Ο απαράδεκτος
-
- Δημοσιεύσεις: 698
- Εγγραφή: Σάβ 02 Μάιος 2020, 22:22
Ο απαράδεκτος
Από την ψαρευτική μου ενηλικίωση μέχρι και σήμερα, είχα πάντα μία βασική αρχή: Δεν ψάρευα ποτέ ψάρια που δεν έτρωγα, είτε γιατί δεν μου άρεσαν γευστικά, είτε γιατί είχα ήδη πιάσει αρκετά για το τραπέζι που θα ακολουθούσε και σταματούσα εκουσίως. Ο κατάλογος των τυχερών ψαριών που έχω αποκλείσει περιλαμβάνει πρωτίστως τις σάλπες, τους κεφάλους, τους σαλούβαρδους, και μερικώς τους σηκιούς. Εν προκειμένω όπως φαίνεται και από την φωτό η βασική αυτή παραβιάστηκε εξ' ου και ο τίτλος του κειμένου.
Έχω πέσει λοιπόν σ' ένα μέρος όχι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και με την πάροδο του χρόνου καταλαβαίνω ότι η μέρα δεν θα είναι ιδιαίτερα καρποφόρος. Και εκεί ακριβώς μπαίνει ο διάλος διεγείρει το κυνηγετικό μου ένστικτο και θέλω σώνει και καλά κάτι να χτυπήσω, πιάνω το δάχτυλο μου να χαϊδεύει την σκανδάλη και το μυαλό μου να διψά να δώσει την εντολή για βολή. Σ' ένα ψευτοκάρτερο βλέπω μακριά στον ορίζοντα ένα κεφαλόπουλο να κολυμπάει αμέριμνο, στην ουσία πρόκειται για έναν ζωντανό στόχο γιατί όπως προείπα το ψάρι αυτό δεν με ενδιαφέρει. Γνωρίζοντας την παροιμιώδη αστοχία μου, κάνω την βολή και ω του θαύματος η βέργα βρίσκει στόχο! Έχω χάσει μεγάλα ψάρια σε γελοίες αποστάσεις και βρήκα να πιάσω αυτό που απλώς χρησιμοποίησα για να κάνω σκοποβολή. Όμορφο συναίσθημα δεν ήταν αλλά ήξερα ότι δεν έκανα και καμία τεράστια ζημιά.
Σαν να μην έφταναν αυτά, για τιμωρία μου ο Θεός στην αμέσως επόμενη βουτιά μου έστειλε αυτό το στηρόνι, μη αφήνοντας μου περιθώρια για παρερμηνείες. Η ύβρις πάντα φέρνει την νέμεση. Και η δική μου νέμεσις ήταν εγώ να φάω το κεφαλόπουλο και οι φίλοι να φάνε την στήρα. Ψάρι που θανατώθηκε εξ' αιτίας μου δεν υπάρχει περίπτωση να μην φαγωθεί, και εδώ που τα λέμε στα κάρβουνα δεν ήταν και τόσο άσχημο!! Και κάτι τελευταίο: Στις τελευταίες εξορμήσεις μου έχω παρατηρήσει ότι χτυπάω καλές στήρες σχετικά εύκολα. Αυτό σημαίνει ή ότι έχω γίνει καλύτερος, ή ότι το συγκεκριμένο ψάρι έχει βλακέψει. Επειδή το πρώτο αποκλείεται εξ' ορισμού, μάλλον πρέπει να ισχύει το δεύτερο!!
Έχω πέσει λοιπόν σ' ένα μέρος όχι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και με την πάροδο του χρόνου καταλαβαίνω ότι η μέρα δεν θα είναι ιδιαίτερα καρποφόρος. Και εκεί ακριβώς μπαίνει ο διάλος διεγείρει το κυνηγετικό μου ένστικτο και θέλω σώνει και καλά κάτι να χτυπήσω, πιάνω το δάχτυλο μου να χαϊδεύει την σκανδάλη και το μυαλό μου να διψά να δώσει την εντολή για βολή. Σ' ένα ψευτοκάρτερο βλέπω μακριά στον ορίζοντα ένα κεφαλόπουλο να κολυμπάει αμέριμνο, στην ουσία πρόκειται για έναν ζωντανό στόχο γιατί όπως προείπα το ψάρι αυτό δεν με ενδιαφέρει. Γνωρίζοντας την παροιμιώδη αστοχία μου, κάνω την βολή και ω του θαύματος η βέργα βρίσκει στόχο! Έχω χάσει μεγάλα ψάρια σε γελοίες αποστάσεις και βρήκα να πιάσω αυτό που απλώς χρησιμοποίησα για να κάνω σκοποβολή. Όμορφο συναίσθημα δεν ήταν αλλά ήξερα ότι δεν έκανα και καμία τεράστια ζημιά.
Σαν να μην έφταναν αυτά, για τιμωρία μου ο Θεός στην αμέσως επόμενη βουτιά μου έστειλε αυτό το στηρόνι, μη αφήνοντας μου περιθώρια για παρερμηνείες. Η ύβρις πάντα φέρνει την νέμεση. Και η δική μου νέμεσις ήταν εγώ να φάω το κεφαλόπουλο και οι φίλοι να φάνε την στήρα. Ψάρι που θανατώθηκε εξ' αιτίας μου δεν υπάρχει περίπτωση να μην φαγωθεί, και εδώ που τα λέμε στα κάρβουνα δεν ήταν και τόσο άσχημο!! Και κάτι τελευταίο: Στις τελευταίες εξορμήσεις μου έχω παρατηρήσει ότι χτυπάω καλές στήρες σχετικά εύκολα. Αυτό σημαίνει ή ότι έχω γίνει καλύτερος, ή ότι το συγκεκριμένο ψάρι έχει βλακέψει. Επειδή το πρώτο αποκλείεται εξ' ορισμού, μάλλον πρέπει να ισχύει το δεύτερο!!
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
- stelarasA'MAK
- Δημοσιεύσεις: 5031
- Εγγραφή: Τρί 07 Σεπ 2010, 10:14
Re: Ο απαράδεκτος
Παλιότερα έτρωγα πολύ τους κέφαλους...προ δεκαετίας εφτασα να μη θέλω ούτε να τους μυρίζω...πέρναγαν από μπροστά μου διομισαρια τουμπανα και δεν έριχνα. Μέχρι που διάβασα για φιλεταρισμα σε λαδοξιδο και τι δοκίμασα...αυτό ήταν!! Άρχισα να τους ξανατρωω!!!!
Στο θέμα μας:
Αποδεικνύεις κάθε φορά ότι τη στηρα την ...κατέεις.
Ο ψαροντουφεκας είναι σαν το κόκκινο κρασί: κάνει το χρόνο σύμμαχο και ωριμάζει!!....
Καλοχωνευτος!!!

Στο θέμα μας:
Αποδεικνύεις κάθε φορά ότι τη στηρα την ...κατέεις.
Ο ψαροντουφεκας είναι σαν το κόκκινο κρασί: κάνει το χρόνο σύμμαχο και ωριμάζει!!....
Καλοχωνευτος!!!

Καλύτερα στα 72 η σύνταξη..να προλάβει να πήξει το μυαλό..γιατί στα 68 θα την τρώγαμε σε μηχανάκια και μπύρες....
-
- Δημοσιεύσεις: 698
- Εγγραφή: Σάβ 02 Μάιος 2020, 22:22
Re: Ο απαράδεκτος
Ρε φίλε κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που τρελλαίνονται με τα κεφαλόπουλα. Έχω φίλους ψαροντουφεκάδες που τα κυνηγάνε μανιωδώς και - χωρίς πλάκα- τα αλλάζουν με σαργούς. Το tip σου για φιλετάρισμα και λαδόξιδο δεν φαίνεται καθόλου κακή ιδέα. Θα δοκιμασθεί προσεχώς!stelarasA'MAK έγραψε: ↑Τρί 14 Ιούλ 2020, 23:41Παλιότερα έτρωγα πολύ τους κέφαλους...προ δεκαετίας εφτασα να μη θέλω ούτε να τους μυρίζω...πέρναγαν από μπροστά μου διομισαρια τουμπανα και δεν έριχνα. Μέχρι που διάβασα για φιλεταρισμα σε λαδοξιδο και τι δοκίμασα...αυτό ήταν!! Άρχισα να τους ξανατρωω!!!!![]()
Στο θέμα μας:
Αποδεικνύεις κάθε φορά ότι τη στηρα την ...κατέεις.
Ο ψαροντουφεκας είναι σαν το κόκκινο κρασί: κάνει το χρόνο σύμμαχο και ωριμάζει!!....
Καλοχωνευτος!!!![]()
Re: Ο απαράδεκτος
ΚΕΦΑΛΟΣ ΠΕΛΑΓΙΣΙΟΣ, ΚΑΛΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΣΕΣ, ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, ΠΑΣΑΛΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΑΛΑΤΙ !!!!


- --xristos--
- Δημοσιεύσεις: 1482
- Εγγραφή: Κυρ 02 Σεπ 2012, 15:17
Re: Ο απαράδεκτος
Πως τις πιάνεις τις στηρεσ με συρτό?
Του ψαρά το πιάτο, 9 φορές είναι αδειανό και 1 γεμάτο.
-
- Δημοσιεύσεις: 698
- Εγγραφή: Σάβ 02 Μάιος 2020, 22:22
Re: Ο απαράδεκτος
Ο πιο συνήθης τρόπος είναι το συρτό, αλλά δεν θέλει καθόλου κίνηση με πέδιλα, πρέπει να θεωρείς ότι δεν έχεις πόδια καθόλου! Αρκετές φορές και με πλανάρισμα, με αυτό τον τρόπο μπορείς να πετύχεις και σφυρίδες που είναι αρκετά δεκτικές αν δεν είναι αγριεμένες. Όσο πιο ήρεμος και χαλαρός είσαι, τόσο αυξάνεις και τις πιθανότητες.
- matador23
- Δημοσιεύσεις: 2910
- Εγγραφή: Τετ 23 Νοέμ 2011, 14:42
- Ονοματεπώνυμο: Κοβάνης Κων/νος
- Τοποθεσία: Θήβα - Βοιωτίας
Re: Ο απαράδεκτος
Αναλογα με το τροπο μαγειρεματος , πιστευω οτι όλα τα ψαρια ειναι νοστιμα.
Για τα κεφαλοπουλα αν ειναι μεγαλα, προτιμω φουρνο με φρεσκο κρεμμυδακι και ντοματα.
Πιστευω ειναι νοστιμα
Για τα κεφαλοπουλα αν ειναι μεγαλα, προτιμω φουρνο με φρεσκο κρεμμυδακι και ντοματα.
Πιστευω ειναι νοστιμα

0 λεπτά πριν | ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΔΙΑΣ: "Η παρΑΝομη αλιεία δεν είναι ερασιτεχνική ή επαγγελματική: είναι απλά παρΑΝομη"
- AntoniEesti
- Δημοσιεύσεις: 2293
- Εγγραφή: Τετ 26 Μάιος 2010, 21:55
- Ονοματεπώνυμο: Αντωνης
- Τοποθεσία: Xανια-Αρτα-Nottingham
- CapetanThomas
- Δημοσιεύσεις: 3865
- Εγγραφή: Πέμ 13 Μαρ 2014, 15:22
- Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Re: Ο απαράδεκτος
Κατ΄αρχήν Συγχαρητήρια,
για τις συχνές κι επαναλαμβανόμενες Επιτυχίες σου
σε αυτό το εκλεκτό και πραγματικά γευστικότατο Ψάρι τις Στήρες,
Γεγονός το οποίο θεωρώ εξαιρετικά Σημαντικό,
και το αποδίδω αποκλειστικά στην δική σου Βελτίωση,
όσο κι αν Εσύ αποφεύγεις, από Μετριοφροσύνη, να το παραδεχθείς……
Σε ότι αφορά το δεύτερο Σκέλος της Αναφοράς σου,
στα πάντοτε αδικημένα και συχνά περιφρονημένα Κεφαλόπουλα,
θα ήθελα να θυμίσω εκείνα τα πραγματικά υπέροχα Είδη τους, όπως π.χ.
τα Μυξινάρια και κυρίως τις θρυλικές Αυγουστιάτικες Μπάφες…
Ψάρια διόλου ευκαταφρόνητα όταν έχεις Χώρο και Χρόνο
για να τα αξιοποιήσεις όπως πρέπει στα Κάρβουνα…
Είναι Αλήθεια ότι κι εγώ, τα τελευταία Χρόνια τα είχα κάπως παρατημένα,
όμως πάντα θα αναγνωρίζω ότι είναι τα Ψάρια που γέμιζαν
τις Νεανικές μας Εξορμήσεις και το Χτίσιμο της Εμπειρίας και της Ψαροσύνης μας,
που νομοτελειακά αποκτώνται και βελτιώνονται σταδιακά με την Πάροδο των Χρόνων…
Να είσαι πάντα καλά Φίλε Δημήτρη,
και πάντα πολλές τέτοιες καλές Χαρές…

για τις συχνές κι επαναλαμβανόμενες Επιτυχίες σου
σε αυτό το εκλεκτό και πραγματικά γευστικότατο Ψάρι τις Στήρες,
Γεγονός το οποίο θεωρώ εξαιρετικά Σημαντικό,
και το αποδίδω αποκλειστικά στην δική σου Βελτίωση,
όσο κι αν Εσύ αποφεύγεις, από Μετριοφροσύνη, να το παραδεχθείς……
Σε ότι αφορά το δεύτερο Σκέλος της Αναφοράς σου,
στα πάντοτε αδικημένα και συχνά περιφρονημένα Κεφαλόπουλα,
θα ήθελα να θυμίσω εκείνα τα πραγματικά υπέροχα Είδη τους, όπως π.χ.
τα Μυξινάρια και κυρίως τις θρυλικές Αυγουστιάτικες Μπάφες…
Ψάρια διόλου ευκαταφρόνητα όταν έχεις Χώρο και Χρόνο
για να τα αξιοποιήσεις όπως πρέπει στα Κάρβουνα…
Είναι Αλήθεια ότι κι εγώ, τα τελευταία Χρόνια τα είχα κάπως παρατημένα,
όμως πάντα θα αναγνωρίζω ότι είναι τα Ψάρια που γέμιζαν
τις Νεανικές μας Εξορμήσεις και το Χτίσιμο της Εμπειρίας και της Ψαροσύνης μας,
που νομοτελειακά αποκτώνται και βελτιώνονται σταδιακά με την Πάροδο των Χρόνων…
Να είσαι πάντα καλά Φίλε Δημήτρη,
και πάντα πολλές τέτοιες καλές Χαρές…

Τελευταία επεξεργασία από το μέλος CapetanThomas την Τετ 15 Ιούλ 2020, 15:26, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Εκεί που είσαι, ήμουνα, κι εδώ που είμαι θάρθεις...
Re: Ο απαράδεκτος
Για τους κέφαλους βρήκα τη λύση:Φιλεταρισμα , κόψιμο σε κομμάτια, βούτημα σε κουρκούτι με ψιλό αλεύρι,αλάτι πιπέρι, τριμμένο σκόρδο,αυγό,λίγο λεμονακι και χλιαρό νεράκι,στο μπλέντερ,να γινει ρευστό,και ξανά λίγο αλεύρι και τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
Όσο για τη στηρα, αυστηρά κάρβουνο.

Όσο για τη στηρα, αυστηρά κάρβουνο.



-
- Δημοσιεύσεις: 698
- Εγγραφή: Σάβ 02 Μάιος 2020, 22:22
Re: Ο απαράδεκτος
Eυχαριστώ πολύ όλους σας! Η στήρα όπως σωστά επισημαίνει ο geosub, δεν θέλει ιδιαίτερη σπουδή, βάζεις ένα κάρβουνο κι έχεις καθαρίσει. Με το κέφαλο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και ίσως αξίζει να δοκιμάσει κανείς διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος, μέχρι να καταλήξει σε αυτό που τον ικανοποιεί καλύτερα. Για μένα το κάρβουνο είναι η εύκολη λύση, αλλά θα δοκιμάσω και το φιλετάρισμα με τα κατάλληλα υλικά.
Όπως λέει και ο καπετάνιος υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κεφάλων και το κάθε ένα έχει τις ιδιαιτερότητες του. Στο παρελθόν είχα χτυπήσει στο Ιόνιο ένα τέρας, πρέπει να ήταν γύρω στα 5 κιλά, αλλά δεν θυμάμαι καθόλου πως ήταν το κρέας του (πάντως σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό του λαβρακιού!)
Όπως λέει και ο καπετάνιος υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κεφάλων και το κάθε ένα έχει τις ιδιαιτερότητες του. Στο παρελθόν είχα χτυπήσει στο Ιόνιο ένα τέρας, πρέπει να ήταν γύρω στα 5 κιλά, αλλά δεν θυμάμαι καθόλου πως ήταν το κρέας του (πάντως σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό του λαβρακιού!)
Re: Ο απαράδεκτος
Σταθερός στις Στήρες !!! Μπράβο 

Re: Ο απαράδεκτος
dimitrikotz έγραψε: ↑Τρί 14 Ιούλ 2020, 23:23... Και η δική μου νέμεσις ήταν εγώ να φάω το κεφαλόπουλο και οι φίλοι να φάνε την στήρα...

Νταξ, στήρα δεν είναι ο κέφαλος αλλά ορισμένα μεγαλούτσικα ψάρια στα κάρβουνα είναι πολύ καλά!
- fiesta1420
- Δημοσιεύσεις: 762
- Εγγραφή: Πέμ 14 Νοέμ 2013, 12:15
Re: Ο απαράδεκτος
Πολύ ωραία η στηρακλα μπράβο!!! Όσο για τους κεφάλους ούτε να τους μυρισω.... τους δίνω στους γονείς μου αν χτυπήσω κάποιο γουρούνι.
Κάποιοι νομίζουν ότι είμαι θλιμένος,αλλά δέν είμαι. Απλά,εκτιμώ την σιωπή,σ'εναν κόσμο πού δέν σταματάει ποτέ να μιλάει.
- maimouth
- Δημοσιεύσεις: 426
- Εγγραφή: Κυρ 18 Αύγ 2013, 10:45
- Ονοματεπώνυμο: Costas Vasilakopoulos
- Τοποθεσία: Halandrion
Re: Ο απαράδεκτος
Καθε ψαρι εχει διαφορετικη γευση αναλογως τον τοπο που κατοικει και τρεφεται.
Το νιακι ειναι απο τα νοστιμοτερα ψαρια.
Πεταλι ψητο και λαδι στο ψησιμο . σερβιρεται με λαδολεμονο και ριγανη.
Εννοειται να εχει καθαριστει καλα και να ειναι φρεσκο.
Στελλαρα λαδοξυδο ??? σοβαρα τωρα? τι ειναι ωρε το καυμμενο? αγγουροντοματα? αχαχαχαχαχχα
Το νιακι ειναι απο τα νοστιμοτερα ψαρια.
Πεταλι ψητο και λαδι στο ψησιμο . σερβιρεται με λαδολεμονο και ριγανη.
Εννοειται να εχει καθαριστει καλα και να ειναι φρεσκο.
Στελλαρα λαδοξυδο ??? σοβαρα τωρα? τι ειναι ωρε το καυμμενο? αγγουροντοματα? αχαχαχαχαχχα
...από τη πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλλα