Μια άλλη άποψη

Ψάρια,ιστορίες καί τρόποι ψαρέματος
Άβαταρ μέλους
Psarogiatros
Δημοσιεύσεις: 3703
Εγγραφή: Τρί 01 Φεβ 2011, 08:34
Ονοματεπώνυμο: Stavros G.def

Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Psarogiatros » Τετ 09 Σεπ 2020, 17:59

Αγαπητοί συμφορουμίτες,

Μέρος 1ο.
Σίγουρα ο ροφός έχει υποστεί μείωση του πληθυσμού του. Κι αυτό είναι μια εμπειρική καθαρά παρατήρηση στη διάρκεια των χρόνων που ψαρεύω χωρίς να προλαβαίνω να ασχοληθώ με σχετικές μελέτες. Έτσι είναι. Δεν χρειάζεται να το διαβάσω για την Ελλάδα. Και αναφέρονται διάφορες αιτίες της μείωσης και μέσα σε αυτές αναφέρεται και η επίδραση που μπορεί να έχει ο ψαροντουφεκάς χωρίς να εξετάζω αν κυνηγά νόμιμα ή παράνομα, με ή χωρίς φακό κλπ. Άνω τελεία εδώ για να πάμε σε ένα και μόνο παράδειγμα. Τα μαγιάτικα γιατί μειώνονται αργά αλλά σταθερά? Τα πιάνουν οι ψαροντουφεκάδες? Τα βρίσκουν σε τρύπες απροστάτευτα? Δεν ξέρω αν ακούτε κάθε χρόνο ψαριές από συρόμενα αλιευτικά εργαλεία με καλάδες 5, 6, 7+ τόνους μαγιάτικου σε όλη την επικράτεια. Οι επαγγελματίες με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά βλέπουν τα πάντα και κάνουν μαζικές ψαριές από είδη. Έχετε ακούσει για τα άσπρα σεντόνια που κρεμάνε πάνω από κεφάλια για να πάρουν το κοπάδι από τα μαγιάτικα να τα οδηγήσουν σε νέτα νερά και να τα ζώσουν? Έχετε ακούσει για ψαριές συναγρίδων από γρι γρι όταν βρουν κοπάδι αυγωμένες πάνω στα φύκια? Πόσα πλέον να γεννήσει η θάλασσα και να πιάσουμε και μεις. Χωρίς να κυνηγάω τα μαγιάτικα επί τούτου, έπιανα κάθε χρόνο πριν από μια εικοσαετία μερικά καλά κομμάτια ετησίως. Τώρα ένα με δύο κομμάτια κάθε χρόνο, όλο και λιγότερα, όλο και μικρότερα.
Τι θέλω να πω. Μην επικεντρώνετε την προσοχή σας σε ένα είδος, όπως ο ροφός.

Μέρος 2ο.
Αν ο ροφός είναι από τα είδη που δεν ευνοεί η εξέλιξη? Γνωρίζουμε αρκετά είδη θηλαστικών, ψαριών, πτηνών, κλπ, που εξαφανίστηκαν με το πέρασμα των χρόνων χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση. Και δεν αναφέρομαι σε είδη από τη στιγμή που γράφεται η ιστορία μας. Αν οι συνθήκες σήμερα που διαμορφώνονται στο περιβάλλον του δεν ευνοούν τον πολλαπλασιασμό του? Θα σας πω λοιπόν το εξής. Έπιασα την πρώτη σφυρίδα κοντά στο 1990 στο Πόρτο Ράφτη γιατί τότε ξεκίνησα να ψαρεύω Αττική μετά την Κρήτη. Όταν μίλησα με το συχωρεμένο τον πατέρα μου, του είπα ότι έπιασα ένα ψάρι που έμοιαζε με ροφό αλλά είχε ρίγες και μου εξήγησε ότι είναι ένα σπάνιο ψάρι που το λένε σφυρίδα. Κρήτη τότε, τουλάχιστον Ιεράπετρα ήταν εξαιρετικά σπάνιες.
Σήμερα οι σφυρίδες έχουν αυξηθεί σημαντικά παρά το ανελέητο κυνήγι τους από όλους. Δεν θέλω να πω ότι έχει γεμίσει ο τόπος, γιατί θα πείτε ότι σας κοροϊδεύω. Στα μέρη που «ευδοκιμεί» η σφυρίδα θεωρώ ότι έχει εκτοπίσει το ροφό. Έχω πάρα πολλά κομμάτια που έκαναν ροφούς παλιά και έχουν πλέον αποικιστεί από σφυρίδες και στήρες παρακαλώ. Δεν κυνηγιούνται οι σφυρίδες και οι στήρες εκεί? Φυσικά και κυνηγιούνται, απλά καταφέρνουν να ξεφύγουν, να πολλαπλασιαστούν και να τραφούν. Που να καταφέρει να φάει ένα ροφός δίπλα στη σφυρίδα. Όοοταν χορτάσει η σφυρίδα θα προλάβει και αυτός ο έρμος να φάει κατιτίς. Οι στήρες, ψάρι περισσότερο επιθετικό έως πελαγικό τα καταφέρνει γι αυτό και κάθε κάβος τις φιλοξενεί. Πόσες φορές έχουμε δει τις μεγάλες στήρες να κατηφορίζουν στην άβυσσο? Έμαθαν. Ο μπουμπούνας δεν μαθαίνει. Βλέπεις τα μικρά ροφόπουλα που έρχονται μπροστά στη βέργα σα χάνοι. Είδατε ποτέ σφυριδάκι να κάθεται ήσυχο μπροστά στη βέργα? Αυτό διακτινίζεται από τον ένα κάβο στον άλλο. Θα πρέπει να υπολογίσουμε και ξενικά είδη όπως ο γερμανός, τα λαγόψαρα, τα λεοντόψαρα, τις φλογέρες που μπορεί να τρώνε από γόνο των ψαριών που συζητάμε μέχρι να τρώνε την ίδια τροφή π.χ. μαλάκια. Κάποια είδη θα επιβιώσουν ευκολότερα, κάποια άλλα όχι.
Προσωπικά θεωρώ το ροφό ένα από τα νοστιμότερα ψάρια. Δεν θέλω να πω ότι είναι το νοστιμότερο γιατί υπάρχει πάντα ο υποκειμενικός παράγοντας!!!

Θέλω να πω το εξής. Η φύση χρειάζεται την προστασία της από τον καθένα αλλά κυρίως χρειάζεται κεντρική, παγκόσμια θα έλεγα, πολιτική σχεδίαση.
Εμείς από την πλευρά μας υποστηρίζουμε και κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Ποτέ δεν είπαμε ότι κάνουμε τουμπέκα που έλεγε κι ο Ζήκος. Πρέπει απλά να ξέρουμε ΠΟΥ και ΤΙ ζητάμε. Ετοιμαστείτε πάντως. Κάτι καλό έρχεται σε αυτό τον τομέα στο φόρουμ.

Να το ελαφρύνω τώρα με μερικές φωτό γιατί αν μη τι άλλο το φόρουμ είναι και η χαλάρωσή μας!!!
IMG_20200904_141307_2.jpg
IMG_20200827_132338_2.jpg
IMG_20200820_123848_2.jpg
:hello: :hello: :hello:
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.

tas
Δημοσιεύσεις: 731
Εγγραφή: Τρί 11 Δεκ 2012, 13:50
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από tas » Τετ 09 Σεπ 2020, 18:37

Γιατρέ πάλι κατάφερες να μας σαλτάρεις με τις ψαρουκλες σου.
Τώρα ως προς τις απόψεις σου συμφωνώ . Τίποτα δεν είναι άσπρο μαύρο. Τα πάντα πρεπει να εξετάζονται με επιστημονικο τροπο, διεξοδικά και με ολες τις απόψεις στο τραπεζι, τα ενδεχόμενα και τις συνέπειες. Οτι πορισμα βγη , μετα απο μια σωστη διαδικασια, πρέπει φυσικά να γινει αποδεκτο, ασχετα αν συμφωνουμε η οχι.
Ως προς το ροφο ΓΕΝΙΚΑ είναι το πιο νοστιμο ψαρι της Μεσογείου (Για κακή του τυχη) αν και Φυσικά θα βρεθούν αρκετοι με άλλες προτιμήσεις.
Τελικά τι έγινε με τα αεροβολα? Θα μας πης τελικά την αποψη σου για το πιο είναι το καλύτερο οπλο ανάλογα τη χρήση του?

dimitrikotz
Δημοσιεύσεις: 777
Εγγραφή: Σάβ 02 Μάιος 2020, 22:22

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimitrikotz » Τετ 09 Σεπ 2020, 18:46

Δεν μπορώ παρά να σου βγάλω το καπέλο! Οι φωτογραφίες σου είναι η ενσάρκωση του ονείρου οποιουδήποτε πέφτει με μία μάσκα στην θάλασσα. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα θέματα που θέτεις, συμφωνώ με το συμπέρασμα σου ότι στην φύση εν γένει επικρατούν τα πλάσματα που εξελίσσονται και προσαρμόζονται καλύτερα στις εκάστοτε συνθήκες. Δυστυχώς επι του παρόντος δεν μπορώ λόγω δουλειάς να αναπτύξω την γνώμη μου . Ελπίζω όμως εν ευθέτω χρόνο να το πράξω! :hello:

Άβαταρ μέλους
CapetanThomas
Δημοσιεύσεις: 3909
Εγγραφή: Πέμ 13 Μαρ 2014, 15:22
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CapetanThomas » Τετ 09 Σεπ 2020, 18:53

Αρχισα να σε διαβάζω…
Και σε διάβαζα…
Και σε ξαναδιάβαζα…

Κι ήταν, σάν να άκουγα την Φωνή σου…

Κι απορροφήθηκα…
Και βυθίστηκα…
Και χάθηκα…

Μέσα σε Εικόνες…
Μέσα σε Ηχους και υπόκωφες Βοές…
Μέσα σε Παφλασμούς Κυμάτων…
Μέσα στην Ευωδιά της Αλμύρας…


Πανάκριβο κι Ανεκτίμητο Μάθημα απ΄τον Σοφό Καθηγητή…


Ξαφνικά, ένα απλό συνηθισμένο Δωμάτιο,

τόσο μαγευτικά μοσχοβόλησε Θάλασσα
:hello:
Εκεί που είσαι, ήμουνα, κι εδώ που είμαι θάρθεις...

Άβαταρ μέλους
--xristos--
Δημοσιεύσεις: 1491
Εγγραφή: Κυρ 02 Σεπ 2012, 15:17

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από --xristos-- » Τετ 09 Σεπ 2020, 19:04

Στα 35 40 οι στηρες χαζεύουν σαν τους χανους, μπορεί επειδή μαθαίνουν σε λίγα χρόνια να πρέπει τις κυνηγήσεις στα 50 για να σταθούν ? Ενδιαφέρουσα οπτική. Ωραία ψάρια όπως πάντα .
Του ψαρά το πιάτο, 9 φορές είναι αδειανό και 1 γεμάτο.

Άβαταρ μέλους
KOSTAS STI
Δημοσιεύσεις: 12472
Εγγραφή: Τρί 16 Σεπ 2008, 13:53
Ονοματεπώνυμο: ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Τοποθεσία: ΣΚΥΔΡΑ Ν.ΠΕΛΛΑΣ

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KOSTAS STI » Τετ 09 Σεπ 2020, 19:10

Σταυρακη ,δεν μπορω να πω οτι εχεις αδικο !
οσο για απαγορευσεις ειμαι σιγουρος 99,9999 % θα εφαρμοστουν (αν) μονο επιλεκτικα !οπως φυσικα συμβαινει και τωρα,γιατι ουτε οι κυβερνωντες εχουν αλλαξει ,αλλα ουτε και μεις που τους ψηφιζουμε ! :banghead:
ολα ερχονται με σωστη παιδεια ! και επειδη δεν προβλεπεται καποια βελτιωση αυτης ,αλλα τουναντιον γινεται φανερη υποβαθμιση ! πολυ δε περισσοτερο μας κοροιδευουν στα μουτρα μας χωρις ιχνος ντροπης και φοβου!!!
αλλα τι να φοβηθουν? ποιον? αυτους που τους ψηφιζουν οσα και να κλεβουν ,οσα και να κανουν?
αρα να ευελπιστουμε οτι μετα 100 χρονια θα βελτιωθει ο ελληνας και θα δουμε και μεις κανα ψαρακι !!! :mrgreen:

.......γιατρε σε λιγες μερες μαζευω τα πρωτα σταφυλια απο το Βιδιανο σας !!θα το κανω ρακι !(δεν το λεω τσιπουρο γιατι μας απαγορεψαν την λεξη και γω το λεω οπως οι παπουδες μου στον Ποντο !)
αμα αριβαρεις ,θα το γευθεις !! :grin:
Θελω το αυτοκινητο μου γρηγορο,την γυναικα μου καυτη και την μπυρα μου παγωμενη !!!

Άβαταρ μέλους
GoRaN
Δημοσιεύσεις: 453
Εγγραφή: Σάβ 13 Δεκ 2014, 20:25
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γοραντωνάκης
Τοποθεσία: Σχεδόν περιφερόμενος.

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoRaN » Τετ 09 Σεπ 2020, 21:33

Πολύ ωραία προσέγγιση του θέματος και όντως μια άλλη άποψη.
Απο τότε που οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες απόκτησαν ηλεκτρονικά μέσα δε γλυτώνει τίποτα δυστυχώς.
Ο γιατρός ανέφερε τους επαγγελματίες εγώ θα αναφέρω κάποιους "διάσημους" του ψαροντούφεκου.
Πόσες φορές έχετε δεί βίντεο που βουτάνε και ξαφνικά βρίσκονται πάνω από το ψάρι ακριβώς και με μια τουφεκιά όλα έχουν γίνει τέλεια.
Να το δείς σε ένα , δύο άντε τρία βίντεο να το δεχτώ ότι είναι τυχαίο , αλλά για κοιτάξτε πόσα τυχαία τέτοια βίντεο παίζουν.
Έχω να πώ πως δόθηκε η γνώση στους πολλούς αφειδώς και δεν θα έπρεπε , γιατί όπως φαίνεται χρησιμοποιείται με εντελώς λάθος τρόπο.
Όσο για τα μαγιάτικα κάθε πέρσι και καλύτερα...
Γιατρέ τα θηράματά σου όπως πάντα εξαιρετικά!!!
Κάθε φορά που πατάς τη σκανδάλη , είναι μια ευκαιρία για αυτοκριτική και απολογισμό.

Άβαταρ μέλους
Navaho
Δημοσιεύσεις: 1709
Εγγραφή: Κυρ 24 Ιαν 2010, 17:21
Τοποθεσία: Κρήτη

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Navaho » Τετ 09 Σεπ 2020, 22:31

Τωρα πες.. μπορεις να μη το σπουδασεις αυτο το παιδι; :rotfl:
Περαν της πλακας και των φωτογραφιων που μας αραδιασες συμφωνω απολυτα με τα λεγομενα σου και θα προσθεσω και τον παραγοντα της μολυνσης που ολοι μας παρατηρουμε
Φουντουνια και πασης Ελλαδας

dimitrikotz
Δημοσιεύσεις: 777
Εγγραφή: Σάβ 02 Μάιος 2020, 22:22

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dimitrikotz » Πέμ 10 Σεπ 2020, 01:32

Κατά βάσιν ο γιατρός έχει δίκιο, κανείς δεν διαφωνεί. Ωστόσο κάνω κάποιες σκόρπιες σκέψεις, όχι ως αντίλογο αλλά ως συνεισφορά στον γενικότερο προβληματισμό:

1. Σίγουρα η εξέλιξη της τεχνολογίας και η χρησιμοποίηση της από τους επαγγελματίες με σκοπό την αύξηση των αλιευμάτων κάνει τεράστια για να μην πω ανεπανόρθωτη ζημιά. Εχω δει εικόνες που προσωπικά εμένα μου προκαλούν αποτροπιασμό. Θα μου πείτε μπροστά σ' αυτό, εμείς φαντάζουμε σαν τον Γιάννη Αγιάννη που για ένα καρβέλι ψωμί πέρασε μία ζωή στην φυλακή. Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς γιατί ζημιά ιδίως στην παράκτιες ζώνες κάνουμε και εμείς, μικρότερη μεν, αλλά ζημιά. Ο καστανάς που τον πιάσανε να πουλάει κάστανα χωρίς άδεια, δεν μπορεί να επικαλεστεί στο δικαστήριο ότι υπάρχουν φοροφυγάδες που έχουν καταχραστεί δισεκατομμύρια και κανείς δεν τους πειράζει, παραβίασε τον νόμο και θα καταδικασθεί. Dura lex sed lex!
Διαβάζω στο φόρουμ που το γράφουν κι άλλοι, αλλά βλέπω και με τα μάτια μου ότι το να προσπαθήσω να κάνω κάτι στην λεγόμενη ρηχή ζώνη, είναι περίπου μάταιος κόπος, από την στιγμή που τα λίγα ψάρια που μένουν προκειμένου να γλιτώσουν ... έχουν πάρει τον κατήφορο. Επί της εποχής μου, δηλαδή τα πολύ παλιά χρόνια, η κύρια αρετή που χρειαζόταν ο ψαροκυνηγός ήταν η υδροβιότητα και η αγάπη για την θάλασσα, τώρα ο ψαροκυνηγός πρέπει να είναι αθλητής, να κατεβαίνει τουλάχιστον 35 μέτρα και μετά όλα τ' αλλα. Θα μου πείτε υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά και αυτές επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τα λίγα ψάρια που έχουν μείνει στην ρηχή ζώνη είναι κάτι σαν πυρηνικοί επιστήμονες πλέον!! Αυτό που έγραψε ο γιατρός με τα μαγιάτικα το έχω βιώσει κι εγώ ακριβώς έτσι, αισθάνομαι ότι πορευόμαστε σε μία αρνητική πορεία που χρόνο με τον χρόνο γίνεται χειρότερη. Κι αυτό δεν αλλάζει ό,τι και να γράφουμε εδώ πέρα..

2. Και πάμε τώρα στον ροφό. Συμφωνώ ότι το ψάρι αυτό ίσως να μην έχει τις ικανότητες, την σβελτάδα, τα αντανακλαστικά άλλων ψαριών, ίσως να είναι καταδικασμένος από τον νόμο της εξέλιξης, αλλά .... υπάρχει και αντίλογος. Ο ροφός για μένα είναι το σήμα κατατεθέν των ελληνικών ή αν θέλετε των μεσογειακών θαλασσών, είναι ο βασιλιάς όπως και να το κάνουμε. Μπορεί όντως να είναι μπουμπουνοκέφαλος, μπορεί όντως να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει την επιβίωση του, αλλά ποιός πραγματικά ψαροντουφεκάς θα μπορούσε να πέσει στην θάλασσα χωρίς να έχει μία βάσιμη προσδοκία συνάντησης με αυτό το υπέροχο ψάρι? Θα είμασταν ικανοποιημένοι αν βουτούσαμε σε μία θάλασσα χωρίς καθόλους ροφούς, αλλά με αρκετές σφηρίδες και στήρες? Εγώ προσωπικά όχι, θα ήθελα να τους βλέπω χωρίς κατ' ανάγκην να τους πιάνω. Βγάζω εντελώς από την εξίσωση το χρησιμοθηρικό επιχείρημα ότι η παρουσία φέρνει άλλα ψάρια, και μένω σε αυτό που πραγματικά πιστεύω, ότι η απλή παρουσία του μου είναι αρκετή! Δεν λέω ότι δεν τους πιάνω, ψαράς είμαι κι εγώ και αυτό που μου επιτρέπει ο νόμος θα το κάνω, ωστόσο αν κάποτε αποφασίζονταν να μην τους πιάνουμε, δεν θα με χαλούσε καθολου...

michalis1958
Δημοσιεύσεις: 87
Εγγραφή: Τετ 06 Νοέμ 2019, 13:27

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από michalis1958 » Πέμ 10 Σεπ 2020, 10:38

Οι απόψεις του γιατρού έχουν άλλο ειδικό βάρος , απλά εγώ θα παρατηρήσω ότι ο ροφός έγινε ""μπουνταλάς" και κινδυνεύει από την εξέλιξη , γιατί εμείς πήραμε ένα ψαροτούφεκο και αρχίσαμε να τον κυνηγάμε. Προηγουμένως δεν νομίζω να υπήρχε θέμα. Αυτό πιστεύω κάνει ακόμα κρισιμότερη την δική μας συμβολή στην διατήρησή του.

Άβαταρ μέλους
thalassa50
Δημοσιεύσεις: 13911
Εγγραφή: Κυρ 21 Δεκ 2008, 17:01
Ονοματεπώνυμο: jiannis petropoulos
Τοποθεσία: κερατσινι -αμφιαλη -πειραιας

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από thalassa50 » Πέμ 10 Σεπ 2020, 10:46

Η απόψεις μου συγκλίνουν με αυτές του Κωστή STI και Δημήτρη (dimitrikotz) απόλυτα
Θεωρώ όμως ότι η παιδεία ναι μεν ξεκινάει από το σπίτι,αλλά ξεκινάει και από το κράτος ,διότι το γαϊδούρι 50αρης 60αρης θα είχε αποκτήσει παιδεία αν υπήρχε σοβαρός κρατικός έλεγχος έτσι θα την είχε μεταδώσει και στα παιδιά του εγγόνια του (πρόσεξε παιδί μου δεν πάμε ανάποδα στον μονόδρομο ούτε με ποδήλατο ,ενώ τώρα πάνε όλη η φαμιλυ με τα ποδήλατα ανάποδα τον μονόδρομο και περνάμε και με κόκκινο και κανείς δεν δίνει σημασία )
Δεύτερον,σίγουρα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα θεωρητικά κάνουν ζημιά ,γράφω θεωρητικά διότι σε ένα κράτος σοβαρό αυτό κάνει και καλό διότι δίνει την ευκαιρία και σε επιστήμονες να κάνουν χρήση αυτού για επιστημονικά δεδομένα και να συνεργαστούν με το κράτος που θα διευθύνει τους επαγγελματίες ψαράδες σε τόπους δίχως πρόβλημα και αποτρέποντας τους σε τόπους που έχουν πρόβλημα έως ότου αυτοί φτιάξουν ηρεμήσουν και ξαναγεμίσουν με ψάρια και αυτό θα γίνεται συνεχώς αλλάζοντας η επαγγελματίες τόπους με οδηγίες κράτους (είχα δει ντοκιμαντέρ από Αμερική αν θυμάμαι καλά )Που να γίνει αυτό στην Ελλάδα ????? :-({|=
Τριτον,σαφώς θεωρώ ότι είμαστε υπεύθυνοι για την καταστροφή της παράκτιας ζώνης αφού δεν αφήνουμε τίποτα να μεγαλώσει και τίποτα πίσω μας ,τουλάχιστον τα 42 χρόνια στο ψαροτούφεκο αυτό μου αποδεικνύουν .Είμαστε πλέον πααααρα πολλοί και εμείς και η από στεριά ,η πλειοψηφία από εμάς σκουπίζει τα πάντα στο διάβα της και το ίδιο κανουν και η στεριανοι με τα καλάμια και πετονιές η τελευταίοι δε έχουν καταστρέψει και ποτάμια και λίμνες όπου τα δίχτυα πάνε σύννεφο (και στην θάλασσα βεβαίως βεβαίως )
Τριτον,τρεις μήνες συνεχως Γερμανία φέτος στην κόρη μου και εφόσον το χωριό είχε ένα ωραίο ποτάμι είπα να βγάλω άδεια αλιείας (δεν τολμάς εκεί να παρανομησεις σαφέστατα ) να περνάω την ώρα μου ,έλα όμως που εκεί έχουν σύστημα και ελέγχους από ειδικούς φιίλοι μου και δεν μπορούσα να πάρω διότι η περιοχή στην οποία ανηκα είχε συμπληρώσει τον αριθμό ερασιτεχνών ψαράδων που αντέχει το ποτάμι σε αυτή τη περιοχή.Καντε τώρα μια σύγκριση με εδώ ????? Και πείτε μου γιατί δεν έχουμε ψάρια :hello:
Η ιστορία λέει ότι με το που ήρθε ο άνθρωπος στην γη κατατρόπωσε τους άλλους πληθυσμούς και επικράτησε στην γη ,κάποιες ανεπτυγμένες χώρες και μη βέβαια ξύπνησαν και είδαν τι καταστροφή έχουν κάνει και προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται,η Ελλάς δεν ανοίκει σε αυτές της χώρες δυστυχώς και ούτε η πολίτες της στο γιατί ????το γράφει πολύ πολύ ωραία ο STI .
Ο ροφος μπορεί να θεωρείτε μπουνταλας όπως γράφει ο φίλος παραπάνω ,αλλά νομίζω ότι μπουνταλαδες αποδεικνυωμαστε εμείς κ;ι όχι ο ροφος :hello:
το δεν γινετε δεν υπαρχει ,το δεν θελω υπαρχει .

Άβαταρ μέλους
stelarasA'MAK
Δημοσιεύσεις: 5140
Εγγραφή: Τρί 07 Σεπ 2010, 10:14

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stelarasA'MAK » Πέμ 10 Σεπ 2020, 12:08

Γιατρέ μου,τα ψάρια σου μας βάζουν για μια ακόμη φορά τα γυαλιά... :hello: :hello:
Στα θέματα που θίγεις:
Διαφωνώ σε όλα!!!! :)
1) Γιατί συγκρίνεις την αλιευτική πίεση που δέχεται ο ροφός με αυτήν της συναγριδας και του μαγιατικου???
Το μαγιάτικο ως καθαρά πελαγίσιο, και η συναγριδα ως "ημιβενθικο"(δικός μου όρος), είναι πολύ ευκολότερο να αλιευθουν μαζικά με δίχτυα,ο ροφός στον ύφαλο ,αν δεν γίνουν στοχευμένες ενέργειες,είτε νόμιμες είτε παράνομες,δεν τον πιάνει η τράτα,ο κόσμος να χαλάσει.Και οι μεγάλες τσιπούρες εχουν εξαφανιστεί περίπου μία δεκαετία στη Αττική...δύσκολα να πιστέψω ότι πιάστηκαν όλες.Μηπως λόγω πίεσης,αναγκάστηκαν να αλλάξουν περάσματα στις ετήσιες μετακινήσεις τους????Και το ίδιο συμβαίνει και με τα μαγιάτικα??!!
Το προηγούμενο τοπικ,άνοιξε όχι με το σκεπτικό "σώστε το ροφό,τον χάνουμε τον κακομοίρη",αλλά με το σκεπτικό "ξαναεπιτρεψτε του να ζήσει ρηχά,ΘΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΤΑ ΠΑΡΆΚΤΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΉΜΑΤΑ!!''
2)Οι συρταδοροι στον Αργολικό,ανέκαθεν ένα ψάρι έπιαναν και θα πιάνουν: Σφυρίδες!!!Ούτε σπάνιο ,ούτε ...χωροκτητικο.
Σε τι βάθος βγήκε αν επιτρέπεται η πρώτη σου σφυρίδα????
Μέχρι και το 2000 οι ψαροκυνηγοι που κατέβαιναν κάτω από το 25(γιατί μόνο εκεί έχει σφυρίδες,γιαλο δεν είχε ποτέ ,ούτε θα έχει) ήταν ελάχιστοι.Απο τότε, περίπου,που τα θηράματα μειθωκαν και οι επιδόσεις..εκτοξεύονται χρόνο με το χρόνο, είναι λογικό όλο και περισσότεροι ψαροντουφεκαδες να αποκτούν πρόσβαση στη σφυρίδα..
Αλήθεια τώρα,τον έχεις τόσο ...χαζό το ροφό???
Να κάτσει να... ανταγωνίζεται τη σφυρίδα?
Αν είναι μεγαλύτερος,απλά θα τη διώξει,αν είναι πολύ μεγαλύτερος,απλά θα τη .. φάει!!!Αν είναι μικρότερος θα την κοπανησει!!!Η φύση πάντα επιλέγει την ησσονα προσπάθεια,ιδίως για το ροφό...
Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα,ως φύσει κυρίαρχος ,να ...την κοπαναει τελευταίος στη θέα του ψαροντουφεκα,οπότε...μήπως έτσι τον.."εκτοπίζουν" οι σφυρίδες????
Το ότι έχει μείνει πίσω στην εξέλιξη,αυτό είναι αλήθεια.
Ωστόσο,στα βαθιά επιβιώνει μια χαρά...με εξαφάνιση ΔΕΝ κινδυνεύει.
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΊΝΑΙ,το ξαναγράφω,ΝΑ ΕΠΑΝΈΛΘΕΙ ΣΤΑ ΡΗΧΆ,ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΈΨΟΥΝ ΟΙ ΤΌΠΟΙ!!!!!!!
υγ: την προηγούμενη εβδομάδα στη Τζιά..ο μοναδικός ροφός που είδα... κατηφόρησε με τη μία...έμαθε βλέπεις!!!
:hello:
ΕΊΜΑΙ ΥΠΕΎΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΆΦΩ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΟΥΝ ΚΆΠΟΙΟΙ......

spearjgeo7
Δημοσιεύσεις: 780
Εγγραφή: Πέμ 05 Μαρ 2015, 20:44
Ονοματεπώνυμο: giannis geo

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από spearjgeo7 » Πέμ 10 Σεπ 2020, 17:03

Ειδικου βαρους! :hello: :hello: :hello:

Άβαταρ μέλους
ΤΑΙΤΙΝΟΣ
Δημοσιεύσεις: 3837
Εγγραφή: Τετ 04 Ιούλ 2007, 01:09
Τοποθεσία: ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΤΑΙΤΙΝΟΣ » Πέμ 10 Σεπ 2020, 17:31

Πάρα πολύ ενδιαφέροντα τα κατατεθέντα παιδιά... :)
ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕΜΑΛΙΑ!!!
Pescare ergo sum

Άβαταρ μέλους
Psarogiatros
Δημοσιεύσεις: 3703
Εγγραφή: Τρί 01 Φεβ 2011, 08:34
Ονοματεπώνυμο: Stavros G.def

Re: Μια άλλη άποψη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Psarogiatros » Πέμ 10 Σεπ 2020, 18:34

tas έγραψε:
Τετ 09 Σεπ 2020, 18:37
Τίποτα δεν είναι άσπρο μαύρο.
Ως προς το ροφο ΓΕΝΙΚΑ είναι το πιο νοστιμο ψαρι της Μεσογείου (Για κακή του τυχη) αν και Φυσικά θα βρεθούν αρκετοι με άλλες προτιμήσεις.
Τελικά τι έγινε με τα αεροβολα? Θα μας πης τελικά την αποψη σου για το πιο είναι το καλύτερο οπλο ανάλογα τη χρήση του?
Αεροβόλο περιμένω όπως έγραψα κάτι καλό. Θεωρητικά θα έχει τα πλεονεκτήματα ενός ινβερτ χωρίς ένα μάτσο λάστιχα και σκοινιά. Αυτό όμως θα το δούμε θάλασσα. Υπολογίζω σε καμιά 10αριά μέρες ακόμη να το έχω. Μόλις το πάρω θα το πάω δοκιμή. Ακόμη και χωρίς ψάρι θα γράψω.
:hello:

Επιστροφή στο “Ψαρέματα και τεχνικές”