• Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση
 • Ανακοινώσεις
  Απαντήσεις
  Προβολές
  Τελευταία δημοσίευση

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠO ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Προσέχουμε για να έχουμε.

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠO ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Νέα δημοσίευσηαπό skopdolfin » 13 Ιούλ 2007, 12:24

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ –
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

1. Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως που χρησιμοποιείτε συχνά με μικρού μεγέθους λαμπτήρες φθορισμού (compact fluorescent bulbs, «οικονομικοί», PL). Σε περίπτωση που το ντουΐ είναι τύπου μπαγιονέτ αντικαταστήστε το με βιδωτό: έτσι, κάθε οικογένεια περιορίζει τις εκπομπές CO2 κατά ~ 150 κιλά το χρόνο.

2. Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων σας μόνον όταν ο κάδος τους είναι γεμάτος. Αν έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, συνδέστε το πλυντήριό σας με την παροχή ζεστού νερού: μ’ αυτόν τον τρόπο κάθε οικογένεια μπορεί να περιορίσει τις εκπομπές CO2 κατά ~70 κιλά το χρόνο.

3. Ρυθμίζετε το θερμοστάτη του κλιματιστικού σας 2º C πιο χαμηλά το χειμώνα και 2º C πιο ψηλά το καλοκαίρι από τις συνήθεις, μέχρι τώρα, ρυθμίσεις σας: έτσι περιορίζετε τις εκπομπές CO2 κατά ~900 κιλά το χρόνο.

4. Αν δεν έχετε ηλιακό θερμοσίφωνα, ρυθμίστε τον ηλεκτρικό σας ώστε το νερό να θερμαίνεται μέχρι το πολύ τους 50º C. Αν υπάρχει τεχνική δυνατότητα, εγκαταστήστε ηλιακό θερμοσίφωνα. Θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στο λογαριασμό της ΔΕΗ: κατ’ αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε ~ 250 κιλά CO2 το χρόνο.

5. Καθαρίζετε μία φορά το χρόνο ή αντικαταστήστε το φίλτρο των κλιματιστικών του σπιτιού σας. Επίσης, συντηρείτε τακτικά τον καυστήρα του καλοριφέρ στην πολυκατοικία σας: έτσι περιορίζετε τις εκπομπές CO2 κατά ~ 160 κιλά το χρόνο.

6. Προτιμήστε ένα σύντομο ντους από το «γέμισμα» της μπανιέρας. Έτσι εξοικονομείτε και νερό και ενέργεια.

7. Αγοράζετε προϊόντα που η συσκευασία τους είναι η ελάχιστη δυνατή. Ειδικά σε προϊόντα που εμπιστεύεστε και αγοράζετε τακτικά, προτιμάτε τις μεγάλες, οικονομικές συσκευασίες: το ποσοστό των απορριμμάτων μειώνεται κατά ~ 10% και έτσι περιορίζονται οι εκπομπές CO2 κατά ~ 550 κιλά το χρόνο.

8. Μειώστε τον αριθμό των χιλιομέτρων που διανύετε με το αυτοκίνητο και ταυτόχρονα τις εκπομπές ρύπων περπατώντας / κάνοντας ποδήλατο / χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή έστω χρησιμοποιώντας το ίδιο αυτοκίνητο με συναδέλφους / φίλους (carpooling). Αν σκοπεύετε να αγοράσετε καινούριο αυτοκίνητο, σκεφτείτε τα νέα μοντέλα υβριδικής τεχνολογίας.

9. Ανακυκλώνετε πλαστικά, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και συσκευασίες. Προτιμάτε να αγοράζετε ποτά σε επιστρεφόμενη φιάλη: κατ’ αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι εκπομπές CO2 κατά ~ 450 κιλά το χρόνο.

10. Φυτέψτε ένα δέντρο. Τα φυτά απορροφούν διοξείδιο άνθρακα και συμβάλλουν σε καθαρότερη ατμόσφαιρα. Αν έχετε ιδιόκτητο δώμα, σκεφτείτε τη μετατροπή του σε ¨κήπο¨: έτσι εκπέμπονται ~ 900 κιλά CO2 λιγότερα το χρόνο.

11. Στεγανοποιήστε τα παράθυρα και τις πόρτες σας, ιδίως κατά τη χειμερινή περίοδο.

12. Βγάλτε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε (video, τηλεόραση, A/C, Η/Υ, φορτιστές τηλεφώνων, στερεοφωνικά κ.τ.λ.) Μην τις αφήνετε ούτε σε κατάσταση stand – by: μ’ αυτόν τον τρόπο ελαττώνετε τις εκπομπές CO2 πάνω από ~ 450 κιλά το χρόνο.

13. Το χειμώνα μπορείτε να κυκλοφορείτε στο σπίτι ντυμένοι λίγο πιο «βαριά», πράγμα που σας επιτρέπει να μειώνετε τη χρήση και την ένταση της θέρμανσης του χώρου σας: έτσι δεν εκπέμπονται ~ 450 κιλά CO2 το χρόνο.

14. Μακροχρόνια, φροντίστε για παράθυρα με διπλούς υαλοπίνακες: κατ’ αυτόν τον τρόπο το σπίτι διατηρείται πιο εύκολα ζεστό και δεν εκπέμπονται ~ 4500 κιλά CO2 το χρόνο.

15. Παίρνετε μαζί στις αγορές σας δικές σας τσάντες: έτσι μειώνετε τον όγκο των απορριμμάτων και τη χρήση πλαστικού που αποδεδειγμένα επιβαρύνει το περιβάλλον.

16. Χρησιμοποιήστε ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές (π.χ. ηλιακούς θερμοσίφωνες, ενδεχομένως φωτοβολταϊκά στοιχεία κ.τ.λ.).

17. Αγοράζετε προϊόντα (π.χ. λαμπτήρες) και συσκευές (π.χ. ψυγεία) με όσο το δυνατόν καλύτερη στάθμη εξοικονόμησης ενέργειας και φιλικότερα προς το περιβάλλον.

18. Το καλοκαίρι αερίζετε το σπίτι σας κατά τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, φροντίζοντας να είναι κλειστός ο κλιματισμός. Το χειμώνα εκμεταλλευτείτε την υψηλότερη θερμοκρασία το μεσημέρι για να αερίζετε το σπίτι, ενώ φυσικά η θέρμανση θα παραμένει κλειστή. Είναι προτιμότερο να ανοίξετε όλα τα παράθυρα για λίγη ώρα, παρά να αφήνετε συνεχώς λίγο ανοιχτά τα παράθυρα.

19. Μην αγοράζετε προϊόντα που έρχονται από μακρινές χώρες. Η μεταφορά τους απαιτεί περισσότερη ενέργεια και εκπέμπει περισσότερο CO2. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τρόφιμα με ειδικές συνθήκες μεταφοράς (π.χ. ψύξη). Ενδεικτικά αναφέρουμε ποτά (κρασί, μπύρα) και φρούτα από Αυστραλία και Ν. Αμερική ή εμφιαλωμένο νερό από τη Γαλλία. Ειδικά για τη μεταφορά εμφιαλωμένου νερού καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα ενέργειας, ενώ φορτίζεται και το οδικό δίκτυο. Όταν η ποιότητα του παρεχόμενου από το δίκτυο ύδατος είναι καλή, αποφεύγετε το εμφιαλωμένο νερό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αποφεύγετε την άσκοπη χρήση επιπλέον πλαστικού / γυαλιού και εξοικονομείτε ενέργεια και χρήματα.

20. Προτιμάτε τα φρέσκα από τα κατεψυγμένα προϊόντα. Τα κατεψυγμένα απαιτούν δεκαπλάσια ενέργεια για την παραγωγή, μεταφορά και συντήρησή τους.Επιλέγουμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας γιατί…
http://www.stopclimatechange.gr/index.p ... view&id=83

Υπολογιστής άνθρακα
http://www.mycarbonfootprint.eu/el/carb ... lator1.asp

10 + 1 τρόποι για να σώσουμε το κλίμα
http://www.stopclimatechange.gr/index.p ... view&id=82

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ!
http://www.stopclimatechange.gr/index.p ... &Itemid=52

Πώς εξαρτάται από Εσένα η αλλαγή του κλίματος;
http://ec.europa.eu/environment/climat/ ... dex_el.htm

Γεωτεχνολογικές λύσεις για τη μείωση των επιπέδων CO2
http://www.physics4u.gr/articles/2005/t ... arbon.html

Ανανεώσιμες πηγές-Μια σελίδα για τα παιδιά από το ΚΑΠΕ
http://www.cres.gr/kape/kidsol/MAIN.htm

Το βίντεο από την αφιερωμένη στο περιβάλλον εκπομπή «Το κουτί της Πανδώρας» (αντιγράψτε το στο σκληρό δίσκο σας για να το ανοίξετε):
\\Epikouros\Shared\

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Κλιματικές αλλαγές
http://www.ec.europa.eu/environment/cli ... action.htm

Ενοποιημένη δέσμη μέτρων για την ενέργεια και το κλίμα
http://www.europa.eu/rapid/pressRelease ... anguage=el

Πακέτο ενέργειας
http://www.europa.eu/press_room/presspa ... dex_en.htm

Νέα πρότυπα σχετικά με τα καύσιμα για τις μεταφορές
http://www.ec.europa.eu/environment/air/transport.htm

Αυτοκίνητα και εκπομπές CO2
http://www.ec.europa.eu/environment/co2/co2_home.htm


μανώλης

καλό σαβ/κό
There is a dolphin....dormant....in all of us (Jacques Mayol, Dolphin Man).
Άβαταρ μέλους
skopdolfin
 
Δημοσιεύσεις: 1830
Εγγραφή: 17 Νοέμ 2006, 12:12
Τοποθεσία: Πεπάρηθος.

Νέα δημοσίευσηαπό ichthyologist » 13 Ιούλ 2007, 12:40

ΣΩΣΤΟΣΣΣΣΣΣ γιαυτό κι εγώ πηγαίνω στη δουλειά με το ποδήλατο και δεν αγοράζω μήλα τον Αύγουστο...
ichthyologist
 
Δημοσιεύσεις: 1217
Εγγραφή: 13 Δεκ 2006, 11:14


Επιστροφή στο Περιβάλλον καί διαχείριση.

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Majestic-12 [Bot] και 4 επισκέπτες