• Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση

GoPro: Περί εγγύησης

Μια φωτογραφία είναι 1000 λέξεις.Ενα βίντεο πόσες λέξεις είναι ?

GoPro: Περί εγγύησης

Νέα δημοσίευσηαπό TheSpearman » 14 Δεκ 2018, 13:28

Μέρες που είναι, ανοίγω ένα θέμα αμιγώς Χριστουγεννιάτικο, για αυτούς που ενδεχομένως έχουν κατασταλάξει στο να προσφέρουν (είτε στον εαυτό τους ή είτε σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο) μια κάμερα GoPro.

Όταν αποφάσισα και εγώ – προ 3ετιας – να γίνω Κουστώ με ψαροτούφεκο, προχώρησα στην αγορά μιας GoPro Session 4. Πέραν της λεπτομερούς έρευνας αγοράς που σαφώς προηγήθηκε, το βασικό μου κριτήριο παρέμενε κατεξοχήν πρακτικό: να βρω μια κάμερα που μπορεί να βρει την θέση της στον εξοπλισμό μου αλλά και στο τρόπο που εγώ ψαρεύω με την λιγότερη δυνατή φασαρία/μετατροπές. Οι περιορισμοί μέγιστου αδιάβροχου βάθους του κατασκευαστή (-10m) και της τοποθέτησής της ξεπεράστηκαν εύκολα με ένα αξιοπρεπέστατο Κινέζικο housing των 10 ευρώ (η GoPro δεν έβγαζε επίσημο housing για την Session 4) και ένα μη-μόνιμο κλιπάκι της ScubaPro στην μάσκα των επίσης 10 ευρώ αντίστοιχα.

Ατυχώς και καθαρά από δική μου αμέλεια (ξεκίνησα για ρηχό κολυμπητό ακτής με την κάμερα χωρίς housing και παρασύρθηκα από μαυρόψαρο να επιχειρώ βουτιές στην ζώνη των -20m) η κάμερα «πνίγηκε» σε μια εξόρμηση προ δυο μηνών. Κατά τις επικοινωνίες που ακολούθησαν του αδόκητου «πνιγμού» με την GoPro στην Αμερική (εκεί καταλήγει ο δωρεάν αριθμός τηλεφωνικής επικοινωνίας της Ελλάδας, αλλά και για όλες τις άλλες χώρες) μου αποκαλύφθηκαν/ειπώθηκαν επίσημα τα κάτωθι:

(α) η GoPro δεν διατηρεί σε καμία χώρα εξουσιοδοτημένο τμήμα επισκευών των προϊόντων που φτιάχνει, και συνεπώς, δεν αναλαμβάνει να επισκευάσει κανένα της προϊόν αδιακρίτως εάν χαλάσει, είτε μερικά ή είτε ολικά.

(β) η διάρκεια εγγύησης κατασκευαστή που προσφέρει η GoPro για τις κάμερες της (ανεξαρτήτως μοντέλου) είναι η ελάχιστη που προνοεί ο καταναλωτικός νόμος, δηλαδή 2 χρόνια.

(γ) για σχεδόν οτιδήποτε πάθει η κάμερα εντός της 2ετους περιόδου κατασκευαστικής εγγύησης καλύπτεται με εγγύηση άμεσης αντικατάσταση της χαλασμένης κάμερας με καινούργια νέα αντίστοιχη κάμερα.

(δ) για σχεδόν οτιδήποτε πάθει η κάμερα εκτός της 2ετους περιόδου κατασκευαστικής εγγύησης, δίνεται κατά περίπτωση εκπτωτικό κουπόνι για την αγορά νέας GoPro το οποίο είναι εξαργυρώσιμο μόνο στο website της GoPro (δεν ισχύει για αγορά GoPro από κατάστημα/τοπικό μεταπωλητή).

(ε) για να λάβει το όφελος της εγγύησης ή του εκπτωτικού κουπονιού ανάλογα την περίπτωση, ο επηρεαζόμενος καταναλωτής επικοινωνεί με την GoPro (και όχι με το κατάστημα που την αγόρασε) και ακολουθεί με την GoPro απευθείας την σύντομη διαδικασία που θα του υποδειχτεί από την GoPro. Και στα δυο σενάρια, η διαδικασία προνοεί την επιστροφή της χαλασμένης κάμερας, αλλά και την προσκόμιση του παραστατικού αγοράς, στην GoPro. Όλα τα έξοδα αποστολής/επιστροφής καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από την GoPro.

Το εκπτωτικό κουπόνι για την δική μου περίπτωση (με γνώμονα τα 3 χρόνια από την ημερομηνία αγοράς) υπολογίστηκε στο 20%. Επειδή όμως, όπως προανέφερα, ότι προσθέτω πάνω μου στην θάλασσα γίνεται με γνώμονα να βρει την θέση του στον εξοπλισμό μου αλλά και στο τρόπο που εγώ ψαρεύω, αποφάσισα ότι αυτή η πολιτική του «χάλασε, πέταξε, αντικατέστησε» είναι ξένη με την συντηρητική δική μου, που δίνει προσπάθειες διάσωσης/επιδιόρθωσης. Κάπως έτσι, το κουπόνι εξαργύρωσης δωρίστηκε ατελώς σε φίλο ψαροτουφεκά ο οποίος το έβαλε άμεσα σε καλή χρήση.

Όσο για μένα, προχώρησα σε περίοδο προσφοράς με την αγορά μιας Olympus Tough! TG Tracker η οποία – αν και εμφανώς και συνειδητά μακράν υποδεέστερη καταγραφικών δυνατοτήτων, λειτουργιών και οπτικού αποτελέσματος μιας GoPro – παίρνει (ως ένα βαθμό) από επίσημη επισκευή και το πιο σημαντικό θα με «συγχωρήσει» αν ξαναξεχαστώ πάλι χωρίς housing μέχρι και τα -30m.
Άβαταρ μέλους
TheSpearman
 
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: 05 Σεπ 2016, 15:00
Τοποθεσία: Απομονωμένο μονόπετρο μεσοπέλαγα

Re: GoPro: Περί εγγύησης

Νέα δημοσίευσηαπό heisenberg » 14 Δεκ 2018, 20:50

Καλορίζικη φίλε μου η TG tracker!

Δυστυχώς όμως να σε ενημερώσω λίγο σχετικά σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις. Η ποιότητα εικόνας που θα πάρεις με αυτή δεν είναι 1 επίπεδο αλλά τουλάχιστον 5 επίπεδα κάτω από μια gopro5. Επειδή το έχω και χόμπι κι έχω κάνει και αρκετά τεστ, η συγκεκριμένη έχει πολύ κακή εικόνα, πάσχει και σε χρώματα και σε ευκρίνεια και σε παραμόρφωση σε σημείο που με μια φτηνή πχ eken h9 παίρνεις καλύτερο αποτέλεσμα.

Κρίμα θα έπρεπε να ζητησεις μια άποψη εδώ μέσα πριν προβείς σε αγορά. Στην συγκεκριμένη πληρώνεις μόνο το όνομα και αυτό αδρά, αφού για τα χρήματα που πωλειται την θεωρώ "κλοπη" για το τελικό αποτέλεσμα που παίρνεις.
Επιπλεον, και αυτό ισχύει για όλες τις υποβρυχιες κάμερες, ποτέ να μην επαναπαύστε στο πρότυπο αδιαβροχοποιησης της μηχανής αλλά να χρησιμοποιείτε επιπρόσθετο housing, ακόμα και στα 2 μέτρα αν την βουτάτε. Διότι σε όλες τις "αδιαβροχες" συσκευές οταν παρουν νερό μεσα η εγγύηση μετά είναι κάτι σχετικό και εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του προμηθευτή.
Έχω αναφέρει και παλιότερα σε σχετικό topic κάποιες λεπτομέρειες.

Τώρα όσον αφορά τέτοιες κάμερες, αν κάποιος δεν θέλει η δε μπορεί να διαθέσει σε gopro, υπάρχουν πολλές επιλογές και αρκετά οικονομικές, οπως sjcam, thieye, firefly8, mija, eken. Αποτέλεσμα παραπλήσιο της gopro με απίστευτη σχέση τιμης/απόδοσης.
Άβαταρ μέλους
heisenberg
 
Δημοσιεύσεις: 638
Εγγραφή: 30 Αύγ 2014, 18:28

Re: GoPro: Περί εγγύησης

Νέα δημοσίευσηαπό TheSpearman » 15 Δεκ 2018, 10:45

heisenberg έγραψε: Δυστυχώς όμως να σε ενημερώσω λίγο σχετικά


Οπως εγραψα και ο ιδιος παραπανω, προχωρησα συνειδητα στην αγορα της TG Tracker γνωριζοντας τα ορια της που πανω/κατω ειναι αυτα που περιγραφεις. Αν δεν την εβρισκα κιολας σε προσφορα αντιπροσωπειας (Ευρω 180) δεν θα προχωρουσα επ’ ουδενι στην αγορα της στην κανονικη τιμη αντιπροσωπειας (Ευρω 349), εφοσον η σχεση τιμης/αποδοσης δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα. Βεβαια ο ορος «προσφορα» και εδω ειναι σχετικος, εφοσον μιλαμε για μια καμερα που κυκλοφορει στην αγορα απο το 2016.

Για να αναγνωρισουμε ομως και μερικα ελαφρυντικα στην TG Tracker, η υποβρυχια καταγραφη φαινεται να ειναι το στοιχειο της, νοουμενου οτι προεπιλεγουν οι σωστες ρυθμισεις καταγραφης. Εχει το μονο φακο της αγορας που, με ρυθμισεις/επιλογες του χρηστη, μπορει να καταγραφει γωνιες απο 204° εως 84°. Παραδοξως, η μεγαλη γωνια σε ληψεις με καρτερια ή ακομα και ψαρεμα σε τρυπα - αν και δημιουργει ναυτια στην πολυ ωρα - καταγραφει εναν οριζοντα ακομα μεγαλυτερο απο αυτον που καλυπτουν τα ματια του θηρευτη.
Άβαταρ μέλους
TheSpearman
 
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: 05 Σεπ 2016, 15:00
Τοποθεσία: Απομονωμένο μονόπετρο μεσοπέλαγα

Re: GoPro: Περί εγγύησης

Νέα δημοσίευσηαπό heisenberg » 15 Δεκ 2018, 11:21

Κοίταξε, οι φακοί σε όλες τις action cameras είναι fixed και σταθεροι δλδ ενος συγκεκριμενου εστιακου μηκους (focal length) . Όταν λοιπόν αλλάζουμε μέσω επιλογών το zoom τότε γίνεται ψηφιακό crop στην εικόνα μας με αποτέλεσμα πάντα να χάνουμε σε ποιότητα. Η olympus ναι μεν εχει ελαφρως πιο ευρυγωνιο φακο απο τις περισσότερες, όμως δυστυχώς η παραμόρφωση που κάνει είναι πολύ μεγάλη. Και θα μπορούσε αυτό να το διορθώνει on the fly μεσω software εστω και σε υποφερτα επίπεδα, όμως δεν το κάνει.
Μπορείς βέβαια να το κάνεις εσύ με προγράμματα επεξεργασίας αν έχεις την όρεξη και το χρόνο να μπεις στην διαδικασία.
Το υπερευρυγωνιο κάδρο επισης το προσφέρουν και άλλες action cam όπως η gopro 5-6-7 σαν επιλογη superview όμως ούτε εκεί θεωρώ το αποτέλεσμα ικανοποιητικό.

Καλή συνέχεια και καλές λήψεις σου εύχομαι, και το κυριότερο να σου βγει απροβλημάτιστη γτ σε περιπτωσεις που την κάμερα την θέλουμε για ψαροτουφεκα και υποβρυχιες καταγραφές-κακουχιες, κακά τα ψέματα η αξιοπιστία ίσως μετράει περισσότερο απ'όλα!
Άβαταρ μέλους
heisenberg
 
Δημοσιεύσεις: 638
Εγγραφή: 30 Αύγ 2014, 18:28


Επιστροφή στο Video & Eξοπλισμός βίντεο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 8 επισκέπτες