Πύρρειος νίκη

Ψάρια,ιστορίες καί τρόποι ψαρέματος
Άβαταρ μέλους
gpet78
Ονοματεπώνυμο: Γ. Π.

Πύρρειος νίκη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από gpet78 » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 15:28

Το τελευταίο διάστημα αν και συνεχίζω να ψαρεύω (πολύ λιγότερο από άλλες χρονιές) με υποφερτά αποτελέσματα και μερικές φορές με αξιόλογα θηράματα και εξακολουθώ να παρακολουθώ συστηματικά τα τεκταινόμενα στο φόρουμ, δεν είχα καμιά διάθεση να ποστάρω. Αλλά όπως και να το κάνουμε κάποιες δυνατές εμπειρίες και τρόπαια που εξακολουθεί να μας χαρίζει ο Οκτώβρης ,ο καλύτερος μήνας του ψαροντούφεκου για μένα, καλό είναι να τα μοιραζόμαστε.
Τέλη Οκτώβρη λίγες μέρες πριν αλλάξει η ώρα και καθώς η σχολική ζωή έχει αρχίσει να μπαίνει σε φουλ ρυθμούς οι ευκαιρίες και ο χρόνος για ψάρεμα λιγοστεύουν. Χωρίς πολλές προσδοκίες ξεκινώ μετά την δουλειά για ένα 2ωρο κοντινό απογευματινό ψαρεματάκι. Η εικόνα στην θάλασσα απογοητευτική, μόνο γερμανούς συναντούσα, αλλά συνέχιζα ακάθεκτος τα καρτέρια και τα συρτά εκτελώντας την τεχνική όσο πιο σωστά μπορούσα παρά την νέκρα στο βυθό που αναπόφευκτα ρίχνει την ψυχολογία (ασκήσεις υπομονής ονομάζω αυτές τις βουτιές). Λίγο πριν τη δύση πλέον και κάνοντας ένα συρτό, εμφανίζεται μια μοναχική συναγρίδα, εγώ προλαβαίνω να κρυφτώ, αυτή κάνει το λάθος να πλησιάσει για να με τσεκάρει και τελικά με μια μακρινή βολή καταφέρνω να πιάσω ένα καλούτσικο ψάρι 2,5 κιλά που σώζει τη μέρα. Κανονικά θα έπρεπε να κάνω το σταυρό μου και να γυρίσω πίσω στην ακτή αλλά ο δαίμονας της ανθρώπινης απληστίας μου βάζει τσίτες : “αφού συνάντησες μια συναγρίδα να έχει βγει τόσο ρηχά ίσως υπάρχουν και άλλες παραδίπλα, άντε προλαβαίνεις να κάνεις 1-2 βουτιές ακόμα”. Υπακούοντας στη φωνή του δαίμονα κάνω ένα καρτέρι στο διπλανό πόστο χωρίς αποτέλεσμα. Μετά άλλο ένα καρτέρι στο παραδιπλανό πόστο και να που ξαφνικά από πίσω και πλάγια μου εμφανίζεται άφοβο ένα μεγάλο μαγιάτικο, μου δίνει αρκετό χρόνο για να στρίψω και να κάνω μια κοντινή βολή που κανονικά θα έπρεπε να είναι καίρια. Όμως φαίνεται το σάστισμα από την απρόσμενη συνάντηση με έκανε να μην σημαδέψω καλά και η βολή βρίσκει το ψάρι χαμηλότερα στα σκληρά λίγο πάνω από το μάγουλο. Τώρα άρχιζαν τα δύσκολα γιατί ήξερα ότι ο εξοπλισμός μου θα δοκιμαζόταν. Τα θέματα του εξοπλισμού μου πολλά: η βέργα 6,5 με καρχαριάκια σχετικά λεπτή αλλά θεώρησα ότι δύσκολα θα σπάσει, η πετονιά ήταν ρακετόνημα 1,3 ελαφρός φθαρμένο αυτό το φοβόμουνα καθώς γνώριζα ότι δεν τα πάει καλά με τα βράχια και τραυματίζεται εύκολα αλλά από άποψη μηχανικής αντοχής δεν έχει θέμα και τέλος το σχοινί του μουλινέ απλό πολυεστερικό χωρίς προστατευτική επικάλυψη αλλά με καλή μηχανική αντοχή. Έτσι καθώς ο βυθός ήταν έντονα βραχώδης και πολύπλοκος ενώ το βάθος πολύ μικρό μόλις 4-5 μέτρα παίρνω την απόφαση να θέσω σε δοκιμασία την βέργα και το κλιπάρισμα παρά να ρισκάρω πιθανό μπλέξιμο των νημάτων στα βράχια που μπορεί να κατέληγε σε κόψιμο. Κοντράρω λοιπόν έντονα το ψάρι αμέσως μετά την βολή και μετά από 1 λεπτό και έχοντας πάρει μόλις 3 μέτρα μουλινέ το ψάρι αν και έδωσε τη μάχη του καταλήγει στα χέρια μου.
Εικόνα

Εικόνα
Και τώρα πρέπει να δικαιολογήσω τον τίτλο“Πύρρειος νίκη” για αυτή την ιστορία. Όχι δεν ήταν μόνο η βέργα που στράβωσε ανεπανόρθωτα(την είχα μόλις 5 μήνες) που μου χάλασε αυτό το όμορφο ψάρεμα, αλλά περισσότερο κάποιες σκέψεις που με τυράννησαν για μέρες και δε με άφησαν να ευχαριστηθώ αυτή την ψαριά:
- Γιατί να χαρώ με αυτό το μαγιάτικο που το έπιασα πανεύκολα σε σχετικά μικρό χρόνο με γελοία εύκολη βολή και σε γελοίο βάθος και να μην χαρώ περισσότερο για τη συναγρίδα που και η βολή ήταν πολύ δύσκολη και η βουτιά αρκετά τεχνική και πιο νόστιμη ήταν εννοείται.
- Γιατί να βγάλω ένα “ψάρι τρόπαιο” τόσο κοντά στο σπίτι μου χωρίς καμία δυσκολία. Ενώ άλλες φορές πας χιλιόμετρα μακριά, βουτάς βαθιά, πιάνεις τρελούς χρόνους, κάνεις δεκάδες βουτιές και τελικά δε βγαίνει τίποτα αξιόλογο;
- Τελικά εγώ ψαρεύω; ή απλώς “Η ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ” μου στέλνει τα ψάρια όταν θέλει και όποτε θέλει και εγώ το μόνο που κάνω είναι να είμαι εκεί για να εκτελώ ως δήμιος τα ψάρια που ΑΥΤΗ αποφάσισε να πεθάνουν;
Η ψαριά αυτή ήταν μια ακόμα τρανταχτή απόδειξη μιας θεωρίας που έχω στο μυαλό μου εδώ και καιρό και με έχει κάνει να χάσω ένα μεγάλο μέρος από την ευχαρίστηση του ψαροντούφεκου: ότι δηλαδή έχοντας πλέον φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ψαροντούφεκου το αν θα πιάσω ψάρια έχει ελάχιστα να κάνει με εμένα αλλά περισσότερο έχει να κάνει με την τύχη, με την ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ. Κάθε μεγάλο ψάρι που βγάζουμε μπορεί στιγμιαία να μας κάνει να φουσκώνουμε από περηφάνια για το “κατόρθωμα” μας αλλά δεν είναι τίποτα άλλο παρά το λογικό αποτέλεσμα των νόμων της φύσης και της στατιστικής: Ήμαστε τα πιο έξυπνα ζώα και οι ανώτεροι θηρευτές σε αυτό τον πλανήτη, το να καμακώνουμε κάποια μεγάλα αλλά “χαζά” σε σχέση με εμάς ψάρια δεν είναι κατόρθωμα αλλά κάτι πολύ ασήμαντο και αναμενόμενο που έχει να κάνει με την θέση μας στην τροφική αλυσίδα. Το μόνο βασικά που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να είμαστε εκεί ΣΤΗ ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ.

Άβαταρ μέλους
CapetanThomas

Re: Πύρρειος νίκη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από CapetanThomas » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 15:46

Για μένα αυτό είναι το Ψάρι < Αδυναμία >...
Δεν το συγκρίνω με τίποτε άλλο, είτε ομορφότερο, είτε νοστιμότερο...
Είναι Βασιλιάς...
Με τις Σκέψεις σου, ασφαλώς και συμφωνώ ότι στη Θάλασσα όλα είναι
Θέμα Συγκυρίας...
Αυτό που μετράει είναι, Εσύ να είσαι Ετοιμος...
Κι όπως αποδεικνύεται πολύ συχνά, Εσύ είσαι πάντα έτοιμος...

Να είσαι πάντα καλά
και πάντα τέτοιες Επιτυχίες...

:hello:
...αν δεν μπορείς να φερθείς με Σεβασμό,
φέρσου τουλάχιστον με την υποτυπώδη Ανθρωπιά…

CapetanThomas : https://www.spearfishingforum.gr/viewtopic.php?f=9&t=53800

giannis29
Ονοματεπώνυμο: moysis giannis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από giannis29 » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 15:50

:shock: :shock: :shock: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Άβαταρ μέλους
PanEx
Ονοματεπώνυμο: Εξαρχίδης Παναγιώτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από PanEx » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 15:58

:hello:
Mη πιστεύεις όσα γράφονται στα φόρουμς.....

TSEA
Ονοματεπώνυμο: Αναστάσιος Σάμιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από TSEA » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 16:07

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον καπετάνιο

Αυτό που μετράει είναι, Εσύ να είσαι Ετοιμος...
Κι όπως αποδεικνύεται πολύ συχνά, Εσύ είσαι πάντα έτοιμος...

Τα σέβη μου =D> =D>
Είναι καλύτερα εκεί κάτω.

avantas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από avantas » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 16:17

Ωραίος ο δάσκαλος!!
ειναι πολλά πράγματα που δεν μπορουμε να εξηγήσουμε
σε αυτή την ζωη!!!
:hello: :hello:
"μηδέν άγαν"

Άβαταρ μέλους
ΤΑΙΤΙΝΟΣ
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΤΑΙΤΙΝΟΣ » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 16:18

Eιπαμε! Αυτή είναι η γοητεία της θάλασσας και του ψαροτούφεκου. Όλα παίζουν και όλα δεν παίζουν. Ανά πάσα στιγμή ανατρέπονται τα πάντα, θετικά ή αρνητικά.
Εξ' ού και ο έρωτας :grin:
ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΡΕΜΑΛΙΑ!!!
Pescare ergo sum

Άβαταρ μέλους
KOSTAS STI
Ονοματεπώνυμο: ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από KOSTAS STI » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 16:33

...........το χαρηκες γιατι ηταν το πρωτο,γιατι ηταν μεγαλο!
σιγουρα ειναι πιο ευκολο να χτυπησεις εναν μαη απο μια τσιπουρα!! ομως και αυτος θελει την αναλογη διαχειρηση για να καταληξει αισια !!! :thumbsup:
αν ειναι να κανεις αρνητικες σκεψεις ,τοτε το πακεταρεις και το στελνεις σε μενα !! :mrgreen:
πληρωνω και τα μεταφορικα !!! :grin:
Θελω το αυτοκινητο μου γρηγορο,την γυναικα μου καυτη και την μπυρα μου παγωμενη !!!

Άβαταρ μέλους
Bathrakas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bathrakas » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 16:43

Εγω τις σκεψεις που κανεις τις θεωρω πολυ σωστες, βεβαια μη τα απαξιωνουμε και ολα, αλλοι στη θεση σου θα ειχαν χασει και τα δυο ψαρια, αλλοι δε θα τα ειχαν δει ποτε κλπ κλπ.
Αλλωστε τις ασκησεις υπομονης οπως τις λες, λιγοι ανθρωποι εχουν την πειθαρχεια και την ψυχικη δυναμη/υπομονη να στρωσουν κωλο να τις κανουν και μαλιστα σωστα. Η θαλασσα σε ανταμειψε για αυτο, αν μη τι αλλο.
Φοβερα ψαρια και τα δυο, νομιζω ανταξια σου, ασχετα με το ποσο ευκολα η δυσκολα σου φανηκαν. =D>
Παντα με σεβασμο και συνεση.

Άβαταρ μέλους
Margaritis

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Margaritis » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 17:13

gpet78 έγραψε:Ήμαστε τα πιο έξυπνα ζώα και οι ανώτεροι θηρευτές σε αυτό τον πλανήτη, το να καμακώνουμε κάποια μεγάλα αλλά “χαζά” σε σχέση με εμάς ψάρια δεν είναι κατόρθωμα αλλά κάτι πολύ ασήμαντο και αναμενόμενο που έχει να κάνει με την θέση μας στην τροφική αλυσίδα. Το μόνο βασικά που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να είμαστε εκεί ΣΤΗ ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ.
.

Εισαι αρκετα ανωτερος θηρευτης απο πολλους .
Δεν ειναι κατορθωμα αλλα ειναι ο λογος που προσπαθουμε να πιασουμε ψαρια με μια ανασα .
Εισαι τυχερος που μπορεις να συναντας τετοια ψαρια σε δυωρα απογευματινα .
Απολαυσε το !

Respect για τα ψαρια , total respect για τον τροπο που γραφεις και δκεπτεσαι
Μη ρωτάς ποιος θα σώσει τον κόσμο
Να λες ότι είναι δική σου ευθύνη να σωθεί
Ν. Καζαντζάκης
http://www.youtube.com/user/freediverGr

Άβαταρ μέλους
Geronimo
Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Γεωργίου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Geronimo » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 17:23

Ωραία θηράματα!!!!όλα μες το παιχνίδι εινα... :hello:
Το χασαμε το κορμι πατριωτη!!!

Άβαταρ μέλους
ΠΙΛΟΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΙΛΟΤΟΣ » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 17:50

KOSTAS STI έγραψε:
...........σιγουρα ειναι πιο ευκολο να χτυπησεις εναν μαη απο μια τσιπουρα!!
.......
.......
:scratch:

Άβαταρ μέλους
ΠΙΛΟΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΙΛΟΤΟΣ » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 17:51

:thumbsup:

Άβαταρ μέλους
fiesta1420

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από fiesta1420 » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 17:59

Εισαι μεγάλος με τα ολα σου μπράβο!!! Οτι θέλει αυτη μας δίνει.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΔΙΑΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΔΙΑΣ » Πέμ 12 Νοέμ 2015, 18:14

:hello: σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα αλλά το ταξίδι.... Εξηγούμαι: το να χρησιμοποιησεις την κατάλληλη τεχνική, να έχεις το κατάλληλο πλΑΝο βουτιάς, να διαλέξεις το κατάλληλο πόστο κλπ δεν είναι κάτι που ήρθε μόνο του...προσπάθησες - απετυχες ξΑΝαπροσπαθησες... Το ίδιο με την υδροβιοτητα, την τεχνική, τον εξοπλισμό, την ψυχολογία οτΑΝ αποτυγχΑΝεις και δεν τα παρατάς... Τπτ δεν είναι ΜΑΚΡΟΧΡΌΝΙΑ τυχαίο... Το να απολαμβΑΝεις τους κόπους σου είναι ΑΝθρωπινο και δείγμα ευγνωμοσύνης απενΑΝτι στη ζωή, στη θάλασσα, στο Θεό ή όπου πιστεύει ο καθένας... :hello: just my 50 cents :amen:
ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ, ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ... Η ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ

Επιστροφή στο “Ψαρέματα και τεχνικές”