Όπως είπαν και οι παραπάνω, πάνω από όλα πρέπει
να αποκρυπτογραφίσεις το μέρος. Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να το επισκέπτεσαι συχνά κατά περιόδους και όλες τις ώρες της μέρας(που επιτρέπεται το ψάρεμα

) Από ένα σημείο και μετά θα σχηματίσεις μια εικόνα και θα ξέρεις πως να κινείσαι.
Για παράδειγμα εγώ έχω ένα στάνταρ μέρος που πάω για λαβράκια και έχω παρατηρήσει πολλά από τις βουτιές μου.
Καταρχάς ξέρω ότι μετά τις 1-2 γυρίζει σε νοτιά και η θάλασσα ανακατεύεται, θολώνει και το ψάρεμα γίνεται δύσκολο. Επίσης στις τελευταίες βουτιές μου που πήγα πρωί (8-9) παρατήρησα ότι υπήρχε περισσότερη κινητικότητα στο νερό από τις μεσημεριανές ώρες, όπου στα περισσότερα ψαρέματα συναντούσα ελάχιστα ψάρια (κυρίως μικρά) εώς καθόλου.
Απόγευμα δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει αρκετές φορές ακόμα αλλά έχω παρατηρήσει ότι είναι λίγο καλύτερα από το μεσημέρι.
Αν πάλι θες να ψαρέψεις μαύρα, το μεσημέρι είναι από τις καλύτερες ώρες μιας και τα ψάρια βγαίνουν από τα θαλάμια τους για να λιαστούν και είναι πιο εύκολο να τα εντοπίσεις. Και εκτός αυτού θα κάνεις μια πιο "τίμια" σύλληψη από το να κάνεις ψαχτήρι με φακό.