Για άλλα πήγα,άλλα έβγαλα

Ψάρια,ιστορίες καί τρόποι ψαρέματος
xareas

Για άλλα πήγα,άλλα έβγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xareas » Τετ 05 Νοέμ 2025, 11:08

Ψαρεματάκι τέλος Οκτωβρίου στον μαγευτικό Αργολικό,μεσημέρι αυτή τη φορά.
Οι αέριδες μου έχουν χαλάσει τα όνειρα για βουτιά σε δυνατό κομμάτι και η επιλογή του τόπου ήταν μονόδρομος.
Φτάνω στο κομμάτι και βλέπω μπουνάτσα σε όλο τον κόλπο,ούτε έναν πόντο κύμα και λέω ότι να'ναι γράφουν τα site.
Αμφιταλαντευόμουν για ποια στολή να βάλω και ευτυχώς δεν έβαλα τη χοντρή αφού έξω είχε 31 βαθμούς και το νερό 24.
Το κομμάτι κάνει γοφάρια και με αυτόν τον στόχο ξεκινάω τα καρτέρια από το 1 μέτρο.
Η ορατότητα πολύ καλή για εμένα αφού το μέρος είχε πολύ καιρό το προηγούμενο διάστημα αλλιώς θα ψάρευα με 10+ μέτρα ορατότητες(απαπαπα).
Αρκετά καρτέρια μετά χωρίς να έχω δει τίποτα εκτός από μερικά πολύ μικρά λαγοκέφαλα και άπειρους ξενικούς αχινούς που ήταν σαν χαλί και δεν μπορούσα να βρω χώρο να κάνω καρτέρι.
Πεπεισμένος ότι δεν θα έχει ψάρια σε ένα καρτέρι αποφασίζω να ρίξω σε μια μπάφα και η αψαρία σώζεται.
Εικόνα
Εικόνα
Στα 40 λεπτά περίπου που είμαι στο νερό έχει ξεκινήσει και βάζει καιρό,3-4άρι με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάτσω εύκολα κάτω αν δεν κρατιέμαι και τα ρηχά να θολώνουν με αποτέλεσμα σιγά σιγά να βαθαίνω.
Παρόλο το ξύλο που ήξερα ότι θα φάω από τον καιρό και τα κύματα που με περνούσαν από πάνω αναθάρρεψα λίγο γιατί πίστεψα ότι κάτι θα δω τώρα με την αναμπουμπούλα.
Συνεχίζοντας τα καρτέρια χωρίς να δω τα πολυπόθητα γοφάρια αποφασίζω να ρίξω σε μια μπάφα ξανά αφού και με τον καιρό που έβαλε φάνηκε ότι δεν είχε ψάρια το μέρος.
Εικόνα
Το αστείο της υπόθεσης ήταν ότι στην προσπάθειά μου να πιάσω τη σημαδούρα που την είχε πάρει ο καιρός λίγα μέτρα πιο μακριά δεν έδωσα σημασία στο ψάρι αφού ήταν ξερό,έκλεισε το φτεράκι και όταν γύρισα να δω τη βέργα δεν είχε ψάρι πάνω.
Στεναχωρήθηκα γιατί θα πάει στράφι το ψάρι αλλά περίμενα ότι θα το δω ξεβρασμένο έξω όταν θα έβγαινα ή θα ήταν κάπου στην επιφάνεια.
Μετά από δύο βουτιές όπως χαλαρώνω βλέπω ανάμεσα στα κύματα 4-5 μέτρα μακριά μου ένα πλευρικό πτερύγιο έξω από το νερό και λέω κοίτα να δεις είναι η μπάφα.
Και τελικά ήταν.
Εικόνα
Ο καιρός συνέχιζε και εγώ βάθαινα χωρίς κανένα σημάδι ότι κάτι κυνηγάει στο κομμάτι.
Αφού χόρτασα ξύλο και ξεκίνησε να πέφτει ο ήλιος αποφάσισα να κάνω λίγο θόρυβο σε μια βουτιά και μια μπάφα ήταν περαστική και περίεργη που ήρθε να με δει.
Πλάνο δεν έχω με το ψάρι αλλά έχω μια με όλα μαζί στη σημαδούρα.
Εικόνα
Και μια με το τέκνο.
Εικόνα
Σιγά σιγά ελπίζω να κρυώσει το νερό και να δούμε κανένα ψαράκι.
Ψαροντούφεκο και blastbeats ρε μ@#νια.

Άβαταρ μέλους
CapetanThomas

Re: Για άλλα πήγα,άλλα έβγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CapetanThomas » Τετ 05 Νοέμ 2025, 12:17

Ολα τελικά εξελίχθηκαν πολύ καλά....
Οι Μπάφες είναι ένα απο τα αγαπημένα μου Ψάρια....
Κι είναι ότι πρέπει για την Μικρή σου....
Εύχομαι πάντα Χαρές κι Επιτυχίες....
Καλές Θάλασσες....

:hello:
...αν δεν μπορείς να φερθείς με Σεβασμό,
φέρσου τουλάχιστον με την υποτυπώδη Ανθρωπιά…

CapetanThomas : https://www.spearfishingforum.gr/viewtopic.php?f=9&t=53800

Άβαταρ μέλους
fiesta1420

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fiesta1420 » Τετ 05 Νοέμ 2025, 12:25

Μπαφιασες :lol: πολύ ωραία ψάρια μπράβο!!! Καλοφάγωτα!!!

tas
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tas » Τετ 05 Νοέμ 2025, 13:51

Λοιπόν για τις μεγάλες μπάφες, δηλώνω υπεύθυνα και με πλήρη επίγνωση τα ακόλουθα: Ηταν το ψάρι που δεν μπορούσα να φάω , όλα χρόνια που ψαρεύω, με τίποτα και με κανένα γνωστό τρόπο ψησίματος. Η μυρωδιά που έχουν με μπάφιαζε.Οσες έπιανα τις έδινα σε αυτούς που τους αρέσουν, που δεν είναι λίγοι. Πριν 1 μήνα περίπου είδα τον Τάσο Χάλαρη σε ένα βιντεάκι να βάζει μια μεγάλη μπάφα στη βάρκα του και να λέει " παιδιά αυτό είναι το καλύτερο σκαρπάσιο , θυμηθείτε το. Δεν υπάρχει, κάντε το και τα δείτε". Πριν 15 μέρες, λόγω αψαρίας, έπιασα με μπάφα κοντα στα 2 κιλά, με σκοπό να την κάνω δώρο σε ένα φίλο που τη βρίσκει μαζί τους. Τελικά θυμήθηκα την πρόταση του Χάλαρη και την έκανα σκαρπάτσιο, χωρίς να πιστεύω και πολύ τα λεγόμενά του. Ε, λοιπόν διαπίστωσα ότι όντως είναι το καλύτερο σκαρπάτσιο που έχω δοκιμάσει ποτέ. Μπέσα για μπέσα.
Τώρα για όσους δεν ξέρουν και θέλουν να δοκιμάσουν το σκαρπάτσιο είναι σχετικά εύκολο: Βάζουμε το ψάρι στην κατάψυξη για 1-2 ώρες, ώστε να σφίξει το κρέας του χωρίς να παγώσει τελείως. Ετσι έιναι εύκολο να το φιλετάρουμε εύκολα σε λεπτές φέτες χωρίς να μας διαλύει. Αφού το κόψουμε σε ροδέλες σαν σαλάμι το απλώνουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι (μπόλικο και από δύο είναι πιο ωραίο). Μετά στίβουμε ένα ή μισό λεμόνι από πάνω (ανάλογα το ψάρι. Για αυτό που έπιασα 1 μεγάλο λεμόνι ήταν αρκετό και για τις δύο στρώσεις ψαριού που έκανα ). Τώρα το σκάρπάσιο για μερικούς είναι έτοιμο σε 2-3 ώρες. Εγώ προτιμώ να το φάω την άλλη μέρα που η γεύση είναι πολύ πιο έντονη. Πριν το φάμε χύνουμε το λεμόνι, που υπάρχει στην πιατέλα, και ρίχνουμε λίγο λαδι πάνω στο ψάρι (οπωσδήποτε λίγο για μην αλλιωθεί η γεύση, 1-2 σταγόνες σε κάθε κομμάτι). Παιδιά κάντε το και θα με θυμηθείτε.

Άβαταρ μέλους
ΤΑΙΤΙΝΟΣ
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΤΑΙΤΙΝΟΣ » Τετ 05 Νοέμ 2025, 19:39

Καλησπέρα.
Δύσκολο ψάρεμα, αλλά το μπάφινγκ ενίοτε σώζει τη βουτιά, δίνει ευκαιρίες για βολές και πολλές επιλογές: σούπα, ψητές, σεβίτσε ( για καποιους) κ.λπ. :)

Ευχαριστήθηκα και το στόρυ Χάρη :thumbsup:
ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕΜΑΛΙΑ!!!
Pescare ergo sum

xareas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xareas » Παρ 07 Νοέμ 2025, 08:26

CapetanThomas έγραψε:
Τετ 05 Νοέμ 2025, 12:17
Ολα τελικά εξελίχθηκαν πολύ καλά....
Οι Μπάφες είναι ένα απο τα αγαπημένα μου Ψάρια....
Κι είναι ότι πρέπει για την Μικρή σου....
Εύχομαι πάντα Χαρές κι Επιτυχίες....
Καλές Θάλασσες....
Ευτυχώς είναι ελάχιστες οι φορές που θα βγω άψαρος ειδικά αυτή την εποχή και μετά.
Και για εμένα οι μεγάλες μπάφες ειδικά πετάλι είναι πεντανόστιμες.
Σε ευχαριστώ Φίλε Θωμά.
fiesta1420 έγραψε:
Τετ 05 Νοέμ 2025, 12:25
Μπαφιασες :lol: πολύ ωραία ψάρια μπράβο!!! Καλοφάγωτα!!!
Θα προτιμούσα να γοφάριαζα. :rotfl:
tas έγραψε:
Τετ 05 Νοέμ 2025, 13:51
Λοιπόν για τις μεγάλες μπάφες, δηλώνω υπεύθυνα και με πλήρη επίγνωση τα ακόλουθα: Ηταν το ψάρι που δεν μπορούσα να φάω , όλα χρόνια που ψαρεύω, με τίποτα και με κανένα γνωστό τρόπο ψησίματος. Η μυρωδιά που έχουν με μπάφιαζε.Οσες έπιανα τις έδινα σε αυτούς που τους αρέσουν, που δεν είναι λίγοι. Πριν 1 μήνα περίπου είδα τον Τάσο Χάλαρη σε ένα βιντεάκι να βάζει μια μεγάλη μπάφα στη βάρκα του και να λέει " παιδιά αυτό είναι το καλύτερο σκαρπάσιο , θυμηθείτε το. Δεν υπάρχει, κάντε το και τα δείτε". Πριν 15 μέρες, λόγω αψαρίας, έπιασα με μπάφα κοντα στα 2 κιλά, με σκοπό να την κάνω δώρο σε ένα φίλο που τη βρίσκει μαζί τους. Τελικά θυμήθηκα την πρόταση του Χάλαρη και την έκανα σκαρπάτσιο, χωρίς να πιστεύω και πολύ τα λεγόμενά του. Ε, λοιπόν διαπίστωσα ότι όντως είναι το καλύτερο σκαρπάτσιο που έχω δοκιμάσει ποτέ. Μπέσα για μπέσα.
Τώρα για όσους δεν ξέρουν και θέλουν να δοκιμάσουν το σκαρπάτσιο είναι σχετικά εύκολο: Βάζουμε το ψάρι στην κατάψυξη για 1-2 ώρες, ώστε να σφίξει το κρέας του χωρίς να παγώσει τελείως. Ετσι έιναι εύκολο να το φιλετάρουμε εύκολα σε λεπτές φέτες χωρίς να μας διαλύει. Αφού το κόψουμε σε ροδέλες σαν σαλάμι το απλώνουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι (μπόλικο και από δύο είναι πιο ωραίο). Μετά στίβουμε ένα ή μισό λεμόνι από πάνω (ανάλογα το ψάρι. Για αυτό που έπιασα 1 μεγάλο λεμόνι ήταν αρκετό και για τις δύο στρώσεις ψαριού που έκανα ). Τώρα το σκάρπάσιο για μερικούς είναι έτοιμο σε 2-3 ώρες. Εγώ προτιμώ να το φάω την άλλη μέρα που η γεύση είναι πολύ πιο έντονη. Πριν το φάμε χύνουμε το λεμόνι, που υπάρχει στην πιατέλα, και ρίχνουμε λίγο λαδι πάνω στο ψάρι (οπωσδήποτε λίγο για μην αλλιωθεί η γεύση, 1-2 σταγόνες σε κάθε κομμάτι). Παιδιά κάντε το και θα με θυμηθείτε.
Λαβράκι και τσιπούρα που έχω φάει ήταν πεντανόστιμα ως καρπάτσιο και ως σεβίτσε.
Μπάφα δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά θα το βάλω στο πρόγραμμα και θα επανέλθω.
ΤΑΙΤΙΝΟΣ έγραψε:
Τετ 05 Νοέμ 2025, 19:39
Καλησπέρα.
Δύσκολο ψάρεμα, αλλά το μπάφινγκ ενίοτε σώζει τη βουτιά, δίνει ευκαιρίες για βολές και πολλές επιλογές: σούπα, ψητές, σεβίτσε ( για καποιους) κ.λπ. :)

Ευχαριστήθηκα και το στόρυ Χάρη :thumbsup:
Το μπάφινγκ έχει σώσει άπειρα ψαρέματα αλλά είναι και νόστιμες,όχι απλά για να μην πεις ότι βγήκες άψαρος.
Χαίρομαι που σου άρεσε το στόρυ,αυτό προσπαθώ να σας βάλω κάπως δίπλα μου στο ψάρεμα,γιατί μια φωτογραφία με ψάρια δεν έχει καμία σημασία.

ichthyologist

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ichthyologist » Παρ 07 Νοέμ 2025, 09:28

Οταν δεν έχει ψάρια, και οι μπάφες είναι ψάρια!
ΠΟΤΕ ωμό κέφαλο φίλε μου, μια συμβουλή από ιχθυολόγο!
De facto sensu stricto≈de jure sensu lato
Sicut erat in Principio, et Nunc, et Semper, et in [omnia] Seacula Seaculorum

xareas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xareas » Παρ 07 Νοέμ 2025, 10:12

ichthyologist έγραψε:
Παρ 07 Νοέμ 2025, 09:28
Οταν δεν έχει ψάρια, και οι μπάφες είναι ψάρια!
ΠΟΤΕ ωμό κέφαλο φίλε μου, μια συμβουλή από ιχθυολόγο!
Φαντάζομαι για το προφανές αλλά για πες μερικά λόγια.
Έχω δει ως προληπτικό μέσο ένα 24ωρο κατάψυξη και μετά "ωμή" παρασκευή.
Θεωρητικά πάντα θα έχουν σπάσει οι κυτταρικές μεμβράνες και αν είχε κάτι θα είναι ψόφιο.

ichthyologist

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ichthyologist » Παρ 07 Νοέμ 2025, 10:42

Δεν μπορείτε να φανταστείτε με τι τρέφονται, στα λιμάνια και όχι μόνο. Κατευθείαν από τις σωλήνες των βιολογικών. Φυσικά και οι κυνηγοί τους (γοφάρια κλπ είναι επικίνδυνα)
Ορισμένα βακτήρια ίσως και να επιζούν την κατάψυξη, προσωπικά δεν θα τα κατανάλωνα ποτέ!
De facto sensu stricto≈de jure sensu lato
Sicut erat in Principio, et Nunc, et Semper, et in [omnia] Seacula Seaculorum

xareas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xareas » Παρ 07 Νοέμ 2025, 12:35

ichthyologist έγραψε:
Παρ 07 Νοέμ 2025, 10:42
Δεν μπορείτε να φανταστείτε με τι τρέφονται, στα λιμάνια και όχι μόνο. Κατευθείαν από τις σωλήνες των βιολογικών. Φυσικά και οι κυνηγοί τους (γοφάρια κλπ είναι επικίνδυνα)
Ορισμένα βακτήρια ίσως και να επιζούν την κατάψυξη, προσωπικά δεν θα τα κατανάλωνα ποτέ!
Με τις γνώσεις μικροβιολογίας που έχω μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο ένα βακτήριο που υπάρχει στη μεσόγειο να έχει αναπτύξει μηχανισμό αντοχής στο κρύο
και αυτά που έχουν δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούν να αντέξουν στους -18.
Με σιγουριά γνωρίζω θερμοάντοχα βακτήρια που βρίσκονται σε θερμούς πίδακες.
Για να είσαι απόλυτα ασφαλής μόνο από από ιχθυοκαλλιέργειες αφού τα πλακώνουν στις αντιβιώσεις και είναι "καθαρά".

tas
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tas » Παρ 07 Νοέμ 2025, 12:51

Δεν χτυπάμε ψάρια στα λιμάνια και κοντά σε βιολογικούς καθαρισμούς . Οχι μόνο μπάφες αλλά κανένα ψάρι. Απαγορεύεται άλλωστε το ψαροτούφεκο σε αυτά τα μέρη. Αμα ψαρεύουμε σε υποπτα μέρη θα κινδυνεύουμε από τις συνέπειες . Αν ψαρεύουμε σε ανοιχτά καθαρά και βαθειά νερά, δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα.

xareas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xareas » Παρ 07 Νοέμ 2025, 13:20

tas έγραψε:
Παρ 07 Νοέμ 2025, 12:51
Δεν χτυπάμε ψάρια στα λιμάνια και κοντά σε βιολογικούς καθαρισμούς . Οχι μόνο μπάφες αλλά κανένα ψάρι. Απαγορεύεται άλλωστε το ψαροτούφεκο σε αυτά τα μέρη. Αμα ψαρεύουμε σε υποπτα μέρη θα κινδυνεύουμε από τις συνέπειες . Αν ψαρεύουμε σε ανοιχτά καθαρά και βαθειά νερά, δεν βλέπω που είναι το πρόβλημα.
Αν το κομμάτι που ψαρεύεις δεν έχει τίποτα από αυτά κοντά τότε είσαι πιο ασφαλής θα έλεγα.
Αλλά τα ψάρια δε μπορείς να τα μαντρώσεις για να μην περάσουν από κάπου.
Αν υπάρχει εστία μόλυνσης ένα πέρασμα και μόνο θα μπορέσει να μολύνει το οτιδήποτε.

Άβαταρ μέλους
VIPER
Ονοματεπώνυμο: Αργουδέλης Αλέξανδρος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από VIPER » Κυρ 23 Νοέμ 2025, 12:45

Γουστάρω να ρίχνω σε μεγάλες μπάφες λόγω της δύναμής τους....το μουλινέ αποκτά νόημα!! :hello:
ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
-- ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ --

My Channel...
https://www.youtube.com/channel/UCu9JjC ... r6gUBCJPvg

Επιστροφή στο “Ψαρέματα και τεχνικές”