Ο χορός των Σκάρων...

Ψάρια,ιστορίες καί τρόποι ψαρέματος
Άβαταρ μέλους
xagoras

Ο χορός των Σκάρων...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xagoras » Δευ 09 Σεπ 2024, 02:06

Τελευταία Κυριακή πριν ανοίξουν τα σχολεία σήμερα, ο καιρός σχετικά καλός νότια Κρήτη, οπότε φορτώνω τη φαμίλια και τα παρελκόμενα και βουρ για ολοήμερη εκδρομή και βουτιά. Καταλήγω σε γνωστή μου παραλία που αρέσει σε όλη την οικογένεια, για να μπω με την ησυχία μου το απόγευμα και να ευχαριστηθώ ένα τελευταίο (;;;) ψαρεματάκι πριν αρχίσει η καταιγίδα από σχολεία, αγγλικά, δραστηριότητες παιδιών κτλ.

Ο τόπος γεμάτος σκάρους, στρουμπουλά ξενικά μπαρμπούνια και μικρά λεοντόψαρα. Έχω κάνει μερικές βουτιές, έχω πάρει μερικά ψάρια και ενώ έχω κάνει στροφή για την επιστροφή στην παραλία, αντικρίζω ένα αλλόκοτο θέαμα που δεν είχα ξαναδεί.

Βλέπω δυο θηλυκούς σκάρους στα μεσόνερα πρόσωπο με πρόσωπο σαν να φιλιούνται. Στιγμιαία σκέφτομαι ''κουτούλησαν'' οι μπουνταλάδες όπως κολυμπούσαν. Συνεχίζω την πορεία μου και τους παρατηρώ παράλληλα να συνεχίζουν να κάνουν την ίδια κίνηση. 5-6 συνεχόμενες επαφές σαν να φιλιούνται, να φεύγουν κάνοντας ένα μικρό κύκλο ο καθένας και ξανά δώστου πάλι από την αρχή...

Δεν έδειχναν να ενοχλούνται καθόλου από την παρουσία μου δίπλα τους και συνέχιζαν αυτόν τον ιδιόμορφο ''χορό'' τους. Έκατσα εκεί μαγεμένος από την ιεροτελεστία και τους κοιτούσα κάνα λεπτό μέχρι που τους άφησα στην ησυχία τους και τράβηξα για έξω, με μια περίεργη αίσθηση χαράς από την εικόνα που είχα αντικρίσει και δέους για το τι μπορεί να μας δώσει τελικά η θάλασσα εκεί που δεν το περιμένουμε...

Το μόνο που λυπήθηκα ήταν ότι δεν είχα την κάμερα μαζί για να το έχω σε βίντεο...
Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω...
Ν. Καζαντζάκης

ichthyologist

Re: Ο χορός των Σκάρων...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ichthyologist » Δευ 09 Σεπ 2024, 09:32

Γίνεται συχνά. Τι σημαίνει όμως δεν μπορώ να πω. :hello:
De facto sensu stricto≈de jure sensu lato
Sicut erat in Principio, et Nunc, et Semper, et in [omnia] Seacula Seaculorum

Άβαταρ μέλους
stelarasA'MAK

Re: Ο χορός των Σκάρων...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stelarasA'MAK » Δευ 09 Σεπ 2024, 12:01

Χωρίς να είμαι.. ιχθυολογος,θα πω εμπειρικά,ότι είναι συνηθισμένη διαδικασία..τσακωμου.
Συνήθως κυνηγάνε ο ένας την..ουρά του άλλου,και έχει να κάνει με χώρο χωροκτητικες τάσεις,πολλές φορές δε,έχουν πιαστεί σκαροι μεγάλοι,πουωτους λείπουν κομμάτια ουρά..
Αν πρόκειται για αρσενικά, η μάχη γίνεται για προστασία του χώρου που..γυρνάει το χαρέμι, και λιγότερο ίσως για προστασία του χώρου που τρώνε.
Μεταξύ θηλυκών, ίσως να έχει να κάνει πάλι με το..βοσκοτόπι, αλλά, εδώ δεν είμαι σίγουρος, μπορεί και πάλι να διακυβεύεται η ...πρωτοκαθεδρια μεταξύ θηλυκών..
Προβλήματα σκαρων :D
Μέχρι να σκάσει μύτη κανένα κοπαδι συναγριδες και τότε..ο σώζων εαυτόν σωθήτω :D
ΕΊΜΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΆΦΩ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΟΥΝ ΚΆΠΟΙΟΙ......

Επιστροφή στο “Ψαρέματα και τεχνικές”