Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Ψάρια,ιστορίες καί τρόποι ψαρέματος
Άβαταρ μέλους
GoRaN
Δημοσιεύσεις: 331
Εγγραφή: Σάβ 13 Δεκ 2014, 20:25
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γοραντωνάκης

Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoRaN » Δευ 26 Οκτ 2020, 19:01

Τα πελαγίσια..... Μεγάλη κουβέντα μεγάλη αγάπη!
Στον τόπο που ψαρεύω τα καρτερεύουμε σε βαθιά κρεμαστά νερά.
Οι εικόνες , το απροσδόκητο και το μυστήριο που κρύβουν αυτά τα μέρη , με ώθησαν στο κυνήγι του είδους αυτού.
Με μύησε ένας πολύ καλός φίλος , γνώστης του θέματος και έτσι αγάπησα αυτή την τεχνική του καρτερού.

Το συγκεκριμένο πελαγικό ψάρι που επισυνάπτω παρακάτω δεν είναι από τα αγαπημένα μου θηράματα και ειδικά σε τόσο μεγάλο μέγεθος.
Το συγκεκριμένο ήταν το τελευταίο που ψάρεψα και από τότε δεν ξαναπάτησα τη σκανδάλη σε τόσο μεγάλο μέγεθος.
Ο λόγος είναι ότι είχε τόσο σκληρή σάρκα που πραγματικά δεν τρωγόταν και γευστικά δεν ήταν ότι καλύτερο.
Από τότε λοιπόν χτυπάω ένα το χρόνο οριακά μέχρι τα 5 κιλά , για να κάνω την απαραίτητη λακέρδα. Το έχω δοκιμάσει και πλακί αλλά δεν ενθουσιάστηκα.

Δύο λόγια για τη σύλληψη τώρα!
Καρτέρι και αναμονή ....τα δευτερόλεπτα περνούν ώσπου το ψιλό σπάει αφινιασμένο και εμφανίζεται η τορπίλη!
Η βολή γίνετε από κάτω προς τα επάνω σχεδόν κάθετα και η βέργα βρίσκει το ψάρι σε πολύ καλό σημείο. Ακολουθεί μια πεντάλεπτη τρελή κούρσα με το μουλινέ να σφυρίζει μελωδίες hard core! Προσπάθησα να το φρενάρω στην αρχή αλλά μάταια. Μέχρι να σβήσει είχε πάρει γύρω στα εξήντα μέτρα σχοινί και εγώ το μουλινέ στο χέρι λόγω κακού χειρισμού.
Ήταν μια Πύρρειος νίκη με όλη τη σημασία.
Είχα αφαιρέσει μια ζωή την οποία στην πορεία όπως αποδείχθηκε δεν θα κατανάλωνα και μια ζημιά που έτσουξε.... αλλά τι να κάνουμε αυτά έχει η θάλασσα.... Το ψάρι μετά την πρώτη δοκιμή μαγειρικής , επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον για να ταΐσει άλλους ζωντανούς οργανισμούς.
G0015195.jpg
IMG_20180713_074022.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Κάθε φορά που πατάς τη σκανδάλη , είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική και απολογισμό.

Κοτοπουλο
Δημοσιεύσεις: 119
Εγγραφή: Παρ 01 Δεκ 2017, 10:12

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κοτοπουλο » Δευ 26 Οκτ 2020, 19:37

Πρέπει να είναι τρελό σκηνικό να σου περνει μουλινε τέτοιο ψάρι ..Κρίμα όμως που δεν είναι νόστιμο ...Μπράβο για την σύλληψη !!! :thumbsup:

dimitrikotz
Δημοσιεύσεις: 584
Εγγραφή: Σάβ 02 Μάιος 2020, 22:22

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimitrikotz » Δευ 26 Οκτ 2020, 20:51

Φίλε Γιώργο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιστορία σου καθώς επανερχόμαστε στα μεγάλα διλήμματα του υποβρυχίου ψαρέματος.
Ποιός δεν θα πατούσε την σκανδάλη σ' ένα τέτοιο ψάρι τρόπαιο και ποιός δεν θα ανατριχίαζε στην επιτυχημένη βολή και τον τρελό ήχο του μουλινέ που αδειάζει?
Από την άλλη είναι αρκετά όλα αυτά ώστε να δικαιολογούν την αφαίρεση μιάς ζωής, όταν αυτή πάει χαμένη?
Κατά την γνώμη όχι, αλλά κι εγώ ειλικρινά δεν ξέρω τι θα έκανα.. Απλά όταν βρίσκομαι κι εγώ στην ίδια θέση, αισθάνομαι την υποχρέωση να το φάω (ως τιμωρία μάλλον)

tas
Δημοσιεύσεις: 664
Εγγραφή: Τρί 11 Δεκ 2012, 13:50
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tas » Δευ 26 Οκτ 2020, 23:07

Απ' οτι βλέπω εγω είναι τόνος ή μήπως κάνω λάθος και πρόκειται για καραγκίδα ή κάτι άλλο ?
Αν όντως είναι τόνος είναι μια χαρά ή μάλλον σούπερ.

xareas
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2516
Εγγραφή: Δευ 28 Μαρ 2011, 18:48

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από xareas » Τρί 27 Οκτ 2020, 11:11

Πολλά συγγενικά είδη και πρέπει οι γευστικές διαφορές να είναι μεγάλες από ότι λένε.
Θα ήθελα και εγώ μια να την κάνω λακέρδα αλλά δεν τα κυνηγάω πέρα ότι δεν έχω δει ποτέ σε ψάρεμά μου.
Το μουλινέ να σφυρίζει είναι μελωδία.
Ψαροντούφεκο και blastbeats ρε μ@#νια.

geosub
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: Τρί 16 Ιουν 2009, 19:12
Ονοματεπώνυμο: geosub

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από geosub » Τρί 27 Οκτ 2020, 12:22

Γνωστό ως Καρβούνι ή κοπάνι αν κατάλαβα καλά.
Δυνατό ψάρι,τονοειδες.
Ενα μικρό μυστικό γευστικά όσο αφορά τα τονοειδη, αφού γίνει η σύλληψη με ψαροντούφεκο οπότε η απελευθέρωση αποκλείεται,τότε πριν θανατωθεί το ψάρι,μια μικρή τομή πίσω από τα πλευρικά πτερύγια,και μπροστά από την ουρά,ώστε να γίνει αφαίμαξη του ψαριού όσο το δυνατόν περισσότερο πριν σταματήσει να κτυπαει η καρδιά.
Ξέρω ότι ακούγεται λίγο σκληρό,αλλά γευστικά βοηθάει πολύ αφού αλλιώς με όλο το αίμα χαλάει πολύ η γεύση.
Τα τιπς δόθηκαν από επαγγελματία ψαρά.
Τουλάχιστον αν γίνει σύλληψη,ας μην πάει χαμένη.
Και μια συνταγουλλα αν θέλετε,απλή και εύκολη για τονοειδη.
Κόψιμο το ψάρι σε μπαστούνια (ροδελλες ξανά κομμένες από τη μέση) πάχος 2-2,5 εκ, σε μπολ και μαριναρισμα με τρεις κουταλιές σούπας τερυγιακι, τρεις κουταλιές ελαιόλαδο,μια σκελίδα σκόρδο κοπανισμενη,ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αυτά ανά κιλό ψαριού.Μαριναρισμα για 4-6 ώρες τουλάχιστον και ψήσιμο στο κάρβουνο για 3 λεπτά την κάθε μεριά.Μουρλια.

Άβαταρ μέλους
hariska
Δημοσιεύσεις: 7508
Εγγραφή: Δευ 27 Οκτ 2008, 12:32
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hariska » Τρί 27 Οκτ 2020, 15:57

Είναι δυνατόν βρε φίλε, πέταξες το υπόλοιπο ψάρι; Φίλος μου είπε, ότι του έψησε τόνο στα κάρβουνα σεφ σε εστιατόριο, και έγλειφε τα δάκτυλα του. Δεν το περίμενε!

Άβαταρ μέλους
GoRaN
Δημοσιεύσεις: 331
Εγγραφή: Σάβ 13 Δεκ 2014, 20:25
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γοραντωνάκης

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoRaN » Τρί 27 Οκτ 2020, 16:34

Κοτοπουλο έγραψε:
Δευ 26 Οκτ 2020, 19:37
Πρέπει να είναι τρελό σκηνικό να σου περνει μουλινε τέτοιο ψάρι ..Κρίμα όμως που δεν είναι νόστιμο ...Μπράβο για την σύλληψη !!! :thumbsup:
Κοτόπουλο σε ευχαριστώ.
Είναι όντως τρελό το σκηνικό να ακούς και να βλέπεις το σχοινί του μουλινέ να εξαφανίζεται σε μερικά δευτερόλεπτα!
Κάθε φορά που πατάς τη σκανδάλη , είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική και απολογισμό.

Άβαταρ μέλους
GoRaN
Δημοσιεύσεις: 331
Εγγραφή: Σάβ 13 Δεκ 2014, 20:25
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γοραντωνάκης

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoRaN » Τρί 27 Οκτ 2020, 16:47

dimitrikotz έγραψε:
Δευ 26 Οκτ 2020, 20:51
Φίλε Γιώργο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιστορία σου καθώς επανερχόμαστε στα μεγάλα διλήμματα του υποβρυχίου ψαρέματος.
Ποιός δεν θα πατούσε την σκανδάλη σ' ένα τέτοιο ψάρι τρόπαιο και ποιός δεν θα ανατριχίαζε στην επιτυχημένη βολή και τον τρελό ήχο του μουλινέ που αδειάζει?
Από την άλλη είναι αρκετά όλα αυτά ώστε να δικαιολογούν την αφαίρεση μιάς ζωής, όταν αυτή πάει χαμένη?
Κατά την γνώμη όχι, αλλά κι εγώ ειλικρινά δεν ξέρω τι θα έκανα.. Απλά όταν βρίσκομαι κι εγώ στην ίδια θέση, αισθάνομαι την υποχρέωση να το φάω (ως τιμωρία μάλλον)
Δημήτρη κατ' αρχήν χρόνια καλά και ευτυχισμένα για την γιορτή σου!
Το δίλημμα είναι μεγάλο μπροστά σε μεγάλα θηράματα και ο χρόνος για να πάρεις τη σωστή απόφαση μηδαμινός.
Η εμπειρία που έρχεται με τα χρόνια και τα παθήματα σε κάνουν να γίνεσαι ποιό εγκρατής και ποιό επιλεκτικός.
Μαθαίνεις να ζυγίζεις τις καταστάσεις πριν πατήσεις τη σκανδάλη.
Και το βασικότερο είναι ότι μαθαίνεις να παίρνεις μόνο αυτό που χρειάζεσαι και σου αναλογεί.
Αυτά όλα προϋποθέτουν ότι με τα χρόνια έχεις δουλέψει και με τον εαυτό σου , κάνοντας την αυτοκριτική και τον απολογισμό σου.
Σε ευχαριστώ για τον σχολιασμό. :hello:
Κάθε φορά που πατάς τη σκανδάλη , είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική και απολογισμό.

Άβαταρ μέλους
GoRaN
Δημοσιεύσεις: 331
Εγγραφή: Σάβ 13 Δεκ 2014, 20:25
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γοραντωνάκης

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoRaN » Τρί 27 Οκτ 2020, 16:52

tas έγραψε:
Δευ 26 Οκτ 2020, 23:07
Απ' οτι βλέπω εγω είναι τόνος ή μήπως κάνω λάθος και πρόκειται για καραγκίδα ή κάτι άλλο ?
Αν όντως είναι τόνος είναι μια χαρά ή μάλλον σούπερ.
Είναι ένα Καρβούνι ή Ντάσκα και ανοίκει στα τονοειδή .
Είναι αρκετά κατώτερο από τον τόνο.
Κάθε φορά που πατάς τη σκανδάλη , είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική και απολογισμό.

Άβαταρ μέλους
GoRaN
Δημοσιεύσεις: 331
Εγγραφή: Σάβ 13 Δεκ 2014, 20:25
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γοραντωνάκης

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoRaN » Τρί 27 Οκτ 2020, 17:17

xareas έγραψε:
Τρί 27 Οκτ 2020, 11:11
Πολλά συγγενικά είδη και πρέπει οι γευστικές διαφορές να είναι μεγάλες από ότι λένε.
Θα ήθελα και εγώ μια να την κάνω λακέρδα αλλά δεν τα κυνηγάω πέρα ότι δεν έχω δει ποτέ σε ψάρεμά μου.
Το μουλινέ να σφυρίζει είναι μελωδία.
Όντως είναι πολλά τα τονοειδή.... και η διαφορά σε γεύση.
Ο Τόνος ή η Παλαμίδα ή το Καρβούνι τα οποία έχω δοκιμάσει έχουν αρκετές γευστικές διαφορές.
Η λακέρδα που κάνει η Παλαμίδα δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο απ'τα τονοειδή.
Κάθε φορά που πατάς τη σκανδάλη , είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική και απολογισμό.

Άβαταρ μέλους
GoRaN
Δημοσιεύσεις: 331
Εγγραφή: Σάβ 13 Δεκ 2014, 20:25
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γοραντωνάκης

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoRaN » Τρί 27 Οκτ 2020, 20:08

geosub έγραψε:
Τρί 27 Οκτ 2020, 12:22
Γνωστό ως Καρβούνι ή κοπάνι αν κατάλαβα καλά.
Δυνατό ψάρι,τονοειδες.
Ενα μικρό μυστικό γευστικά όσο αφορά τα τονοειδη, αφού γίνει η σύλληψη με ψαροντούφεκο οπότε η απελευθέρωση αποκλείεται,τότε πριν θανατωθεί το ψάρι,μια μικρή τομή πίσω από τα πλευρικά πτερύγια,και μπροστά από την ουρά,ώστε να γίνει αφαίμαξη του ψαριού όσο το δυνατόν περισσότερο πριν σταματήσει να κτυπαει η καρδιά.
Ξέρω ότι ακούγεται λίγο σκληρό,αλλά γευστικά βοηθάει πολύ αφού αλλιώς με όλο το αίμα χαλάει πολύ η γεύση.
Τα τιπς δόθηκαν από επαγγελματία ψαρά.
Τουλάχιστον αν γίνει σύλληψη,ας μην πάει χαμένη.
Και μια συνταγουλλα αν θέλετε,απλή και εύκολη για τονοειδη.
Κόψιμο το ψάρι σε μπαστούνια (ροδελλες ξανά κομμένες από τη μέση) πάχος 2-2,5 εκ, σε μπολ και μαριναρισμα με τρεις κουταλιές σούπας τερυγιακι, τρεις κουταλιές ελαιόλαδο,μια σκελίδα σκόρδο κοπανισμενη,ένα μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αυτά ανά κιλό ψαριού.Μαριναρισμα για 4-6 ώρες τουλάχιστον και ψήσιμο στο κάρβουνο για 3 λεπτά την κάθε μεριά.Μουρλια.
Τα μικρά μυστικά του ξεματώματος τα γνώριζα και τα εφάρμοσα.... μετά και ροδέλες το έκοψα και στο ξυδόνερο το πέρασα δύο φορές αλλά το αποτέλεσμα ήταν (σόλα από παπούτσι).
Αυτό με το μαρινάρισμα δεν το έχω επιχειρήσει , πιστεύω θα είναι όπως το περιγράφεις!
Κάθε φορά που πατάς τη σκανδάλη , είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική και απολογισμό.

Άβαταρ μέλους
GoRaN
Δημοσιεύσεις: 331
Εγγραφή: Σάβ 13 Δεκ 2014, 20:25
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γοραντωνάκης

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoRaN » Τρί 27 Οκτ 2020, 20:18

hariska έγραψε:
Τρί 27 Οκτ 2020, 15:57
Είναι δυνατόν βρε φίλε, πέταξες το υπόλοιπο ψάρι; Φίλος μου είπε, ότι του έψησε τόνο στα κάρβουνα σεφ σε εστιατόριο, και έγλειφε τα δάκτυλα του. Δεν το περίμενε!
Ναι φίλε hariska είναι δυνατόν αφού μιλάμε για σόλα ....δεν μπορούσες να το μασήσεις.
Είμαι σίγουρος ότι ο φίλος θα έγλειφε τα δάκτυλά του αφού έφτιαξε τόνο!
Έφαγα στην Κροατία σάντουιτς με τόνο που το έφτιαχνε και το μαγείρευε εκείνη τη στιγμή ο σεφ από φρέσκο κομμάτι τόνου!
Ένα θα σου πώ....... Ωραιότερο σάντουιτς δεν έχω ξανά φάει!!!!
Κάθε φορά που πατάς τη σκανδάλη , είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική και απολογισμό.

silverdiver
Δημοσιεύσεις: 7282
Εγγραφή: Δευ 01 Νοέμ 2010, 23:07
Ονοματεπώνυμο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από silverdiver » Τρί 27 Οκτ 2020, 21:08

Φιλε Goran επειδη τα κυνηγαω μανιωδως και εγω ενα θα σου πω... η γευση τους ειναι ο λογος που η μεγαλη μου κορη μου φωναζει να πηγαινω να της πιανω ! Λεπτες φετες τηγανιτες σε βουτυρο η ψητες ελαφρα με μια σως απο μουσταρδα - μαγιονεζα το εχουν αναγει σε κορυφαιο γευστικο θηραμα της οικογενειας! Εννοειται και πως σουσι δινει τα ρεστα του! Αν δεν τα θες στελνε μυνημα :D :hello:
οταν βρεχει...εχει περισσοτερη θαλασσα...

Άβαταρ μέλους
GoRaN
Δημοσιεύσεις: 331
Εγγραφή: Σάβ 13 Δεκ 2014, 20:25
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γοραντωνάκης

Re: Χρονοντούλαπο : Τα πελαγίσια

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoRaN » Τετ 28 Οκτ 2020, 11:03

silverdiver έγραψε:
Τρί 27 Οκτ 2020, 21:08
Φιλε Goran επειδη τα κυνηγαω μανιωδως και εγω ενα θα σου πω... η γευση τους ειναι ο λογος που η μεγαλη μου κορη μου φωναζει να πηγαινω να της πιανω ! Λεπτες φετες τηγανιτες σε βουτυρο η ψητες ελαφρα με μια σως απο μουσταρδα - μαγιονεζα το εχουν αναγει σε κορυφαιο γευστικο θηραμα της οικογενειας! Εννοειται και πως σουσι δινει τα ρεστα του! Αν δεν τα θες στελνε μυνημα :D :hello:
Silver με μεγάλη μου χαρά να στα έστελνα αλλά αν διάβασες στο κείμενο δεν τα κυνηγάω πλέον πέρα από ένα κομμάτι το χρόνο για να κάνω τη λακέρδα για το τσίπουρο :D
Κάθε φορά που πατάς τη σκανδάλη , είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική και απολογισμό.

Επιστροφή στο “Ψαρέματα και τεχνικές”