Βοήθεια για στήσιμο Meandros Argo 85 Naked (αρχάριος)
Βοήθεια για στήσιμο Meandros Argo 85 Naked (αρχάριος)
Γεια σας παιδιά!
Είμαι καινούργιος στο ψαροτούφεκο και ψαρεύω κυρίως σε βάθη έως 6 μέτρα.
Σκέφτομαι να αγοράσω ένα Meandros Argo 85 Naked και να το στήσω από την αρχή, γι' αυτό θα ήθελα τη γνώμη σας.
Το ψάρεμά μου είναι κυρίως ρηχό καρτέρι και λίγο ψάχτηρι σε βράχια. Τα ψάρια που συναντάω συνήθως είναι σαργοί, τσιπούρες, στήρες και, αν σταθώ τυχερός, καμία συναγρίδα.
Θα ήθελα τη γνώμη σας για:
Βέργα (6,5 ή 6,75 mm;)
Λάστιχα (14 ή 16 mm;)
Ένα ή δύο λάστιχα;
Ποιο ποσοστό τεντώματος θεωρείτε ιδανικό;
Ποιο μουλινέ και τι νήμα θα προτείνατε;
Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή θεωρείτε σημαντική.
Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι το παρακάτω setup:
Argo 85 Naked
Βέργα Sandvik 6,5 × 125 cm
2 × Primeline Small ID 14 mm
Τέντωμα περίπου 340–345%
Dyneema wishbones
Μουλινέ Meandros Standard Plus
Πιστεύετε ότι είναι σωστή επιλογή για το ψάρεμα που κάνω ή θα αλλάζατε κάτι; Αν ναι, θα με ενδιέφερε να μου εξηγήσετε και τον λόγο.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Είμαι καινούργιος στο ψαροτούφεκο και ψαρεύω κυρίως σε βάθη έως 6 μέτρα.
Σκέφτομαι να αγοράσω ένα Meandros Argo 85 Naked και να το στήσω από την αρχή, γι' αυτό θα ήθελα τη γνώμη σας.
Το ψάρεμά μου είναι κυρίως ρηχό καρτέρι και λίγο ψάχτηρι σε βράχια. Τα ψάρια που συναντάω συνήθως είναι σαργοί, τσιπούρες, στήρες και, αν σταθώ τυχερός, καμία συναγρίδα.
Θα ήθελα τη γνώμη σας για:
Βέργα (6,5 ή 6,75 mm;)
Λάστιχα (14 ή 16 mm;)
Ένα ή δύο λάστιχα;
Ποιο ποσοστό τεντώματος θεωρείτε ιδανικό;
Ποιο μουλινέ και τι νήμα θα προτείνατε;
Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή θεωρείτε σημαντική.
Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι το παρακάτω setup:
Argo 85 Naked
Τέντωμα περίπου 340–345%
Dyneema wishbones
Πιστεύετε ότι είναι σωστή επιλογή για το ψάρεμα που κάνω ή θα αλλάζατε κάτι; Αν ναι, θα με ενδιέφερε να μου εξηγήσετε και τον λόγο.
Re: Βοήθεια για στήσιμο Meandros Argo 85 Naked (αρχάριος)
Εγώ (αν και δεν είμαι κάτοχος του συγκεκριμένου όπλου) θα σου πρότεινα: 6,5βεργα με 2 14αρια στο 3,1-3,2 η 6,25 με ένα 17,5-18χ στο 3.
Και τα δυο στησίματα τα θεωρώ εφάμιλλα ,απλά με τα δυο 14αρια έχεις ποιο πολλές επιλογές για τρύπα /καρτέρι ...
Και τα δυο στησίματα τα θεωρώ εφάμιλλα ,απλά με τα δυο 14αρια έχεις ποιο πολλές επιλογές για τρύπα /καρτέρι ...
- GoRaN
- Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γοραντωνάκης
Μουλινέ πάρε της εταιρείας που είναι πολύ καλά και ποιοτικά. Σχοινί πάρε 1.7 mm το ανώτερο, εγώ προτιμώ της robline και πετονιά μαλακή 1.40mm το ανώτερο.
Κάθε φορά που πατάς τη σκανδάλη , είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική και απολογισμό.
Καλημέρα
Συνυπογράφω ότι σου πρότειναν τα παιδιά παραπάνω
Θεωρώ οτι στήνοντας ετσι το όπλο σου, καλύπτεσαι για το 99% των περιπτώσεων που θα σου τυχουν στο ψάρεμα
Συνυπογράφω ότι σου πρότειναν τα παιδιά παραπάνω
Θεωρώ οτι στήνοντας ετσι το όπλο σου, καλύπτεσαι για το 99% των περιπτώσεων που θα σου τυχουν στο ψάρεμα
ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕΜΑΛΙΑ!!!
Pescare ergo sum
Pescare ergo sum
Για ρηχό καρτέρι και συρτό είναι πολύ καλό στήσιμο (και μήκος βέργας).Vasilis T έγραψε: ↑Δευ 03 Αύγ 2026, 21:51Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι το παρακάτω setup:
Argo 85 Naked
Τέντωμα περίπου 340–345%
Dyneema wishbones
Ο συντελεστής εξαρτάται από το αν το λάστιχο είναι μαλακό ή σκληρό. Π.χ. ένα μαλακό 17,5άρι το πας και 3,4 γιατί ουσιαστικά είναι σαν 16,5/17 ενώ σκληρό (Sigal μωβ, κάτι Dunlop κόκκινα) ζορίζει αρκετά πάνω από 3,1. Primeline 14άρια σε ~3,4 είναι μια χαρά.
Βέργα αν είναι ψημένη για σκληρότητα μια χαρά θα είναι. Bucanero και Xifias είναι οι πιο value for money επιλογές απ' όσο ξέρω (και πολύ καλές βέργες γενικά). Αν έχεις Sandvik τότε κρατάς αυτήν ακόμα κι αν είναι μαλακή.
Μουλινέ σχεδόν όλα καλά είναι, και σε παρόμοια (σχετικά) τιμή. Meandros, Xifias, MVD κ.λπ
Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τον χρόνο και τις συμβουλές σας.
Με βοηθήσατε να ξεκαθαρίσω αρκετά πράγματα. Λέω να κινηθώ προς το setup που μου προτείνατε:
2 × Primeline Small ID 14 mm, με συντελεστή τεντώματος περίπου 3,4
Dyneema wishbones
Πετονιά 1,40 mm
Σχοινί μουλινέ 1.7 mm
Ελπίζω να το στήσω σωστά και να το χαρώ. Να είστε όλοι καλά.
Με βοηθήσατε να ξεκαθαρίσω αρκετά πράγματα. Λέω να κινηθώ προς το setup που μου προτείνατε:
2 × Primeline Small ID 14 mm, με συντελεστή τεντώματος περίπου 3,4
Dyneema wishbones
Πετονιά 1,40 mm
Σχοινί μουλινέ 1.7 mm
Ελπίζω να το στήσω σωστά και να το χαρώ. Να είστε όλοι καλά.
Παιδιά μπορείτε να δώσετε κάποιο λινκ με τα Primeline Small ID 14 mm;
Καλημέρα,θα συμφωνήσω και εγώ για το setup που είπαν οι συνάδελφοι,αν και προτιμότερο θα ήταν ένα 19άρι λάστιχο με 6,5 βέργα.
Μέχρι να εξοικειωθείς με τον εξοπλισμό σου και να είσαι σίγουρος.
Τα πρώτα πολλά χρόνια ψάρευα με αυτό το setup,ρηχά και τρυπούσε ψάρια μέχρι 4 κιλά εύκολα.
Μην τρελαίνεσαι με τις μάρκες και μην διυλίζεις τον κώνωπα για τον εξοπλισμό.
Σχεδόν όλες οι εταιρίες είναι πολύ κοντά,ειδικά για το ψάρεμα που κάνεις δεν θα καταλάβεις διαφορά από την μια εταιρία στην άλλη.
Το μόνο που πρέπει να κοιτάς ειδικά για τα ελαστικά είναι να είναι φρέσκα για να έχεις την απαραίτητη διάρκεια στον χρόνο.
Είναι μια λούμπα που έχω πέσει και εγώ στην αρχή.
Σαν "συμβουλή" με πολλά εισαγωγικά γιατί δεν είμαι κανένας γκουρού.
Τα πρώτα πολλά χρόνια ψάρευα με αυτό το setup,ρηχά και τρυπούσε ψάρια μέχρι 4 κιλά εύκολα.
Σχεδόν όλες οι εταιρίες είναι πολύ κοντά,ειδικά για το ψάρεμα που κάνεις δεν θα καταλάβεις διαφορά από την μια εταιρία στην άλλη.
Το μόνο που πρέπει να κοιτάς ειδικά για τα ελαστικά είναι να είναι φρέσκα για να έχεις την απαραίτητη διάρκεια στον χρόνο.
Ψαροντούφεκο και blastbeats ρε μ@#νια.
Προσπαθω να αποφυγω την λουμπαxareas έγραψε: ↑Τετ 05 Αύγ 2026, 09:23Καλημέρα,θα συμφωνήσω και εγώ για το setup που είπαν οι συνάδελφοι,αν και προτιμότερο θα ήταν ένα 19άρι λάστιχο με 6,5 βέργα.
Αυτο που προσπαθω να καταλαβω ειναι η διαφορα του ενως χοντρου λαστιχου με τα δυο πιο λεπτα. Σιγουρα τα πιο λεπτα θα ριχνουν πιο "στρωτα" απο την καραμπινια του χοντρου, ετσι δεν ειναι? Τα υπερ και τα κατα των δυο λαστιχων τωρα τα μαθαινω.
Νομιζω διπλα αν εχω επιλογη ενα η δυο λαστιχα και αν η βολη ειναι πιο μακρυνη.
Από όπλο 82 εκατοστά σε 85 όσο και μήκος όπλισης να κερδίσεις με τον ανάποδο μηχανισμό είναι στην πραγματικότητα αμελητέο.Vasilis T έγραψε: ↑Τετ 05 Αύγ 2026, 19:22Προσπαθω να αποφυγω την λουμπαxareas έγραψε: ↑Τετ 05 Αύγ 2026, 09:23Καλημέρα,θα συμφωνήσω και εγώ για το setup που είπαν οι συνάδελφοι,αν και προτιμότερο θα ήταν ένα 19άρι λάστιχο με 6,5 βέργα.
Σαν "συμβουλή" με πολλά εισαγωγικά γιατί δεν είμαι κανένας γκουρού.. Ειχα ενα Pathos saragos evo 82 με seagull 16.5 λαστιχο . Με αυτο εχω ψαρεψει και θελω να φτιαξω κατι καλυτερο να μου μεινει χρονια και να μαθω πανω σε αυτο.
Αυτο που προσπαθω να καταλαβω ειναι η διαφορα του ενως χοντρου λαστιχου με τα δυο πιο λεπτα. Σιγουρα τα πιο λεπτα θα ριχνουν πιο "στρωτα" απο την καραμπινια του χοντρου, ετσι δεν ειναι? Τα υπερ και τα κατα των δυο λαστιχων τωρα τα μαθαινω.
Και 4 πόντους μήκος όπλισης παραπάνω να πάρεις,στα 2 μήκη που το 90-95% των περιπτώσεων που γίνονται οι βολές μας είναι 8 πόντοι.
Πιστεύεις ότι στα 3,5 μέτρα από τα μάτια σου μπορείς να καταλάβεις την διαφορά των 8 πόντων;Εγώ δεν μπορώ πάντως.
Επίσης θα πες ότι έφτασε η βέργα και ότι καταλαβαίνεις την διαφορά της απόστασης,το θέμα είναι να έχει διάτρηση για να περάσει το ψάρι.
Τα μονολάστιχα έχουν πιο μαλακές βόλες από ότι τα διλάστιχα.
Όλα τα όπλα έχουν τα όριά τους.
Αν θες μεγαλύτερο βεληνεκές και ένα όπλο να το έχεις για "πάντα" πας σε ένα πολύσπαστο ή αεροβόλο.
Ψαροντούφεκο και blastbeats ρε μ@#νια.
[/quote]
Προσπαθω να αποφυγω την λουμπα
. Ειχα ενα Pathos saragos evo 82 με seagull 16.5 λαστιχο . Με αυτο εχω ψαρεψει και θελω να φτιαξω κατι καλυτερο να μου μεινει χρονια και να μαθω πανω σε αυτο.
[/quote]
Ακριβώς το αντίθετο...
Το μονολάστιχο ρίχνει πάντα ποιο γλυκιά βολή αλλά... ένα 19αρι πάνω από το 3,1-3,2 βαριά, θέλει μπράτσα και τέχνη
για να οπλίσεις και ειδικά 3η σκάλα ! αλλά την επιλογή τρύπα η βράχο πίσω από ψάρι την ξεχνάς η... στραβώνεις για πλάκα την βέργα .
Με τα δυο 14αρια, αν δε,είναι και κοντά κομμένα η πολύ δυνατά, έχεις διασπορά ειδικά ρηχά αλλά, οπλίζεις εύκολα , ξεοπλίζεις το ένα και ρίχνεις μες στην τρύπα και συνήθως έχεις και λίγα παραπάνω κιλά στην σκανδάλη από ένα 18-19αρι
Σίγουρα το μονολάστιχο είναι πολύ καλύτερο σκοπευτικά αλλά είναι και λίγο ποιο δεσμευτικό...
Προσπαθω να αποφυγω την λουμπα
[/quote]
Ακριβώς το αντίθετο...
Το μονολάστιχο ρίχνει πάντα ποιο γλυκιά βολή αλλά... ένα 19αρι πάνω από το 3,1-3,2 βαριά, θέλει μπράτσα και τέχνη
Με τα δυο 14αρια, αν δε,είναι και κοντά κομμένα η πολύ δυνατά, έχεις διασπορά ειδικά ρηχά αλλά, οπλίζεις εύκολα , ξεοπλίζεις το ένα και ρίχνεις μες στην τρύπα και συνήθως έχεις και λίγα παραπάνω κιλά στην σκανδάλη από ένα 18-19αρι
Σίγουρα το μονολάστιχο είναι πολύ καλύτερο σκοπευτικά αλλά είναι και λίγο ποιο δεσμευτικό...
Αν και ειμαι πια αποκλειστικα αεροβολακιας, σαν 25 χρονια λαστιχας, θα πω τη γνωμη μου:
1. Το 85αρι δεν εχει διαφορα απο το 82αρι. Η αλλαγη μαρκας δεν προσφερει κατι.
2. Ουτως η αλλως διπλα 14σαρια σε 85αρι ειναι πολυ. Θα εχεις στα ρηχα που ψαρευεις υπερβολικη ανακρουση και αστοχιες. Αν δε τα βαλεις με συντελεστη 3,4 θα απογοητευτεις 100/100.
Εγω θα σου προτεινα το εξης:
1. Παρε το επομενο οπλο σου στα 90 η 95 εκατοστα. Αυτο θα σου δωσει σιγουρα 60 με 70 ποντους παραπανω βολη. Το μεγαλυτερο ομως πλεονεκτημα του 95 ειναι η σκοπευτικη του εικονα . Πολυ καλυτερη απο το 85. Ειδικα για βολες πανω απο 3 μετρα.
2. Φτιαξε το παθος με 6,25 ή το πολυ 6,5 βεργα και ενα 17,5 ή 18 λαστιχο με συντελεστη 3 η αν ειναι πολυ μαλακο στα 3,2. Με τιποτα διπλα.
3. Το 95αρι στα ρηχα ειναι πολυ καλυτερα με μονο 19αρι 6,5 βεργα στα 2,8 ή το πολυ 3 , αν εισαι δυνατο παιδι. Αν οχι , τοτε 2×14 αλλα με πολυ χαμηλο συντελεστη 2,8 ή 2,9 αντε 3 βαρεια βαρεια. Αλλιως μεχρι τα 6 μετρα που ψαρευεις θα υποφερεις και θα εχεις πολες αστοχιες, εκτος αν εχεις παλαμη σαν ταναλια.
1. Το 85αρι δεν εχει διαφορα απο το 82αρι. Η αλλαγη μαρκας δεν προσφερει κατι.
2. Ουτως η αλλως διπλα 14σαρια σε 85αρι ειναι πολυ. Θα εχεις στα ρηχα που ψαρευεις υπερβολικη ανακρουση και αστοχιες. Αν δε τα βαλεις με συντελεστη 3,4 θα απογοητευτεις 100/100.
Εγω θα σου προτεινα το εξης:
1. Παρε το επομενο οπλο σου στα 90 η 95 εκατοστα. Αυτο θα σου δωσει σιγουρα 60 με 70 ποντους παραπανω βολη. Το μεγαλυτερο ομως πλεονεκτημα του 95 ειναι η σκοπευτικη του εικονα . Πολυ καλυτερη απο το 85. Ειδικα για βολες πανω απο 3 μετρα.
2. Φτιαξε το παθος με 6,25 ή το πολυ 6,5 βεργα και ενα 17,5 ή 18 λαστιχο με συντελεστη 3 η αν ειναι πολυ μαλακο στα 3,2. Με τιποτα διπλα.
3. Το 95αρι στα ρηχα ειναι πολυ καλυτερα με μονο 19αρι 6,5 βεργα στα 2,8 ή το πολυ 3 , αν εισαι δυνατο παιδι. Αν οχι , τοτε 2×14 αλλα με πολυ χαμηλο συντελεστη 2,8 ή 2,9 αντε 3 βαρεια βαρεια. Αλλιως μεχρι τα 6 μετρα που ψαρευεις θα υποφερεις και θα εχεις πολες αστοχιες, εκτος αν εχεις παλαμη σαν ταναλια.
Δηλαδή, απ' ό,τι καταλαβαίνω, ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό έκανα πουλώντας το Saragos 82 και αγοράζοντας το Meandros Argo 85.
Μπραβο Φαιδων
Εεεε ναι εγώ σαν "old school"
Το 82 η το 86cm δεν με βόλεψαν σε τίποτα... αλλά έτσι είχα μάθει, το 75 για τρύπα ,το 90αρι στον παλιόκαιρο και το 100/110 στο καρτέρι στα "βαθιά" .
Aλλά... οι καιροί αλλάζουν, τώρα ιδικά με τα invert roller η τα αεροβόλα "ξηρής κάννης"