Mares Force

Ψάρια,ιστορίες καί τρόποι ψαρέματος
Άβαταρ μέλους
CARPENTER
Ονοματεπώνυμο: ΛΙΛΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Re: Mares Force

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CARPENTER » Παρ 11 Ιούλ 2025, 23:03

tas έγραψε:
Πέμ 10 Ιούλ 2025, 12:09
Ερώτηση….. έχω μονοφτερη βέργα αυτή την στιγμή, έχεις δοκιμάσει δυφτερη;;; Το σκέφτομαι για περισσότερη ασφάλεια στα ξεψαρισματα αλλά δεν θέλω να επηρεαστεί η ευθυβολία. Είναι καλύτερη λες η δυφτερη;;;
Δίφτερη έχω βάλει μόνο στο 110 επειδή αυτό χρησιμοποιώ για ανοικτά νερά, κυρίως για συναγρίδες. Επειδή όμως η οχτάρα θέλει πολύ τρόχισμα για το διπλό φτεράκι του έβαλα μια εφτάρα δίφτερη που είχα. Δεν είχε κάποιο πρόβλημα . Ομως η 8άρα του πάει πιο πολύ και είναι πιο δυνατή. Θα βάλω μάλλον και στην οχτάρα ένα φτεράκι ακόμα όχι όμως μαζι με το άλλο αλλά λίγο πιο πίσω, αφού ανοίξω άλλη μια τρύπα. Τώρα η δίφτερη για τα πιο πολλά ψάρια, μικρά θυράματα, κλειστές βολές, βράχια, τρύπες κλπ δεν ενδείκνυται. Μπορεί να κόβει λίγο ταχύτητα ή να χαλάει τη βολή αν τα φτεράκια δεν είναι καλά χωνεμένα στη βέργα. Επίσης η δίφτερη είναι πολύ ευπαθής και βραχώνει με το παραμικρό μέσα σε τρύπες. Δεν θα τη συνιστούσα για 100αρι και allaround ψάρεμα.
[/quote]

Τουλάχιστον παλιότερα υπήρχαν κάτι μακριές δελφινιέρες γύρω στους 15 -20 πόντους που βίδωναν στις 8αρες και έδιναν μήκος για καλύτερη σκόπευση ................

Μπροστά γινόταν 7αρα και είχε 2 φτερά ......................

Πολύ καλές για βολές στο ανοιχτό νερό και σε μαύρα στο πλανάρισμα εκτός τρύπας ...............................

Τις φόραγα στο 130 STEN PIPIN που έχω λειτουργικό μέν αλλά παροπλισμένο πλέον στο νησί ...........................

Όπλο που όταν έριχνες έβλεπες την βέργα να ταξιδεύει ........................ αλλά ξεπέρναγε ότι έβρισκε μπροστά της ............................

Δεν ξέρω αν υπάρχουν και μπορείς να βρείς .................................

Κάπου έχω μία σπασμένη στον πείρο ........................... αν τη βρώ ίσως να βάλω φωτό να τη δείς ............................

:hello:
Η καμήλα δε κοιτάει ποτέ τη καμπούρα της.

Δείτε τη δουλειά μας στο Facebook.

Lillisbros Furniture

Υιοί Στεφ. Λιλλή ΟΕ

flowin_through

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από flowin_through » Σάβ 12 Ιούλ 2025, 12:22

Παρηγγειλα και εγω το force το 90αρι, κυρίως λόγω μεγέθους σε σχέση με τα λαστιχοβόλα, είναι κάτι που με απασχολεί στη μεταφορά.
Σε όλη μου τη ζωη αυτά που ήξερα ή νόμιζα για τα αεροβόλα είναι τα αντίθετα με αυτά που έμαθα τελευταία, γι`αυτο και αποφάσισα να δοκιμάσω. Δεν πάω συχνά για ψάρεμα και δεν έχω συνηθίσει ούτε τα λαστιχοβόλα, ούτε τα invert, ούτε την ανοιχτή κεφαλή συνήθισα ακόμα, οπότε ήταν υπερβολή που το αγόρασα, το τρίτο oπλο μέσα σε ένα χρόνο. Αλλα δεν έχω γυναικα να μου γκρινιάζει, οπότε όλα καλά :D
Από θέμα ανάκρουσης το mvd invert roller έχει μηδενική, οπότε δεν είναι κάτι που θα περιμένω σαν αλλαγή, αλλά σε όλα τα άλλα έχω αγωνία..

Ήμουν μεταξύ του 100 και του 90, μιας και σε ένα site είχαν ίδια τιμή. Αλλά 300€ διαφορά πού τη βρήκες; μήπως υπερβάλεις λίγο; Έχει 350 Ελλαδα και 250-260 έξω.

Panagpanag

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Panagpanag » Σάβ 12 Ιούλ 2025, 13:31

Αυτο που μαρεσει στα αερικά ειναι η απουσία ανάκρουσης και η σταθερή βολή τους, όση ώρα και να είναι οπλισμένα. Το σκοπευτικα ειναι ένα θέμα αλλά όχι απαγορευτικο. Μεγάλος θέμα ειναι για εμενα οι χοντρές βέργες. Ακόμα και στο μεγαλο ξύλινο, εχω 6,5 χιλιοστά, σε περίπτωση που δω κανα μπαρμπουνι. Με 7αρες και 8αρες δουλειά δεν γίνεται....

Άβαταρ μέλους
fiesta1420

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fiesta1420 » Σάβ 12 Ιούλ 2025, 13:37

flowin_through έγραψε:
Σάβ 12 Ιούλ 2025, 12:22
Παρηγγειλα και εγω το force το 90αρι, κυρίως λόγω μεγέθους σε σχέση με τα λαστιχοβόλα, είναι κάτι που με απασχολεί στη μεταφορά.
Σε όλη μου τη ζωη αυτά που ήξερα ή νόμιζα για τα αεροβόλα είναι τα αντίθετα με αυτά που έμαθα τελευταία, γι`αυτο και αποφάσισα να δοκιμάσω. Δεν πάω συχνά για ψάρεμα και δεν έχω συνηθίσει ούτε τα λαστιχοβόλα, ούτε τα invert, ούτε την ανοιχτή κεφαλή συνήθισα ακόμα, οπότε ήταν υπερβολή που το αγόρασα, το τρίτο oπλο μέσα σε ένα χρόνο. Αλλα δεν έχω γυναικα να μου γκρινιάζει, οπότε όλα καλά :D
Από θέμα ανάκρουσης το mvd invert roller έχει μηδενική, οπότε δεν είναι κάτι που θα περιμένω σαν αλλαγή, αλλά σε όλα τα άλλα έχω αγωνία..

Ήμουν μεταξύ του 100 και του 90, μιας και σε ένα site είχαν ίδια τιμή. Αλλά 300€ διαφορά πού τη βρήκες; μήπως υπερβάλεις λίγο; Έχει 350 Ελλαδα και 250-260 έξω.
Έχεις ένα δίκιο εδώ όντως λάθος δικό μου η διαφορά για το 100cm σε σχέση με Ελλάδα ήταν 120€ ζητώ συγνώμη!

Άβαταρ μέλους
fiesta1420

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fiesta1420 » Σάβ 12 Ιούλ 2025, 13:40

Panagpanag έγραψε:
Σάβ 12 Ιούλ 2025, 13:31
Αυτο που μαρεσει στα αερικά ειναι η απουσία ανάκρουσης και η σταθερή βολή τους, όση ώρα και να είναι οπλισμένα. Το σκοπευτικα ειναι ένα θέμα αλλά όχι απαγορευτικο. Μεγάλος θέμα ειναι για εμενα οι χοντρές βέργες. Ακόμα και στο μεγαλο ξύλινο, εχω 6,5 χιλιοστά, σε περίπτωση που δω κανα μπαρμπουνι. Με 7αρες και 8αρες δουλειά δεν γίνεται....
Εγώ έχω στην σημαδούρα μόνιμα ένα 75cm μονολαστιχο για τέτοιες περιπτώσεις καθώς και για καμιά σουπιά-χταπόδι.

flowin_through

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από flowin_through » Σάβ 12 Ιούλ 2025, 14:11

To mvd invert roller έχει μηδενική ανάκρουση, εγώ σοκαρίστηκα όταν έριξα πρώτη φορα. Και έχει χαμηλό θόρυβο, αλλά δε στρίβει ούτε με γερανό.. Ελπίζω το αεροβόλο να είναι καλύτερο σε αυτον τον τομέα.
Η βέργα έχω την εντύπωση ότι πάει σύμφωνα με τις προδιαγραφές, δε μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε 6,25 και 7-8 έτσι απλά.
Πάντως αν μου κάτσει καλα, έχω στο μυαλό μου να δοκιμάσω και ένα μικρό αεροβόλο (40αρι-50αρι) το οποίο μπορεις να έχει και κοντά σου ή πανω σου

Άβαταρ μέλους
fiesta1420

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fiesta1420 » Δευ 14 Ιούλ 2025, 10:45

Ερώτηση… τι κάνουμε με εξωλκεα βέργας;;; Έχω βρει δύο λύσεις αλλά κλείνω πιο πολύ σε αυτή όπου όπως θα δείτε και από την φωτογραφία έχει φάει ίσα που την βέργα ώστε εκτός του τραβήγματος να δίνεται και η δυνατότητα να μπορείς να την στρίψεις δεξιά αριστερά όπως και στις βέργες των λαστιχοβολων. Εσείς τι χρησιμοποιείτε;;; Κάθε πατέντα καλοδεχούμενη.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

ichthyologist

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ichthyologist » Δευ 14 Ιούλ 2025, 13:15

Κάποιος το έγραψε πριν χρόνια ίσως ο Ταϊτινός.
Τροχίζεις λίγο πίσω, κοντά στην βιδωτή υποδοχή για το πιστόνι.
Το τρόχισμα γίνεται και από τις 2 πλευρές, να γίνει πλακέ σαν την απόληξη ταϊτής, αντί για κυκλικής τομής που έχει η βέργα σε όλο το μήκος.
Φτιάχνεις τον ανάλογο εξολκέα να μπαίνει στο πλακέ τροχισμένο σημείο.
Τελείωσες!
Δηλαδή αυτό που έφτιαξες....
Αλλα η τανάλια πολύ μπούγιο, δεν έχει συμβατικό εξολκέα;
De facto sensu stricto≈de jure sensu lato
Sicut erat in Principio, et Nunc, et Semper, et in [omnia] Seacula Seaculorum

Άβαταρ μέλους
fiesta1420

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fiesta1420 » Δευ 14 Ιούλ 2025, 13:44

ichthyologist έγραψε:
Δευ 14 Ιούλ 2025, 13:15
Κάποιος το έγραψε πριν χρόνια ίσως ο Ταϊτινός.
Τροχίζεις λίγο πίσω, κοντά στην βιδωτή υποδοχή για το πιστόνι.
Το τρόχισμα γίνεται και από τις 2 πλευρές, να γίνει πλακέ σαν την απόληξη ταϊτής, αντί για κυκλικής τομής που έχει η βέργα σε όλο το μήκος.
Φτιάχνεις τον ανάλογο εξολκέα να μπαίνει στο πλακέ τροχισμένο σημείο.
Τελείωσες!
Δηλαδή αυτό που έφτιαξες....
Αλλα η τανάλια πολύ μπούγιο, δεν έχει συμβατικό εξολκέα;
Δεν το έφτιαξα εγώ από αλλού πήρα την φωτογραφία σκέφτομαι να το κάνω όμως απλά ρωτάω μήπως και υπάρχει κάτι άλλο γιατί λυπάμαι να φάω την βέργα!

Άβαταρ μέλους
Emigré prvsr
Ονοματεπώνυμο: Forumista Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Emigré prvsr » Τρί 15 Ιούλ 2025, 10:21

Καλώς ήρθες στο κλαμπ. Πρόκειται να διαπιστώσεις και αρκετά άλλα θετικά. Ίσως διαπιστώσεις και εσύ ότι με τη χρήση αεροβόλου αλλάζει ο τρόπος που ψαρεύεις και η μέθοδος με την οποία καταστρώνεις το ψάρεμά σου. Ειδικά ένα 100άρι με ταχύτητες δεν είναι απλά ένα κοντό υποκατάστατο ενός πχ διλάστιχου 100ριού. Είναι ένα πολύ διαφορετικό εργαλείο ψαρέματος. Για εμένα η επικέντρωση στη δύναμη είναι αρκετά δευτερεύουσα.

Το θέμα του εξωλκέα: Κατασκευάζονται και πωλούνται στην Ιταλία κυρίως, ουρές βέργας με έτοιμο φάγωμα. Αυτές όμως μόνο στρίβουν (δεν τραβιούνται) και μάλιστα προς μια κατεύθυνση γιατί αλλιώς ξεβιδώνει η ουρά. Επίσης ο Γιάνκος είχε δείξει σε ένα βίντεο μια πατέντα κάπως σαν την φωτογραφία που ανέβασες.
Γενικότερα: Το σωστό είναι να μην αντιστοιχούμε το είδος της λειτουργικότητας ενός αεροβόλου με αντίστοιχου μήκους λαστιχοβόλα. Το 100άρι αεροβόλο είναι σε μήκος όσο ένα 82άρι λάστιχο και μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι κάνει για τρύπα ειδικά λόγω ταχυτήτων. Δεν είναι πολύ σωστό, γιατί η δύναμή του είναι σημαντικά μεγαλύτερη ακόμα και στην μικρή σκάλα. Επίσης σε βολές σε τρύπες η βέργα του αεροβόλου πρέπει να βγει εντελώς εκτός της κάννης γιατί υπάρχει σοβαρή περίπτωση είτε να σπάσει το πιστόνι, είτε να στραβώσει η βέργα στο κέντρο της είτε και τα 2. Επίσης βολές σε τρύπα σημαίνουν συχνά γδαρσίματα στο σώμα της βέργας τα οποία μπορούν γίνουν προβληματικά καθώς υπάρχει περίπτωση να γδάρουν το εσωτερικό της κάννης κατά την όπλιση και την βολή. Έχουν οπωσδήποτε και τα αεροβόλα τα δικά τους θέματα. Είναι και αυτά εργαλεία που χρειάζονται τις δικές τους συνθήκες λειτουργίας.
Έχω ρίξει σε τρύπες και με 110 όχι ιδιαίτερα φουσκωμένο, αλλά ήταν βολές από απόσταση, κάθετες ή διαγώνιες σε ψάρια που στέκονταν στην είσοδο. Αν προσέξεις σε αρκετά βίντεο το μεγαλύτερο αεροβόλο το οποίο χρησιμοποιούν για μικτό ψάρεμα σε συνθήκες "λαϊκού ψαρέματος" είναι το 90άρι. Αυτό γιατί η βέργα του είναι αρκετά κοντή ώστε να βγαίνει όλη έξω από την κάννη ακόμα και σε σχετικά κοντινές βολές. Αν μιλάμε για μεγάλα θηράματα και μεγάλες τρύπες το πράγμα αλλάζει.
Σας ζάλισα. Σταματάω. Καλορίζικο.
Κρείττον σιγάν

flowin_through

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από flowin_through » Τρί 15 Ιούλ 2025, 10:44

Πολυ ενδιαφέροντα όλα αυτα, δε το είχα σκεφτεί ότι όντως πρεπει να βγει όλη η βεργα από την κάννη. Επίσης πιστευα ότι με τη χαμηλή ταχύτητα θα έκανα τη δουλεια μου οταν έχει βραχο απο πισω ή σε τρυπα. Βεβαια δεν ψαρεύω τρύπα, αλλα θα ήθελα να έχω "ένα για όλα", να είναι εύκολο και στη μεταφορά, δεν κάνω και συχνά ψαρεματα. Γι`αυτο ήμουν ανάμεσα σε 100αρι και 90αρι και παρηγγειλα το 90αρι.
Για τρύπα, αλλα και για ένα γενικό ψάρεμα, ας πουμε πάμε διακοπές, τι προτείνεις; 70αρι ή μικρότερο;

Άβαταρ μέλους
fiesta1420

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fiesta1420 » Τρί 15 Ιούλ 2025, 11:09

Emigré prvsr έγραψε:
Τρί 15 Ιούλ 2025, 10:21
Καλώς ήρθες στο κλαμπ. Πρόκειται να διαπιστώσεις και αρκετά άλλα θετικά. Ίσως διαπιστώσεις και εσύ ότι με τη χρήση αεροβόλου αλλάζει ο τρόπος που ψαρεύεις και η μέθοδος με την οποία καταστρώνεις το ψάρεμά σου. Ειδικά ένα 100άρι με ταχύτητες δεν είναι απλά ένα κοντό υποκατάστατο ενός πχ διλάστιχου 100ριού. Είναι ένα πολύ διαφορετικό εργαλείο ψαρέματος. Για εμένα η επικέντρωση στη δύναμη είναι αρκετά δευτερεύουσα.

Το θέμα του εξωλκέα: Κατασκευάζονται και πωλούνται στην Ιταλία κυρίως, ουρές βέργας με έτοιμο φάγωμα. Αυτές όμως μόνο στρίβουν (δεν τραβιούνται) και μάλιστα προς μια κατεύθυνση γιατί αλλιώς ξεβιδώνει η ουρά. Επίσης ο Γιάνκος είχε δείξει σε ένα βίντεο μια πατέντα κάπως σαν την φωτογραφία που ανέβασες.
Γενικότερα: Το σωστό είναι να μην αντιστοιχούμε το είδος της λειτουργικότητας ενός αεροβόλου με αντίστοιχου μήκους λαστιχοβόλα. Το 100άρι αεροβόλο είναι σε μήκος όσο ένα 82άρι λάστιχο και μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι κάνει για τρύπα ειδικά λόγω ταχυτήτων. Δεν είναι πολύ σωστό, γιατί η δύναμή του είναι σημαντικά μεγαλύτερη ακόμα και στην μικρή σκάλα. Επίσης σε βολές σε τρύπες η βέργα του αεροβόλου πρέπει να βγει εντελώς εκτός της κάννης γιατί υπάρχει σοβαρή περίπτωση είτε να σπάσει το πιστόνι, είτε να στραβώσει η βέργα στο κέντρο της είτε και τα 2. Επίσης βολές σε τρύπα σημαίνουν συχνά γδαρσίματα στο σώμα της βέργας τα οποία μπορούν γίνουν προβληματικά καθώς υπάρχει περίπτωση να γδάρουν το εσωτερικό της κάννης κατά την όπλιση και την βολή. Έχουν οπωσδήποτε και τα αεροβόλα τα δικά τους θέματα. Είναι και αυτά εργαλεία που χρειάζονται τις δικές τους συνθήκες λειτουργίας.
Έχω ρίξει σε τρύπες και με 110 όχι ιδιαίτερα φουσκωμένο, αλλά ήταν βολές από απόσταση, κάθετες ή διαγώνιες σε ψάρια που στέκονταν στην είσοδο. Αν προσέξεις σε αρκετά βίντεο το μεγαλύτερο αεροβόλο το οποίο χρησιμοποιούν για μικτό ψάρεμα σε συνθήκες "λαϊκού ψαρέματος" είναι το 90άρι. Αυτό γιατί η βέργα του είναι αρκετά κοντή ώστε να βγαίνει όλη έξω από την κάννη ακόμα και σε σχετικά κοντινές βολές. Αν μιλάμε για μεγάλα θηράματα και μεγάλες τρύπες το πράγμα αλλάζει.
Σας ζάλισα. Σταματάω. Καλορίζικο.
Σε ευχαριστώ πολύ! Το ψάρεμα που κάνω είναι ρηχό καρτέρι για λαβράκια ρηχές συναγρίδες κλπ, σπάνια σε τρύπα ρίχνω και εάν τύχει σέρνω πάντα στην σημαδούρα ένα 75cm μονολαστιχο έτσι δεν υπάρχει φόβος και όπως είπες και εσύ εάν κάτσει κάτι στην είσοδο της τρύπας και βολή από μακριά αλλά μπορεί να τύχει κάνα σκάλωμα σε κάνα βράχο σε βολή σε κάνα σαργό γιαυτο σκέφτομαι τον εξωλκεα.

Άβαταρ μέλους
Emigré prvsr
Ονοματεπώνυμο: Forumista Nero

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Emigré prvsr » Τρί 15 Ιούλ 2025, 13:26

flowin_through έγραψε:
Τρί 15 Ιούλ 2025, 10:44
........Επίσης πιστευα ότι με τη χαμηλή ταχύτητα θα έκανα τη δουλεια μου οταν έχει βραχο απο πισω ή σε τρυπα. Βεβαια δεν ψαρεύω τρύπα, αλλα θα ήθελα να έχω "ένα για όλα", να είναι εύκολο και στη μεταφορά, δεν κάνω και συχνά ψαρεματα. Γι`αυτο ήμουν ανάμεσα σε 100αρι και 90αρι και παρηγγειλα το 90αρι.
Για τρύπα, αλλα και για ένα γενικό ψάρεμα, ας πουμε πάμε διακοπές, τι προτείνεις; 70αρι ή μικρότερο;
Για γενικό ψάρεμα το 90αρι που πήρες είναι ιδανικό. Ομοίως και για διακοπές αν θέλεις ένα ψτ που να κάνει λίγο απ' όλα.
Αν θέλεις κάτι αποκλειστικά για τρύπα το 70αρι είναι πιο κατάλληλο αλλά και τα μικρότερα. Προτείνω με τετράενα/πεντάενα. Με γαλλική τρίαινα αυτά τα μικρά είναι φονείς γιγάντων σε θολά νερά.
Κρείττον σιγάν

Άβαταρ μέλους
CARPENTER
Ονοματεπώνυμο: ΛΙΛΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CARPENTER » Τετ 16 Ιούλ 2025, 07:41

Καλημέρα...............

Κλασικά το αεροβόλο για ψάρεμα στην τρύπα πήγαινε με την 5ένα...............

Οι βεργες είναι πιο κοντές η δύναμη μεγαλύτερη και με την έλλειψη εξολκέα είναι πολύ δύσκολο να την βγάλεις αν κολλήσει πουθενά .................

Οι τουφεκιές πρέπει να είναι μετρημένες ώστε να είμαστε όσο γίνεται σίγουροι ότι θα βγάλουμε την βέργα..............

Τα σύγχρονα αεροβόλα με τις λεπτές κάνες και βέργες και συστήματα ΒΑΚΟΥΜ είναι για ψάρεμα στο ανοικτό νερό..............

.
Η καμήλα δε κοιτάει ποτέ τη καμπούρα της.

Δείτε τη δουλειά μας στο Facebook.

Lillisbros Furniture

Υιοί Στεφ. Λιλλή ΟΕ

Άβαταρ μέλους
fiesta1420

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fiesta1420 » Παρ 25 Ιούλ 2025, 08:17

Μια μικρή αναβάθμιση, πίσω οπτική διπλή ίνα σετ με μουλινε….όχι γιατί είχα θέμα με την σκόπευση για πιο γρήγορη ευθυγράμμιση σε γρήγορους στόχους και γιατί μου άρεσε και το μικρό μουλινεδακι 😁
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Επιστροφή στο “Ψαρέματα και τεχνικές”