ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ, ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΠΟΛΥΣΠΑΣΤΩΝ

Ψαροτούφεκο, πέδιλα, στολή, σημαδούρα, λάστιχα, βέργες και πατέντες.
orestis35

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ, ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΠΟΛΥΣΠΑΣΤΩΝ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από orestis35 » Δευ 30 Μαρ 2026, 22:06

Την καλησπέρα μου. Εχω το εξής ερώτημα. Αγοράζει κάποιος από βιτρίνα ένα καλό πολύσπαστο, ευθύβολο, δυνατό, όμορφο κλπ με το μαμίσιο σεταπ. Αποφασίζει μετά από 1,5 χρόνο εντατικής χρήσης να αλλάξει τις τροχαλίες. Ομως το αρχικό σεταπ έχει μόνο τροχαλίες, και οι νέες τύπου χάρκεν λέμε τώρα συνδυάζονται με γαλλικά κλειδιά ή άλλη παρεμφερή διάταξη/πατέντα. Συνέπεια αυτού είναι να μεγαλώσει το νεκρό μήκος όπλισης. Αν τώρα τα αρχικά λάστιχα ηταν κομμένα στους Χ πόντους, στη νέα διαμόρφωση δεν θα πρέπει τα λάστιχα να κοπούν όσο ειναι η διαφορά του μήκους της νέας διάταξης (τροχαλία χαρκεν και γαλλικά κλειδιά ) - μείον το μήκος της αρχικής δίαταξης ( τροχαλία σκέτη);.

Στον αρχικο συνδυασμο δηλαδη εχεις Χ μήκος λαστιχου αγκυρας, Ψ μηκος βοηθητικων ελαστικων, -μειον νεκρο μηκος οπλισης βλεπε κομποι, καμπανες, τροχαλιες κλπ, για παραγωγή έργου Α. Για να παραξεις το ιδιο εργο δεν θα πρεπει να εχεις Χ-α στο λαστιχο αγκυρα, Ψ-β στα βοηθητικά λάστιχα, οταν αυξάνεις το νεκρο μηκος ´οπλισης με την προσθηκη των γαλλικων κλειδιων; Οπου τα α μικρο κι β μικρο το μακρος των γαλλικων κλειδιών;….. Λεω εγω τώρα……
Βλητική δεν γνωρίζω, εχει νοημα ομως. Η όχι :banghead:

Άβαταρ μέλους
ziskar364

Re: ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥΣ, ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΠΟΛΥΣΠΑΣΤΩΝ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ziskar364 » Δευ 30 Μαρ 2026, 22:57

Το κομμάτι που θα αφαιρεθεί από τα λάστιχα θα πρέπει να είναι ανάλογο της διαφοράς μήκους του συστήματος των νέων μερών (τροχαλία, ναυτικό κλειδί) - παλαιών μερών σε συνδυασμό με το συντελεστή επιμήκυνσης των ελαστικών.

Αν για παράδειγμα η διαφορά αυτή ισούται με 3 cm και ο συντελεστής επιμήκυνσης του ελαστικού είναι 3.00 τότε θα πρέπει να κοντύνει το λάστιχο κατά 1cm.

Ελπίζω να το έγραψα κατανοητά.
‘’Δε χύνεται ποτέ άδικα το αίμα. Δεν το ‘χεις ακουστά πως ένας σπόρος είναι η λευτεριά, μα δεν ποτίζεται αυτός με νερό για να πιάσει, παρά με αίμα’’

Άβαταρ μέλους
ΤΑΙΤΙΝΟΣ
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΤΑΙΤΙΝΟΣ » Τρί 31 Μαρ 2026, 14:04

Καλημέρα :)

Και οι δύο σωστά τα λέτε...
Στην "εξίσωση" όμως, υπάρχουν κι άλλες μεταβλητές, πέραν του μήκους των λαστιχων, το οποίο αν εχει προαποφασιστεί ο συντελεστής, βρίσκεται εύκολα...

Ενα θέμα, είναι το είδος των λαστιχων που χρησιμοποιούμε: είναι μαλακά, σκληρά, εκρηκτικά ή προδευτικά;

Αλλο θέμα είναι αν προτιμάμε λιγότερα λάστιχα μεγαλύτερης διατομής ή περισσότερα πιό λεπτά.

Κι ενα ακόμη, το σημαντικότερο ίσως, είναι το πώς " συνεργάζεται" το πακέτο λαστίχων του όπλου μας, με την βέργα που φοράει. Εδώ, δυστυχώς, χρειάζονται αρκετές δοκιμές με διαφορετικούς συνδυασμούς, προκειμένου να επιλέξουμε το καταλληλότερο στήσιμο για το ψάρεμα που θα κάνουμε...

Μεγάλο θέμα για να εξαντληθεί σε λίγες γραμμές... :grin:
ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕΜΑΛΙΑ!!!
Pescare ergo sum

orestis35

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από orestis35 » Τρί 31 Μαρ 2026, 17:39

Φιλε ταιτινέ, για απλούστευση του ζητήματος, ας πούμε είτε ότι δεν αλλάζουν τα λάστιχα, είτε ότι αγοράζονται ακριβώς της ίδιας εταιρίας και ίδιου μήκους με το μαμά σετ απ, ώστε να μπορούν να κοπούν κατά το δοκούν

COURSAROS

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από COURSAROS » Πέμ 02 Απρ 2026, 10:56

Καλά... ΔΕΝ νομίζω, ότι όλοι αυτοί που μοντάρουν ινβέρτ ρόλλερ ,ξέρουν τόσα πολλά μαθηματικά και φυσική ...
Ακούγομαι κακός (όχι ότι δεν είμαι :oops: ) ,αλλά δεν πιστεύω ότι πέφτει τόσος υπολογισμός και μελέτη με μαθηματικά και φυσική για τους νόμους της φύσης κλπ για αυτά τα ψαροντούφεκα ,άσχετα αν κοστίζουν κοντά στο μηνιάτικο !!!
Ο κάθε επίδοξος "κατασκευαστής" παίρνει ότι εμπορικά τον συμφέρει, σωλήνα ,ράουλα,λάστιχα,κεφαλή,λαβή ,τα μοντάρει,κάνει και δυο τρεις δοκιμές και φτιάχνει το δικό του "εχκάλιμπερ"...καμία σχέση δηλαδή με π.χ. την Ντεμκα του Κυρίου Καταπότη η την μπλου τεκ κλπ.
Στο δια ταύτα, η γνώμη μου: ότι χάσεις από την αύξηση του νεκρού μήκους στα ράουλα, θα πρέπει να το προσθέσεις(αφαιρώντας το) στα ελαστικά, κόβοντάς τα ποιο κοντά δηλαδή,ουσιαστικά "κονταίνεις" το όπλο η ποιο αναλυτικά,αφαιρείς από τούς πόνους όπλισης όταν μεγαλώνεις την νεκρή περιοχή . :hello:

υ.γ: έχω δυο καθηγητές φυσικούς στην οικογένεια ,ο ένας στην δευτεροβάθμια και ο άλλος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ,όταν τους ρώτησα για την τροχαλία,δυνάμεις κλπ, από όλα αυτά που μου ανέλυσαν ,λίγα κατάλαβα και γιαυτό δεν είμαι και σίγουρος... :rotfl:

Άβαταρ μέλους
ΤΑΙΤΙΝΟΣ
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΤΑΙΤΙΝΟΣ » Πέμ 02 Απρ 2026, 12:17

Καλημέρα :)

Γενικά μιλώντας, αν κοντύνω τα λάστιχα σε καποιο όπλο, σε συντελεστες 3,3 - 3,4 και πέρα, μαλλον χανω παρά κερδιζω...
Το μεγαλυτερο μηκος λαστιχου αποδιδει περισσοτερη ενεργεια στη βεργα, πραδειγμα τα μονορόλερ όπλα, οπου ενα μόνο αλλα μακρύ λάστιχο, εστω 16άρι, αποδιδει πολυ δυνατες βολές 😉
ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕΜΑΛΙΑ!!!
Pescare ergo sum

Επιστροφή στο “Εξοπλισμός και φτιάξτο μόνος σου”