• Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση

"Ψάρι τέλος" έως το 2050

Προσέχουμε για να έχουμε.

"Ψάρι τέλος" έως το 2050

Νέα δημοσίευσηαπό Mary L. » 18 Νοέμ 2006, 12:28

Το ψάρι …ψαράκι θα πούμε μέχρι το 2048. Η διαταραχή της οικολογικής ισορροπίας σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πρακτικές αλίευσης έχουν συρρικνώσει τα αποθέματα των ψαριών σε τέτοιο σημείο, που οι επιστήμονες προειδοποιούν να μην εκπλαγούμε αν σε μερικές δεκαετίες δούμε τη θέση του μπακαλιάρου στο πιάτο μας, να παίρνει μία …μέδουσα! Ναι, αυτό ακριβώς. Διεθνής ερευνητική ομάδα με έκθεση που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό Science κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξάλειψης όλων των εμπορικών αλιευμάτων προτού τελειώσει το μισό του αιώνα που διανύουμε, εκτός κι αν ληφθούν σοβαρά μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.
Κλειδί η βιοποικιλότηταΉδη από το 1950 και μέχρι το 2003 η επιστημονική κοινότητα κατέγραψε την εξαφάνιση του 29% των ειδών ευρείας κατανάλωσης, φαινόμενο που αν συνεχιστεί με τους υπάρχοντες και ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, θα οδηγήσει με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική σχεδόν, εξάλειψη τους.

Μάλιστα από το 1994 μέχρι το 2003, παρά το γεγονός ότι τα αλιευτικά σκάφη έγιναν μεγαλύτερα, τα δίχτυα καλύτερα και ο εντοπισμός των κοπαδιών ευκολότερος, εντούτοις η παγκόσμια "ψαριά" γνώρισε πτώση της τάξης του 13%.

"Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι ο αριθμός των αποθεμάτων είναι πεπερασμένος. Αν δεν προχωρήσουμε σε θεμελιώδη αναθεώρηση του τρόπου που διαχειριζόμαστε τους ωκεανούς και τα ενδημικά είδη, τότε κάλλιστα μπορούμε να θεωρούμε τον 21αιώνα ως τον τελευταίο για τα αλιεύματα ανοιχτής θαλάσσης" εξηγεί ο Στιβ Παλουμπι από Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, μέλος της ομάδας Αμερικανών και Ευρωπαίων επιστήμόνων που συνέταξαν την έκθεση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ποτέ με θέμα την παραγωγικότητα των ωκεανών και το μέλλον, στην οποία συμπεριλήφθηκαν όλες οι πιθανοί παράμετροι, χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά αρχεία από παράκτιες περιοχές της βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας, εκατοντάδες ατομικές έρευνες και επενδύθηκαν τέσσερα χρόνια εντατικής δουλειάς.

Ως συμπέρασμα καταδεικνύεται η σχέση της συρρίκνωσης της βιοποικιλότητας με τον περιορισμό των αποθεμάτων των ψαριών σε μεγάλη κλίμακα. Όλα είναι μέρος μιας ενιαίας δυναμικής δομής. Εάν αφαιρεθεί ένα τμήμα, απειλείται όλο το σύστημα, διευκρινίζουν οι επιστήμονες και προσθέτουν πως τα ωκεάνια είδη είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους, ίσως περισσότερο απ’ όσο τα ήδη της ξηράς.

Σημείο κλειδί η προστασία των ωκεανών και ειδικά η διασφάλιση υγειών οικοσυστημάτων που θα στεγάσουν την επιθυμητή βιοποικιλότητα. Επί του παρόντος μόνο το 1% του ωκεανού χαίρει ουσιαστικής διαφύλαξης.

Προγράμματα προστασίας και διαχείρισης που εκπονήθηκαν σε 44 περιοχές έδειξαν μέσα σε διάστημα τριών, πέντε ή δέκα ετών την αποκατάσταση του ενός πέμπτου της βιοποικιλότητας και τετραπλασιασμό της ψαριάς στην ευρύτερη περιοχή.

Η προστασία της βιοποικιλότητας και η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη πρέπει να θεωρούνται αλληλένδετες, συνοψίζουν οι ερευνητές, καταλήγοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εφόσον οι ωκεανοί καθορίζουν τον πλανήτη μας, άρα το πεπρωμένο τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη δική μας μοίρα.

http://nature.ert.gr/nature_cat.asp?catid=2800
Μια πληγωμένη Φώκια...
Άβαταρ μέλους
Mary L.
 
Δημοσιεύσεις: 481
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 08:59
Τοποθεσία: Θεσ/νικη

Νέα δημοσίευσηαπό Teakboy » 22 Νοέμ 2006, 09:39

Κανείς δεν σχολιάζει... Απόλυτα φυσιολογικό το βρίσκω...
Fortes fortuna adiuvat
Άβαταρ μέλους
Teakboy
 
Δημοσιεύσεις: 94
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 11:59
Τοποθεσία: Αθήνα - Genova

Νέα δημοσίευσηαπό Mary L. » 22 Νοέμ 2006, 09:44

Τι εννοείς ? δεν το κατάλαβα …
:?
Μια πληγωμένη Φώκια...
Άβαταρ μέλους
Mary L.
 
Δημοσιεύσεις: 481
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 08:59
Τοποθεσία: Θεσ/νικη

Νέα δημοσίευσηαπό Spazar » 22 Νοέμ 2006, 13:56

Εκτός των Ωκεανών και εδώ στην Ελλάδα φροντίζουμε για το μέλλον της θάλασσας πάντως


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες 21/11/06

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι διαπραγματεύσεις για τον νέο Κανονισμό για την αλιεία στη Μεσόγειο.

Ο Υπουργός κ. Ε. Μπασιάκος, μετά από επίπονες και σκληρές διαπραγματεύσεις, κατάφερε να εξασφαλίσει ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις, σε σχέση με την πρόταση της Προεδρίας και της Επιτροπής, για τους ΄Έλληνες αλιείς.

Ειδικότερα, πετύχαμε για τους αλιείς μας :

* Να αλιεύουν με γρι-γρι σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων, που ίσχυε μέχρι σήμερα ή στην ισοβαθή των 30 μέτρων, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007. Η συνέχιση της λειτουργίας θα γίνεται κάτω από ευνοϊκές συνθήκες στο πλαίσιο ενιαίου σχεδίου διαχείρισης που θα καλύπτει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και το σύνολο των σκαφών.
* Να αλιεύουν οι μηχανότρατες στην ίδια μέχρι σήμερα ελάχιστη απόσταση από την ακτή (ένα ναυτικό μίλι) παρά την αντίθετη, μέχρι χθές, πρόταση της Επιτροπής.
* Να καθοριστεί σημαντική μεταβατική περίοδος για τη συνέχιση της λειτουργίας των παραδοσιακών αλιευτικών εργαλείων που φθάνει μέχρι τις 31 Μαΐου 2010.
* Να δοθεί ικανή μεταβατική περίοδος (1 Ιουλίου 2008) για την αντικατάσταση των διχτυών της μηχανότρατας. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι για πρώτη φορά η αντικατάσταση αυτή ενισχύεται οικονομικά από Κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
Άβαταρ μέλους
Spazar
 
Δημοσιεύσεις: 3956
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 11:27

Νέα δημοσίευσηαπό PanEx » 22 Νοέμ 2006, 14:20

:shock: .................
Tό 1998 είχαμε κάποιες ελπίδες(λόγω Ε.Ε.)να καταργηθεί ή τράτα,....περιμέναμε νά έρθει τό 2002 ,μετά περιμέναμε τό 2006, τώρα πάμε γιά το 2010.........αντί αυτού τούς επιδοτούν κι'όλας,...ζήσε Μαί μου!!
Άβαταρ μέλους
PanEx
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 14958
Εγγραφή: 11 Νοέμ 2006, 16:21
Τοποθεσία: Αθήνα

Νέα δημοσίευσηαπό patrinos » 23 Νοέμ 2006, 09:26

"ό 1998 είχαμε κάποιες ελπίδες(λόγω Ε.Ε.)να καταργηθεί ή τράτα,....περιμέναμε νά έρθει τό 2002 ,μετά περιμέναμε τό 2006, τώρα πάμε γιά το 2010.........αντί αυτού τούς επιδοτούν κι'όλας,...ζήσε Μαί μου!!"

πιστευω πως ακομα εχουμε καποιοες ελπιδες. μερικες φορες λεω ευτυχως που υπαρχει και αυτη η Ε.Ε να μας μαστιγωνει λιγουλακι γιατι μας αξιζει.
ειμαστε τοσο κοροιδα που αν ειμασταν στην απεξω δεν θαχε μεινει τιποτα ορθιο.

αυτος ο μπασιακος εχει κανα email να τον πρηξουμε στη διαμαρτυρια?
χαρωπο πιτσιρiκι 42 χρονων με ενα μετρο σφεντονα.
Άβαταρ μέλους
patrinos
 
Δημοσιεύσεις: 477
Εγγραφή: 18 Νοέμ 2006, 08:34
Τοποθεσία: δεν σας λεω!

Νέα δημοσίευσηαπό Mary L. » 23 Νοέμ 2006, 09:52

patrinos έγραψε:"ό 1998 είχαμε κάποιες ελπίδες(λόγω Ε.Ε.)να καταργηθεί ή τράτα,....περιμέναμε νά έρθει τό 2002 ,μετά περιμέναμε τό 2006, τώρα πάμε γιά το 2010.........αντί αυτού τούς επιδοτούν κι'όλας,...ζήσε Μαί μου!!"

πιστευω πως ακομα εχουμε καποιοες ελπιδες. μερικες φορες λεω ευτυχως που υπαρχει και αυτη η Ε.Ε να μας μαστιγωνει λιγουλακι γιατι μας αξιζει.
ειμαστε τοσο κοροιδα που αν ειμασταν στην απεξω δεν θαχε μεινει τιποτα ορθιο.

αυτος ο μπασιακος εχει κανα email να τον πρηξουμε στη διαμαρτυρια?


Μόλις επικοινώνησα με την προσωπική γραμματέα του κ. Μπασιάκου και μου έδωσε το προσωπικό του e-mail
είναι το mrdfmin@otenet.gr .
Τι λέτε να συντάξουμε μία? 8)
Μια πληγωμένη Φώκια...
Άβαταρ μέλους
Mary L.
 
Δημοσιεύσεις: 481
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 08:59
Τοποθεσία: Θεσ/νικη

Νέα δημοσίευσηαπό Mary L. » 06 Δεκ 2006, 12:49

Μια πληγωμένη Φώκια...
Άβαταρ μέλους
Mary L.
 
Δημοσιεύσεις: 481
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 08:59
Τοποθεσία: Θεσ/νικη

Νέα δημοσίευσηαπό Mary L. » 15 Δεκ 2006, 09:28

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


«Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση αλιευμάτων. Επιβάλλεται η άμεση αναπροσαρμογή όλων των διαχειριστικών μέτρων για την αλιεία», επισημαίνει ο ερευνητής του Τομέα Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Τσίκλιρας.


Η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών επιφέρει αλλαγές στη χρονική περίοδο αναπαραγωγής πολλών αλιευμάτων που, αν συμπέσουν με την εποχή αλιείας τους, μπορεί να οδηγήσουν σε εξαφάνιση ορισμένων ειδών, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα.

«Τα περισσότερα ψάρια αναπαράγονται το καλοκαίρι», επισημαίνει ο Αθ. Τσίκλιρας. «Γι' αυτό και η αλιεία σταματά την 1η Ιουνίου. Αν όμως η θερμοκρασία είναι υψηλότερη τον Απρίλιο ή τον Μάιο, που βγαίνουν οι μηχανότρατες, τα ψάρια θα ξεκινήσουν την αναπαραγωγή τους και θα αλιευτούν και οι γόνοι τους. Η σαρδέλα, επίσης, αναπαράγεται τον χειμώνα. Αν η θερμοκρασία είναι υψηλή, θα αναπαράγεται μόνο τους μήνες που έχει κρύο, οπότε θα μειωθεί ο αριθμός της», προσθέτει.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι στο βόρειο Αιγαίο αλιεύεται το 80% της εγχώριας παραγωγής σαρδέλας και γαύρου, επειδή τα νερά είναι πιο κρύα. Η αύξηση της θερμοκρασίας θα σημάνε τη μετακίνηση των ειδών αυτών βορειότερα, ενώ άλλα είδη, που χρειάζονται θερμότερα νερά, θα μετοικήσουν από το νότιο στο βόρειο Αιγαίο. Ηδη, προσθέτει ο Αθ. Τσίκλιρας, έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά της Μεσογείου κατά 1 βαθμό, κάτι που προκάλεσε μετακίνηση ειδών από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη Μεσόγειο. Αυτό συνεπάγεται διατάραξη του οικοσυστήματος και της τροφικής αλυσίδας, η οποία μπορεί να προκαλέσει μετακίνηση μεγάλου αριθμού γλάρων και θαλασσόπουλων, όπως έχει συμβεί ήδη στην Ισπανία, καταλήγει ο ερευνητής του Τομέα Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.
ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/12/2006
Μια πληγωμένη Φώκια...
Άβαταρ μέλους
Mary L.
 
Δημοσιεύσεις: 481
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 08:59
Τοποθεσία: Θεσ/νικη


Επιστροφή στο Περιβάλλον καί διαχείριση.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: sakren και 8 επισκέπτες