• Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση

Αφιλόξενο για τα ψάρια το Αιγαίο

Προσέχουμε για να έχουμε.

Αφιλόξενο για τα ψάρια το Αιγαίο

Νέα δημοσίευσηαπό CLIPPER » 18 Νοέμ 2006, 13:20

Αφιλόξενο για τα ψάρια το Αιγαίο

Καταστροφικό κοκτέιλ: υπεραλίευση, ρύπανση, αλλαγή θερμοκρασίας
«Όταν σήκωσα τα δίχτυα και είδα την - φτωχή - ψαριά μου, ασυναίσθητα έπιασα το κεφάλι μου. Ένιωσα απελπισία, απογοήτευση. Συνειδητοποίησα για πρώτη φορά στη ζωή μου ότι δεν μπορώ να βασίζομαι πλέον στη θάλασσα για να βγάζω το ψωμί μου». Στην προκυμαία της Καλύμνου κάθε πρωί ψαράδες και σφουγγαράδες συζητούν δίπλα στα αραγμένα καΐκια. Και όλοι συμφωνούν στις παραπάνω διαπιστώσεις του ψαρά Γιώργου Θεοφίλου: τα ψάρια είναι λιγότερα από ποτέ. H θάλασσα φτωχαίνει. Οι μαρίδες λιγοστεύουν, οι γαύροι δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν όπως και ο ξιφίας, ο σαργός, η συναγρίδα, ενώ ο γαλέος έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Οι επιστήμονες μάλιστα, για πρώτη φορά, θέτουν θέμα δημιουργίας ζωνών στις οποίες θα μπορούσε να απαγορευτεί εντελώς η αλιεία.
H επαρχία Καλύμνου - περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα νησιά Κάλυμνο, Πάτμο, Λέρο, Αστυπάλαια και Αγαθονήσι - είναι από αυτές που κατ' εξοχήν στηρίζεται στην αλιεία. Διαθέτει 720 αλιευτικά σκάφη, από τα οποία τα 450 ανήκουν στο νησί της Καλύμνου. Οι επαγγελματίες ψαράδες υπολογίζονται στην Ελλάδα σε 40.000, τα αλιευτικά σκάφη (στην πλειονότητά τους μικρά) φτάνουν τις 20.000, ενώ χιλιάδες είναι και οι ερασιτέχνες ψαράδες. Από τον πρώτο έως τον τελευταίο όλοι συμφωνούν ότι «κάτι πρέπει να γίνει με τις θάλασσές μας». Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: η υπεραλίευση των προηγουμένων ετών, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού και τη ρύπανση, δημιούργησαν ένα καταστροφικό κοκτέιλ για τα ελληνικά νερά. Ο βιολόγος, Γιώργος Τριανταφύλλου, ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, εξηγεί ότι «η χρήση αλιευτικών μέσων που αντιβαίνουν στην ελληνική νομοθεσία (δυναμίτες, συρόμενα δίχτυα) και η παράνομη αλιεία σε περιόδους απαγόρευσης έχουν ως αποτέλεσμα την εξάντληση ή τη σημαντική μείωση των ιχθυαποθεμάτων».
Επικίνδυνη μείωση. Είναι ενδεικτικό ότι επιστημονικά ερευνητικά κέντρα που συμμετέχουν στο διευρωπαϊκό πρόγραμμα («Συλλογή Αλιευτικών Δεδομένων της Μεσογείου 2002-2006»), εκτιμούν ότι τα αλιευτικά αποθέματα ορισμένων ψαριών έχουν μειωθεί επικίνδυνα. «Μικραίνει ημέρα με την ημέρα ο πληθυσμός κοινών ψαριών των ελληνικών θαλασσών», αναφέρεται στα συμπεράσματα του προγράμματος (που στόχο έχει να χαρτογραφήσει τους ψαρότοπους της Ελλάδας, τις περιοχές αναπαραγωγής των ψαριών και τα είδη που κινδυνεύουν από την υπεραλίευση).
«Ακόμα και η μαρίδα, που υπήρχε σε αφθονία μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, κινδυνεύει» συμπληρώνουν οι επιστήμονες. «Είναι ενδεικτικό ότι αν και μέχρι το 2001 οι Έλληνες ψαράδες αλίευαν 4.500 τόνους μαρίδας τον χρόνο, ο αριθμός αυτός έχει πέσει στους 3.800 και η τάση είναι φθίνουσα. Ψαρεύουμε λιγότερες μαρίδες γιατί υπάρχουν λιγότερες μαρίδες. Αλλάζουν οι θάλασσές μας. Αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους».
Ούτε 12 πόντους. Καμπανάκι χτυπάει και το Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων. Σύμφωνα με αυτό, οι επαγγελματίες ψαράδες στο Αιγαίο έχουν στραφεί πλέον, προκειμένου να επιβιώσουν, στον... γόνο! «Μεγαλύτερα ψάρια των 10 ή των 12 εκατοστών δεν υπάρχουν. Εκείνα που ψαρεύονται είναι πια τα νεογέννητα ψάρια (πολλές φορές έχουν γεννηθεί μόνο πριν από λίγες ώρες) και τα οποία, ελλείψει άλλων μεγαλύτερων, αλιεύονται κατά χιλιάδες, με τράτες που χρησιμοποιούν παράνομα δίχτυα. Οι ψαράδες - αντίθετα με τη σχετική νομοθεσία, που θέτει ως όριο τα τρία μίλια - ψαρεύουν πολύ κοντά στις ακτές», αναφέρουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου και θέτουν για πρώτη φορά προς συζήτηση την αναγκαιότητα δημιουργίας μεγάλων θαλασσίων ζωνών, στις οποίες θα απαγορεύεται εντελώς το ψάρεμα.
Έγινε ένα βήμα. Όπως λένε, αυτό μπορεί να γίνει με συνεννόηση και δηλώνουν ότι υπάρχει παράδειγμα: ένα από τα μεγαλύτερα «νηπιοτροφεία» μπακαλιάρου θεωρείται πλέον ο Τορωναίος Κόλπος της Χαλκιδικής. Εκεί εντοπίστηκαν μεγάλα αποθέματα μικρών μπακαλιάρων, ψαριού που γεννάει σε βαθιά νερά, σε μέρη όμως όπου επιτρέπεται η αλιεία με τη μηχανότρατα. Επιστήμονες έχουν έρθει ήδη σε επαφή με την Πανελλήνια Ένωση Μηχανοτρατών, που εδρεύει στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, και βρήκαν ανταπόκριση στην προσπάθεια να απαγορευτεί η αλιεία του μικρού μπακαλιάρου, αν και είναι ένα από τα είδη από τα οποία εξαρτάται η επαγγελματική επιβίωσή τους.
«Οι μηχανότρατες καταστρέφουν ολοκληρωτικά τον βυθό» Οι τακτικές που ακολουθούν οι Έλληνες ψαράδες θέτουν σε κίνδυνο και άλλα είδη της θάλασσας - ακόμα και εκείνα που δεν αλιεύονται. Όπως εξηγεί ο βιολόγος ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Γιώργος Τριανταφύλλου, «τα συρόμενα εργαλεία (μηχανότρατες), όταν χρησιμοποιούνται στην παράκτια ζώνη, καταστρέφουν ολοκληρωτικά ό,τι καλύπτει τον βυθό της θάλασσας και εξαφανίζουν κάθε μορφή ζωής που εξαρτάται από αυτόν. H καταστροφή ολοκληρώνεται με τη χρήση παράνομων αλιευτικών εργαλείων, που ευθύνονται για τον θάνατο πολλών θαλάσσιων θηλαστικών (π.χ. δελφίνια και φώκιες) και χελωνών ετησίως, που μπλέκονται σε αυτά και πνίγονται».

Δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν
Ολόκληρες περιοχές, στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, «φτωχαίνουν». Ο γαύρος, το ψάρι που αλιεύεται περισσότερο στη χώρα μας (περισσότερους από 16.000 τόνους πιάνουν οι ψαράδες κάθε χρόνο) δεν συναντάται παρά μόνο σε μικρά μεγέθη. Σε Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Ευβοϊκό και Παγασητικό κόλπο οι γαύροι δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν. Ο γαλέος έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Ο ξιφίας δεν προλαβαίνει να φτάσει στο κανονικό του μέγεθος, λόγω υπεραλίευσης. H συναγρίδα, το μελανούρι, ο σαργός το ίδιο.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ
Με εκτίμηση, Θανάσης

"Λίγα, αλλά ώριμα" Carl Gauss
Άβαταρ μέλους
CLIPPER
 
Δημοσιεύσεις: 2342
Εγγραφή: 18 Νοέμ 2006, 12:30
Τοποθεσία: Στη Σαλλονίκ' φιλλαράκ'

Επιστροφή στο Περιβάλλον καί διαχείριση.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 4 επισκέπτες