Ένα φιλαράκι μου μου τηλεφώνησε και μου είπε να πάω απο το σπίτι του να μου δείξει κάτι. Δεν μου είπε τι και όταν έφτασα με υποδέχτηκε με ένα φαρδύ πλατύ χαμόγελο με πήγε στην απο8ηκούλα του που είχε έναν πληρη ολοκαίνουριο εξοπλισμό για ψαροτούφεκο. Ένα 75άρι demka, apnea 5αρα στολή, μάσκα mares και πέδιλα cressi, βαρίδια,ζώνη,μαχαιράκι και τα υπόλοιπα. Αλλά.. όταν τον ρώτησα αν πήρε πλωτήρα ,μου είπε οτι δεν έφτασαν τα λεφτά. Ήταν περίφανος για τα καινούρια του αποκτήματα και έβλεπα στα λόγια του την γνωστή απονυπομονησία όταν σου κλείνει το μάτι η θάλασσα.
Η ερώτηση του άμμεση. "Πότε ένας ψαροτουφεκάς είναι καλός?" η απάντηση μου αταίριαστη με αυτό που περίμενε να ακούσει. " Ένας ψαροτουφεκάς είναι καλός όταν σέβεται τη θάλασσα. Όταν την φοβάται όσο χρειαζεται. Όταν ξυπνάει το πρωί και ετοιμάζει την εξόρμηση που ετοίμαζε μέρες πριν, με μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνει. Όταν πρίν βουτήξει για πρώτη φορά έχει κανονίσει ήδη το ζευγάρι του που είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης και ίσως φιλος. Όταν έχει μάθει απο βιβλία και όχι απο dvd τι είναι η υποξία και τις συνέπειες της. Όταν νιώσει πως το μότο -ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ- δεν βγήκε για διαφημιστικούς σκοπούς αλλα είναι ο μεγαλύτερος άγραφος νόμος του υποβρύχιου κυνηγιού. Αυτός που πριν βουτήξει αφήνει στη στεριά τις παλικαριές και τις μαγκές, γιατί η θάλασσα δεν συγχωρεί και κανένα ψάρι δεν θέλει να τον κρατήσει στο βυθό για να τον εκδηκηθεί που το κυνήγησε. Αυτός που κ αν κάποια στιγμή παραστρατήσει , θα έχει ένα έτοιμο για όλα ζευγάρι που θα ξέρει τι πρέπει να κάνει σε περιπτώσεις δυσαρεστες όπως υποξία κ.α. Του είπα καλώς ή κακώς, πως είναι κρίμα να κάνει την κοπέλα του, την μάνα του , τα αδέρφια του να έχουν ένα γιατί μέχρι τέλους, επειδή αυτός νόμιζε για μισό λεπτό παραπάνω πως είναι ψάρι." Με κοίταζε απορημένος μα καταλάβαινε κατα βάθως τι έλεγα και ας υπερέβαλα, και χάρηκα που ήξερε πως δεν ήθελα να τον ξενερώσω-τρομοκρατήσω , αλλα να τον συμβουλέψω πως η λέξη ΠΡΟΣΟΧΗ είναι ή σημαντικότερη, και πως αν την βάζεις πάνω απο όλα για σένα και το ζευγάρι σου και με συνδιασμό την εμπειρία και τους σωστούς καταδυτικούς-κυνηγετικούς χειρισμούς, κάποια στιγμή θα γίνει αυτό που όλοι πλέον κρίνουνε απο τα ψάρια "καλός ψαροτουφεκάς"".Την επόμενη μέρα του πήγα τον παλιό μου πλωτήρα και του έταξα πως η πρώτη του εξόρμηση θα ναι μαζί μου. Ήθελα να περάσω αυτό το κείμενο εδώ γιατί εκτός από πολυπειρους καταδύτες η ιστοσελίδα φιλοξενεί και άτομα που ξεκίνησαν ή ξεκινούν με μικρα βημματάκια την μαγική αυτή διαδρομή του ψαροτούφεκου. Καλές αναδύσεις λοιπόν και ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ.