• Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση

Νυχτερινή προπόνηση ελεύθερης κατάδυσης

Νυχτερινή προπόνηση ελεύθερης κατάδυσης

Νέα δημοσίευσηαπό ran tan plan » 01 Αύγ 2007, 17:43

Κάποια μέρα της προηγούμενης εβδομάδας ο φίλος και προπονητής μου Γιάννης Γιαννόπουλος μου τηλεφωνεί με φωνή πολύ κεφάτη:
"Ρε Μίλτο, από τώρα και στο εξής θα'χει συνεχώς μελτέμια και δε θα μπορούμε να προπονηθούμε".
Καθότι είμαστε κι οι δυο κάτοικοι Ραφήνας, η προπόνηση γίνεται συνήθως στ'ανοιχτά των Πεταλιών, ρίχνοντας τη βάρκα του Γιάννη. Στα υπήνεμα μέρη του Ευβοϊκού εν τω μεταξύ το θηρίο δε μπορεί να προπονηθεί, αφού τα βάθη είναι μέχρι 55 μέτρα και... πατώνει!!! :shock: :shock: :shock:
Τα μελτέμια λοιπόν είναι καταστροφικά, κι έτσι δε μπορώ να εξηγήσω το κέφι στη φωνή του.
"Άκου τι σκέφτηκα", συνεχίζει, "πουλάει ο Καρτελιάς κάτι φακούς που προσαρμόζονται στη μάσκα. Θα αγοράσω δυο να πάμε για νυχτερινή προπόνηση".
...Και πάνω που κουνάω το τηλέφωνο να δω αν λειτουργεί:
"Μην ανησυχείς, το'χω ξανακάνει! Δηλαδή, όχι ακριβώς, αλλά πριν κάτι χρόνια που πήγα με την Εθνική Ομάδα στον Καναδά για αγώνες, η θάλασσα είχε ένα στρώμα πλαγκτόν περί τα 20 εκατοστά, τόσο παχύ, που στο μισό μέτρο ήταν πίσσα σκοτάδι! Όλοι βουτάγαμε με φακούς για να βλέπουμε το σκοινί!!!"
Βάζω τα γέλια: "ΟΚ, είσαι τελείως βλαμμένος, αλλά κι εγώ δεν είμαι λιγότερο. Αγόρασε και για μένα ένα φακό και πάμε!"
Δευτέρα προς το σούρουπο όλα ήταν έτοιμα. Ρίχνουμε τη βάρκα μαζί με το Γιώργο Γεωργά (ο οποίος δε βούτηξε, ήρθε μόνο για τη βόλτα) κι ανοιγόμαστε κατά τις εκβολές του Νότιου Ευβοϊκού προς το Αιγαίο, με τον καιρό να κόβει ολοένα και περισσότερο, σταθεροποιούμενος σ'ένα άκακο δυάρι. Φτάσαμε όταν ο ήλιος έδυε, ρίξαμε το σκοινί, δεμένο από τον κρίκο της πλώρης, ντυθήκαμε, και κάπου εκεί μας εγκατέλειψε και το τελευταίο φυσικό φως. Ανάψαμε τους φακούς και ξεκινήσαμε ζέσταμα με αρνητικές (1). Οι φακοί αποδείχθηκαν εξαιρετικά δυνατοί, κι επειδή δε δουλεύουν με λαμπάκια πυρακτώσεως, αλλά με LED, παρέχουν και πολύωρη αυτονομία. Στη μεγάλη βουτιά του Γιάννη (για όσους δε γνωρίζουν, σε κάθε προπόνηση Ε/Κ προβλέπεται μετά το ζέσταμα μία μόνο μεγάλη βουτιά, κι αυτό για ένα πλήθος λόγων που δεν είναι του παρόντος) διεπίστωσα ότι η ασφάλεια που είχαμε ήταν καλύτερη απ'ότι σε ημερήσια προπόνηση, καθώς το φως από το φακό του ήταν ορατό μέχρι περίπου τα 45 μέτρα! Όταν χάθηκε βούτηξα για να διατηρήσω την οπτική επαφή, τον περίμενα κοντά στα 30 μέτρα κι ανεβήκαμε μαζί. Δεν έχω ζητήσει την άδειά του, κι έτσι δε μπορώ να δημοσιεύσω μέτρα, αλλά μπορείτε να μαντέψετε... Λάβετε δε υπ'όψιν ότι είναι τραυματισμένος στον λαγονοψοϊτη και δε μπορούσε να χρησιμοποιήσει πέδιλα, με αποτέλεσμα να κατεβεί με χεριές στο σκοινί (free immersion) :shock: :shock: :shock: .
Στην επιφάνεια, δυο ανάσες κι άρχισε να μιλάει, σχεδόν χωρίς λαχάνιασμα (Έλεος Τζώνη, έλεος... :cry: :cry: :cry: ) : "Έλα ρε, ... μέτρα;;; Ωραία βουτιά!!! Σειρά σου Μίλτο, χαλάρωνε!"
Καβαλάω μια μισοξεφούσκωτη σημαδούρα, για να μη γεμίζει νερά ο αναπνευστήρας απ'το μπότζι, χαλαρώνω και σπάω. Οι οδηγίες του σαφείς: "Από πλευράς άπνοιας έχεις 50 με 60 μέτρα βουτιά, αν όμως δε μάθεις να εξισώνεις δε θα τα κάνεις ποτέ. Μην πας λοιπόν για βάθος, κατέβα αργά και κάνε στατική στο σημείο που δε θα μπορείς να εξισώσεις άλλο. Γύρνα με το κεφάλι ψηλά (βοηθάει όταν δε βγαίνουν οι εξισώσεις), κι αν βγει η εξίσωση βυθίσου όσο αντέχεις από άπνοια".
Αποτέλεσμα: 38 μέτρα βουτιά (προσωπικό ρεκόρ) με αργές, αλλά συνεχείς εξισώσεις μέχρι το μέγιστο βάθος. Στο ενάμιση λεπτό έκοψα κι άρχισα ν'ανεβαίνω, λόγω νευρικότητας που μου χάλαγε τη χαλάρωση (η νύχτα βλέπετε...). Του το λέω και με κατσαδιάζει: "Γιατί ρε, αφού φαινόσουν διαρκώς από πάνω, κατάλαβα και πότε γύρισες κεφάλι και σε τι βάθη έκανες στατικές. Δεν έπρεπε να φοβηθείς. Τέλος πάντων..."
Πάνω στη κουβέντα μας φωνάζει ο Γιώργος απ'τη βάρκα, δείχνοντας τον ορίζοντα: Το φεγγάρι βγαίνει μες στη νύχτα, κατακόκκινο σαν αίμα, φωτίζοντας τη σιλουέττα των Πεταλιών, απέναντι στην Αττική η στεριά είναι φωταγωγημένη στο βραδυνό της ένδυμα, κι εμείς, κρατημένοι απ'το σκοινί, ανεβοκατεβαίνουμε στο ρυθμό του κύματος μαζί με τη βάρκα.
"Ρε σεις", λέω, "θα προτιμούσε κανείς τώρα να'ναι με γυναίκα;"
Ούτε ένα χέρι δε σηκώθηκε...
Αν θα ξαναπάμε είπατε;
:D :D :D :D :D
...Αφού τα μελτέμια συνεχίζονται... 8-)

(1) Οι αρνητικές είναι βουτιές που γίνονται με παθητική εκπνοή, δηλ. με το ένα τρίτο του αέρα στους πνεύμονες. Έτσι, στα 20 π.χ. μέτρα έχει κανείς την αίσθηση της πίεσης που κανονικά θα είχε στα 60, με αποτέλεσμα, κάνοντας στατικές στα 12-18 περίπου μέτρα, να μπαίνει σε λειτουργία το καταδυτικό αντανακλαστικό, να εξοικειώνεται κανείς με την υψηλή πίεση της μεγάλης βουτιάς που θα επακολουθήσει και να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα εξίσωσης που εμφανίζονται σε μεγάλο βάθος, χωρίς να χρειάζεται να πάει κανείς σε αυτό το βάθος. Προσοχή όμως: Λόγω του λιγοστού αέρα στους πνεύμονες, η δυνατότητα απόδοσης έργου είναι μικρή, δεν είναι απίθανη λοιπόν μια υποξία ως συνέπεια ζορισμένης ανάδυσης από τα -12! Είναι συνεπώς μια προπονητική τεχνική ρηχή μεν, χρειάζεται όμως απαραιτήτως έμπειρο ζευγάρι, όπως άλλωστε όλες οι υγρές προπονητικές τεχνικές της Ε/Κ!
Get the fish, you fucking dog, will ya?
Άβαταρ μέλους
ran tan plan
 
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2007, 17:49
Τοποθεσία: Λέρος

Νέα δημοσίευσηαπό ran tan plan » 01 Αύγ 2007, 19:07

Χωρίς Φοίβο δε ξαναπάμε πουθενά!

Εγγυημένα!!!
Get the fish, you fucking dog, will ya?
Άβαταρ μέλους
ran tan plan
 
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2007, 17:49
Τοποθεσία: Λέρος

Νέα δημοσίευσηαπό andys » 01 Αύγ 2007, 19:13

re sis ola ta kala apofasisate na ta kanete tora pu lipo!!! o alos me tis sfirides esi me tis 3otikes proponiseis :D
apistefti ebiria milto sxedon eniosa oti imun eki me ti perigrafi su :wink:
se 16 meres epistrefo kanoniste :lol: :lol:
andys
 
Δημοσιεύσεις: 738
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 16:10
Τοποθεσία: ellada pireas/kipros lemeso

Νέα δημοσίευσηαπό ran tan plan » 01 Αύγ 2007, 19:23

Αντρίκο, το Σεπτέμβρη θα συνδυάσεις και αγώνες και εξεταστική. Θα δεις, με σωστή οργάνωση χρόνου θα πας μπροστά σε όλα! Σ'όποια προπόνηση θες είσαι μέσα!!! Ανυπομονώ να έρθεις, φιλαράκο!

Κι ως τότε, ξέρεις εσύ...

Καλές ψαριές και ασφαλείς αναδύσεις!!!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Get the fish, you fucking dog, will ya?
Άβαταρ μέλους
ran tan plan
 
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2007, 17:49
Τοποθεσία: Λέρος

Νέα δημοσίευσηαπό Stavros_K » 02 Αύγ 2007, 09:42

Όταν ξεκίνησα να το διαβάζω :shock: :shock: :shock:
Όταν ήμουν κοντά στην μέση :-# :-# :-#
Και όταν το τελείωσα =D> =D> =D>


Μπράβο ρε παιδιά που μοιράζεστε μαζί μας τέτοιες εμπειρίες :)
.:Όσο υπάρχει μπλε υπάρχω και 'γω:.
Άβαταρ μέλους
Stavros_K
 
Δημοσιεύσεις: 143
Εγγραφή: 16 Ιούλ 2007, 08:30
Τοποθεσία: Xanthi

Νέα δημοσίευσηαπό theo-attack » 02 Αύγ 2007, 10:01

Πριν από 2-3 χρόνια είχαμε κάνει μία νυχτερινή βουτιά στο πηγάδι και είχα ρίξει δύο πολύ εντυπωσιακές κεφαλιές στα τοιχώματα κατά την κατάδυση :lol:

Μίλτο συγχαρητήρια για το ρεκόρ. :)

Θ.
theo-attack
 
Δημοσιεύσεις: 1427
Εγγραφή: 20 Νοέμ 2006, 10:59

Νέα δημοσίευσηαπό AntonisT » 02 Αύγ 2007, 10:27

Ρε σείς δεν έχετε τίποτα πιο ενδιαφέρον να κάνετε τα βράδια? :lol: Κοπέλες δεν έχετε? :wink: :P :lol:

Πλάκα κάνω, ωραίο ακούγεται αλλά θα προτιμούσα τα mojito μου και τα μέλια σε ένα cool μπαράκι με θέα θάλασσα το βραδάκι και από το πρωί βλέπουμε πάλι... :D
Άβαταρ μέλους
AntonisT
 
Δημοσιεύσεις: 1564
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 10:53
Τοποθεσία: Αθήνα

Νέα δημοσίευσηαπό μίχας » 02 Αύγ 2007, 10:45

αυτο που λεει ο Θεο ηταν οντως πολυ ενδιαφερων..
ειχανε ερθει και ο Λιανος και ο Χαδιαρης μαζι και ηταν και ασφαλες..

ειχανε βαλει ανα μισο μετρο στο σχοινι κατι σωληναρια που κανουν φως (cialum νομιζω οτι τα λενε η καπως ετσι) και ητανε κατι σαν διαδρομος προσγειωσης..

εγω παντως ειχα χεστει πανω μου στην αρχη...αλλα και πιο μετα..
μίχας
 
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: 12 Φεβ 2007, 15:11

Νέα δημοσίευσηαπό ran tan plan » 02 Αύγ 2007, 10:46

Είδες ρε Θεόφιλε; Γι'αυτό κι εμείς πάμε μεσοπέλαγα!

Τουλάχιστον, αν ρίξουμε κι εκεί κουτουλιά, πα να πει πως ανακαλύψαμε άγραφη μεσοπέλαγη και θα γυρίσουμε την επομένη μέρα με τα όπλα... :D :D
Get the fish, you fucking dog, will ya?
Άβαταρ μέλους
ran tan plan
 
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2007, 17:49
Τοποθεσία: Λέρος

Νέα δημοσίευσηαπό underworld » 02 Αύγ 2007, 10:56

Απίθανη εμπειρία Μίλτο και ευχαριστώ για την περιγραφή της. Θα δεχτείτε και νεότερα μέλη της AIDA την επόμενη φορά; Γιατί την απόφαση την πήρα. Αύριο θα είμαι new entry στην παρέα :D

Μίχα μιλάμε για εξωκοσμική εμπειρία! Αυτά τα cialum τα χρησιμποιούν οι καλαμάδες στην άκρη του καλαμιού μαζί με το καμπανάκι για να μπορούν να βλέπουν αν τσιμπάει τη νύχτα. Φοβερή ιδέα. Και είχατε και Λιανό μαζί; My favorite guy!
Άβαταρ μέλους
underworld
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 5152
Εγγραφή: 29 Μαρ 2007, 23:52
Τοποθεσία: Λευκωσία

Νέα δημοσίευσηαπό Δραπέτης » 02 Αύγ 2007, 11:17

Απόκοσμη εμπειρία!
Χρήστος Παπαναστασίου
Δραπέτης
 
Δημοσιεύσεις: 4263
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 16:21
Τοποθεσία: Αθήνα

Νέα δημοσίευσηαπό Littlejohn » 02 Αύγ 2007, 11:41

Και που να κάνεις βουτιά νύχτα χωρίς φεγγάρι και χωρίς φακό. Η απόλυτη εμπειρία. Η διαστάσεις χάνουν την σημασία τους...Επιβάλλεται να γνωρίζεις τέλεια το μέρος που θα βουτήξεις και να έχεις καλό λαβύρινθο (γενικώς να μην παθαίνεις ζάλη θέσεως εύκολα)... :)
____________________________\___
Άβαταρ μέλους
Littlejohn
 
Δημοσιεύσεις: 51
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 12:22
Τοποθεσία: ΣΑΜΟΣ

Νέα δημοσίευσηαπό ran tan plan » 02 Αύγ 2007, 11:45

Καλώς όρισες, underworld!!!

Οι συγκεκριμένες προπονήσεις έχουν κυρίως χαρακτήρα προετοιμασίας για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Σεπτεμβρίου. Κατόπιν συνεννοήσεως όμως, όλα κανονίζονται.

Α, και τα χαρμόσυνα νέα: Την επομένη της προπόνησης, σε ψάρεμα με το Φοίβο και τον kostasr, έθεσα σε εφαρμογή κάποιες συμβουλές που μου είχαν δώσει μετά το τέλος της προπόνησης ο Γιάννης και ο Γιώργος. Αποτέλεσμα: Οι βουτιές ήταν μέχρι τα 34,2 χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα εξίσωσης σ'αυτό το βάθος, κάτι που δεν μου έχει ξανασυμβεί! Μάλλον οι AIDAνοί βρήκαν τι έκανα λάθος τόσα χρόνια. Εκτιμώ πάνω από 50 μέτρα μέχρι τις 15 Αυγούστου, αν όλα πάνε καλά... Σε περίπτωση που πάνε, θα γράψω εκτενές άρθρο για την εξίσωση σε βάθη μεγαλύτερα των 28 μέτρων, μήπως βρει άκρη και κανένας άλλος, χωρίς να ταλαιπωρηθεί πρώτα 2 χρόνια όπως εγώ...
Get the fish, you fucking dog, will ya?
Άβαταρ μέλους
ran tan plan
 
Δημοσιεύσεις: 80
Εγγραφή: 10 Ιούλ 2007, 17:49
Τοποθεσία: Λέρος

Νέα δημοσίευσηαπό CLIPPER » 02 Αύγ 2007, 12:00

Δε παλεύεστε ρε!! Μουρλοί ε μουρλοί!!

Καλά να σα 'στε να να ταξιδεύετε!!

Σκεφτείτε το και για τουριστική επιχείρηση... Εναλλακτικός, νυχτερινός, υγρός, τουρισμός... Θα έρχεται ο κόσμος για άλλα κόλπα και θα φεύγουν όλοι βρεγμένοι σα γάτες!!
Με εκτίμηση, Θανάσης

"Λίγα, αλλά ώριμα" Carl Gauss
Άβαταρ μέλους
CLIPPER
 
Δημοσιεύσεις: 2342
Εγγραφή: 18 Νοέμ 2006, 12:30
Τοποθεσία: Στη Σαλλονίκ' φιλλαράκ'

Νέα δημοσίευσηαπό Trelos » 02 Αύγ 2007, 12:24

wraia empiria!

An skasi miti to limeniko eki, malon 8a exete peripeties!!! :lol: :lol:

Siga min pistepsoun oti kanete EK to bradi!
Άβαταρ μέλους
Trelos
 
Δημοσιεύσεις: 4172
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 11:17

Επόμενο

Επιστροφή στο Φυσιολογία.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες