις εργαλεια ειναι πανευκολο να φτιαξεις ενα δικο σου.
Εγω εχω φτιαξει αυτο το οποιο στην ουσια ειναι ενα σωληνακι 6 χιλιοστα με εσωτερικη τρυπα 4.
0-02-05-ec068acbe62aa56054b8ac009745df3b0801b992070c2c219d4a0bb61342a905_dda29134.jpg
Λιγο σπρευ σιλικονης στην τρυπα και μπαινει πανευκολα.
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!!!
- jimmy76gr
- Ονοματεπώνυμο: Δημητριος Α.
Αντιμετώπισα το ίδιο προβλήμα το καλοκαίρι.πηρα ένα τρυπάνι 3μμ και προσεκτικά άνοιξα την τρύπα σε βάθος περίπου ένα πόντο.ολα καλά μετά.επισης αν έχει ντρεμελ και φρεζακι για μάρμαρο ακόμα καλύτερα.χαμηλες στροφές και εκεί δεν υπάρχει περιθώριο λάθους.με το τρυπάνι θέλει λίγο προσοχή να το πας κάθετα.μετα μπαίνει ότι καμπάνα θέλεις,όσο και μεγάλη πατούρα να έχει.
Και φυσικά σάλιο,όχι wd.
Και φυσικά σάλιο,όχι wd.
κανω ενα τσιγαρο και την κανω...(το έκοψα!!!)
- CARPENTER
- Ονοματεπώνυμο: ΛΙΛΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ότι λέει ο συνάδελφος ...................... και ελάχιστο απορυπαντικό για πιάτα .....................jimskeet έγραψε: ↑Πέμ 10 Σεπ 2020, 10:54Δεν κανει το wd40 γιατι θα τα ξερανει οπου τα ακουμπησει τα λαστιχα. Εγω θα ελεγα να παρεις ενα εργαλειο για να μπορεις να τα βαζεις ευκολα οτι λαστιχο και να ερθει στα χερια σου.oceanikos έγραψε: ↑Πέμ 10 Σεπ 2020, 09:53Καλημέρα,
Ευχαριστώ!
Εγω εχω φτιαξει αυτο το οποιο στην ουσια ειναι ενα σωληνακι 6 χιλιοστα με εσωτερικη τρυπα 4.
0-02-05-ec068acbe62aa56054b8ac009745df3b0801b992070c2c219d4a0bb61342a905_dda29134.jpg
Λιγο σπρευ σιλικονης στην τρυπα και μπαινει πανευκολα.

Η καμήλα δε κοιτάει ποτέ τη καμπούρα της.
Δείτε τη δουλειά μας στο Facebook.
Lillisbros Furniture
Υιοί Στεφ. Λιλλή ΟΕ
Δείτε τη δουλειά μας στο Facebook.
Lillisbros Furniture
Υιοί Στεφ. Λιλλή ΟΕ
-
Υγρο για τα πιατα και στο σχοινακι και στην τρυπα μυτοτσιμπιδο και το χωνεις μεσα.
Λίγο προσοχή με το άνοιγμα της τρύπας γιατί από τη στιγμή που τρως το λάστιχο,το πληγώνεις,και αν δουλεύεις και ψηλούς συντελεστές υπάρχει κίνδυνος να κοπεί από το δέσιμο,με αποτέλεσμα στην καλύτερη να χαλάσει το ψάρεμα,στην χειρότερη να υπάρξει κανένας τραυματισμός.jimmy76gr έγραψε: ↑Πέμ 10 Σεπ 2020, 12:10Αντιμετώπισα το ίδιο προβλήμα το καλοκαίρι.πηρα ένα τρυπάνι 3μμ και προσεκτικά άνοιξα την τρύπα σε βάθος περίπου ένα πόντο.ολα καλά μετά.επισης αν έχει ντρεμελ και φρεζακι για μάρμαρο ακόμα καλύτερα.χαμηλες στροφές και εκεί δεν υπάρχει περιθώριο λάθους.με το τρυπάνι θέλει λίγο προσοχή να το πας κάθετα.μετα μπαίνει ότι καμπάνα θέλεις,όσο και μεγάλη πατούρα να έχει.
Και φυσικά σάλιο,όχι wd.
Εγώ πάλι έχω παρατηρήσει ότι όσα λάστιχα με μικρή τρύπα 14αρια έχω χρησιμοποιήσει φθαρθήκαν πολύ γρήγορα στα σημεία δεσίματος πολύ πριν τους 9-12 μήνες (γύρω στο 6αμήνο) και αυτό το αποδίδω στο γεγονός ότι στο σημείο δεσίματος είναι το λάστιχο συνέχεια ζορισμένο από την μπίλια ή σχοινοκαμπάνα που έχει στριμωχθεί σε μια πολύ μικρή τρύπα στην οποία δεν ήταν σχεδιασμένη να χωράει αν και μπορεί να μπει σχετικά εύκολα με τα "κόλπα" που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Άρα το να ανοίξεις προσεχτικά την τρύπα με ένα τρυπάνι μόνο για τον 1/1,5 πόντο του δεσίματος θεωρώ ότι μόνο θετικό αποτέλεσμα στην μακροζωία του λάστιχου έχει . Να σημειώσω ότι αντίστοιχο πρόβλημα δεν παρατήρησα στα 17,5αρια με μικρή τρύπα οπού εκεί το λάστιχο δεν φθείρεται σοβαρά ακόμα και μετά από 2ετία λόγω του μεγαλύτερου πάχους του προφανώς, για 16αρια δεν ξέρω ίσως και αυτά να την παλεύουν καλά αλλά στα 14αρια η μικρή τρύπα είναι μεγάλο πρόβλημα τα κάνει να φθείρονται πολύ σύντομα.geosub έγραψε: ↑Τετ 30 Σεπ 2020, 15:27
Λίγο προσοχή με το άνοιγμα της τρύπας γιατί από τη στιγμή που τρως το λάστιχο,το πληγώνεις,και αν δουλεύεις και ψηλούς συντελεστές υπάρχει κίνδυνος να κοπεί από το δέσιμο,με αποτέλεσμα στην καλύτερη να χαλάσει το ψάρεμα,στην χειρότερη να υπάρξει κανένας τραυματισμός.
Επειδή σχεδόν σε όλα τα όπλα με την παρέα χρησιμοποιουμε δετες καμπάνες,όταν ξεκίνησαμε να χρησιμοποιουμε λάστιχα με μικρή τρύπα, δοκιμάσαμε το ίδιο κόλπο με τρυπάνι και μάλιστα 2,5 μμ,αλλά σύντομα διαπιστώσαμε απώλειες, ιδίως σε 13αρια σιγκαλ,όχι τόσο σε πιο χοντρά λάστιχα.Φυσικα σε αρκετά ψηλούς συντελεστές,3,3-3,5.
Μετά απλά για καμπάνες χρησιμοποιήσαμε σχοινακι 1,7 ζορατεξ αντί για νταενιμα 2μμ και απλό κόμπο,όχι οκταρακι.
Και για δέσιμο απλό νάυλον 1.5 μμ μαύρο.Δεν είχαμε πάντως ξανά απώλεια αφού σταματήσαμε το τρύπημα με τρυπάνι.
Μετά απλά για καμπάνες χρησιμοποιήσαμε σχοινακι 1,7 ζορατεξ αντί για νταενιμα 2μμ και απλό κόμπο,όχι οκταρακι.
Και για δέσιμο απλό νάυλον 1.5 μμ μαύρο.Δεν είχαμε πάντως ξανά απώλεια αφού σταματήσαμε το τρύπημα με τρυπάνι.