Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Ψάρια,ιστορίες καί τρόποι ψαρέματος
Άβαταρ μέλους
gpet78
Δημοσιεύσεις: 697
Εγγραφή: Τετ 13 Φεβ 2008, 22:06
Ονοματεπώνυμο: Γ. Π.
Τοποθεσία: XANIA

Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gpet78 » Κυρ 11 Οκτ 2020, 20:08

Χαιρετώ την παρέα, ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης είναι παραδοσιακά πολύ δυνατοί μήνες για ψαροντούφεκο οπότε αναμενόμενο αν βουτάς να έχεις κάποιες συναντήσεις με αξιόλογα θηράματα. Κανονικά αυτή την περίοδο ο αριθμός των ψαρεμάτων μου θα ήταν περιορισμένος, αλλά ο ιός των σχολικών καταλήψεων χτύπησε και το δικό μου σχολείο οπότε μου δόθηκαν κάποιες έξτρα ευκαιρίες για ψάρεμα Απαραίτητο γιατρικό για μένα τα ψαρέματα για να αντιμετωπίσω την αρρωστημένη κατάσταση στο χώρο της παιδείας την οποία θα παρομοίαζα με ασθενή στην εντατική με πολυοργανική ανεπάρκεια.

Το διαζύγιο και το αμόρε του τίτλου βέβαια δεν αφορούν την προσωπική μου ζωή, αλλά τα όπλα μου. Νομίζω σχεδόν κάθε ψαροντουφεκάς αναπτύσσει μια σχέση με τα όπλα του που σε κάποια σημεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ερωτική” και όπως όλες οι σχέσεις περνάει κρίσεις. Μέχρι τώρα πάντως ήμουν πολύ “πιστός” στα όπλα μου, δεν τσιλιμπουρδιζα με άλλα όπλα και πίστευα ότι η σχέση μας θα κρατήσει μια ζωή.
Να όμως που έγινε η ανατροπή! Είναι μέσα Σεπτέμβρη και πέρα από μια μέτρια συναγρίδα που είχα πιάσει την τελευταία μέρα του Αυγούστου, τον Σεπτέμβρη δεν είχα πιάσει κάποια κόκκινη. Στα 2-3 ψαρέματα που είχα αφιερώσει για αυτές στα πόστα που τσέκαρα δεν υπήρχαν ψάρια. Όμως στο ψάρεμα αυτό φάνηκε από την αρχή ότι θα είχα συναντήσεις με τις κυρίες. Πράγματι μετά από λίγο 3-4 συναγρίδες εμφανίζονται σε ένα καρτέρι και εστιάζω στην μεγαλύτερη που ξεπερνάει τα 4 κιλά, το ψάρι κεφαλώνει αλλά στρίβει σε μια απόσταση που εκτιμώ ότι ήταν 4 μέτρα ή και λίγο παραπάνω από τη μύτη της βέργας, δηλαδή εντελώς οριακή για το βεληνεκές του όπλου μου, που είναι ένα συμβατικό 110 με διπλά 16αρια. Αποφασίζω να ρισκάρω και πατάω την σκανδάλη η βολή βρίσκει το ψάρι ψηλά και προς το πίσω μέρος του ραχιαίου πτερυγίου και καθώς δεν πέρασε σχοινάκι το ψάρι με 2-3 τινάγματα πέταξε την βέργα από πάνω του ευτυχώς ελαφρά τραυματισμένο. Η ανάλυση της κατάστασης στο σπίτι έβγαλε τα εξής συμπεράσματα: το κρύψιμο μου δεν ήταν ιδανικό και σε συνδυασμό με την καλή ορατότητα επέτρεψε στο ψάρι να αναγνωρίσει εγκαίρως την απειλή και να στρίψει, δεν ήμουν αρκετά χαλαρός καθώς ήμουν ξενυχτησμένος και μετά από την δουλειά με αποτέλεσμα να μην μπορώ να χαλαρώσω ικανοποιητικά, το ξενύχτι σε συνδυασμό με την καψούρα να πιάσω την 1η συναγρίδα για το Σεπτέμβρη μάλλον θόλωσε και την κρίση μου και παρασύρθηκα και πάτησα την σκανδάλη ενώ ήξερα ότι η βολή ήταν οριακή. Από το σημείο που χτύπησε η βέργα το ψάρι καταλαβαίνει κανείς ότι μάλλον το ψάρι πρόλαβε να στρίψει / μετακινηθεί αρκετά, δηλαδή ενώ η βέργα είχε ικανοποιητική διάτρηση, προφανώς η ταχύτητα της ήταν μικρή για να προλάβει την αντίδραση του ψαριού. Και ενώ έχω βρει τόσους άλλους λόγους που οφείλονταν σε μένα για την αποτυχία εγώ εστίασα στο όπλο.

Αποφάσισα λοιπόν ότι χρειάζομαι ένα ταχύτερο όπλο που να προλαβαίνει την αντίδραση των ψαριών και να σώζει την κατάσταση σε δύσκολες περιπτώσεις. Οι τσίτες είχαν μπει βέβαια καιρό πριν με αφορμή τα ποσταρίσματα του psarogiatros και άλλων παιδιών για τα ινβερτ ρολερ αλλά και το ποστάρισμα του fireman για την εμπειρία του με τα μεγάλα αεροβόλα. Η επιλογή ανάμεσα στα 2 είδη όπλων έγινε, μετά από σύντομη σκέψη, πιο ταιριαστό μου φάνηκε το αεροβόλο και καθώς βρήκα ένα 110 με μουλινέ σε πολύ χαμηλή τιμή δεν το πολυσκέφτηκα να κάνω την αγορά. Στο μεσοδιάστημα που περίμενα να έρθει το αεροβόλο από εξωτερικό συνέχισα να ψαρεύω με τα όπλα μου αλλά λιγότερο με το 110 και περισσότερο με το 100 με καλά αποτελέσματα καθώς πλέον έκανα πιο σίγουρες βολές. Τελικά όταν ήρθε το αεροβόλο γεμάτος αγωνιά και έχοντας μελετήσει βίντεο με όπλισμα αεροβόλων πάω με τον στόχο μου στην παραλία για σκοποβολή και δοκιμές. Η παραλία δεν ήταν τυχαία βέβαια αλλά ένας τόπος με καλή ορατότητα και με συχνές ρηχές εκπλήξεις οπότε πριν αρχίσω τις δοκιμές έκανα μια σύντομη βουτιά με το λαστιχοβόλο μου που στο μυαλό μου ήθελα να είναι και το κύκνειο άσμα του η οποία απέδωσε μια εύκολη συναγρίδα στο χρόνο ρεκόρ των 42sec.

Και μετά έρχεται το ξενέρωμα πάω να οπλίσω το αεροβόλο και η βέργα δε κατεβαίνει ούτε μισό χιλιοστό ενώ αντίθετα η βέργα λυγίζει επικίνδυνα και μετά από λίγο παρατώ την προσπάθεια . Να αναφέρω ότι το όπλο σύμφωνα με τον κατασκευαστή έχει 20atm. Την όπλιση προσπάθησα να την κάνω με απλό οπλιστήρι γιατί είχα ελέγξει στο σπίτι ότι λόγω ότι έχω μακριά χέρια έφτανα σχετικά άνετα την μύτη της βέργας. Μανόμετρο και διπλό οπλιστήρι έχω παραγγείλει από Ελλάδα αλλά δεν ήρθαν ακόμα. Τώρα το επόμενο βήμα είναι να μετρήσω την πίεση όταν φτάσει στα χέρια μου το μανόμετρο και να την χαμηλώσω αρκετά στις 10atm έτσι ώστε να εξοικειωθώ με την τεχνική οπλίσματος και μετά να αρχίσω να ανεβάζω τις ατμόσφαιρες. Μου έκανε πάντως εντύπωση που η βέργα δε κούνησε ούτε ελάχιστα και δε είναι θέμα δύναμης υποθέτω αφού τα 19αρια λάστιχα τα έχω για πλάκα, ούτε τεχνικής αφού είχα κάνει την μελέτη μου στην τεχνική οπλίσματος. Μήπως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα στο όπλο όπως π.χ. επειδή το όπλο είχε μείνει από τη στιγμή της παραγωγής πολύ καιρό χωρίς χρήση να έχει κολλήσει το πιστόνι στην κεφαλή (όταν το πήρα το αποθήκευσα με την κάννη προς τα κάτω όπως διάβασα ότι συνιστάται για λόγους λίπανσης του πιστονιού);

Και να κλείσω με έναν κανόνα που προσωπικά έχω καταλήξει (που φυσικά έχει τις εξαιρέσεις του): “Το όπλο δε φταίει ποτέ, για τις αποτυχίες φταίει ο χειρίστης του που είτε αξίωσε από αυτό να κάνει πράγματα που δεν μπορεί είτε δεν κατάλαβε εγκαίρως κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή κάποιο λάθος στο στήσιμο για να το διορθώσει.”

Ευχηθείτε μου καλή τύχη και καλά ξεμπερδέματα με τους μπελάδες που εγώ ο ίδιος έβαλα στον εαυτό μου.

Και το σχετικό φωτογραφικό υλικό για να δώσει λίγο χρώμα και ζωντάνια στο τεράστιο κατεβατό που έκανα:
Σηκιος_1500.jpg
Το καταστροφικό ψάρεμα με το ξεψάρισμα της συναγρίδας που οδήγησε στο διαζύγιο. Μπορεί ψαρευτικά η παρτίδα να σώθηκε αλλά η σχέση με το όπλο μου χάλασε ανεπανόρθωτα.
Μαγιάτικο_8000.JPG
Τα πελαγίσια έχουν την τιμητική τους αυτούς τους μήνες. Η ζαργάνα είχε πιαστεί σε πρωινό ψάρεμα ενώ τα άλλα 2 σε απογευματινό.
Κυνηγός_1800.jpg
Ένα ακόμα πελαγίσιο ο κυνηγός που κάνει τα περάσματα του αυτή την περίοδο. Τα χειρότερα ψαρέματα που έκανα αυτή την περίοδο από άποψη αποτελεσμάτων ήταν τα 2 ψαρέματα μεσαίου βάθους με βάρκα που έκανα σε μέρη που σχεδόν πάντα μου έδιναν ψάρια.
Λαβράκι_1650.jpg
Τα ρηχά για ακόμα μια φορά δίνουν απλόχερα ωραία θηράματα, το blue runner είναι μικρό χτυπήθηκε κατά λάθος από ενστικτώδη βολή.
Λίτσα_7700.jpg
Και ένα ακόμα ρηχό πελαγίσιο
dentex_2600.jpg
Η συναγρίδα που μετρίασε την απογοήτευση μου για την εντελώς αποτυχημένη 1η μου επαφή με το αεροβόλο μου.
dentex_2.jpg
Μια ακόμα μέτρια συναγρίδα στο τελευταίο πετυχημένο ψάρεμα με βάρκα που έκανα στις 31/08 όλο το Σεπτέμβρη η βάρκα δεν έπεσε στη θάλασσα, ενώ τον Οκτώβρη οι 2 εξορμήσεις που έκανα με αυτή εξελίχθηκαν σε “φόλες”.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Άβαταρ μέλους
ΤΑΙΤΙΝΟΣ
Δημοσιεύσεις: 3707
Εγγραφή: Τετ 04 Ιούλ 2007, 01:09
Τοποθεσία: ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΤΑΙΤΙΝΟΣ » Κυρ 11 Οκτ 2020, 20:27

Καλησπέρα :)

Εγω, ως...΄΄διαζευγμένος΄΄, δεν τα βρήκα ποτέ με το μακρυκανο αεροβόλο που ειχε φτασει καποια στιγμή στα χέρια μου :lol:
Στο δικό μου όπλο. κατέβαζα ρκετά τη βεργα αλλά στην πορεία λύγιζε και παρατουσ ατην προσπάθεια. :shock:

Με τα δωσε πάρε, λύγισα και στραβωσα 2 βεργες :banghead: οπότε θεώρησα οτι το αεροκανόνι και η αφεντά μου, έπρεπε να πάρουμε χωριστούς δρόμους! :lol:
Σιγουρα κατι εκανα λάθος αλλά δεν το βρηκα εγκαιρως και τα ελάχιστα και αραιά ψαρέματά μου δεν επιτρέπουν πιά χάσιμο χρόνου σε ψαξιματα...

Ευχομαι στη δική σου περίπτωση να βρεις την άκρη και να χαρείς τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα αυτων των όπλων :thumbsup:
ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕΜΑΛΙΑ!!!
Pescare ergo sum

ΓΙΩΡΓΟΣ Π
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Πέμ 19 Απρ 2012, 23:30
Ονοματεπώνυμο: ΓΙΩΡΓΟΣ Π

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΙΩΡΓΟΣ Π » Κυρ 11 Οκτ 2020, 22:13

Μου θυμισες τη δική μου μετάβαση από λάστιχο σε μακρύ αεροβόλο. :D
Είμαι σίγουρος από την περιγραφή ότι μιλάμε για 13αρα κανη και μία πιο
τολμηρή πρόβλεψη, οτι μάλλον είναι seac asso.
Στα πρώτα οπλίσματα είναι πολύ μεγάλες οι στατικές τριβές κάνης πιστονιού,
μετά από λίγο καιρό βελτιώνεται η κατάσταση (όχι απίστευτα όμως).
Ελπίζω να έχεις διπλό οπληστήρι https://www.diveshop.gr/index.php/product2701.html αν ναι και δε βολεύεσαι
κάντο τριπλό. Δεν είναι ο λόγος αν φτάνουν τα χέρια σου αλλά σε πιο σημείο
της βέργας ασκούνται οι δυνάμεις, και πόσο κοντά είναι τα χέρια στον κορμό
γιατί αυτός πρέπει να βάλει τη δύναμη.
Επίσης σε κάποια όπλα η μαμά βέργα είναι απαράδεκτη, σε αυτά τα όπλα όσο
σκληρότερη βέργα τόσο ευκολότερο όπλισμα.
Υγ. Μόλις ρίξεις στο πρώτο μεγάλο οριακό ψάρι με αεροβόλο θα ξεχάσεις
και νυν και πρώην. :grin:

Άβαταρ μέλους
tsaounlee
Δημοσιεύσεις: 3819
Εγγραφή: Τετ 29 Απρ 2009, 12:51
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κεφαλάς

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tsaounlee » Κυρ 11 Οκτ 2020, 22:59

Σαν να διάβαζα το τελευταίο μου ψάρεμα!!!!!

Απίστευτο!!!

Μου ξεψάρισε μεγάλη συναγρίδα (κανά 5αρι) σε μάλλον οριακή βολή με 90αρι teaksea pal και διπλά 17.5αρια gorilla που έμειναν 1 εξάμηνο αχρησιμοποίητα και έγιναν κούτσουρα.

Εχθές άλλαξα λάστιχα αλλά έχει μπει η ιδέα αλλαγής όπλου και δεν λέω να ξεκολλήσω.

Κανονικά ψαρεύω με ένα 100αρι συμβατικό αλλά το 90αρι pal ρίχνει πιο δυνατά και μακριά.

Και τώρα κοιτάω για 105 ξύλο ή carbon.
Αλλά πολλά λεφτά ρε γμτ...
Σχέση τόσο παλιά, τόσο βαθιά, τόσο απόλυτη που γίνεται ταύτιση.
Η ουσία της Ελλάδας είναι θαλασσινή.
Ως τα ιερά και τα όσια.

Άβαταρ μέλους
tsaounlee
Δημοσιεύσεις: 3819
Εγγραφή: Τετ 29 Απρ 2009, 12:51
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κεφαλάς

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tsaounlee » Κυρ 11 Οκτ 2020, 22:59

Ξέχασα κάτι...
ΨΑΡΟΥΚΛΕΣ φιλαράκι!!!!!

:) :hello:
Σχέση τόσο παλιά, τόσο βαθιά, τόσο απόλυτη που γίνεται ταύτιση.
Η ουσία της Ελλάδας είναι θαλασσινή.
Ως τα ιερά και τα όσια.

dimitrikotz
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Σάβ 02 Μάιος 2020, 22:22

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimitrikotz » Κυρ 11 Οκτ 2020, 23:43

Εγώ μία φορά στην ζωή μου δοκίμασα αεροβόλο, το όπλισα μεν (δεν θυμάμαι ατμόσφαιρες και λοιπές λεπτομέρειες), αλλά δεν μου ταίριαξε καθόλου στο χέρι και οι βολές ήταν στον γάμο του καραγκιόζη. Φυσικά χρειάζοταν επιμονή και πολλές δοκιμαστικές, αλλά επέστρεψα αμέσως στην σιγουριά του λαστιχοβόλου. Πολύ ωραία ψάρια, με όποιο όπλο και αν πιάστηκαν!

tas
Δημοσιεύσεις: 691
Εγγραφή: Τρί 11 Δεκ 2012, 13:50
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tas » Δευ 12 Οκτ 2020, 09:17

Πολύ ωραία τα ψαρακια σου. Μην γκρινιάζεις βρε μια χαρα τα πήγες. Εγώ πήγα 2 φορές για συνάγριδα Οκτώβρη Ανατολικη Αττική & Κορινθιακό, είδα πάμπολλες αλλά όλες μικρές. Η μεγαλύτερη ήταν κάτω από κιλό. Έτσι γύρισα και τις δυο φορες σχεδόν αψαρος. Παντως στα μερη που προανεφερα το θερμοκλινες ειναι ακομα αρκετα βαθεια, κατω απο τα 15 μετρα.
Τώρα για το Αεροβολο. Είχα και τη μια σύντομη σχέση με ένα mares 100 cf (για 2 χρονια) πριν ξαναγυρίσω στην πρώτη αγάπη. Το ζήτημα της οπλισης είναι και ζήτημα τεχνικής. Τα είχα τέρμα φουσκωμένο 30 ΑΤΜ και δεν είχα πρόβλημα. Πρέπει να γνωρίζεις ότι το αεροβολο θέλει 2 πραγματα για την οπλιση α) σταθερή δύναμη από την αρχή της οπλιση μέχρι το τέλος. Β) με το αριστερό χέρι να κρατάς την άκρη της κάνης και τη βέργα, για να είναι συνεχώς ευθυγραμισμενες ώστε η βεργα να είναι πάντα κάθετη και να μην λυγίζει από την πιεση που της ασκούμε.
Τώρα ως προς τα άλλα το καλοφουσκωμενο αεροβολο εχει αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα και βεληνεκές από το αντίστοιχο λαστιχοβολο. Με το κατοσταρι μου είχα πάρει 4κιλο ψαρι στα 5 μετρα, που αν συνυπολογιστούν το μικρό του μήκος και η ευκινησια του είναι αρκετά σημαντικά. Επίσης είναι εξαιρετικά Ευθύβολο (τουλάχιστον αυτό που ειχα). Σε δοκιμη στα 5 μέτρα όλες οι βολες πηγαιναν κεντρο (λόγω ελλειψης ανακρουσης) . Όμως στα ψαρεματα τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικα: Επειδή ποτε δεν σημαδευω αλλα Ρίχνω ενστικτωδώς και καουμποικα και μέσα σε δέκατα δευτερολεπτου, λογω της κατασκευής του αεροβόλου που είναι κρυμμένη όλη σχεδόν η κάνη του, έχανα αρκετες μακρινες και μεσαίες προς το μακρινό βολές (Όχι όλες, κάπως ομως περισσότερες από το λαστιχο).
Αυτό όμως που με έκανες γυρίσω στην πρώτη αγάπη, ήταν οι πολλές ιδιοτροπίες του αερικού. Πολλές βλάβες που δεν φτιάχνονται μέσα στο νερό. Πρέπει να πας σπίτι να το ξεφουσκωσεις να το φτιάξεις και να το ξαναφουσκωσεις στις 28 με 30 ΑΤΜ, το οποίο ισοδυναμεί με 1200 τρομπιες. Τελικά κάποια στιγμή έπαθα και τενοντιτιδα, που μου κράτησε ένα χρόνο, από το τρομπαρισμα.
Ακόμα δυο φορές κυνδινεψα στην οπλιση, όταν η βέργα δεν είχε πιάσει καλά και ερριξε μόνο του. Τη μια φορα μου πήρε και λίγο , ευτυχως, κρέας ,από το ένα δαχτυλο. Το πρόβλημα λύθηκε με ένα διπλό οπλιστηρι , που εφτιαξα μονος μου. Εκτοτε δεν ξανακινδυνεψα από την αιτία αυτή.
Το καθοριστικό όμως, συμβάν που με έκανε να γυρίσω στο λάστιχο ήταν το εξής: Πολλες φορές κολαγε η σκανδάληκαι εχασα για το λογο αυτο αρκετα καλα ψαρια (μόνιμο πρόβλημα στα mares hf). Για το λογο αυτό αναγκαζόμουν και το πηγαινα για σέρβις, γιατί δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα μόνος , πράγμα πολύ κουραστικο . Μετά το τελευταιο σερβις, το παιρνω για ψάρεμα και βλεπω οτι ειχε πεταξει λαδια απο την κανη. Φουλ τσαντισμενος το ξεφουκωνω να αλλαξω τη φλαντζα του πιστονιου που μαλλον ηταν προβληματικη κσι δεν την ειδε ο τεχνιτης αλλα μεσα στα μπουρινια μου κανω μια χοντρη πατατα: Οταν το ξεφουσκωνω δεν βλέπω ότι ο μοχλός αυξομειωσης βολής ήταν στη χαμηλη σκάλα. Το οπλο ειχε δηλ. Αέρα μέσα. Αποτελεσμα: Μου έσκασε το οπλο στα χέρια και έγινε τρία κομμάτια. Η λαβη , η κάνη, η κεφαλή της κανης. Η κεφαλή πετάχτηκε σαν βλήμα μερικά εκατοστά από το κεφάλι μου και χτύπησε στο ταβάνι. Η κανη μουμεινε στα χέρια και το μουλινε της κανης μου έκοψε ένα καλό φιλέτο από τη γάμπα.
Εν τω μεταξύ ο ήχος από την έκρηξη ακούστηκε 10 τετράγωνα μακρυα. Αυτό ήταν από τότε μόνο λάστιχο πλέον. Ούτε σερβις, ουτε χαμένες μακρινες βολες, ουτε μπαμ ουτε μπουμ, ουτε ταλαιπωριες φουσκωνε ξεφουσκωνε , ουτε τρεχα δεξια και αριστερα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πολλες φορες κρατάμε την ευτυχία στα χέρια μας αλλα δεν το ξερουμε. Κοιτάμε δεξιά και αριστερά σε νέες σχέσεις, μέχρι να απογοητεύσουμε και να γυρίσουμε μετανιωμένοι στη γυναίκα , συγνωμη στο οπλο της νεοτητας μας.

thodoris981
Δημοσιεύσεις: 758
Εγγραφή: Σάβ 18 Ιαν 2014, 13:22

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thodoris981 » Δευ 12 Οκτ 2020, 09:34

tas έγραψε:
Δευ 12 Οκτ 2020, 09:17
Πολύ ωραία τα ψαρακια σου. Μην γκρινιάζεις βρε μια χαρα τα πήγες. Εγώ πήγα 2 φορές για συνάγριδα Οκτώβρη Ανατολικη Αττική & Κορινθιακό, είδα πάμπολλες αλλά όλες μικρές. Η μεγαλύτερη ήταν κάτω από κιλό. Έτσι γύρισα και τις δυο φορες σχεδόν αψαρος. Παντως στα μερη που προανεφερα το θερμοκλινες ειναι ακομα αρκετα βαθεια, κατω απο τα 15 μετρα.
Τώρα για το Αεροβολο. Είχα και τη μια σύντομη σχέση με ένα mares 100 cf (για 2 χρονια) πριν ξαναγυρίσω στην πρώτη αγάπη. Το ζήτημα της οπλισης είναι και ζήτημα τεχνικής. Τα είχα τέρμα φουσκωμένο 30 ΑΤΜ και δεν είχα πρόβλημα. Πρέπει να γνωρίζεις ότι το αεροβολο θέλει 2 πραγματα για την οπλιση α) σταθερή δύναμη από την αρχή της οπλιση μέχρι το τέλος. Β) με το αριστερό χέρι να κρατάς την άκρη της κάνης και τη βέργα, για να είναι συνεχώς ευθυγραμισμενες ώστε η βεργα να είναι πάντα κάθετη και να μην λυγίζει από την πιεση που της ασκούμε.
Τώρα ως προς τα άλλα το καλοφουσκωμενο αεροβολο εχει αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα και βεληνεκές από το αντίστοιχο λαστιχοβολο. Με το κατοσταρι μου είχα πάρει 4κιλο ψαρι στα 5 μετρα, που αν συνυπολογιστούν το μικρό του μήκος και η ευκινησια του είναι αρκετά σημαντικά. Επίσης είναι εξαιρετικά Ευθύβολο (τουλάχιστον αυτό που ειχα). Σε δοκιμη στα 5 μέτρα όλες οι βολες πηγαιναν κεντρο (λόγω ελλειψης ανακρουσης) . Όμως στα ψαρεματα τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικα: Επειδή ποτε δεν σημαδευω αλλα Ρίχνω ενστικτωδώς και καουμποικα και μέσα σε δέκατα δευτερολεπτου, λογω της κατασκευής του αεροβόλου που είναι κρυμμένη όλη σχεδόν η κάνη του, έχανα αρκετες μακρινες και μεσαίες προς το μακρινό βολές (Όχι όλες, κάπως ομως περισσότερες από το λαστιχο).
Αυτό όμως που με έκανες γυρίσω στην πρώτη αγάπη, ήταν οι πολλές ιδιοτροπίες του αερικού. Πολλές βλάβες που δεν φτιάχνονται μέσα στο νερό. Πρέπει να πας σπίτι να το ξεφουσκωσεις να το φτιάξεις και να το ξαναφουσκωσεις στις 28 με 30 ΑΤΜ, το οποίο ισοδυναμεί με 1200 τρομπιες. Τελικά κάποια στιγμή έπαθα και τενοντιτιδα, που μου κράτησε ένα χρόνο, από το τρομπαρισμα.
Ακόμα δυο φορές κυνδινεψα στην οπλιση, όταν η βέργα δεν είχε πιάσει καλά και ερριξε μόνο του. Τη μια φορα μου πήρε και λίγο , ευτυχως, κρέας ,από το ένα δαχτυλο. Το πρόβλημα λύθηκε με ένα διπλό οπλιστηρι , που εφτιαξα μονος μου. Εκτοτε δεν ξανακινδυνεψα από την αιτία αυτή.
Το καθοριστικό όμως, συμβάν που με έκανε να γυρίσω στο λάστιχο ήταν το εξής: Πολλες φορές κολαγε η σκανδάληκαι εχασα για το λογο αυτο αρκετα καλα ψαρια (μόνιμο πρόβλημα στα mares hf). Για το λογο αυτό αναγκαζόμουν και το πηγαινα για σέρβις, γιατί δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα μόνος , πράγμα πολύ κουραστικο . Μετά το τελευταιο σερβις, το παιρνω για ψάρεμα και βλεπω οτι ειχε πεταξει λαδια απο την κανη. Φουλ τσαντισμενος το ξεφουκωνω να αλλαξω τη φλαντζα του πιστονιου που μαλλον ηταν προβληματικη κσι δεν την ειδε ο τεχνιτης αλλα μεσα στα μπουρινια μου κανω μια χοντρη πατατα: Οταν το ξεφουσκωνω δεν βλέπω ότι ο μοχλός αυξομειωσης βολής ήταν στη χαμηλη σκάλα. Το οπλο ειχε δηλ. Αέρα μέσα. Αποτελεσμα: Μου έσκασε το οπλο στα χέρια και έγινε τρία κομμάτια. Η λαβη , η κάνη, η κεφαλή της κανης. Η κεφαλή πετάχτηκε σαν βλήμα μερικά εκατοστά από το κεφάλι μου και χτύπησε στο ταβάνι. Η κανη μουμεινε στα χέρια και το μουλινε της κανης μου έκοψε ένα καλό φιλέτο από τη γάμπα.
Εν τω μεταξύ ο ήχος από την έκρηξη ακούστηκε 10 τετράγωνα μακρυα. Αυτό ήταν από τότε μόνο λάστιχο πλέον. Ούτε σερβις, ουτε χαμένες μακρινες βολες, ουτε μπαμ ουτε μπουμ, ουτε ταλαιπωριες φουσκωνε ξεφουσκωνε , ουτε τρεχα δεξια και αριστερα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πολλες φορες κρατάμε την ευτυχία στα χέρια μας αλλα δεν το ξερουμε. Κοιτάμε δεξιά και αριστερά σε νέες σχέσεις, μέχρι να απογοητεύσουμε και να γυρίσουμε μετανιωμένοι στη γυναίκα , συγνωμη στο οπλο της νεοτητας μας.

:shock: :shock:
Τασοοοοοοο....
Σκιαχτηκα ρε φιλε....
Καλυτερα να πεταω πετρες σε λουμπες μη πετυχω κανα ψαρι .
Επικινδυνα πραματα..
Η φολα ειναι αλλη μια μερα κοντα στη θαλασσα.

Άβαταρ μέλους
Psarogiatros
Δημοσιεύσεις: 3631
Εγγραφή: Τρί 01 Φεβ 2011, 08:34
Ονοματεπώνυμο: Stavros G.def

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Psarogiatros » Δευ 12 Οκτ 2020, 10:32

Πολύ ωραία ανάλυση για αυτό το "πολύπαθο" θέμα που είναι το βασικό εργαλείο στο υποβρύχιο κυνήγι, το τουφέκι!!! Έχει μεγάλη πληροφορία και για το τεχνικό κομμάτι όπως και το συναισθηματικό. Επίσης παρουσιάζονται όμορφες και ποιοτικές ψαριές που αν μη τι άλλο δείχνουν ένα "ψαγμένο" ψαρά!
Με τουφέκια μας μπορεί να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να ψαχνόμαστε. Είναι και αυτό μέρος της διαδικασίας που μας κρατάει ζωντανούς. Ψαχνόμαστε και πρέπει να ψαχνόμαστε, αλλιώς θα είχαμε μείνει στη λίθινη εποχή.
Τώρα όσον αφορά στο αεροβόλο ισχύει η δυσκολία στο όπλισμα. Το συγκεκριμένο που αναφέρεις μπορεί όντως να έχει αυξημένες τριβές στο ξεκίνημα, όπως έγραψε και ο συνάδελφος από πάνω.
Δοκίμασα ένα πολύ καινούργιο τουφέκι, πολύ προσεγμένο με 14άρα ξηρά κάνη. Βέργα 130 7άρα. Είχε 15.5atm με δυνατότητα μέχρι 20 όπως λέει κατασκευαστής. Δεν διαπίστωσα δυσκολία στο ξεκίνημα. Το λύγισμα της βέργας είναι θέμα συνήθειας. Ο φίλος μου ο ψηλός μου έφτιαξε ένα οπληστήρι πολύ σπέσιαλ. Με την τρύπα στο ξύλο τραβάς κεντρικά τη βέργα και είναι πολύ ευκολότερο το όπλισμα και δεν λυγίζει. Το φιλοτέχνησε δε και με παρατσούκλι (κάθε βδομάδα μου βγάζει άλλο για να μην βαριέμαι λέει) :lol: :lol:
ΟΠΛΗΣΤΗΡΙ.jpg
Έκανα τρεις συνολικά βολές σε ισάριθμα ψάρια. Οι βολές είναι εκπληκτικά γρήγορες, σίγουρα αυτό οφείλεται στη 14άρα ξηρά κάνη, και ο ήχος που κάνει κατά τη βολή είναι σίγουρα μικρότερος από συμβατικό πολυλάστιχο. Εγώ αντιμετώπισα ένα άλλο πρόβλημα. Έχοντας κάνει ένα χειρουργείο παλαιότερα στην κοιλιά, όταν αφήνω κεφαλή όπλου με αριστερό χέρι για να το ανεβάσω να πιάσω οπληστήρι που έχω κατεβάσει με το δεξί χέρι, αισθάνομαι πολύ έντονο πόνο σε βαθμό που θεωρώ ότι θα κάνω κοίλη. Οπότε δεν μπόρεσα να συνεχίσω δοκιμές. Το όπλιζα ρηχά, πατώντας κάτω οπότε χρησιμοποιούσα το βάρος του σώματος και όχι τους κοιλιακούς. Η δύναμη που χρειάστηκε να βάλω είναι πολύ στα πλαίσια ενός κανονικού ανθρώπου. Η συμπεριφορά του όπλου ήταν εκπληκτική από πλευστότητα και ευκολία στο γύρισμα. Ανάκρουση ελάχιστη. Δυστυχώς δεν έχω να πω περισσότερα. Ο φίλος μας ο πυροσβέστης έχει γράψει εκτενώς για πλεονεκτήματα, κλπ. και το ψάχνει ακόμα. Μου λέει ότι υπάρχουν κιτ μετατροπής σε ξηρή κάνη που προσαρμόζονται σε όλα τα αεροβόλα.
Θα έλεγα ότι αυτό που χρησιμοποίησα ρίχνει σαν ινβερτ χωρίς λάστιχα, ράουλα, κλπ.
Τώρα για να πω την αλήθεια φτιάχνω ένα ινβερτ με συμβατικό σωλήνα κάρμπον. Πραγματικά στενοχωρήθηκα που δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την τεχνολογία.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Άβαταρ μέλους
Psarogiatros
Δημοσιεύσεις: 3631
Εγγραφή: Τρί 01 Φεβ 2011, 08:34
Ονοματεπώνυμο: Stavros G.def

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Psarogiatros » Δευ 12 Οκτ 2020, 10:32

thodoris981 έγραψε:
Δευ 12 Οκτ 2020, 09:34
tas έγραψε:
Δευ 12 Οκτ 2020, 09:17
Καλυτερα να πεταω πετρες σε λουμπες μη πετυχω κανα ψαρι .
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

tas
Δημοσιεύσεις: 691
Εγγραφή: Τρί 11 Δεκ 2012, 13:50
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tas » Δευ 12 Οκτ 2020, 10:45

Ακριβώς αυτό το οπλιστήρι που ανέβασε ο γιατρός είχα φτιάξει και γω, μόνο που αντί ξύλο χρησιμοποίησα θερμοπλαστικό. Ειναι πολύ βολικό και σίγουρο. Καλά ξεμπερδέματα από δω και πέρα και πολύ προσοχή. Αν η σχέση δεν προχωράει μην την τραβάς από τα μαλιά.

Άβαταρ μέλους
Psarogiatros
Δημοσιεύσεις: 3631
Εγγραφή: Τρί 01 Φεβ 2011, 08:34
Ονοματεπώνυμο: Stavros G.def

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Psarogiatros » Δευ 12 Οκτ 2020, 10:56

Επίσης καλέ μου φίλε, πάντα οι δοκιμές προβληματίζουν. Έκανα τις δοκιμές που έγραψα παραπάνω, όμως δείλιασα να ρίξω σε σφυρίδα 8-10 κιλά μη γνωρίζοντας τη δύναμη διάτρησης πλέον του όπλου. Στο καρέ που βάζω θα είχα ρίξει με το ξύλινο διλάστιχο. με τριλάστιχο θα είχα ρίξει εδώ και πολύ ώρα.
Το συγκεκριμένο όπλο που δοκίμασα παίρνει και 7.5άρα βέργα. Σκεφτόμουν λοιπόν την 7.5άρα και 20atm. Αλλά.....με πρόδωσε κοιλιά :cry:
σφυριδα οχι βολή.jpg
Η αίσθησή μου είναι ότι αεροβόλα με αυτές τις βελτιώσεις θα έρθουν πάλι στη "μόδα"!
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

Άβαταρ μέλους
Psarogiatros
Δημοσιεύσεις: 3631
Εγγραφή: Τρί 01 Φεβ 2011, 08:34
Ονοματεπώνυμο: Stavros G.def

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Psarogiatros » Δευ 12 Οκτ 2020, 10:57

tas έγραψε:
Δευ 12 Οκτ 2020, 10:45
Ακριβώς αυτό το οπλιστήρι που ανέβασε ο γιατρός είχα φτιάξει και γω, μόνο που αντί ξύλο χρησιμοποίησα θερμοπλαστικό. Ειναι πολύ βολικό και σίγουρο. Καλά ξεμπερδέματα από δω και πέρα και πολύ προσοχή. Αν η σχέση δεν προχωράει μην την τραβάς από τα μαλιά.
ναιιιιιι Τάσο το επέστρεψα πίσω και ξεκινάω κοιλιακούς :lol: :lol: αν και αν έχει γίνει τομή δεν αλλάζει τίποτα με γυμναστική!!!

Άβαταρ μέλους
gpet78
Δημοσιεύσεις: 697
Εγγραφή: Τετ 13 Φεβ 2008, 22:06
Ονοματεπώνυμο: Γ. Π.
Τοποθεσία: XANIA

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gpet78 » Δευ 12 Οκτ 2020, 13:52

Ευχαριστώ για τις απάντησες δε ξέρω αλλά τελικά μάλλον με αποθάρρυναν θα προσπαθήσω να απαντήσω αλλά δε θα βάζω ολόκληρες τις παραθέσεις ελπίζω να μην γίνει μπέρδεμα
ΤΑΙΤΙΝΟΣ έγραψε:
Κυρ 11 Οκτ 2020, 20:27
Ωχ τώρα ξενέρωσα ακόμα παραπάνω γιατί και εγώ δε φημίζομαι για την επιμονή μου.
tsaounlee έγραψε:
Κυρ 11 Οκτ 2020, 22:59

Και τώρα κοιτάω για 105 ξύλο ή carbon.
Αλλά πολλά λεφτά ρε γμτ...
μη βιαστείς, οι κλασσικές ποιοτικές λύσεις με ξύλινα όπλα μεσαίας προς μεγάλης μάζας είναι όντως ακριβές, τουλάχιστόν το δικό μου πείραμα με το αεροβόλο ήταν πολύ φτηνό. Στην τελική όμως είναι και μέρος της απόλαυσης του ψαρέματος να βγάζεις καλά ψάρια με συμβατικά όπλα που είναι εκτός μόδας. Ακραίο παράδειγμα είναι τα βίντεο του Δήμου (φακόφι) με το polespear βλέπεις πως αναζωογονήθηκαν τα ψαροντουφεκάδικα κύτταρα του, που είχαν κορεστεί από επιτυχίες, χρησιμοποιώντας ένα πρωτόγονο εργαλίο.
ΓΙΩΡΓΟΣ Π έγραψε:
Κυρ 11 Οκτ 2020, 22:13
Μου θυμισες τη δική μου μετάβαση από λάστιχο σε μακρύ αεροβόλο. :D
Είμαι σίγουρος από την περιγραφή ότι μιλάμε για 13αρα κανη και μία πιο
τολμηρή πρόβλεψη, οτι μάλλον είναι seac asso.
Στα πρώτα οπλίσματα είναι πολύ μεγάλες οι στατικές τριβές κάνης πιστονιού,
μετά από λίγο καιρό βελτιώνεται η κατάσταση (όχι απίστευτα όμως).
Ελπίζω να έχεις διπλό οπληστήρι https://www.diveshop.gr/index.php/product2701.html αν ναι και δε βολεύεσαι
κάντο τριπλό. Δεν είναι ο λόγος αν φτάνουν τα χέρια σου αλλά σε πιο σημείο
της βέργας ασκούνται οι δυνάμεις, και πόσο κοντά είναι τα χέρια στον κορμό
γιατί αυτός πρέπει να βάλει τη δύναμη.
Επίσης σε κάποια όπλα η μαμά βέργα είναι απαράδεκτη, σε αυτά τα όπλα όσο
σκληρότερη βέργα τόσο ευκολότερο όπλισμα.
Υγ. Μόλις ρίξεις στο πρώτο μεγάλο οριακό ψάρι με αεροβόλο θα ξεχάσεις
και νυν και πρώην. :grin:
Παρά πολύ χρήσιμα αυτά που γράφεις για μένα που είμαι άσχετος, μου δίνουν και δύναμη να το πιάσω πιο ζεστά. Το όπλο έχει 11αρα κάννη είναι το Airbalete 110, η OMER σταμάτησε να το παράγει και τώρα δίνει το στοκ της σε τιμές πολύ χαμηλές το πήρα με μουλινέ στα 144€. Δυστυχώς ενώ το είχα παραγγείλει το διπλό οπλιστήρι δεν υπάρχει πια καθώς έχει τελειώσει το στοκ της OMER όπως με ενημέρωσαν από την αντιπροσωπία (vythos), θα κάνω ιδιοκατασκευή όπως αυτή που έδειξαν πιο κάτω τον "τρόμπα", ή θα πάρω το διπλό της Mares. Πως σου φάνηκε η ιδέα μου να χαμηλώσω πολύ τις ατμόσφαιρες και να τις ανεβάζω σιγά σιγά καθώς θα παίρνω τον αέρα της όπλισης;
tas έγραψε:
Δευ 12 Οκτ 2020, 09:17
Αμάν πάνω που πήγαινα να πάρω κουράγιο από το πόστ του ΓΙΩΡΓΟΣ Π πιο πάνω διάβασα αυτό και έκλασα μέντες. Άσε που άμα το όπλο μου βγάζει τεχνικά προβλήματα δε νομίζω να την παλέψω. Καλά έκανες πάντως και προειδοποίησες για τους κινδύνους να έχω το νου μου μη πάθω καμιά ζημιά στο τέλος.
Psarogiatros έγραψε:
Δευ 12 Οκτ 2020, 10:32
Πολύ ωραία ανάλυση για αυτό το "πολύπαθο" θέμα που είναι το βασικό εργαλείο στο υποβρύχιο κυνήγι, το τουφέκι!!! Έχει μεγάλη πληροφορία και για το τεχνικό κομμάτι όπως και το συναισθηματικό. Επίσης παρουσιάζονται όμορφες και ποιοτικές ψαριές που αν μη τι άλλο δείχνουν ένα "ψαγμένο" ψαρά!
Με τουφέκια μας μπορεί να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να ψαχνόμαστε. Είναι και αυτό μέρος της διαδικασίας που μας κρατάει ζωντανούς. Ψαχνόμαστε και πρέπει να ψαχνόμαστε, αλλιώς θα είχαμε μείνει στη λίθινη εποχή.
Τώρα όσον αφορά στο αεροβόλο ισχύει η δυσκολία στο όπλισμα. Το συγκεκριμένο που αναφέρεις μπορεί όντως να έχει αυξημένες τριβές στο ξεκίνημα, όπως έγραψε και ο συνάδελφος από πάνω.
Δοκίμασα ένα πολύ καινούργιο τουφέκι, πολύ προσεγμένο με 14άρα ξηρά κάνη. Βέργα 130 7άρα. Είχε 15.5atm με δυνατότητα μέχρι 20 όπως λέει κατασκευαστής. Δεν διαπίστωσα δυσκολία στο ξεκίνημα. Το λύγισμα της βέργας είναι θέμα συνήθειας. Ο φίλος μου ο ψηλός μου έφτιαξε ένα οπληστήρι πολύ σπέσιαλ. Με την τρύπα στο ξύλο τραβάς κεντρικά τη βέργα και είναι πολύ ευκολότερο το όπλισμα και δεν λυγίζει. Το φιλοτέχνησε δε και με παρατσούκλι (κάθε βδομάδα μου βγάζει άλλο για να μην βαριέμαι λέει) :lol: :lol:
........
Το όπλο που δοκίμασες πρέπει να είναι το καινούργιο της LG-SUB δε ξέρω αν κυκλοφορεί άλλο με 14αρα κάννη, για αρχή είπα να μην βάλω ένα επίπεδο πολυπλοκότητας παραπάνω και να πάρω με κάννη κενού. Το οπλιστήρι μάλλον θα το αντιγράψω όπως είπα πιο πάνω, ευχαριστώ πολύ! Και θα συμφωνήσω σε αυτά που λες, τα ψάρια δεν είναι ο αυτοσκοπος, το να γινόμαστε καλύτεροι , να αποκτάμε δεξιότητες και γνώσεις να γινόμαστε εφευρετικοί και να γεμίζουμε ωραίες εικόνες στην πορεία εκεί βρίσκεται η ουσία του ψαροντούφεκου.

Άβαταρ μέλους
gsim
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 4180
Εγγραφή: Τρί 11 Νοέμ 2008, 12:06
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Σημ.

Re: Το διαζύγιο που δεν βγήκε και το νέο αμόρε που δεν προχωράει

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gsim » Δευ 12 Οκτ 2020, 14:38

Κατ'αρχάς ωραία ψάρια... =D>

Εν συνεχεία, αν δε μπορείς εσύ να το οπλίσεις με συμβατικό οπλιστήρι τότε δε νομίζω ότι υπάρχουν και πολλοί που να μπορούν. Εκτός αν πράγματι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στο όπλο. Σε κάθε περίπτωση αυτά, που τραβάς εσύ είναι κατ΄ουσίαν και ο λόγος που μένω πιστός στα δύο πτωχά πλην τίμια συμβατικά όπλα, ένα για το καλοκαίρι και ένα για το χειμώνα, λίγο - πολύ. Μου φαίνεται βουνό να αρχίσω τους πειραματισμούς.

Τέλος, τα θέματα της παιδίας είναι τεράστια, τεράστια πληγή. Και δεν ασχολείται σχεδόν κανείς, δυστυχώς...

Επιστροφή στο “Ψαρέματα και τεχνικές”